El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els comuns exigeixen al PSC que rebutgi l’ofensiva de Junts contra les ocupacions
  • CA

El portaveu del grup parlamentari dels comuns, David Cid, ha alertat que votar a favor de la llei que presenta Junts sobre l’ocupació d’habitatges facilitaria “el desnonament express i crear una espècie de ‘Gestapo veïnal’ que dona potestat a les comunitats de veïns per a posar en marxa un desnonament de persones vulnerables que estan de manera il·legal en un habitatge”. Aquesta setmana el Parlament votarà una proposició de llei d’adopció de mesures urgents enfront la inactivitat de la propietat en cas d’ocupació il·legal d’habitatges amb alteració de la convivència veïnal.

D’aquesta forma, Cid ha emplaçat al PSC a “deixar de mirar a Junts i mirar a Yolanda Díaz”, després del que ha defensat la proposta de la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball de congelar el preu de les quotes de les hipoteques, i ha defensat que la solució en matèria d’habitatge passa per la regulació del lloguer.

David Cid, portaveu dels comuns | Europa Press
David Cid, portaveu dels comuns | Europa Press

Ho portaran al CGE

El portaveu dels comuns ha sostingut que es tracta d’una proposició de llei inconstitucional, i ha emplaçat a altres grups parlamentaris a unir-se als comuns per a poder portar aquesta iniciativa al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) –es necessiten dos grups o tenir una desena part dels diputats per a portar alguna cosa al CGE–: “No ho podem fer sols, però hauria de passar pel CGE perquè no s’ajusta a dret”.

Cid ha demanat al PSC que retiri el seu suport a Junts “no sols perquè contradiu el marc legal, sinó perquè la llei fa més difícil el dret a accés a l’habitatge”, i també ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al fet que es desencalli la Llei d’Habitatge en el Congrés.

Reformulació de la llei

La iniciativa de Junts proposa la modificació de la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, i de la Llei 5/2006, del llibre cinquè del Codi civil. Volen que tant els ajuntaments com les comunitats de veïns puguin requerir als grans tenidors que en el termini de trenta dies desallotgin pisos ocupats on es duguin a terme activitats il·legals, contràries a la convivència normal de la comunitat o que malmetin o facin perillar l’immoble. El text estableix que en cas que aquest requeriment no sigui atès, tant ajuntaments com comunitats de veïns estiguin legitimats per sol·licitar el desallotjament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Eloi a febrer 06, 2023 | 14:51
    Eloi febrer 06, 2023 | 14:51
    Junts queda curta amb les seves demandes. Curta i ridícula. Si no es treuen TOTS els ocupes ja siguin de grans tenidors o no, es comportin bé o malament, es dóna carta blanca a l'ocupació salvatge com sistema. Com que això un estat de Dret no ho pot permetre, és l'Administració qui ha de fer tractes i/o adquirir els habitatges dels grans tenidors i atorgar-los segons criteris de necessitat. Suposo que molts ja s'estan adonant de que les fórmules esquerroses d'encarar els problemes socials consisteix en protegir els delinqüents i que les víctimes es fotin, així, aleatòriament. Toca qui toca! Carai noi! Que barat que li surt a l'Administració i quina injustícia més flagrant. Els polítics pocavergonyes són aquells que es regeixen pel principi: "el que és teu és meu i el que és meu també".
  2. Icona del comentari de: Cory Feho a febrer 06, 2023 | 18:46
    Cory Feho febrer 06, 2023 | 18:46
    El comuns semblen ben be un artefacte del poder econòmic per ensorrar encara mes la vomitiva imatge de la ecopijoprogresia.
  3. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a febrer 06, 2023 | 21:13
    Tripartit no, gràcies febrer 06, 2023 | 21:13
    Caldria fer un inventari d'habitatges i locals propietat dels Pudents, començant per la Colau i col·locar-hi un cartell que digui que poden ser ocupats sense cap problema per tothom que li vingui de gust. Aleshores podríem distingir entre posicions polítiques i el que és pura xerrameca
  4. Icona del comentari de: fat boy a febrer 06, 2023 | 21:33
    fat boy febrer 06, 2023 | 21:33
    Una Gestapo veinal com la de Cuba?.
  5. Icona del comentari de: Roger de Sarria a febrer 06, 2023 | 22:44
    Roger de Sarria febrer 06, 2023 | 22:44
    Volem acollir. Volem gent. Quanta mes gent l estat dona mes calers per la maquinaria administrativa. Aixo se n pot dir trafic de persones...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa