La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i la de Drets Socials, Violant Cervera, han explicat aquest dimecres que modificaran articles de la llei 18/2007 de 28 de desembre del dret a l’Habitatge i el llibre V del Codi Civil català per a “facilitar” desallotjaments en ocupacions amb activitat delinqüencial.

Ho han dit durant una roda de premsa en la Conselleria de Justícia, en la qual han argumentat que l’objectiu és donar eines als ajuntaments i comunitats de veïns perquè puguin actuar i sancionar “la inacció de grans tenidors”, i destinar aquests habitatges a persones vulnerables.

Violant Cervera, Consellera de Drets Socials | Europa Press
Violant Cervera, Consellera de Drets Socials | Europa Press

Eines per lluitar contra aquesta problemàtica

“Volem donar eines per a lluitar contra aquesta greu problemàtica que preocupa veïns i a alcaldes. Aquestes ocupacions provoquen greus problemes de convivència i generen alarma social”, ha explicat Ciuró.

La consellera de Justícia ha detallat que “quan es detecti que hi ha un immoble amb una ocupació delincuencial, es requerirà al propietari perquè actuï i, si no actua en el termini d’un mes, se li donarà a l’administració –ajuntaments i comunitats de veïns– la potestat perquè actuïn judicialment”.

Ciuró ha explicat que el deure del Govern és garantir la convivència entre ciutadans i posar eines per a aconseguir-ho, i que modificar la llei “és donar un toc d’alerta a les grans forquilles i avisar-los que no hi haurà impunitat quan hi hagi activitat delincuencial”.

Dades per sobra la mitja

La consellera de Justícia ha detallat que el 45% del total de les ocupacions de tot l’Estat espanyol estan a Catalunya, i que el 75% són en la demarcació de Barcelona, mentre que en els jutjats catalans hi ha actualment 7.345 denúncies per ocupacions il·legals.

Per part seva, Cervera ha explicat que el parc públic de Catalunya té 21.700 habitatges, 953 d’elles ocupades, i que en una de cada quatre “hi ha activitats il·lícites”.

També ha destacat que amb aquests canvis demanen als propietaris “no solament que siguin part de la solució, sinó que deixin de ser part del problema”.

Va per llarg

Ciuró ha assegurat que durant la primera setmana d’octubre tindran el text articulat de la modificació del llibre V del Codi Civil català per a fer el canvi legislatiu, que es tramitarà en el Parlament, la qual cosa “pot trigar uns nou mesos a convertir-se en projecte llei”.

Així mateix, Cervera ha explicat que la proposta de modificació de la llei de dret a l’Habitatge estarà llesta a mitjan octubre, i que podrà haver-hi sancions d’entre 9.000 i 90.000 euros per als propietaris.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: adolf a setembre 21, 2022 | 17:39
  adolf setembre 21, 2022 | 17:39
  Tot això es molt poc serio, en els paisos normals una ocupació te que acreditar que te un títol que justifiqui la seva permanència i sinó en 24 h. van al carrer. Aquest govern no te cap intenció de retornar l'ocupació als seus legítims propietaris però si passar-lis el problema.
 2. Icona del comentari de: Así va el país a setembre 21, 2022 | 21:09
  Así va el país setembre 21, 2022 | 21:09
  Es nota que espanya es un país tercermundista, com coi no poden tenir unes polítiques normals i defensar als criminals? Potser perque tota la colla de presidents que ha tingut espanya han estat unes rates miserables?
 3. Icona del comentari de: Àcrata. a setembre 22, 2022 | 08:46
  Àcrata. setembre 22, 2022 | 08:46
  Cert. Els poítics son tots unes rates miserables, com mol bé dius. Una persona honrada no es dedica a la política.
 4. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 22, 2022 | 08:48
  ciutadà setembre 22, 2022 | 08:48
  L'únic sistema efectiu per a desallotjar ocupes és l'americà: a trets.
 5. Icona del comentari de: vendetta a setembre 22, 2022 | 09:06
  vendetta setembre 22, 2022 | 09:06
  desokupacio expres menys de 24 horas, si no penes de preso y extradicio ja veuras com baixa las okupacions, stop parasits ki vulgui un pis de lloger o de compra
 6. Icona del comentari de: Aquesta norma legitimarà la okupació pacifica a setembre 22, 2022 | 09:27
  Aquesta norma legitimarà la okupació pacifica setembre 22, 2022 | 09:27
  Han pensat, després de presentar la demanda contra els okupes conflictius, amb les represalies que poden rebre els veïns.
 7. Icona del comentari de: Govern ocupat a setembre 22, 2022 | 09:42
  Govern ocupat setembre 22, 2022 | 09:42
  Tota ocupació és delictiva. Quina llei permet entrar a la força i apropiar-se de la propietat aliena? Amb aquests ocupes que tenim al govern mentre no et fotin un tret ja està bé que se't fiquin al pis.
 8. Icona del comentari de: Publicareu això, gent de El Món? a setembre 22, 2022 | 12:51
  Publicareu això, gent de El Món? setembre 22, 2022 | 12:51
  És a dir, que tota la responsabilitat serà pels propietaris? Es parteix de la base que totes les ocupacions són a pisos de bancs que es van quedar, després d'haver estat rescatats amb diners públics (que ja té pebrots, perquè a canvi del rescat, aquests pisos haurien d'haver estat cedits per habitatge social), però NO ÉS CERT. Hi ha molts casos de gent normal, que potser té el pis a la ciutat i un apartament a un altre lloc i li ocupen un o altre. Fins i tot hi ha casos extrems, com el d'una senyora gran que va anar a passar un parell de mesos amb la filla mentre es recuperava d'una caiguda i mentre rea fora li van ocupar el pis. En aquest cas el va poder recuperar, però tampoc penseu que en 24 hores!, Va haver de passar per un malson de tràmits i els desperfectes causats al pis se'ls va haver de pagar ella, amb l'ajut dels fills. El que l'administració fa és traspassar un problema que no pot solucionar, perquè als bancs (els del rescat, els grans tenidors de pisos embargats) no hi ha qui els toqui i passen la pilota a la gent normal, que no tenim ni mitjans ni diners ni poder. Com va dir Churchill un cop: "el gran problema dels socialistes arriba quan se'ls hi acaben els diners dels demés" Fa temp que em fastiguegen tant els de dretes com les suposades esquerres que, a la fi, tampoc són capaços de tocar els grans capitals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa