El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La policia espanyola a Catalunya vol un cap de “quilòmetre zero”
  • CA

El Cos Nacional de Policia busca un nou cap a Catalunya. Una situació que ha esperonat els comandaments del cos espanyol a intentar evitar que es nomeni un nou responsable vingut expressament de fora per ocupar el càrrec. D’aquí que hi hagi certs moviments per intentar que el cap de la Prefectura del CNP a Catalunya sigui un dels comissaris principals que no només treballen en aquesta delegació sinó que han fet carrera a Catalunya. “Un cap de quilòmetre zero”, apunten algunes fonts de la policia. Des del ministeri, però, no acaben d’aclarir qui serà el relleu del comissari principal José Antonio Togores, que el ministre de l’Interior ha enviat a Melilla després de dirigir el CNP a Catalunya des del setembre del 2018 amb un full de serveis on hi consta el restabliment dels ponts amb els Mossos d’Esquadra.

En tot cas, fonts d’Interior asseguren a El Món que “no es trigarà gaire a triar el nou cap”, però en cap cas, avancen si la tria es farà entre l’actual estat major policial de Catalunya o entre els comissaris principals que hi ha arreu de l’Estat i de les diferents unitats de la policia. Però hi ha tres noms que sonen amb força per dirigir la policia a Catalunya i que tenen molta mili a Catalunya.

Tres candidats clars

El relleu natural seria el comissari principal Juan Fortuny de Pedro, actual número dos de facto de la Prefectura com a poderosíssim cap regional d’operacions a Catalunya. Un home fet professionalment a Catalunya –el seu primer destí l’any 1979 ja va ser a Catalunya– en unitats i destins especialment sensibles com ara la UCRIF, la unitat contra les xarxes d’immigració il·legal i falsificació, amb un balanç de nombroses desarticulacions, i la prefectura provincial a Lleida. Durant el 2001 i el 2003 va ser responsable del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE). Home molt valorat per la tropa, coneix l’entramat policial a Catalunya i té bones relacions amb els Mossos d’Esquadra. A més, seria un bon colofó per la seva carrera professional, atès que d’aquí poc més de dos anys se jubila.

Un altre dels noms de “proximitat” és el comissari principal José Pérez, actual cap de seguretat i protecció. De fet, és un càrrec especial a Catalunya, atès que el CNP no hi té competències en seguretat ciutadana arran del desplegament dels Mossos d’Esquadra. És el que en altres llocs de l’Estat és el responsable autonòmic de Seguretat Ciutadana.

Un tercer nom és José Dos Santos Gay, un autèntic veterà que fa quaranta anys que presta servei a Catalunya. Fa poc més d’un mes va ser nomenat comissari en cap a Barcelona, en substitució del comissari Juan Manuel Quintela. Dos Santos té un gruixut full de serveis on hi destaquen fites com ser el cap de seguretat dels Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992. També va formar part de la comissió del desplegament dels Mossos i ha exercit tasques en comissaries rellevants, com ara la de Cornellà del Llobregat.

Tot i aquesta terna, l’experiència indica que el ministre Fernando Grande Marlaska podria optar per un comandament vingut de fora. De fet, Togores provenia de la Prefectura Superior d’Extremadura. El seu predecessor, Sebastián Trapote, sí que havia fet carrera a Catalunya, i va substituir Agustín Castro, que també havia fet carrera a Catalunya. Però Castro havia rellevat Narciso Ortega que, tot i haver treballat a Catalunya, quan va agafar el càrrec a la Prefectura provenia de dirigir la policia a les Canàries.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a octubre 25, 2021 | 19:50
    Anònim octubre 25, 2021 | 19:50
    CNP=Policia armada……de can Borbonia
  2. Icona del comentari de: Cat a octubre 25, 2021 | 20:03
    Cat octubre 25, 2021 | 20:03
    Tots són estrangers. Fora les forces d'ocupació!
  3. Icona del comentari de: Jalfe a octubre 25, 2021 | 21:00
    Jalfe octubre 25, 2021 | 21:00
    Un cap de quilòmetre zero no els costarà trobar-lo. D'ençà del desembarcament dels "piolins" sabem que tenen dins al cos policial molta gent amb el cap buit, a zero. Poden triar tranquils, que cap cap cap en un ens democràtic, com no és la Policia. Faran allò que els manin sense piular.
  4. Icona del comentari de: Josep a octubre 25, 2021 | 21:32
    Josep octubre 25, 2021 | 21:32
    Millor un zero al cap

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa