El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La misteriosa “aturada total” dels sistemes d’informació de la Guàrdia Civil

Era el 27 d’agost passat quan la nova associació majoritària de la Guàrdia Civil, Jucil, va denunciar una “apagada informàtica generalitzada” de l’intranet de l’institut armat. Una aturada que va afectar els “sistemes d’informació corporatius”. Finalment, el ministeri de l’Interior ha donat explicacions, un mes i mig després, de manera oficial sobre un incident que va neguitejar els comandaments del cos. Segons, el ministeri que dirigeix Fernando Grande Marlaska, la causa de l’apagada va ser “per vàries interrupcions no planificades del subministrament elèctric”. Les explicacions no han acabat de convèncer ni les associacions ni gran part dels comandaments que van veure afectades les seves tasques. Ara bé, des d’Interior insisteixen que la fallada no va ser arran de cap ciberatac.

De fet, l’apagada va passar discretament, i va ser Jucil –l’associació de caràcter parasindical de la Guàrdia Civil esperonada per Jusapol– que va denunciar, el 27 d’agost, com una “vergonya que en els temps que corren la Guàrdia Civil pateixi una apagada informàtica generalitzada a l’intranet del cos que afecta aplicacions i el servei dels agents mes de 24 hores”. No va ser fins que sis diputats de Vox al Congrés de Diputats van demanar explicacions de la punxada informàtica que Interior no va detallar-ne els motius. Finalment, el 13 d’octubre, Interior va registrar la resposta parlamentària, a la qual ha tingut accés El Món.

Interior admet, d’entrada, la “pèrdua del servei”. De fet, la defineix com una “aturada total dels sistemes d’informació i comunicació corporatius”. L’incident, sempre segons aquesta resposta, va ser causat per “diverses interrupcions no planificades del subministrament elèctric del Centre de Processament de Dades, com a conseqüència d’unes incidències en els treballs de manteniment al sistema d’alimentació ininterrompuda d’aquest centre”. Però Interior no aclareix el sorprenent concepte “interrupcions no planificades”, ja que uns treballs de manteniment sempre preveuen talls comunicats o la seva possibilitat mentre es realitzen.

Una imatge de Jucil amb la denuncia de l’aturada/Jucil

Així mateix, el ministeri assegura que l’apagada “no va ser provocada per cap atac, cap vulnerabilitat o qualsevol altre incident de seguretat”. En aquest sentit, la resposta emfatitza que els delicats sistemes d’informació de la Guàrdia Civil “no es van veure en cap moment compromesos”. De fet, afirma que “no s’ha detectat cap entrada no autoritzada a les bases de dades corporatives, ni ha existit extracció de dades, ni s’ha posat al descobert cap dada relativa a ciutadans o investigacions”. L’anàlisi de danys el va fer el mateix Centre Nacional d’Intel·ligència a través del Centre Criptològic Nacional, els serveis de ciberdefensa de l’Estat espanyol.

La preocupació de les associacions professionals de la Guàrdia Civil és que l’apagada hagués estat un atac amb què haurien obtingut dades dels seus efectius i membres, serveis interns, i sobretot, arxius i entrades a les bases de dades delinqüencials i d’informació així com d’intel·ligència que utilitza l’institut armat per les seves perquisicions i investigacions. De fet, aquesta aplicació contè arxius com OSUNT, una “gran base de dades del delicte, el crim organitzat i altres fenòmens que afecten la seguretat pública nacional i transnacional”o el de coordinació d’operacions o el mateix que regula o controla les dietes dels agents. Interior, però, insisteix que no hi hagut perill per a la seguretat d’aquestes dades. Però, això, van estar més de 24 hores inoperatives.

L’única resposta oficial de l’aturada dels sistemes d’informació de la Guàrdia Civil a ple estiu/Q.S.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Prevaricador a novembre 28, 2021 | 21:47
    Prevaricador novembre 28, 2021 | 21:47
    Nens i nenes: estudieu. Que no us passin coses similars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa