La consellera d’Universitats titlla de “feixista” l’entitat que ha exigit el castellà a la Selectivitat

El Govern treballa per oferir 600 places més per al grau d'Infermeria el curs vinent

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha titllat de “radical” i “feixista” l’Assemblea per una Escola Bilingüe, que va portar a la justícia la llengua en què s’havien d’entregar els enunciats de la selectivitat. La justícia va determinar que s’havien d’oferir en català, castellà i aranès i sense identificar els alumnes individualment. Geis ha acusat l’organització de mentir ja que ha defensat que ni ara ni al juny s’han identificat els alumnes que demanen els enunciats en castellà. Durant el primer dia de les PAU de setembre, i amb dades provisionals, van ser un 4% els que van optar per aquesta opció. D’altra banda, ha explicat que es treballa per oferir 600 places més per al grau d’Infermeria de cara al curs vinent.

El percentatge és el mateix que al juny, quan també el 96% dels estudiants van preferir majoritàriament els enunciats dels exàmens en català. Per això, Geis ha lamentat l’actuació d’aquesta organització ja que “no hi ha conflicte lingüístic”. La consellera ha asseverat també que en cap moment cap professor ha demanat nom i cognom als estudiants que demanaven els enunciats en castellà: “És absolutament fals“. Per això, ha instat l’Assembla a aportar proves i deixar de “prejutjar”. 

Diagnosi a les aules

D’altra banda, i sobre les crítiques perquè algunes classes no s’imparteixen en català tal i com consta a la fitxa, Geis ha explicat que es farà una diagnosi per conèixer els casos “concrets” on això ha passat. Ha valorat que la pandèmia hi ha pogut tenir un impacte però ha assegurat que majoritàriament les classes s’imparteixen en català a les universitats catalanes. En tot cas, si es detecten disfuncions s’establiran mesures per poder-ho “revertir”.

Més places d’infermeria

Geis ha detallat també que es treballa perquè l’oferta de les universitats públiques catalanes incorporin 600 noves places del grau d’Infermeria. Ha explicat que això s’està treballant en paral·lel al nou pressupost i ha afirmat que està “molt avançat”. En aquest sentit, ha apuntat que també cal resoldre situacions com el fet que hi hagi estudiants amb vocació de metges i no puguin accedir als estudis “per una o dues dècimes”, mentre hi ha mancança d’aquests professionals. Pel que fa al nou curs, la consellera ha assegurat que l’aposta és per la màxima presencialitat possible i ha fet una crida als joves a vacunar-se, ja que és una de les mesures que hi va a favor.

