Més de la meitat dels catalans és partidari de tenir forces de defensa en cas d’esdevenir un país independent. A més, són aclaparadorament majoritaris a integrar una virtual república catalana a l’OTAN i, sobretot, a favor de participar en missions de pau internacionals. Així ho certifica l’enquesta anual de la Societat d’Estudis Militars (SEM) en el Baròmetre de la Defensa de Catalunya que fa l’empresa GESOP des de l’any 2017 i a la qual ha tingut accés El Món. Un estudi del think tank militar català que pregunta els catalans sobre unes forces de defensa pròpies en un futur estat català independent. De fet, és la primera vegada que més del 50% dels enquestats responen afirmativament sobre dotar-se d’unes forces de defensa equivalents a les d’altres estats europeus. Un resultat que satisfà amb escreix el president de la SEM, Pol Molas, que mostra l’enquesta com una prova que “som un país normal”.
Concretament, l’enquesta, realitzada entre el 15 i el 27 d’octubre, amb 1.600 entrevistes telefòniques a majors de 16 anys residents a Catalunya, conclou que un 51% dels enquestats volen que una Catalunya independent es doti d’unes forces de defensa, mentre que un 40,4% s’hi oposen i un 8,6% no tenen opinió o no responen. La diferència de més de deu punts percentuals entre el sí i el no mostra l’evolució a l’alça dels partidaris de mantenir una estructura d’estat en cas que Catalunya esdevingui independent. És el nivell més alt des del 2017. El resultat de l’any passat del baròmetre n’és un exemple, quan el 42,8% dels enquestats eren partidaris de tenir un exèrcit, davant els 45,4% que no n’eren i un 11,8% que no tenien posició. Les persones de menys de 30 anys i votants de Junts per Catalunya són les més favorables a tenir forces de defensa.

L’enquesta també reflecteix que el suport a les missions de pau de l’ONU segueix essent àmpliament majoritari amb 70,06% dels enquestats a favor, un 21% en contra i un 8,4% no ho sabem o no volen contestar. També es manté estable respecte de les enquestes dels altres anys el suport a romandre en l’estructura militar de l’OTAN, amb un 50,8% dels enquestats a favor, un 32,5% en contra i un 16,7% no ho saben o no contesten.
“El resultats de l’enquesta i el fet que, per primera vegada, més de la meitat dels enquestats apostin per tenir exèrcit és una molt bona notícia per al SEM”, assegura Molas en declaracions a El Món. “Des del think tank ens complau comprovar com la nostra tasca de divulgació sobre la política de defensa va obtenint resultats”, afegeix. De fet, les darreres activitats de l’entitat d’anàlisi de geoestratègia i defensa han assolit èxits de participació que, fins i tot, han aixecat certa polèmica i intervencions polítiques parlamentàries.