Polèmica per les burles de periodistes de RNE sobre el català

Els tertulians del programa Tarde lo que Tarde, de Radio Nacional de España, han aprofitat el seu programa d’aquest dijous per fer mofa del català en motiu de la quota del 6% de la producció audiovisual en aquesta llengua acordada pel govern espanyol i Esquerra Republicana. Una de les tertulianes ha començat a dir “‘Stranger Things’ serà ‘Coses estrenyes'” amb to de burla i ha prosseguit entre riures dels companys a dir que “el següent serà que es digui el Joc del Calamar”. Llavors l’interromp un company i diu “no, no, el Joc del Calçot que és menja-t’ho tot sense que caigui la salsa” i de nou riuen. “Valeria serà igual però sense tapes als bars, perquè no en poseu, eh?”, afegeix la tertuliana que ho havia començat tot.

Després parlen de la mítica sèrie ‘Bola de Drac’ i ho tradueixen també al gallec, això sí, tractant la llengua gallega amb molt més respecte que el català. Durant la tarda i després de la polèmica que s’ha desfermat la presentadora ha demanat perdó i ha aclarit que tot ha estat “un comentari desafortunat”.

Posteriorment, Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés ha denunciat el menyspreu “generalitzat” al català aprofitant el debat de votació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2022. Vehí ha recordat que el Suprem ha inadmès a tràmit el recurs del Govern contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el que posa en perill la immersió lingüística i ha criticat el menyspreu d’aquests periodistes de RNE. Vehí ha fet aquesta denúncia des de la tribuna del Congrés i ho ha fet en català fins que la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, li ha ordenat canviar al castellà. “Li demano que continuï la seva intervenció… amb el fi que tots la puguem entendre”, li ha dit Batet.

Comentaris

  Gonzalo Novembre 25, 2021 | 19:23
  Jair Domínguez y el tractoriano de peyu, que opnan? Y la amparo Moliner, la que quemó un ejemplar de la Constitución española en directo, que opina? Y los del Polonia, que no paran de hacer bromitas hacia todo lo español, que opinan? laZisnaZis, recibid vuestra medicina.
   Al fatxa Gonzalo Novembre 26, 2021 | 08:46
   Mira, indigent mental, la diferencia es que aquesta rne, la paguem entre tots.. encara que sigui una merda enganxada en un pal... I l'escoltem quatre gats... o sigui que si volen fer conya, que la facin a casa seva, a la intimitat.. de totes maneres no ofèn qui vol, si no qui pot.. i demostren tanta prepotència dins de la seva ignorància, aquests monolingües, que es deuen pensar que els coreans també li diuen, el juego del calamar... ja ho van dir en el seu dia Machado o Unamuno, entre d'altres... allò de que "desprecian cuanto ignoran", no ha canviat gens.. continueu se'n uns sabatot...
    Gonzalo Novembre 26, 2021 | 11:10
    Y tv3% la pagas tú solo, zoquete? Las bromitas de los que te gustan, si. Las bromitas de los que no te gustan, no. Esa es vuestro ideal de democracia. Y ya hablaremos otro día de Don Antonio Machado. Que muchos laZisnaZis lo ponéis como ejemplo, y nos reiremos un rato cuando pongamos artículos suyos.
   @ Gonzalo Novembre 26, 2021 | 08:58
   els catalans fem conya amb els demés i amb nosaltres mateixos, els castellanufos només s'enfoten dels altres, perquè cap geperut es veu el gep... oi que ho entens gos rabiós..
  Ricard Novembre 25, 2021 | 21:25
  La conyeta castellana demostra l'immens fracàs del règim del 78. Catalunya els és exactament igual d'indesitjable o obviable que fa 40 anys. Aquests castellans, autoconvençuts de que ells sí tenen un sistema educatiu modèlic per competent i democràtic, no han après res del que hi havia fora de les seves fronteres, i per tant com a mínim ho desprecien. Els financem la festa, i no agraeixen un ral. En canvi amb els alemanys, que els paguen una desena part del que els paguem nosaltres, tot són agraïments i/o un notable complex d'inferioritat. Angúnia intel.lectual fan.
  Ricard Novembre 25, 2021 | 21:39
  Per a més inri les "disculpes" de l'endemà es dirigeixen només a un "sector de l'audiència". És a dir, segons aquests personatges a sou de la ràdio "pública", la conyeta sobre un patrimoni suposadament de "tots" dit per la constitució, només afecta a "uns quants". Jo pregunto: quina part de la població "espanyola" riu les gràcies d'aquests "humoristes". O sigui aquests "humoristes" gosen afirmar que a un grup de la població "espanyola" ja li està bé la seva conyeta? Tant miserable és la salut democràtica d'una part de l'esmentada població d'un país suposadament democràtic, o només és un invent d'aquests nois tan "bromistes"?
   Gonzalo Novembre 26, 2021 | 09:29
   Cuando han pedido disculpas Jair Domínguez, el tractoriano peyu, Toni Soler, amparo Moliner....cuando han pedido disculpas estos "humoristas"?
  Lisa Novembre 26, 2021 | 08:56
  aquests mesetaris no tenen remei, encara recordo com van traduir el. títol de la película West Side story, per Amor sin barreras.. un musical de fa anys.. i es varen quedar tan amples.. es el que té ser monolingüe, la ignorància i la prepotència juga males passades..
   Gonzalo Novembre 26, 2021 | 11:49
   Lo de tv3% traduciendo "Some like it hot", fue memorable también.
    Gonzalo Novembre 26, 2021 | 13:21
    Transformaremos Madrid en un florido vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar.
  d'on no n'hi ha no en raja Novembre 26, 2021 | 13:13
  els de la tarde lo que tarde, encara estan a la españa profunda, i la julia varela és una mala pecura
   Gonzalo Novembre 26, 2021 | 14:28
   Y de Jair Domínguez, tractoriano peyu,amparo Moliner, Toni Soler y demás "humoristas" en nómina de tv3%, que opinas?
  Comun's,crostadrégimen78 Novembre 26, 2021 | 14:13
  En Españas segueix dominant la mentalitat franquista, / fascista. No canviaran mai. Són izquierdas del regiment del 78. Nada nuevo a cara al sol.

Nou comentari