El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC defensa que seguirà treballant la llei audiovisual “via esmenes”

ERC ha recordat aquest dimarts que l’acord amb el govern espanyol sobre la quota del 6% per a llengües cooficials a la llei audiovisual era “de mínims”. Fonts dels republicans han remarcat, després que el govern espanyol hagi precisat que la quota no afecta plataformes internacionals, que ja van explicar que “s’hauria de seguir treballant”. Fonts de l’executiu de Pedro Sánchez han admès aquest dimarts que el projecte de llei audiovisual aprovat al Consell de Ministres només obliga a respectar la quota per al català, basc i gallec a les plataformes amb seu a Espanya, com Filmin o Movistar+.

Fins ara s’havia assumit que també l’haurien d’aplicar Netflix, HBOMax o Amazon Prime. El percentatge per a les llengües cooficials s’hi va introduir fruit de l’acord de l’executiu amb ERC per aprovar els pressupostos de l’Estat de 2022, però fins ara el govern espanyol no havia concretat que deixava fora aquestes plataformes. Les mateixes fonts del govern espanyol han defensat que el que inclou la llei és el que es va pactar amb ERC i han argumentat que la directiva europea que es transposa té molta complexitat i limita la capacitat d’intervenir sobre les plataformes internacionals.

Els republicans ja han avançat que presentaran esmenes en el tràmit parlamentari que s’iniciarà al Congrés arran de l’aprovació del projecte de llei en el Consell de Ministres per assegurar la protecció del català. Els republicans ja havien alertat aquest matí -abans que es fes oficial per part del govern espanyol- que el text possibilita a les plataformes que no tenen seu a l’Estat espanyol a què s’escudin en la normativa europea per esquivar l’obligació de complir les quotes per a les llengües cooficials. El PDeCAT també ha avisat que vol negociar-lo perquè cal complementar les quotes amb altres mesures que garanteixin la protecció del català.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Delfí Artós a novembre 30, 2021 | 17:04
  Delfí Artós novembre 30, 2021 | 17:04
  De l'eina que és més útil i efectiva per a esmenar o corregir la situació de la llengua catalana fora d'Andorra, se'n diu independència, fa molt de temps que està inventada. Ja fa anys que la fan servir aquests estats que fan part de la Unió Europea, els Països Baixos, Suècia, Finlàndia, Eslovàquia, Dinamarca, Txèquia, Eslovènia... per a "esmenar" llurs llengües. Solament cal que consulteu on line quants de canals de TV públics i privats es poden sintonitzar en aquestes llengües o els films en versió doblada, especialment els infantils, o en versió subtitulada, en aquestes llengües disponibles a les plataformes internacionals o l´ús en productes com manuals d'automòbils´, d'electrodomèstics etc per adonar-se del "tractament" actual de la nostra pobra llengua. L'hora de les lamentacions ha finit, és l'hora de fer. Despertem-nos. Ànims !
 2. Icona del comentari de: bs a novembre 30, 2021 | 17:05
  bs novembre 30, 2021 | 17:05
  erñ botiflers
 3. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a novembre 30, 2021 | 17:09
  LLARENA dPENA novembre 30, 2021 | 17:09
  Olé, olé, olée. Torero i olé ¡¡¡' Cada día més, el del "155 de plata" fent el ridicul d'alló més. És el mateix que fan tots els d'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC, i molt especialment el seu ilustre president, l'Aragonés repetint i repetint cansinament cada día el mot independència, quan aqusta, se la passa pel forro. Potser, per identificar-lo millor, el nostre president Aragonés, li caldria un canvi de nom més adient als seus objectius politics i de devoció, com Chamberí, Alcorcón o el qualsevol altre que li agradi més.
 4. Icona del comentari de: Sense embuts i sense vergonya a novembre 30, 2021 | 17:13
  Sense embuts i sense vergonya novembre 30, 2021 | 17:13
  Jo amb el "percentatge" de presència de la llengua danesa ( 5.000.000 de parlants ) als canals de televisió, a les plataformes, a les escoles, als webs per exemple de Seat, en els productes farmacèutics, justícia... etc Ja m'hi conformo. El pa sencer, pas molles que no arriben mai, això és el què volem.
 5. Icona del comentari de: valeri a novembre 30, 2021 | 17:34
  valeri novembre 30, 2021 | 17:34
  ¿Com es pot ser tant ruc, Sr. Rufian?. Es van deixar ensarronar pels socialistes. La gran conquesta de ERC, es un 6% de quota en català, només de les produccions fetes a Espanya. El Rei Herodes a la seva època fa fer matar els innocents, si visqués ara us faria matar a vosaltres, per innocents i per rucs. ERC plegueu, quedeu-vos a casa; no serviu per res. Sou la riota de tothom.
 6. Icona del comentari de: valeri a novembre 30, 2021 | 17:34
  valeri novembre 30, 2021 | 17:34
  ¿Com es pot ser tant ruc, Sr. Rufian?. Es van deixar ensarronar pels socialistes. La gran conquesta de ERC, es un 6% de quota en català, només de les produccions fetes a Espanya. El Rei Herodes a la seva època fa fer matar els innocents, si visqués ara us faria matar a vosaltres, per innocents i per rucs. ERC plegueu, quedeu-vos a casa; no serviu per res. Sou la riota de tothom.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa