El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Comissió de la Dignitat denunciarà l’Estat si no retorna els ‘papers’ aquest any
  • CA

Si la totalitat dels papers de Salamanca no retorna als seus propietaris abans d’acabar l’any, la Comissió de la Dignitat denunciarà l’estat espanyol en organismes internacionals com l’ONU i la Unesco per incompliment de lleis. En un manifest fet públic avui, l’entitat exigeix aquest retorn complert abans d’acabar l’any perquè considera que han passat cinc anys i mig des de l’aprovació de la llei del retorn i no hi ha motius per retardar més aquesta devolució.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha explicat que ”ja n’hi ha prou” i per això s’han fixat un termini raonable abans que l’estat espanyol hagi de passar ”vergonya davant organismes internacionals de cultura” com la Unesco i l’ONU, de veure com tenen una ”actitud més dels franquistes que no pas d’una nova democràcia que vulgui passar pàgina”. Malgrat tot, Cruanyes ha assegurat que confien que la petició es podrà complir.

De fet, per Cruanyes, és ”inexplicable” que encara no s’hagi fet efectiu tot el retorn dels documents i ho justifica amb la manca de voluntat del govern espanyol, ja que creu que tècnicament és possible. De tots els documents particulars, diu Cruanyes, la meitat ha estat retornat, i de l’altra meitat, només hi ha una part microfilmada. Queden doncs, documents, banderes i pancartes, revistes i diaris, entre d’altres, per digitalitzar, una tasca en què el Ministeri de Cultura ha anat posant inconvenients.

‘Cinc anys d’escarni: ja n’hi ha prou’

Amb el lema ‘Cinc anys d’escarni: ja n’hi ha prou’, la Comissió de la Dignitat ha celebrat aquest vespre la Nit de la Memòria, una trobada que també ha servit per lliurar els premis Dignitat 2011. Teresa Rovira, Odina Capo i Josep Pàmies han estat els guardonats per la seva ”tenacitat” a l’hora de reclamar els documents familiars requisats pel franquisme. També s’ha premiat la revista ‘Sàpiens’ per la seva tasca en la divulgació de la història de Catalunya i pel seu suport a les reivindicacions de recuperació dels papers de Salamanca.

Unes 200 caixes més deixaran Salamanca amb destí a particulars catalans

El Centre Documental de la Memòria Històrica prepara la sortida d’unes 200 caixes de documents que sortiran properament de Salamanca amb destí a “particulars” de Catalunya. Segons ha indicat la subsecretària del Ministeri de Cultura, Mercedes del Palacio, i el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco, l’entrega ha de passar per la Generalitat abans d’arribar als destinataris finals, que en alguns casos són ciutadans o familiars afiliats al Partit Socialista o membres sindicals d’UGT i CNT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa