El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP plantarà a Vilagrà a la Diada a Lleida perquè “reforça l’amnèsia històrica” endegada per Àngel Ros
  • CA

El secretari de la Mesa del Parlament i exregidor de la CUP a Lleida, Pau Juvillà, ha declinat la invitació tramesa per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a la commemoració de la Diada Nacional a Lleida. Així li ha fet saber a través d’una carta que li ha remès aquest mateix dimarts a la conselleria de Presidència. La missiva a la que ha tingut accés El Món, Juvillà retreu que tant el delegat del Govern, el republicà Bernat Soler, tant la Paeria, actualment a mans de Miquel Pueyo d’ERC, com la Diputació, també presidida pel republicà Joan Talarn, així com el Govern continuïn la commemoració a la Seu Vella de la capital de Ponent. Un escenari imposat per l’exalcalde socialista Àngel Ros, aplaudit per Ciutadans, per tal d’evitar que se celebrés al Roser, lloc històric pel record, on la Paeria hi va projectar construir un hotel de luxe. Juvillà defineix com un “escàndol” continuar “l’amnèsia històrica” endega pel PSC.

Segons la carta, de dues pàgines, el motiu de declinar la invitació és que l’any 2003, el tripartit del PSC, ICV i ERC van renunciar a l’usdelfruit del Roser, un antic convent dominic on s’hi va projectar un hotel de luxe. Una decisió que va aixecar una fortíssima contestació popular. De fet, el Roser era un “espai de memòria col·lectiva” arran que va ser on el 12 d’octubre de 1707, Felip V, va assassinar la dissidència política i social lleidatana. Precisament, el Roser va ser l’escenari de la commemoració de la Diada fins el 2011, quan l’aleshores alcalde Àngel Ros, va decidir traslladar-lo, segons la carta, “amb aplaudiment dels seus socis de govern, Ciudadanos” amb l’objectiu “d’esborrar la memòria col·lectiva de la nostra ciutat”.

“Ens sembla un escàndol que la Generalitat continuï la política d’amnèsia històrica que va endegar el PSC a Lleida i reforci aquesta pèrdua de referencialitat de l’edifici del Roser com a lloc de memòria comuna de totes i tots els lleidants”, escriu Juvillà. En aquest sentit, assegura que “l’abandonament del Roser com a lloc d’ofrena suposa l’inici de la pèrdua d’aquest espai de memòria col·lectiva”. “No ens hi esperi, no vindrem”, avisa el diputat cupaire a la consellera Laura Vilagrà. Així mateix li recomana a la consellera que retorni el lloc de commemoració al Roser on allà sí que hi trobarà la CUP.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Junqueras el nostre LLADRE ESPAÑOL a setembre 07, 2021 | 17:45
    Junqueras el nostre LLADRE ESPAÑOL setembre 07, 2021 | 17:45
    Erc vol tapar el 1714 i l'u d'octubre. Son ferrovials, purs espanyols per robar.nos la independencia i els cuartos amb 15 impostos identitaris o racistes als catalans, impostos autonomics, quins lladres espanyols d'erc.155

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa