Puigneró llançarà el primer nanosatèl·lit català el 20 de març des del Kazakhstan

El conseller posa en marxa la Nasa Catalana

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, tira milles amb la posada en marxa de la coneguda com a Nasa Catalana. Aquest migdia, ha presentat les dues primeres adjudicacions per enviar dos nanosatèl·lits catalans en un termini d’un any. Un projecte batejat com a New Space que el conseller defensa per “transformar l’economia” i “generar riquesa”. De fet, segons els números del departament el sector dels nanosatèl·lits pot generar fins a 1.200 llocs de treball i 300 milions de facturació en els propers cinc anys a Catalunya. De moment, el primer llançament serà el 20 de març, a les 7:07:12 del matí, al Cosmodrom de Baïkonour al Kazakhstan. El nom del satèl·lit el triaran els espectadors infantils de l’Info K de Tv3.

En l’acte de signatura de les adjudicacions també s’ha anunciat la inversió de 18 milions d’euros en aquest sector que a Catalunya ocupa unes 30 empreses i 13 centre de recerca i investigació, a més de l’Institut d’Estudis Espacials. Pel conseller, potenciar aquest sector és una manera d’evitar “beques menjador en un futur”. “No serà un país social sinó és un país digital”, ha emfatitzat el conseller. “Ara és el moment ideal”, ha justificat Puigneró per les circumstàncies actuals de l’economia. Engegar aquest projecte, pel conseller, és completar la feina feta en els darrers anys pel seu departament com ara fer arribar a totes les comarques el desplegament de la fibra òptica, la creació d’espais 5G o la construcció d’un port digital i l’arribada del primer cable submarí.

Els dos nanosatèl·lits adjudicats seran construïts i dissenyats a Catalunya. El primer ha estat adjudicat Sateliot, per 547.000 euros, que serà llençat el proper 20 de març, pensat per augmentar la connectivitat 5G, operats des del Montsec, que serà la “base d’operacions”. El segon, que serà posat en òrbita a finals d’enguany o principis del vinent, a l’empresa OpenCosmos, per un total d’1,7 milions d’euros. La seva funció serà l’observació de la terra. Seran els dos primers d’una constel·lació prevista de set nanosatèl·lits. Els referents d’altres estats que impulsen aquest tipus d’economia són el Regne Unit, EUA, Canadà o Singapur.

Característiques i serveis dels nanosatèl·lits

Connectivitat IoT. El nanosatèl·lit de Sateliot consta de e 3 unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT), és a dir, permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Alguns dels casos d’ús que es volen implementar amb el nanosatèl·lit d’IoT són el monitoratge del cabal dels rius i de les reserves d’aigua arreu del territori; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots i monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres meteorològics; i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

L’altre nanosatèl·lic, adjudicat a Open Cosmos, oferirà serveis d’observació de la Terra que permetran obtenir imatges des de l’espai en diferents bandes espectrals per a l’estudi del territori. Amb aquest nanosatèl·lit d’observació de la Terra es volen implementar casos d’ús relacionats amb l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls; prevenció i detecció d’incendis forestals; planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural; gestió de l’aigua, i seguiment, control i protecció del medi i de l’activitat marítima.El llançament d’aquest nanosatèl·lit està previst per a mitjans del 2022.

La gestió i el control dels nanosatèl·lits es farà a través d’un sistema establert a la Ground Station (estació terrestre de control) ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), que es troba a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i està gestionat per l’IEEC.

Les dades del territori català obtingudes per ambdós nanosatèl·lits aportaran informació cabdal per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua, la protecció de la natura, la prevenció de desastres naturals i d’incendis forestals i altres mesures per lluitar i incidir contra l’acceleració del canvi climàtic.

Comentaris

  Patètic 27/01/2021 11:00 pm
  Un govern regional carregat de satelits
  fins la soca 27/01/2021 8:51 pm
  I aqui al la terra sense fibra.
  Dr Sallop 27/01/2021 3:55 pm
  ....i aniran triupulants.....???
  RAMON A 27/01/2021 1:48 pm
  La enveja tipica del que no fa ni deixa fer perque no es noti que es de tercera
  Narcís 27/01/2021 1:45 pm
  Gràcies per totes aquestes iniciatives ! Encara dirà aquest estat ser satèl.lit espia pro bèl.lic ... ! PD: llocs de feina i economia bona falta fum ( malgrat ens vinguin alguns desagraïts de fora així com se'ns robi descaradament!) !
  Doctor Strangelove 27/01/2021 1:06 pm
  La presentació es va fer al prestigiós i concorregut aeroport Lleida-Alguaire, i el nom del bitxo diu que el trien la mainada que veu l'info K. I que m'ha sobtat més diu que s'inverteixen 18 milions de pavos en aquest sector on hi ha un paquet d'empreses i l'ICE (Institut de Ciències Espacials). Doncs que sapigueu que un servidor treballa amb gent de l'ICE, a veure si aquest meló encara em passarà algun duro! En fi, seguim.... Doc.
  Anna C. G. 27/01/2021 12:48 pm
  Bona feina i endavant!
  Joana Mortes 27/01/2021 12:27 pm
  No entenc de satèlits però tot el que sigui innovació i riquesa pel territori em sembla una molt bona idea i si crea llocs de treball, encara millor. Espero no posin entrebancs els dirigents de la resta d'Espanya, perquè no suporten cap bona idea que vingui de Catalunya, si poden la copien i si poden la prohibieixen.
  Ramon 27/01/2021 12:04 pm
  Kazakhstan i Espanya tenen quelcom en comú: es pretenen europeus!
  bona aquesta 27/01/2021 11:38 am
  de fet el primer satèl·lit, o millor dit mandonguilla, es va llançar ahir, en destí al ministerio de política territorial. Per cert que no torni
   Satèl·lit 27/01/2021 12:10 pm
   Ja, ja, ja, entre aquest i el "fugitiu de la pandèmia" vaja dos !!!

Nou comentari