El Ministeri de l’Interior espanyol, que dirigeix Fernando Grande-Marlaska, implementarà “eines d’intel·ligència artificial que puguin servir per tal que les forces i cossos de seguretat de l’Estat puguin detectar el discurs d’odi il·legals en línia”. Aquesta és una de les mesures estrella del ministeri per tal de bastir una estratègia contra aquesta tipologia delictiva.

En un informe presentat al Congrés de Diputats, al qual ha tingut accés El Món, Marlaska detalla les línies generals de com pensa portar a terme el nou pla d’acció contra els delictes d’odi que ha entrat en vigor aquest 2022. Un pla que incorpora la tecnificació informàtica per tal de prevenir els delictes d’odi, tal com es va acordar en una reunió el passat 10 de setembre, en el marc del primer pla estatal d’aquesta mena, que es va aplicar del 2019 al 2021.

Un hacker fa de les seves posant en perill la ciberseguretat, la ciberintel·ligència i la ciberdefensa /EUParlament
La vigilància en línia i la intel·ligència artificial, claus contra els delictes d’odi/EUParlament

La idea és que, amb un programa informàtic de detecció que s’alimenti de la mateixa informació que va generant i la generada fins ara, es puguin establir paràmetres nous de localització d’indicis de delictes d’odi. Un camí basat en la prevenció que recorda la mítica pel·lícula d’Steven Spielberg Minority Report, on la policia era capaç de detectar el delicte abans de cometre’s arran d’un sofisticat sistema informàtic global amb una previsions que generaven tres éssers precognitius.

L’informe detalla que es crearan els grups policials contra els delictes d’Odi, integrats dins la Comissaria General d’Informació i de les Brigades Provincials d’Informació així com a la Prefectura d’Informació de la Guàrdia Civil i les seves poderoses oficines perifèriques. Cada direcció general aplicarà el seu sistema però, això sí, la seva estructura, organització, recursos i mitjans, així com procediments operatius, portaran el segell de “secret”.

De fet, aquest tipus d’unitat especialitzada ja l’ha posat en marxa els Mossos d’Esquadra. En concret, es va crear la primavera de l’any passat amb 15 agents adscrits “altament especialitzats”. En aquest marc, l’informe destaca que caldrà establir protocols de coordinació entre cossos estatals i els Mossos, així com les policies locals.

En aquesta línia, el pla estatal inclou “la formació, sensibilització i conscienciació dels membres de les forces i cossos de seguretat en la lluita contra els delictes d’odi”. I també inclou en tasques d’informació les entitats del “tercer sector”, així com els agents d’informació que es dediquen als grups organitzats i violents de caràcter juvenil i amb els responsables del “pla director per a la convivència i millora de la seguretat als centres educatius i els seus entorns”, és a dir, els plans ideats per detectar la radicalització. El document també afirma que es dotarà de més recursos l’Oficina Nacional de Lluita Contra els Delictes d’Odi.

Marlaska, en un discurs amb la Guàrdia Civil/Ministeri de l'Interior
Marlaska, en un discurs amb la Guàrdia Civil/Ministeri de l’Interior

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pregunta frequent a gener 29, 2022 | 20:35
  Pregunta frequent gener 29, 2022 | 20:35
  No persseguiran als franquistes, falangisted ni feixistes, això segur. Per què ho deuen voler?
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 01, 2022 | 11:22
   Pere Llimonera i Citronell febrer 01, 2022 | 11:22
   El Nacional Catalanismo supremata secesionista es y parte, todo en si, de todo lo que es delito de odio históricamente... Lamentablemente esto se ha ignorado e ignora en gran parte en lo que es también, en si, otro delito de odio e incluso delito de ocio...
 2. Icona del comentari de: España = corea del norte europea a gener 29, 2022 | 22:29
  España = corea del norte europea gener 29, 2022 | 22:29
  Doncs que comencin a investigar a policies, jutges i polítics.
 3. Icona del comentari de: Pep a gener 30, 2022 | 07:11
  Pep gener 30, 2022 | 07:11
  Els gihadistes de Ripoll és varen radicalitzar i aprender a odiar a la mesquita, no és soluciona pas tot controlant el tuiter.
 4. Icona del comentari de: teix a gener 30, 2022 | 08:15
  teix gener 30, 2022 | 08:15
  De fet, a molts jutges, massa però no tots encara que sembla que sí els de més amunt i els que hi troben un camí més planer per arribar-hi, no el cal això de la intel·ligència artificial per esbrinar millor els delictes d’odi; en tenen prou i de sobra en allò dictat per la brúixola del seu cervell que els diu que només els catalans, i no tots, en poden ser culpables i condemnats.

Nou comentari

Comparteix