El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un recurs al TC descarna el nyap de Batet amb el diputat canari de Podem

El culebrot pel cas del diputat canari de Podem, Alberto Rodríguez, continua. El nou episodi és un recurs d’empara al Tribunal Constitucional on es constata el nyap que la presidenta del Congrés, la socialista catalana Meritxell Batet, va fer amb les garanties que han de protegir els drets dels diputats, i sobretot, dels seus votants. En concret, la prova documental aportada a la causa per part del Congrés, determina que Batet va basar la seva decisió en un suposat “informe verbal” del secretari general del Congrés, diametralment oposat al que havien fet els lletrats de la cambra baixa tres dies abans, aquest sí, per escrit.

Segons el recurs presentat el passat tres de gener, i al que ha tingut accés El Món, el calendari dels fets és, segons la defensa del diputat dirigida pel lletrat Gonzalo Boye, una radiografia del cúmul de despropòsits del cas. Una situació que obligaria, i això és el que es demana al TC, la urgent suspensió cautelar de la pena i es restitueixi al seu escó a Rodríguez. El garbuix té una dimensió tan aclaparadora que quan encara no s’ha resolt res, el diputat ja ha complert amb escreix la seva pena d’inhabilitació d’un mes i mig. 

Alberto Rodríguez, en una imatge d’arxiu | Europa Press
Alberto Rodríguez, en una imatge d’arxiu | Europa Press

En concret, tot s’enceta en la sentència del Tribunal Suprem del passat 6 d’octubre. La resolució, dictada per la sala II, i en el benentès que el diputat era aforat, el condemnava a una pena d’1 mes i 15 dies de presó, amb l’accessòria d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. La pena de presó se substituïa per la pena de multa de 90 dies amb una quota diària de 6 euros. La sentència va ser notificada el 13 d’octubre a la Mesa del Congrés de Diputats. 

Segons la documentació aportada pel Congrés a la defensa de Rodríguez, i a la que ha tingut accés El Món, el 19 d’octubre se celebra una reunió de Mesa i sobre la taula ja hi havia un informe “elaborat d’ofici pels Lletrats del Congrés de 18 d’octubre de 2021”. Un document que establia de manera diàfana que no calia deixar el diputat sense escó.

“En definitiva”, prescrivien els serveis jurídics de la cambra, “d’una anàlisi de la normativa aplicable, interpretada a la llum dels principis constitucionals en la manera com han estat configurats pel Tribunal Constitucional en jurisprudència reiterada, porten a concloure que de la Sentència 750/2021, de 6 d’octubre, dictada en la causa especial 3/21029/2019, no es pot derivar cap conseqüència extra penal que afecti la condició de diputat del Sr. Rodríguez, no concorrent ni la causa d’incompatibilitat sobrevinguda contemplada a l’apartat 2 en relació amb el apartat 4 de l’article 6 de la LOREG, ni cap dels supòsits que, en aplicació dels articles 21 i 22 del Reglament del Congrés, comportarien bé la suspensió dels drets, les prerrogatives i els deures del diputat, o bé la pèrdua de la condició”.

Tot i aquest informe, Batet va demanar un aclariment al Tribunal Suprem dels termes i condicions de la resolució. Una petició que va ser recollida i replicada amb caire d’escarni pel mateix president de la sala Penal, Manuel Marchena. El 22 d’octubre, el magistrat responia:  “Com vostra excel·lència coneix, la Llei 6/1985, 1 de juliol, del Poder Judicial, no inclou entre les funcions del Tribunal Suprem la d’assessorar altres òrgans constitucionals sobre els termes d’execució d’una sentència ja ferma.” Així mateix, el tribunal afegia que considerava obligada la pena accessòria d’inhabilitació especial encara que la presó havia estat substituïda per una pena de multa. 

El magistrat Manuel Marchena
El magistrat Manuel Marchena

Davant d’aquesta resposta, Batet va requerir un segon informe als lletrats del Parlament. Ara bé, segons la documentació aportada el 21 d’octubre el secretari general de la cambra, Carlos Gutiérrez, es va pronunciar en termes diferents al que havien fet els lletrats del seu departament el 18 d’octubre. Aquest segon informe va ser “suposadament documentat tres dies després” que la presidenta del Congrés adoptés la retirada de l’escó al diputat canari.

Ara bé, en aquest informe es fa constar pel mateix secretari general que “l’assessorament es va realitzar verbalment el 21 d’octubre”, el mateix dia que Batet va resoldre privar de l’escó a Rodríguez, tot i que no es va posar negre sobre blanc fins tres dies després, el 22 d’octubre. De fet, la defensa el titlla de “coartada” més que d’informe. Així ho reflecteixen les actes de les reunions de Mesa número 88 de 19 d’octubre de 2021 i la 89 de 21 d’octubre de 2021, aportades al procediment.

