El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern reforçarà la ciberseguretat a les universitats
  • CA

El Govern ha anunciat un pla per reforçar la ciberseguretat a les universitats i així evitar nous atacs informàtics. Després de l’episodi viscut a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ampliarà el seu perímetre de control per incloure-hi totes les universitats i centres de recerca que s’hi vulguin acollir.

A banda, la UAB ja prepara un pla de contingència per atendre les necessitats “urgents i inajornables” després que la setmana passada es convertís en víctima d’un atac informàtic. El centre sosté que cal planificar una transició que els porti fins a una normalitat plena, i apunta que aquesta situació es pot arribar a allargar “més temps del que desitjarien“. L’atac informàtic es va registrar el dilluns onze d’octubre de matinada, i des de llavors els tècnics treballen per determinar l’abast de l’atac. Des d’un primer moment es van desconnectar completament els serveis centrals per al campus i de connexió a Internet. La incidència va fer que no funcionessin els portals corporatius i que s’anul·lés l’accés a la xarxa des de les facultats i altres equipaments universitaris.

La universitat va decidir informar els usuaris a través dels seus comptes de xarxes socials, i els va recomanar desconnectar tots els serveis vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona, inclòs el núvol, per evitar que aquesta infecció s’estengués. També va demanar que si algun usuari havia rebut un fitxer anomenat http://Readme.READ i apagués els ordinadors i avisés al servei informàtic.

Per evitar nous episodis com aquest, es posarà en marxa el que el Govern anomena una ‘Cyberacademy’, una plataforma en línia per oferir formació especialitzada per evitar nous atacs. “Són dues iniciatives imprescindibles i necessàries per reforçar la cultura de la ciberseguretat”, ha recalcat el vicepresident Jordi Puigneró durant el ple d’aquest dimecres al Parlament. Per últim, la consellera Gemma Geis ha anunciat un reforç –per ara no quantificat- de les línies de recerca vinculades a la ciberseguretat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Octubrista a octubre 20, 2021 | 23:46
    Octubrista octubre 20, 2021 | 23:46
    De passada, podria reforçar també l'ús de la llengua catalana a les nostres universitats que està sota mínims
  2. Icona del comentari de: Jubilat. a octubre 21, 2021 | 08:20
    Jubilat. octubre 21, 2021 | 08:20
    Ja podeu anar fent; poques coses hi ha més vulnerables i fràgils que els dispositius electrònics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa