Exigeixen un acord per salvar la casa de Francesc Macià

Unes vint persones s’han concentrat aquest dissabte davant de la que va ser la casa familiar de Francesc Macià a Vallmanya, a Alcarràs (Segirà). La intenció dels manifestants ha estat reclamar a l’Ajuntament d’aquest municipi que arribi a un acord amb la Diputació de Lleida i la Generalitat per tal que es pugui salvar l’immoble, que es troba “al límit de la desaparició“. Aquesta mobilització ha arribat aquest dia de Nadal, quan es compleixen 88 anys de la mort del president republicà.

Els impulsors de la Iniciativa Popular Salvem Casa Vallmanya han insistit que el consistori té sobre la taula una proposta del Departament de Cultura i de la Diputació per poder protegir aquesta casa. És per aquest motiu que han reclamat a l’alcalde del poble que presenti les seves demandes si no li semblen bé les condicions plantejades i negociï amb les altres dues administracions per arribar a un acord.

Aquest mateix dissabte, i també en motiu del 88è aniversari de la mort de Francesc Macià, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat la tomba del president republicà per fer-hi una ofrena floral. En aquest dia de Nadal, el cap de l’executiu ha volgut contraposar el discurs pronunciat aquest divendres a la nit pel rei espanyol, Felip VI, amb l’homenatge que cada 25 de desembre es fa a Macià. Segons el també coordinador nacional d’Esquerra Republicana, el president republicà va unir tota la vida “la causa de la llibertat i la causa del progrés“.

En la seva declaració, Aragonès ha manifestat que les paraules de Macià han de servir de guia en moments com els actuals, en què veu “evident” que la causa per la justícia social i el progrés col·lectiu “necessiten de la llibertat nacional”. “Per això defensem la república catalana, per això defensem la independència, com a millor eina per aconseguir la justícia social, la igualtat d’oportunitats i el progrés del nostre país”, ha dit davant la tomba de Macià.

Comentaris

  Pep Desembre 26, 2021 | 02:55
  Vergonya de politics que no siguin capaços ni de fer això, per a cobrar si que van ràpid però.
  Gonzalo Desembre 26, 2021 | 20:58
  Que no tiene descendientes el asesino criminal este? Que mantengan ellos esa casa.
  Català Desembre 27, 2021 | 08:25
  Que potser és la casa on, segons l'ajuntament del Cap i Casal, el van afusellar?.
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 27, 2021 | 11:31
  ¿Pero, no fue a este pájaro al que Condenó en Juicio la República? Si fue el que se fue de viaje a Moscú para recabar ayuda de las autoridades comunistas para acabar con la República de España y secesionar Catalunya... Si este elemento intentó dar un golpe de Estado y realizo un complot y una invasión militar/terrorista frustrada a Cataluña desde Francia, para provocar una insurrección general y provocar la secesión; solo que falló al hacerlo. Nunca tuvo suficientes seguidores (el Nacional-Catalanismo supremacista nunca los tuvo, es la realidad), por eso falló... Lo mejor sería demoler la casa como hicieron en Austria con la de un infame personaje con bigotito... Y ocuparse de los problemas tan severos que tiene Catalunya hoy día...

Nou comentari