Tot un dia abans de la resposta del Suprem. De fet, Batet va comunicar per “telèfon” que li retirava l’acta de diputat el mateix dia 21 d’octubre. No és fins l’endemà, dia 22, que li remet una comunicació per escrit al diputat proscrit del seu escó. El diputat, però, no es va quedar de braços plegats i el 25 d’octubre va demanar a Batet que aclarís el fons i els motius argumentals pels que li treia la condició de diputat. La resposta de Batet no arriba fins el tres de novembre i no concreta cap causa, i només aporta la resposta a l’aclariment que el 22 d’octubre li fa el Tribunal Suprem, l’endemà que decidís deixar sense escó a Rodríguez

La història no acaba aquí, Batet també es remet a una resolució de la Junta Electoral Central per argüir la seva decisió, sense entrar en el fons ni detallar-la. Però, curiosament, la resolució de l’expedient 570/194, de 27 d’octubre sobre el cas Rodríguez obert arran de la petició de Batet, afirma que “Rodríguez no podrà concórrer com a candidat a processos electorals durant el període de durada de la pena imposada en aquesta sentència”.

En la mateixa data, el ministeri fiscal, gràcies a un altres recurs interposat per la defensa de suspensió cautelar de la pena, opinava de manera similar que la JEC. “La condemna significa únicament i exclusiva que durant el temps d’un mes i quinze dies que es fixi tal liquidació, el senyor Rodríguez no podrà presentar-se a càrrecs públics. Ni més, ni menys”, assevera el ministeri públic.

Part de la resolució de la Junta Electoral Central sobre el cas Alberto Rodríguez que delimita els efectes de la inhabilitació especial/QS
Part de la resolució de la Junta Electoral Central sobre el cas Alberto Rodríguez que delimita els efectes de la inhabilitació especial/QS

El 22 de novembre el diputat va requerir tota la documentació que no li va ser lliurada fins el 15 de desembre. Cinc dies després el Suprem va dictaminar que ja havia liquidat la pena i el 28 de desembre va demanar a Batet reincorporar-se al seu escó. Davant tota aquesta seqüència de fets, Rodríguez ha portat al Constitucional el que entèn una clara vulneració dels seus drets fonamentals i polítics i demana la restitució immediata del seu escó. 

Segons el recurs, la documentació aportada i la seqüència dels fets indiquen que la resolució es va adoptar “sense seguir cap tipus de procediment prèviament establert i per qui no té competències per fer-ho”. A més, Batet va decidir al marge de les conclusions de l’informe emés pels lletrats del Congrés, de data 18 d’octubre de 2021 i s’adopta sense reunir la Mesa del Congrés a aquests efectes específics. Només amb una comunicació verbal amb el secretari general i una trucada telefònica. 

De fet, el recurs també retreu que la resolució s’adopta sense el suport de cap altre informe ni consell i sense motivar les raons per les quals s’aparta de l’únic informe amb què comptava que no és altre que el de data 18 d’octubre. Així, el recurs remarca “l’aparició d’un escrit signat pel secretari general de les Corts, tres dies després de dictada la resolució”. Un supòsit sense cap base jurídica. Tant és així que “s’efectua i es registra després d’adoptar-se la resolució, i sembla més una coartada que un informe jurídic en què s’hauria basat la presidenta Batet”