Comentaris

  Jou 08/09/2021 10:31 am
  Feixista, acomplexat i inadaptat, en fi, una clara definició d'un tipus de gent que mai hauria de sortir de la seva puta cova.
  Realitat 08/09/2021 10:36 am
  Home no crec que demanar poder triar la llengua en anonimat sigui una actitud feixista, ho seria el contrari, imposar una. A mi em sembla be, també hi es l'aranes que abans la Generalitat marginava.
   Ricard 08/09/2021 11:11 am
   La Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d'Aran, és una llei del Parlament de Catalunya que protegeix el caràcter singular d'Aran, els seus drets històrics, la seva identitat nacional occitana i l'oficialitat de l'aranès, com variant de l'occità. Així mateix reconeix la seva organització institucional, política i administrativa particular i garanteix les competències, els recursos i l'autonomia per a ordenar, governar i gestionar els afers públics i els interessos generals del seu territori. Permet exercir el dret d'autodeterminació del poble aranès, va ser la primera llei que permet aquest dret a Europa. Al febrer del 2018, gràcies a un atent recurs del govern dels castellans, el Tribunal Constitucional dels castellans va anul·lar la consideració de preferent que la llei del 2010 del Parlament atorgava a l'ús de l'occità a la pirinenca Vall d'Aran davant del castellà i el català. Com es Aquí es pot veure qui margina els ara esos i la seva llengua. Per cert el dret a l'autodeterminació que atorgava als aranesos el Parlament de Catalunya també va ser eliminat gràcies a les pressions castellanes. Si li plau, no enganyi.
   Realitat Realitat 08/09/2021 11:29 am
   A mi em sembla que l'única raó pel que han demanat posar els exàmens en castellà és per imposar aquest idioma sobre els altres, més que res. Treuen visibilitat a una llengua dèbil per donar-li a una forta, és clarament un abús de poder. Feixistes no ser si ho són però sí que els hi diria supremacistes espanyols
  Assemblea per una Escola Bilingüe, el feixisme per bandera 08/09/2021 11:13 am
  Assemblea per una Escola Bilingüe, per cert entres a la seva web i només demana pasta, demanar pasta, per continuar en la seva falsedat, continuar destrossant la llengua catalana, i no acceptar la realitat, que no és altre que la imposició del castellà ep sense oblidar suciedad incivil anticatalana
  Ricard 08/09/2021 11:13 am
  No són feixistes, sinó simples colons xenòfobs.
  Doctor Strangelove 08/09/2021 11:27 am
  Per què la gent més inculta és en política. Aquesta senyora sap que vol dir feixista? Doc.
   uno que vive en Tabarnia 08/09/2021 3:28 pm
   fabricant de faixes? que n,ets d,estupid
  Tomppa 08/09/2021 11:27 am
  Ho són, sense cap manera de dubta ... per això cal crear un l'estat independent ... pero, el govern de Catalunya no garanteix ni el meu dret de visitar els hospitals i el CAP sense que em imposint el castellà ... sigui com sigui, cal crear com més aviat possible l'escoles en castellà i en català, separats, que escollit pares i mares si volen enviar els nens a una l'escola a on es parla més en català o en castellà, hi ha gent que no enten que a l'escolen en castellà, també sortiran la gent que sap parlar en català, això es pot garantir com ara, pero que no es pot garantir ara fins quan es crear 2 sistemes separats es que d'escoles sorten la gent que relacionen en català entre ells. Cal mirar com es fan a Finlànd, al govern estant separats sistema educatiu en suec i en finès i mares i pares escollint a quina de les dues envient els nens, fins anys 70 a l'escoles en finès no s'ensenyava el suec o a l'escoles en suec el finès ... normal a Catalunya independent seria que a l'escoles en català, no s'ensenya el castellà pero a l'escoles en castellà serien com l'escoles d'immersió actuals.
   Ray 08/09/2021 12:43 pm
   La teva argumentació es lamentable.
   Gonzalo 08/09/2021 1:55 pm
   Se le ha olvidado poner una "R " entre la t y la o...
  Luisnomeacuerdo 08/09/2021 1:04 pm
  Los fascistas independentistas en su línea de calificar a los que no aceptan sus postulados. Los independentistas son violentos y excluyentes por definición, hay que erradicar esta lacra como sea.
   uno que vive en Tabarnia 08/09/2021 3:29 pm
   atencio no et saltin les dents
  Tripartit no, gràcies 08/09/2021 1:15 pm
  La Consellera té raó quan titlla de feixista l'entitat aquesta, però evita treure conclusions del fet que el poder colonial els empari, una conclusió tan simple com és que són els mateixos. L'altra conclusió important és que tots aquells que apliquen els dictats del feixisme són col·laboracionistes i això l'inclou a ella i tota la Generalitat
  X2 08/09/2021 1:28 pm
  F ora ocupants
  Un català 08/09/2021 1:32 pm
  Jo nomes vull parlar alña on vagi de Catalunya el meu idioma. Di nomes en tinc un d'idioms i ningú em pot dir el vontrsri. Naturalment parlo mes idiomes peró no son el meu.
  Jb 08/09/2021 1:46 pm
  Hi ha un quants fent comentaris que volen fer-nos creure que són catalans amb seny y lo únic que son es ñordos volen pacificar nos sivilinament.
  Carles 6 08/09/2021 3:58 pm
  AEB té com a finalitat, a través del bilingüisme com a excusa, puguin viure alguns exclusivament en castellà, és a dir, en el seu "bilingüisme" castellà/espanyol...

Nou comentari