El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès: “Nosaltres no desertem de les responsabilitats que ens encomana la ciutadania”
  • CA

Nou dard contra Junts de Pere Aragonès per haver sortit del Govern. El president de la Generalitat ha recalcat aquest diumenge, en la presentació de la candidatura encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira per al que serà la seva nova executiva, que ERC “no abandona la ciutadania”. “Nosaltres no desertem de les responsabilitats que ens encomana la ciutadania”, ha concretat, apujant el to un grau més en la crítica als seus exsocis.

Tot el discurs d’Aragonès i també de Junqueras i de la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha anat encaminat a defensar el valor i la utilitat que consideren que té la seva posició de “partit de govern”, en contraposició a la nova situació de Junts. “La nostra coalició és amb la gent”, ha insistit el president de la Generalitat, que avui ha deixat el vestit i la corbata habituals per subratllar que era en un acte de partit vestit amb texans i una camisa, sense jaqueta, més informal que Junqueras, que no té cap càrrec institucional.

“Estem preparats per assumir tots els lideratges que facin falta. Institucionals, polítics i socials, els que calguin. La nostra forma d’exercir els lideratges és col·lectiva, la nostra coalició és amb la gent, amb la ciutadania”, ha detallat.

I Junqueras i Vilalta han subratllat l’etapa “d’obertura” en què consideren que entra ERC, una “nova etapa de país”, segons el president dels republicans. “En aquesta etapa ens hem d’acompanyar i hem d’acompanyar àmplies majories, aquest 80% dels que volen el final de la repressió i que Catalunya decideixi el seu futur”, ha argumentat. Per a Junqueras, aquesta és la via per arribar a l’amnistia i a un referèndum. “Si ho fem entre tots, si ho fem molts, segur que ens en sortim”, ha conclòs.

Oriol Junqueras, sostenint un retrat de Marta Rovira, i la resta de membres de la seva candidatura per a la nova executiva d'ERC, en la presentació de la llista que es votarà el 6 de novembre / S.B.
Oriol Junqueras, sostenint un retrat de Marta Rovira, i la resta de membres de la seva candidatura per a la nova executiva d’ERC, en la presentació de la llista que es votarà el 6 de novembre / S.B.

En el seu torn de paraula, Vilalta ha remarcat que ara ERC vol “reforçar tot allò vinculat amb l’entorn, ser un partit més obert, més col·laboratiu amb associacions i organitzacions del país”. Aquest enfoc remet directament als nous integrants del Govern per substituir els consellers de Junts que n’han sortit, entre els quals hi ha tres independents, dos dels quals –Gemma Ubasart i Joaquim Nadal– que mai s’han identificat amb l’independentisme, i un tercer, Carles Campuzano, que ve de l’ala progressista de la vella CiU no independentista. “El Govern que hem nomenat té voluntat que com més gent s’hi senti representada millor, és un govern independentista on gent més enllà d’ERC s’hi poden sentir còmodes, gent que ve de tradicions que defensen referèndum i fi de la repressió i polítiques progressistes”, ha matisat Aragonès.

Pressupostos, amb Junts i amb el PSC escalfant a la banda

En el torn de preguntes, tant Junqueras com Aragonès han estat interpel·lats sobre si es manté el veto al PSC per negociar els pressupostos que la setmana passada va anunciar el president d’ERC però que en cap moment ha estat ratificat pel president de la Generalitat. I avui tots dos han optat per tirar pilotes fora. Junqueras ha evitat ratificar les seves paraules de fa uns dies i ho ha liquidat amb un: “Em remeto als que hem anat dient aquests dies”. Després ho ha acompanyat amb una cua ambigua sobre “teixir complicitats”. Aragonès també ha recorregut a “em remeto”, però ha especificat que es referia a la seva aposta: reclamar a Junts que aprovi uns pressupostos que ha deixat projectats “el conseller Giró”. “No tindria sentit que no ho fessin”, ha advertit.

Congrés avançat, votació el 6 de novembre

Tot plegat s’ha dit aquest diumenge en la presentació de la candidatura de Junqueras amb Marta Rovira per al congrés del partit. S’havia de fer l’any que ve, però a finals d’agost el partit va decidir avançar-lo per “preparar l’organització davant dels reptes que té el país a tots els nivells”. Tot i admetre que cal una renovació, els responsables de la formació van defensar també l’aposta per conjugar aquesta necessitat amb l’experiència i els “lideratges consolidats”. En el moment en què es va anunciar, un dels reptes en l’horitzó era la possible consulta de Junts per decidir si continuaven al Govern. Havia de ser al novembre, però la crisi desencadenada pel debat de política general i la destitució del vicepresident, Jordi Puigneró, va precipitar els fets, i ara els republicans ja són en el nou escenari. I el primer repte, un cop refet el Govern, seran les eleccions municipals.

La votació de la candidatura presentada, formada per 26 persones amb el lema Més republicanisme, més llibertat, es farà el 6 de novembre en una jornada electoral telemàtica. I després es debatran les ponències.

Més notícies
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, descarta una moció de censura contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès | Europa Press
Illa assegura que Junts i la CUP ja han avisat que “Aragonès no és de fiar”
Notícia: Illa assegura que Junts i la CUP ja han avisat que “Aragonès no és de fiar”
Comparteix
Illa ha exigit a Aragonès negociar els pressupostos si els vol aprovar amb el PSC
Imatge d'arxiu de la nova consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret
Acusacions creuades entre Serret i el Consell per la República
Notícia: Acusacions creuades entre Serret i el Consell per la República
Comparteix
El Consell per la República va acusar Serret de "faltar a la veritat" respecte a la reforma de l'entitat
Fotografia de família de l'ANC després de llegir el manifest 'Acusem la justícia espanyola' / ACN
L’ANC treu pit per visibilitzar la macrocausa contra l’independentisme
Notícia: L’ANC treu pit per visibilitzar la macrocausa contra l’independentisme
Comparteix
L'ANC ha organitzat una acampada per acusar la justícia espanyola
El president d'ERC, Oriol Junqueras / Kike Rincón - Europa Press
Junqueras reivindica ERC com la “casa comuna” de l’independentisme
Notícia: Junqueras reivindica ERC com la “casa comuna” de l’independentisme
Comparteix
El president dels republicans anuncia que presentaran una proposició de desgreuge cap a Catalunya