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a gener 08, 2022 | 20:10
  Ricard gener 08, 2022 | 20:10
  Una feixista (de facto) barreja entre incompetència, pressa, por a la judicatura i, sobretot, una inevitable adhesió per comparació a la ja habitual submissió a la supremacia judicial per deixar alegrement votants i electes catalans sense drets. Ja comença a ser reiterat el nul respecte als votants, per part de l'estat xenòfob pancastellanista, quan no permet el vot des de l'exterior, no permet que es presentin candidats no adictes al règim xenòfob, no respecta els resultats electorals dels mateixos candidata o empra hooligans de partits polítics racistes per incorporar-los a les juntes electorals. De fet res no pot sorprendre quan s'escull un president del tribunal constitucional manifestament mentider sense que passi res. Coses de la xenofòbia anticatalana. El diputat de podemos ha tingut la "mala sort" de estar en la mateixa situació d'un pèrfid independentista català. I és en aquests casos quan esgarrifa que Batet sigui qui presideix el Congrés de Diputats. Fàstic per miserables.
 2. Icona del comentari de: Jm a gener 08, 2022 | 20:32
  Jm gener 08, 2022 | 20:32
  La negacio de la democracia…el PSOE
 3. Icona del comentari de: Joan de l'Ós a gener 08, 2022 | 20:33
  Joan de l'Ós gener 08, 2022 | 20:33
  No Batet ni el PSOE han fer res sense pensar, ni malament. Un nou exemple de periodisme complaent amb el PSOE o simplement acrític per naturalesa. Perquè se li diu "culebrot" o "nyap" a una peça més de l'estratègia socialista perfectament planificada i executada per afeblir o ferir tant com es pugui els sectors menys complaents amb la seva política antiesquerrana ? Una actuació més per incriminar la protesta de carrer i fer-la delictiva, per anorrear tot allò que de prop o de lluny discrepi de la perpetuació del règim del 78. Això és l'acció de la Batet, la d'un peó disciplinat i efectiu que per això és on és i fa el que fa, un esbirro altament qualificat. Res de nyaps o errors, tot perfectament orquestrat i dirigit. No patiu, té tot l'aparell de l'estat al seu costat, començant per Vox.
 4. Icona del comentari de: De Roquetes vinc a gener 08, 2022 | 20:49
  De Roquetes vinc gener 08, 2022 | 20:49
  No va ser un nyap. van ser unes cagarrines psocialistes Quan un psocialista vol fer creure als seus nens, els hi diu: Mira que va a venir Marchena. Clar que al Torrente-2 del Parlament, també li va passar. Son molt valents, si.
  • Icona del comentari de: per Nyaps... a gener 10, 2022 | 22:39
   per Nyaps... gener 10, 2022 | 22:39
   ja tenim al nostrat batxiller foll, el que va trigar segons a suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot emmerdat... I encara es postula per enmerdar-ho "in eternum"...
 5. Icona del comentari de: Corrupció a gener 09, 2022 | 01:02
  Corrupció gener 09, 2022 | 01:02
  Corrupció i putrefacció és espana.
 6. Icona del comentari de: Comun's,crostadrégimen78 a gener 09, 2022 | 03:25
  Comun's,crostadrégimen78 gener 09, 2022 | 03:25
  PPSOE es lo mateix que Vox/ C'nos però amb paraules boniques de autonomenados "izquierdas" pq no se note el cuidado. Son fascistas sin complejos.
 7. Icona del comentari de: Cesar a gener 09, 2022 | 08:58
  Cesar gener 09, 2022 | 08:58
  Això pase cuan els candidats son escollits per els partits i deuen obediència extrema si volen continuar cobran. Si fos in escollits per el poble, la seva valia personal no requeriria obediència debida, serien més lliures i la democràcia, seria democràcia real i no aqueste democràcia segrestada que pateix Espagna
 8. Icona del comentari de: ciutadà a gener 09, 2022 | 09:01
  ciutadà gener 09, 2022 | 09:01
  Qualsevol seudoprofessional que cometés errades així seria acomiadat immediatament de qualsevol empresa privada. Però ja ser sap: la política és el refugi dels incompetents; parfafrassejant aquella frase que es deia a la mili: "Si val val, i si no, per a caporal" podem dir Si val val, i si no, per a polític.
 9. Icona del comentari de: Ferran a gener 09, 2022 | 09:09
  Ferran gener 09, 2022 | 09:09
  Inútil Batet, pasarás a la historia como una vendida al oro de...
 10. Icona del comentari de: Duna a gener 09, 2022 | 09:44
  Duna gener 09, 2022 | 09:44
  Amb el que cobra aquesta sra. hauria de fer les coses ben fetes i si no en sap, dimitir per dignitat... però ja sabem que per els sicaris el que compte és cobrar per llepar el cul al amo..
 11. Icona del comentari de: uno q vive en Tabarnia a gener 09, 2022 | 09:52
  uno q vive en Tabarnia gener 09, 2022 | 09:52
  quant a l,incompetencia de una inutil que vol cobrar com sigui i mantenir un carrec que l,hi va grand per tots costats passa el que passa
 12. Icona del comentari de: Ricard a gener 09, 2022 | 12:29
  Ricard gener 09, 2022 | 12:29
  Qui demostra una més gran adhesió al règim actual, cap d'estat inclòs, els demòcrates o els franquistes, les classes mitjana i baixa o els poderosos? Quina opinió té la gent de Franco? La mateixa que els italians de Mussolini o els russos de Lenin? Ja tenen el nivell de la "democràcia" pancastellanista.
 13. Icona del comentari de: Pere a gener 10, 2022 | 13:07
  Pere gener 10, 2022 | 13:07
  La botiflera Batet s'ha fotut en un bon merder ella sola, tot per a intentar demostrar la seva adhesió a Espanya. Ja s'ho farà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa