Vehí critica el menyspreu al català al Congrés i Batet l’obliga a canviar al castellà

Mireia Vehí, diputada de la CUP al Congrés ha denunciat el menyspreu al català aprofitant el debat de votació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2022. Vehí ha recordat que el Suprem ha inadmès a tràmit el recurs del Govern contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el que posa en perill la immersió lingüística i ha criticat el menyspreu d’alguns periodistes de RNE que han fet broma dels noms que tindrien algunes sèries en català amb la introducció de la quota del 6% pactada per ERC.

Vehí ha fet aquesta denúncia des de la tribuna del Congrés i ho ha fet en català fins que la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, li ha ordenat canviar al castellà. “Li demano que continuï la seva intervenció… amb el fi que tots la puguem entendre”, li ha dit Batet, al que Vehí ha respost amb una pregunta retòrica. “Per què la presidenta del Congrés em talla quan parlo en català, però la mesa no talla el representant de Vox quan li diu coses racistes al diputat del PSOE?”, s’ha preguntat. Però tot i així aquesta última part del discurs l’ha fet en castellà.

Aquest mateix dijous s’ha viscut un nou menyspreu al català. Els tertulians del programa Tarde lo que Tarde, de Radio Nacional de España, han aprofitat el seu programa d’aquest dijous per fer mofa del català en motiu de la quota del 6% de la producció audiovisual en aquesta llengua acordada pel govern espanyol i Esquerra Republicana. Una de les tertulianes ha començat a dir “‘Stranger Things’ serà ‘Coses estrenyes’” amb to de burla i ha prosseguit entre riures dels companys a dir que “el següent serà que es digui el Joc del Calamar”. Llavors l’interromp un company i diu “no, no, el Joc del Calçot que és menja-t’ho tot sense que caigui la salsa” i de nou riuen. “Valeria serà igual però sense tapes als bars, perquè no en poseu, eh?”, afegeix la tertuliana que ho havia començat tot.

Comentaris

  6% es una broma, no? Novembre 25, 2021 | 19:15
  Jo esperava que tota la oferta estigués en català i castellà, o com a minim tots els continguts en castellà a Catalunya també haurien destar en català, vaja crec que és el més normal, això no s'hauria ni de negociar. Aprovar els pressupostos espanyols per aquest insult del 6% és repugnant
   Ricard Novembre 25, 2021 | 22:25
   Sí.
    A en 6% i en Ricard Novembre 26, 2021 | 13:18
    Llegiu això : Her finder du listen med alle film og serier på Netflix, som er med dansk tale: Link. Man skifter sprog ved at vælge i menuen øverst på siden. Samme link kan også bruges hvis man ønsker at finde film og serier med undertekster. Her kan man vælge mellem danske, engelske, tyske og svenske undertekster. Traducció : Aquí hi trobareu la llista de totes les pel·lícules i sèries de Netflix, que són en danès: Enllaç. Per a canviar d'idioma, seleccioneu el menú de la part superior de la pàgina. El mateix enllaç també el podeu utilitzar si cerqueu pel·lícules i sèries amb subtítols. Aquí podeu triar subtítols en danès, suec, anglès i alemany. Els parlants de danès son uns 6.000.000 de persones. No cal afegir-hi res més.
  L'únic que queda clar .... Novembre 25, 2021 | 20:24
  ... és que la pava cupaire no té cap sentit de l'humor.
  HEU BEGUT OLI. Novembre 25, 2021 | 21:02
  PER aixó us vaig votar. FEMTOSOS? Entre tots els partits independentistes ja no en queda cap per a poder triar.
  HEU BEGUT OLI. Novembre 25, 2021 | 21:02
  PER aixó us vaig votar. FEMTOSOS? Entre tots els partits independentistes ja no en queda cap per a poder triar.
  Ricard Novembre 25, 2021 | 22:26
  També vull sentir aranès allà.
  Cal espavilar Novembre 26, 2021 | 00:02
  Per quan portareu tots aquests greuges a la fiscalia europea?? A que coi esperen els polítics?

Nou comentari