El Govern vol fer de Badia del Vallès una ciutat neta d’amiant

Dia històric a Badia del Vallès. Després d’anys de lluita veïnal, el Govern ha anunciat aquest dissabte que invertirà 4,5 milions per treure l’amiant de tots els habitatges del municipi abans del 2025. En concret, ho farà en els 200 habitatges afectats per aquest material, que és especialment tòxic. “Traurem l’amiant de les vides dels ciutadans de Badia”, ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha qualificat l’actuació d'”excepcional” pel fet que Badia és el municipi del país amb més concentració d’amiant en habitatges.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Eva Menor, ha subratllat “la valentia” de Badia en fer visible “la pandèmia invisibilitzada de l’amiant” tot i els riscos d’estigmatitzar “encara més” la ciutat. Badia del Vallès és la ciutat de l’Estat amb més amiant, es calcula n’hi ha una tona per cada habitant. Tots els edificis de la població estan afectats i, en molts casos, les plaques d’uralita estan trencades, que és quan l’amiant és més tòxic i perillós. Per això, l’Ajuntament i una comissió de veïns van decidir fer un estudi per identificar-lo i començar a retirar-lo dels edificis de la població.

El passat mes de juliol, el president de la Generalitat va visitar Badia del Vallès i es va comprometre a afrontar la problemàtica de l’amiant amb celeritat. Des de llavors, equips tècnics de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de l’Ajuntament de Badia del Vallès han treballat conjuntament per trobar una ràpida solució. Paral·lelament, s’han mantingut contactes amb la Comissió de l’Amiant, formada per l’Associació de Veïns de Badia del Vallès i l’Ajuntament.

Finalment, aquest dissabte s’ha fet efectiu l’anunci del Govern d’invertir 4,5 milions per retirar tot l’amiant dels edificis abans del 2025. Ajuntament i veïns han rebut la inversió “amb alegria” després d’anys de lluita social. El municipi es va crear als anys 70 per donar resposta a la forta onada migratòria procedent d’altres punts de l’Estat, i entre els materials utilitzats hi abundava el fibrociment. Aquest material, però, té una vida útil d’uns 40 anys, moment en què es comença a degradar i a emetre fibres a l’ambient, que en inhalar-les provoquen malalties respiratòries com ara l’asbestosi o el mesotelioma. Aquesta afectació és molt visible des del carrer, donat que els edificis incorporen aquest material a l’exterior. Les façanes són les parts més evidents d’aquest deteriorament, amb elements trencats i malmesos pel pas del temps.

Aragonès ha destacat que la situació de Badia ha fet necessari començar per aquesta població, però s’ha compromès a retirar tot l’amiant present al país.

Comentaris

    Vergonya vostra Novembre 27, 2021 | 16:05
    De la independèn ja res, he? Ja teniu el sou assegurat, i portan-vos be amb el estafo repressor, obbeint la fiscafina i participant de la farsa, sou fidels gestors de l'opressor. Foteu fàstic

Nou comentari