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cosme a octubre 16, 2022 | 13:49
    Cosme octubre 16, 2022 | 13:49
    Crec que la ciutadania els va encomanar fer la independència aquesta legislatura no? Són una colla de cínics.
  2. Icona del comentari de: Aneualamerda a octubre 16, 2022 | 14:05
    Aneualamerda octubre 16, 2022 | 14:05
    Catalunya va vptar iIndependència, i vosaltres us n'heu desentès per covardia i traïció. No ho oblidarem mai.
  3. Icona del comentari de: Quin cinisme a octubre 16, 2022 | 14:07
    Quin cinisme octubre 16, 2022 | 14:07
    No deserten de la cadira, ara del mandat de les urnes i del pacte de govern, en fugen tant com poden. Volen canviar les regles de joc a mig partit.
  4. Icona del comentari de: Ricard a octubre 16, 2022 | 14:08
    Ricard octubre 16, 2022 | 14:08
    Millor marxar que enganyar els votants.
  5. Icona del comentari de: És que ni una! a octubre 16, 2022 | 14:10
    És que ni una! octubre 16, 2022 | 14:10
    Ostres que no. Has desertat de tots els compromisos sota els quals vas ser investit. Moció de confiança, taula durant dos anys (que ja sabem que seran quatre), implementar la independència, respectar els pactes amb els socis de govern...
  6. Icona del comentari de: Ferran a octubre 16, 2022 | 14:23
    Ferran octubre 16, 2022 | 14:23
    Pues parece todo lo contrario ...
  7. Icona del comentari de: Ricard a octubre 16, 2022 | 14:24
    Ricard octubre 16, 2022 | 14:24
    Insisteixo. Son uns pocavergonyed. Tan sols pretenen capitalitzar el vot independentista. Ens prenen per rucs
    • Icona del comentari de: Algú ha de capitalitzar el vot independentista a octubre 17, 2022 | 14:40
      Algú ha de capitalitzar el vot independentista octubre 17, 2022 | 14:40
      Ara que hem vist que Miss Catalunya va fer figa, el batxiller foll que mai vam votar també, i el pallasso Torra... no va aixecar la suspensió de la DUI com tant reclameu els corruptgents, només jugava amb pancartetes. Laura Hagrid juga a una lliga superior, la de la corrupció descarada.
  8. Icona del comentari de: xx a octubre 16, 2022 | 14:54
    xx octubre 16, 2022 | 14:54
    Digues de què presumeixes i et diré què fas.
  9. Icona del comentari de: El foll a octubre 16, 2022 | 15:15
    El foll octubre 16, 2022 | 15:15
    La primera responsabilitat que us va encomanar la ciutadania va ser la de fer la independència, i d'aquesta heu desertat. M'ho sembla a mi vaja, em fa tota l'impressió. Què potser m'equivoco?
  10. Icona del comentari de: Josep a octubre 16, 2022 | 16:01
    Josep octubre 16, 2022 | 16:01
    Vosaltres us heu rendit a l,enemic, que encara és pitjor. Botiflers.
  11. Icona del comentari de: Rufi a octubre 16, 2022 | 17:01
    Rufi octubre 16, 2022 | 17:01
    S'ha de tenir poca vergonya i ser molt hipòcrita. Les properes eleccions en tindreu amb sort els mateixos resultats que Ciutadans.
  12. Icona del comentari de: Miren a octubre 16, 2022 | 19:17
    Miren octubre 16, 2022 | 19:17
    ERC està instal·lada en el metavers, lluny, molt lluny de la realitat. Que vol dir que no deserten de la responsabilitat?, però si no ha fet res del que deien? I ara han canviat de jaqueta com si res. Lideratge, quin?, d'actuació teatral, de la mentida, de sortir als mitjans dia si i dia també. No va acceptar la moció de confiança per por del resultat. Deixin de parlar de la ciutadania, simplement mirin-la i escoltin-la, només es veuen a si mateixos i tot ho fan bé. Res a rectificar. Una cosa inèdita a Catalunya, un govern sense suport parlamentari, en altres països no estarien tan cofois. Coalició amb la ciutadania... quin poc respecte que ens té!
  13. Icona del comentari de: Francesc Font Serra a octubre 16, 2022 | 19:32
    Francesc Font Serra octubre 16, 2022 | 19:32
    Senyor Aragonès, ser líder es força compleix, i els lideratges no s'assumeixen per que no es troben a la cantonada de l'esquina i els recull el primer que passa. No. S'exerceix perquè es tenen qualitats per a fer-ho. I de vegades són qualitats més que negatives. La història té alguns, massa, exemples. Per ara no veig que, sortosament, vostè tingui les qualitats negatives, però tampoc les positives. Més aviat em sembla un supervivent abans de la batalla. Tampoc veig que se n`adoni que ara sols representa que el 33 per cent del ciutadans. I que Junts, que ha marxat per decisió democràtica del conjunt dels seus components, també representa altre 33 per cent d'e ciutadans. ¿Gosarà vostè fer una enquesta entre els militants d’ERC respecte de la seva acció de govern? Per cert, i com afeccionat a la música, permeti dir-li que anodina interpretació del que és un himne, el nostre himne, en aquella festeta al Patí dels Tarongers, i no una cançóde bressol, ja vaa un perfecte preludi a la seva acció de govern.
