El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal de Trapero, al fiscal: “Brimo per treure avis, nens i pares de les escoles?”
  • CA

Un dels punts més destacats, i estudiats, en la sentència absolutòria a la cúpula dels Mossos i d’Interior, és l’anàl·lisi social, polític i policial que fan els magistrats sobre Escoles Obertes. La sentència admet sense problemes que aquesta iniciativa era una manera dels grups independentistes de “posar a prova” els Mossos. Ara bé, els magistrats admeten que la decisió atemperada dels Mossos de recollir dades i no desallotjar va ser la pertinent atès el context-

“Escoles Obertes va ser representativa d’aquesta estratègia que no amagava la seva finalitat: impedir el compliment de les ordres de la Fiscalia i de la Magistrada del Tribunal Superior”, estableixen els magistrats. Ara bé, plantegen diverses opcions al ministeri fiscal per desmuntar socràticament la seva versió dels fets que passa per retreure els mossos manca de contundència. 

“Però, ¿quina era la decisió adequada per afrontar tal situació? ¿Desallotjar violentament els locals? Voleu enviar a les unitats d’ordre públic disponibles a retirar avis, pares i nens de l’interior dels col·legis?”, es pregunta la sentència. La resposta, pels magistrats, és que es van “aplicar els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat”. Una interpretació que esmena de manera precisa l’actuació dels cossos policials espanyols a qui de fet, també retreu que no fessin res davant l’ocupació de les escoles tot i estar comissionats. 

“En comptes de desallotjar els locals -quan es considerés que la realització d’aquestes activitats emmascarava actes preparatoris de la votació-, els Mossos van optar per visitar els locals, prendre nota del que s’estava realitzant i identificar els responsables”, continua. Una situació que els magistrats conclouen que “d’haver-se fet d’una altra manera, desallotjant violentament a les persones que utilitzaven els locals quan es neguessin a marxar voluntàriament, amb total seguretat s’haurien produït incidents amb alteració de l’ordre públic, eventualment lesions i avivat la actuació de grups radicals proindependentistes”.

“Com hem dit, l’ocupació generalitzada dels centres va ser coneguda per la Magistrada Instructora el Tribunal
Superior de Justícia i pel fiscal superior, també pels principals responsables de la Policia Nacional i de Guàrdia Civil i pel coordinador del dispositiu conjunt, Diego Pérez de los Cobos, sense que cap d’ells ordenés el desallotjament per la força dels locals“, emfatitza la sentència. 

Un relat que els magistrats completen alertant que “l’estratègia dels independentistes no permetia segurament una altra resposta policial raonable o, com a mínim, les disposicions ordenades pel Major Trapero no poden considerar-se il·lògiques davant aquesta situació excepcional”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa