El ‘think tank’ de l’Estat creu que el Procés ja no afecta la imatge d’Espanya

El gran think tank de l’Estat, el Real Instituto Elcano, està convençut que el Procés sobiranista a Catalunya ja gairebé no fa ni pessigolles a la imatge internacional d’Espanya. Aquest centre de pensament estratègic que presideix Felip VI, amb els expresidents del govern i els exministres de Defensa, havia destacat aquest problema com a punt feble d’Espanya en els seus documents els darrers anys, i ara ja no ho veu així. Així, en l’informe anual España en el mundo 2022: perspectivas y desafíos en democracia, derechos y ciudadanía, que es presentarà el proper 13 de gener i al qual ha tingut accés El Món, deixa clar que els problemes de la diplomàcia espanyola són altres abans que no pas el Procés.

En aquest sentit, l’estudi assegura que “és possible entreveure una dinàmica més positiva expressada en la lenta però progressiva distensió en el front independentista català (que a penes afecta ja la política exterior espanyola)“. Una anàlisi que apareix també en un altre apartat de l’estudi, centrat en la imatge exterior d’Espanya, on anteriorment hi havia el Procés en una llista d’elements que afectaven a l’estabilitat reputacional espanyola en els darrers anys però que han estat rellevats per altres. L’informe es va aprovar pel patronat de l’institut el passat 16 de desembre.

Portada de l'estudi del Reial Instituto Elcano sobre el 2022
Portada de l’estudi del Reial Instituto Elcano sobre el 2022

En concret, el mateix think tank reconeixia que tot i el relleu del popular Mariano Rajoy per Pedro Sánchez no s’ha constatat “cap canvi de fons” però que la “forta polarització sobre gairebé totes les qüestions domèstiques no ajuda” a mantenir una bona imatge d’Espanya. En aquest sentit, apunta que la polarització política “se suma a d’altres desenvolupaments negatius del darrer quinquenni, com l’eclosió del conflicte independentista català l’any 2017 o els dos semestres de bloqueig governamental del 2016 i 2019 després de dues investidures fallides”.

És a dir, que l’Elcano dona per amortitzat el Procés com a amenaça a la imatge internacional de l’Estat espanyol substituïda per la polarització política o el gran nombre de sentències condemnatòries del Tribunal Europeu de Drets Humans dictades el 2021 en relació a tortures o processos penals sense garanties. Dos elements que sí que segons els analistes de l’Elcano fan patir per la reputació d’Espanya en l’àmbit internacional. Tot i això, no fa cap referència al procés judicial a l’exili ni al fiasco de la perseguida detenció del president Carles Puigdemont per part de la màxima judicatura espanyola.

En aquest marc, el think tank destaca com a elements inquietants per a la diplomàcia espanyola “els forts atacs de l’oposició a la gestió de la crisi fronterera amb el Marroc la primavera del 2021, el pla de recuperació presentat a Brussel·les, la nacionalització de debats sobre Amèrica Llatina –i en particular sobre Veneçuela–, l’augment de referències euroescèptiques en els missatges de Vox i les creixents discrepàncies públiques entre els partits de la coalició de govern sobre aquestes qüestions”. Tot i que argüeix que aquesta confrontació és més “retòrica que real” i que fins i tot és saludable per a la democràcia, sí que a hores d’ara preocupa més que no pas el Procés o la situació econòmica.

El Patronat del Real Instituto Elcano presidit per Felip VI/RIE
El Patronat del Real Instituto Elcano presidit per Felip VI/RIE

Curiosament aquest estudi relaciona un altre informe molt extens sobre el Procés sobiranista, que data a data rememora les fites més importants. De fet, la darrera entrada és del 26 de juliol del 2019, quan referencia una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’organisme estadístic de la Generalitat, que conclou que només el 34% dels enquestats aposta per un Estat independent, i en destaca que és el “nivell més baix” des de feia 7 anys abans d’iniciar-se el procés sobiranista i que va arribar a ser del 48,5% l’any 2013. I afegeix que “dies abans s’havia publicat l’estadística del Col·legi de Registradors que assenyalava que el saldo negatiu d’empreses amb seu a Catalunya des del gener del 2017 s’elevava a 4.080”.

L’estudi abasta tota una prospectiva des de diversos camps i matèries del paper d’Espanya en el concurs internacional i com actor multilateral, no només en el si de la Unió Europea sinó en estructures com l’OTAN o l’ONU. Entre els analistes signants s’hi compten els investigadors Jessica Almqvist, Carmen González Enríquez,  Ignacio Molina, María Solanas o Jorge Tamames entre molts d’altres. El Patronat del Real Instituto Elcano el presideix honoríficament Felip VI i en formen part cinc ministres, expresidents del govern espanyol, exministres de Defensa i els presidents o consellers de delegats de les grans empreses de l’Íbex 35.

Comentaris

  Tano Gener 06, 2022 | 18:55
  Los 5 jinetes del apocalipsis.
  Claravalls Gener 06, 2022 | 19:32
  I una merda per vosaltres.Spañistan com més lluny millor...no volem saber res de res d'aquest puto país. Independència és vida.Fora colonos de Catalunya. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants espanyols inadaptats.Aquseta foto és patètica,colla d'assassins,genocides de merda..Spañistan, Polònia i Romania la vergonya del món...quina pena que féu. Catalunya no és ni serà mai España.//*// Som República.//*//
   JordiT Gener 07, 2022 | 10:26
   Rapid! La pastilla... T esta pujant la tensio..
    ala vi ala va Gener 07, 2022 | 12:32
    jordit ja l'has perduda una vegada ? ràpid a la farmàcia que te'n donin una altra per a la memòria
  Señor X Gener 06, 2022 | 19:32
  Gracias, Esquerra.
   De res... Gener 07, 2022 | 12:32
   Ja li has agraït al batxiller foll haver suspès la DUI en 8 segons i fugir a les poques hores deixant-ho tot enmerdat?
    Ja Gener 07, 2022 | 21:13
    Si, he? S'hauria d'haver entregat a l'enemic com els covards que deus votar.
   Si Gener 07, 2022 | 21:14
   Els catalans hem trepitjat mERCda.
  Anònim Gener 06, 2022 | 19:36
  L'independentisme va ser vençut pels partits catalans en no posar-se d'acord.
  Robert Gener 06, 2022 | 19:49
  Vergonya em faria d'ésser español.El femer del feixisme mundial.Teniu el puto assassí ,franco, en el cervell,fastigosos.Com diuen Catalunya us not ñordia.
  Los chiripitoflauticos Gener 06, 2022 | 19:57
  Ahora se llaman tink tank?
  Fuet de Vic, Chorizos Revilla. Gener 06, 2022 | 21:17
  CINC mierdas y un destino.
  Anònim Gener 06, 2022 | 21:37
  Per molt que posin el cap sota l'ala, el problema no desapareixerà. Temps al temps
  Jep Gener 06, 2022 | 21:51
  Fa mal dir-ho, però el Procés ha estat un fracàs col.lectiu per manca de valentia a tots i cada un dels nivells... Només se'n salven honroses excepcions.
  1714 Gener 06, 2022 | 22:42
  Amb ETA vivíem millor
  Vendetta Gener 06, 2022 | 22:52
  Y una puta melda, os vamos a dar guerra sin cuartel por cabrons y cacanyols,
  Si Gener 06, 2022 | 23:42
  És el que porta trepitjar mERCda.
   Si que ha treptijat merda ERC Gener 07, 2022 | 12:39
   No hauria d'haver donat mai suport als corruptgents: Miss Catalunya ens donar una costellada de 3 respostes sense cap conseqüència, Fuigpelmón suspengué la DUI en segons i fugir deixant-ho tot enmerdat, i el pallasso Torra jugava amb pancartetes i sempre obeïa als jutges, també va finiquitar lalegislatura però mai va convocar eleccions. 10 anys prUcessant cap enlloc amb corruptes, ara els indepes hem canviat de timoner, li donaràs q0 anys també per veure que aconsegueixen?
    Molt bé Gener 07, 2022 | 21:22
    Segons tu, el Govern Legítim s'hauria d'haver enttegat en blocc a l'enemic? Expliquet.
     Doctor Strangelove Gener 08, 2022 | 13:55
     Es diu explica't, tros d'analfabet amb potes! Doc.
  Nuri Gener 07, 2022 | 00:43
  Aixo es un think tank?, no m'estranya que espanya sigui un pais de merda, ple de garrulos analfabets.
   Lagrimitas Gener 07, 2022 | 08:24
   Dijo la garrula sobre su tractor
  ton c. Gener 07, 2022 | 07:29
  voleu dir que aixó no és un tic tac, alló tant espanyol de dir, donde me colocas, para cobrar claro,
  JOSEP Gener 07, 2022 | 08:09
  No la Imatge de Espanya ja la perjudica i molt JOAN CARLES I El REI que va tenir que Marxar de ESPANYA .Per lladre i Corrupta Mujeriego infidel a la Seva Dona la Reina Sofia .ESPAÑA No necesita al PROCES su mala himagen se la da JOAN CARLES I ..
  Veritat sempre Gener 07, 2022 | 08:53
  La Imatge d'Espanya fa tems que està per sota mínims, molt abans del procés, el procés tan sols ha accelerat la credibilitat d'un estat fallit que no sap evolucionar socialment ni econòmicament. Per no parlar del poc crèdit actual del projecte Europa que van vendre en dies de la seva constitució. Caspanya és al nivell de Polònia, i Europa ho sap. Tinc ganes de veure per on sortiran o com amagaran les pròximes decisions judicials que rebran en contra d'un estat decadent, caspós i amb un nivell cultural a la baixa, malauradament, traspassat al públic jove de pares o avis, els quals veuen que no tenen cap futur, i les seves tutories fan empobrir mentalment, socialment i al nivell d'educació. Caspanya està mirant d'inocular l'estupidesa per mirar de tapar totes les capes de corrupció actuals, encara vigents per exmembres franquistes/feixistes/falangistes que encara manen en les institucions. La gent jove s'hauria de treure la bena dels ulls i sortir a demanar explicacions de com han llençat el seu futur a la paperera de la història, però no ho faran, estan entretinguts amb maquinetes, drogues, Twitch (molts del que hi son dintre d'aquesta plataforma són funcionaris de l'estat) i, deixaran que la vida els hi passi per sobre, han perdut l'esperança, alguns, d'altres encara volen lluitar, però es troben amb la resistència d'un estat i aquests joves que no tenen ni dos dits de front que malgasten el seu temps. Aquesta és la imatge actual.
  Doctor Strangelove Gener 07, 2022 | 09:44
  En Felipe i en José Mari estan genials! Això sí que eren estadistes i no el que tenim per CAT! Doc.
  Gonzalo Gener 07, 2022 | 10:33
  Una gozada ver a los catetos laZisnaZis vomitar bilis día tras día. Antes los mandaba a la mierda. Ahora ya no es necesario. Transitan todos por ella. Vamos bien. Seguimos. A POR ELLOS!
   ton c. Gener 07, 2022 | 15:59
   que li ha fet mal el tortell de reis?.
    JordiP Gener 08, 2022 | 09:43
    Aquests no tenen Tortell de Reis. Aquests mengen Roscón de Reyes. I sí, potser l'ha fet mal al fetge, a jutjar pel soroll de pedres que se sent. Sembla una maraca.
  Per pixar-se de riure Gener 07, 2022 | 12:30
  El procés no afecta la imatge de la monarquia bananera de ejpaÑistán? Que no és preocupin, els hidalgos tenen jutges com Llarena que la cagan tot sovint i els hi fan memòria de com són realment, i sense cap intenció de canviar de fexisme borbónic a Democràcia Europea.
  Guaita-que-fan-ara Gener 07, 2022 | 12:35
  tink-tank, tink-tank, tink-tank, tink-tank, tink-tank, tink-tank . . . . . fins que s'acabi la metxa i volin tota aquesta púrria pels aires
  Qui son els lacisnazis? Gener 07, 2022 | 12:58
  Només conec al Preparao VI que es hereu del fexista Franco 1 cojón i no porta pas cap llacet groc, és més de portar calçotets amb esvàstiques...
  Gonzalo tolai Gener 07, 2022 | 13:31
  Hola, soy Gonzalo, solo sé repetir lazinazis porque mi media neurona no me da para más, solo me llega hasta el mediodia.
  Pere LLimonera i Citronell Gener 07, 2022 | 15:51
  En Quicu no me publica hoy un pvto comentario... se ve que se lo ha prohibido la Genestapo... Ademas veo que están intentando hackearme el PC... Estoy recopilando pruebas con "Wireshark", y otros útiles... dejo de comentar un rato y me voy pa la Comisaria a poner la denuncia... ya veras como se van a reír después...
  Tang de llimona Gener 07, 2022 | 18:58
  I que voleu que digui? Aquest think tank no té cap prestigi internacional ni cap criteri mínimament homologable. El règim del 78 ja pot anar fent, que ja res pot tapar les vergonyes d'aquest estat fallit. Una cosa que no tota la premsa castellana comprada i controlada pot amagar.
  Pere Llimonera i Citronell Gener 07, 2022 | 19:20
  Hola soy, Pere Llimonera i Citronell, el auténtico. Defensor de las causas perdidas y patriota como la copa de un pino. Al loro! Que hay gente que dice que son españoles y no lo són! Que nos engañan! Que nos digan la verdad!
  Tela Gener 07, 2022 | 21:11
  Millor que ho creguin així. La foto és d'allò més sinistre. Quina colla de feixistes, mara meva.
  Els frankinassis Gener 07, 2022 | 23:08
  Últimament van molt sobrats, al mus, cuan no tens bones cartes, o et retires o vas de sobrat. Als frankinassis els agrada jugar al mus
  JordiP Gener 08, 2022 | 09:44
  Així que "no afecta la imagen de Espanya", oi? Elcano, posa't ulleres. I que Santa Llúcia us preserve la vista. Tot i que la santa no fa miracles, sabeu?

Nou comentari