El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Diputació treu de l’armari la sociovergència i hi fica el procés
  • CA

Nova etapa política a través d’una institució emblemàtica del jacobinisme postabsolutista espanyol, la Diputació de Barcelona. Núria Marín, l’eterna alcaldessa socialista de l’Hospitalet del Llobregat, ha estat escollida presidenta gràcies als vots de JxCAT. Després de vuit anys a mans de l’espai convergent i d’ERC, la presidència torna a mans dels socialistes gràcies a un acord amb la postconvergència independentista. Un acord que ha descarnat la batussa interna entre junters i ERC i que ha esverat la parròquia independentista més mobilitzada en veure un pacte amb el 155. L’acord és la prova del cotó del gir pragmàtic dels partits independentistes i de l’estat catatònic en què volen deixar el procés sobiranista. En acceptar el càrrec, Marin ha apostat pel “diàleg” perquè “treballar plegats en allò que ens uneix és la millor manera de començar a apropar-nos en allò que ens separa”.

 

DSCF2802

Manifestants independentistes davant la seu de la Diputació Jordi Borràs

El ple ha començat puntualment a les dotze del migdia, però una hora abans ja hi havia sorolloses protestes del sector independentista més mobilitzat. Fins i tot, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que ahir també va convocar concentracions davant les seus de republicans i junters. Tot i les protestes, i l’ampli dispositiu de seguretat de l’ARRO dels Mossos, la jornada ha transcorregut en paràmetres, diem-ne autonomistes, d’ordre i bondat. La primera curiositat del període post procés ha estat veure que la Mesa d’Edat la presidia Celestino Corbacho, un veterà socialista que ha canviat a Ciutadans per culpa de la seva enemistat amb Marín a qui ha hagut de cedir la presidència.

DSCF3372

Corbacho, després de lliurar la vara a Marín Jordi Borràs

Dels 51 diputats provincials, només cinc han jurat el càrrec (del PP i Cs) i la resta han promès. Els de JxCA ho han fet amb diferents fórmules “per imperatiu legal” en defensa dels presos polítics i el “mandat del poble de Catalunya”. Els comuns han promès per imperatiu legal i en pro del municipalisme i el “bé comú” i en defensa dels “drets i llibertats”. Els republicans han expressat tots que treballaran en pro de la República.

 

La segona curiositat del dia ha estat veure els diputats provincials de JxCAT escriure el nom de Marín. Com exemple del Catalunya Experience amb què la política catalana viu cada dia, la figura de Ferran Mascarell, un dels primers socialistes en abandonar el vaixell del PSC que ha votat Marin en nom de JxCAT. L’elecció s’ha hagut de fer a dues voltes. Gairebé tothom ha presentat candidat. Així Marín ha estat la candidata del PSC i JxCAT; d’ERC, Dionís Guiteras; Laura Pérez, pels Comuns; Salvador Tovar per Ciutadans i Xavier Garcia Albiol, pel PP. En primera volta, Marin ha rebut 23 vots i Guiteras 17. La segona volta ha reblat el clau i ha convertit Marin en presidenta de la Diputació amb majoria simple de 23 vots, l’entitat que gestiona 955 milions d’euros i un grapat de càrrecs de confiança. Tot en ordre.

 

Marin:”Treballar plegats en allò que ens uneix és la millor manera de començar a apropar-nos en allò que ens separa”

La flamant presidenta de laDiputació de Barcelona ha reivindicat el diàleg en el seu discurs d’investidura. Marín ha assenyalat que “el camí del diàleg” és el que cal seguir per “tenir un horitzó compartit com a societat“. “Si no, què hi fem, en política? La política significa, abans de res, acord i pacte”, ha subratllat la socialista, que ha estat investida amb els vots del PSC i de JxCat. Marín no s’ha referit al pacte però ha parlat del municipalisme com a element unificador “més enllà de les legítimes opcions polítiques i ideològiques”. “Treballar plegats en allò que ens uneix és la millor manera de començar a apropar-nos en allò que ens separa”, ha conclòs. “Quan em reuneixi amb el president Torra li diré que faci el que li toca i que la Diputació també farà el que li pertoca”, ha conclòs.

 

JxCAT oblida el pacte i recorda Forn

Per la seva part, el portaveu de JxCAT i alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha obviat el pacte basant-lo en el “diàleg al servei de la gent” facilitat perl tipus d’institució que és la Diputació, sense fer-ne cap referència política. Ara bé, cap a final del discurs, ha recordat Quim Forn que havia estat diputat al consistori supramunicipal. “Treballarem perquè ningú sigui empresonat per les seves idees polítiques”, s’ha acomiadat després d’un discurs pla i sense cap ideologia expressa. 

Felicitacions i crítiques

Un cop lliurada la vara de presidenta, Marin ha obert el torn de paraules als caps dels 7 grups polítics amb representació al plenari. Primer ha parlat, Lluïsa Melgares, de Tot per Terrassa, que ha brandat “municipalisme” i s’ha mostrat aliena al procés independentista tot i que no se n’ha desmarcat. Albiol, per part del PP, ha alertat del “risc” de l’acord entre PSC i JxCAT que sigui condescendent amb l’independentisme. Tovar, de Ciutadans, ha titllat el pacte “d’antinatura” i ha apuntat que “potser hi ha un pacte secret que inclogui indults”. Ha demanat que l’entitat no participi del procés d’independència. 

Per la seva banda, la portaveu dels Comuns, Laura Pérez, ha demanat a la nova presidenta que “s’excloguin les vetos” de la política i ha exigit fer més visible la Diputació perquè és una institució amb molts recursos. De fet, ha ironitzat que s’hagi arribat a un acord entre dues formacions una de les quals acusava de “carcellers a l’altra”

DSCF3181

El president del PDeCAT, David Bonvehím es mira el ple de la Diputació com autor de l’acord amb el PSC Jordi Borràs

 

 

Guiteras: “Poden estar tranquils, no crec que aquesta institució estigui per aventures”

 

El principal dammificat del pacte, el republicà Guiteras, si bé ha estès la mà a Marin per fer  polítiques no se n’ha estat de criticar sibil·linament el pacte. “La política és ideologia i és llibertat i drets”, ha emfatitzat l’alcalde de Moià per afegir ironia en “descobrir que 24 fan més que 23”. Guiteras ho deia per la votació en segona volta que es podria haver assolit amb els vots de Tot per Terrassa, Comuns, ERc i JXCAT “per tal que es pugui torar endavant els anhels de democràcia i liibertat que aquest poble vol i impulsa”.

Guiteras, que no portava el discurs escrit, ha destacat que ERC “no ha de justificar res” i ha recordat que els republicans “no defensen cordons sanitaris”. “Tothom fa allò que creu que ha de fer”, ha reblat. Dirigint-se al bloc del 155 els ha avisat que estiguin tranquils perquè “no crec que aquesta institució estigui per aventures”. “El Pacte és irreversible” ha assenyalat per anunciar que la seva oposició serà “ferma i impecable”.

DSCF3162

Guiteras mira la bancada socialista rere el president Montilla i Antoni Fogué Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa