Sorpresa després de la primera jornada del judici pels atemptats del 17A. Jaume Alonso Cuevillas i Agustí Carles, els advocats de Javier Martínez, pare d’en Xavi, el nen assassinat a la Rambla, han aportat un informe pericial on conclouen que l’anàlisi comparatiu de l’ADN d’Abdebatty Es Satti, l’imam de Ripoll i cervell de la cèl·lula terrorista realitzat al Marroc no és fiable. 

El document, al que ha tingut accés El Món, el volia presentar aquest matí en el tràmit de qüestions prèvies, però el president del Tribunal, Felix Guevara, no ha permès aquest tràmit al·legant que és un judici sumari. Aquest vespre, els lletrats han presentat un recurs amb la petició d’incorporació d’aquesta prova documental que abonaria la tesi que l’imam podria continuar viu. 

El dictament dels pèrits està signat per  Ángel Carracedo Álvarez, catedràtic  de Medicina Legal de la Universidad de Santiago i President de l’Acadèmia Internacional de Medicina Legal i pel doctor Carles Pla Zanuy catedrátic emèrit de Genètica i director del departament de Biologia de la Universitat de Girona. Tots dos afirmen que l’estudi genètic del Marroc a les suposades restes de l’imam no tenen validesa a Espanya. 

L’informe forensa determina que “el dictamen Pericial núm ATT479 / 27 elaborat pel Laboratori de la
Policia Científica de Casablanca de data 9 de gener de 2018, que conclou que el vincle biològic entre l’ADN de familiars d’És Satty i un perfil d’ADN obtingut després de l’atemptat perpetrat a Espanya correspon 
Abdelbaki És Satty, no compleix els estàndards mínims requerits en l’àmbit genètic, ja que no conté els resultats (genotips observats per als diferents marcadors analitzats) ni tampoc realitza una anàlisi estadística
dels mateixos, com és exigible”. Així mateix asseguren que “no permet un contrast de la hipòtesi ni poder emetre una segona opinió o contrainforme”. En aquest sentit, concloen que  “aquest Dictamen no pot tenir validesa en
Espanya ja que incompleix la guia d’estàndards publicada pel Ministeri de Justícia (Comissió Nacional per a l’ús forense de l’ADN), i incompleix tots els estàndards internacionals”

 

Amb aquest informe, els advocats esperen que el tribunal permeti declarar als dos pèrits per bastir el dubte raonables que l’imam no hagués mort durant l’explosió de la casa d’Alcanar, tal i com ha apuntat la policia en els seus atestats i defensa la instrucció del cas. 

L'informe forense on es conclou que no és fiable l'analisi d'ADN de l'imam

L’informe forense on es conclou que no és fiable l’analisi d’ADN de l’imam Quico Sallés

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: NI MÉS NI MENYS a novembre 11, 2020 | 18:04
    NI MÉS NI MENYS novembre 11, 2020 | 18:04
    Es com l'Estat Español

Nou comentari

Comparteix