  14. Icona del comentari de: Balla, balla. a octubre 16, 2022 | 20:08
    Balla, balla. octubre 16, 2022 | 20:08
    Tota la ciutadania o UN PETIT SUBGRUP d'aquesta? Té deformació apreciativa o què? Es creu l'amo del cotarro! Esperpéntic!
  15. Icona del comentari de: fat boy a octubre 16, 2022 | 20:19
    fat boy octubre 16, 2022 | 20:19
    Quin fetge!, Colla de barruts.
  16. Icona del comentari de: Kikiriki a octubre 16, 2022 | 20:29
    Kikiriki octubre 16, 2022 | 20:29
    Por la boca muerte el pez.
  17. Icona del comentari de: Fer fora a octubre 16, 2022 | 20:38
    Fer fora octubre 16, 2022 | 20:38
    Si Erc va fent fàstics als partits i a les entitats independentistes, ho té malament. No havia d'haver fet fora Puigneró.Va ser perquè marxes Jxcat. Doncs a veure com se'n surten ara. Ja s'ho faran.
  18. Icona del comentari de: Independentista a octubre 17, 2022 | 01:13
    Independentista octubre 17, 2022 | 01:13
    Doncs, crec que els catalans som rucs ,Ricard, Ja veuras que, tot i l'escandalosa enganyifa que ens han fet els seudoindependentistes, seguirem votant-los.
  19. Icona del comentari de: ERC EJERCITO borbonico a octubre 17, 2022 | 02:27
    ERC EJERCITO borbonico octubre 17, 2022 | 02:27
    Llenguatge franquista, teniente coronel Aragones de Franco.erc. INDULTO JUNQUERAS 30 anys d'autonomia franquista.erc
  20. Icona del comentari de: Anònim a octubre 17, 2022 | 02:51
    Anònim octubre 17, 2022 | 02:51
    Seguint les idees de Goebbels: - si una cosa és repeteix mil vegades, al final sembla veritat. -Si no pots evitar que es conegui un error que has comès, desvia l'atenció cap un altre lloc, fins i tot pots donar la culpa a un altre. Busca un boc expiatori. - Minimitza els errors comesos i magnífica el dels altres. -Simplifica el discurs perquè ha de ser comprès per les ments més simples. No les he citat totes ni són ben bé literals, però el Sr.Sol les aplica amb mà de ferro i només necessita gent amb la cara de ciment i una cobdícia desmesurada, gent que necessiti desesperadament el càrrec per guanyar-se la vida, per difondre la mentida urbi et Orbi..com ara la Vilalta, en Tardà, en Rufián, la Vilagrà, i el més espavilat, que es l'Aragones. No és que hagin "desertat" dels compromisos. És que en campanya van prometre coses sabent que farien just el contrari.
  21. Icona del comentari de: Vesalamerda pallasso a octubre 17, 2022 | 08:42
    Vesalamerda pallasso octubre 17, 2022 | 08:42
    Quin fàstic fots Aragonès.
  22. Icona del comentari de: Ciutadà estorat a octubre 17, 2022 | 09:06
    Ciutadà estorat octubre 17, 2022 | 09:06
    Quina pena. Quantes paraules per no fer res. Entre la mala llet i rancúnia d'en Sergi Dol i la entrada de socialistes i comuns al govern anem arreglats.
  23. Icona del comentari de: Llimona acida a octubre 17, 2022 | 09:35
    Llimona acida octubre 17, 2022 | 09:35
    Estic per tatuarme el logo de ERC al forat del cul, per recodarme d'ell cada vegada que cago.
    • Icona del comentari de: Fa per tu, a octubre 17, 2022 | 11:49
      Fa per tu, octubre 17, 2022 | 11:49
      si no saps ni posar accents...
  24. Icona del comentari de: No teniu vergonya a octubre 17, 2022 | 10:09
    No teniu vergonya octubre 17, 2022 | 10:09
    Vosaltres us entregueu a l'enemic, tròs de merda covarda.
  25. Icona del comentari de: joandoménec a octubre 17, 2022 | 12:46
    joandoménec octubre 17, 2022 | 12:46
    La ciutadania t'ha demanat fer la independència, malparit.
    • Icona del comentari de: Si noi, a octubre 17, 2022 | 14:43
      Si noi, octubre 17, 2022 | 14:43
      també li vam demanar a Miss catalunya, el batxiller foll mai votat, i el pallasso Torra tampoc votat. Deu anys prUcessant cap enlloc, ja els hi has reclamat?
  26. Icona del comentari de: ERC per mi a octubre 17, 2022 | 21:21
    ERC per mi octubre 17, 2022 | 21:21
    aneualamerda.com

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa