El nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, condecorat per “l’excel·lent relació” amb els Mossos”

Va rebre la distinció el 2012, amb Felip Puig com a conseller, per les tasques d'informació amb la policia catalana

La Guàrdia Civil té un nou cap a Catalunya. El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, va nomenar el passat 21 d’abril el general de brigada José Luis Tovar Jover com a nou Cap de Zona de la Guàrdia Civil de Catalunya. Un lloc importantíssim, clau i simbòlic de l’institut armat. De fet, Marlaska va haver d’ascendir-lo a general de brigada una setmana abans de nomenar-lo, el 13 d’abril. Però resulta que el nou cap –que substitueix el també general Pedro Garrido, que passa a la reserva– no és un desconegut a Catalunya, ni per als Mossos. Tovar va ser condecorat pels Mossos el 2012, per l’aleshores conseller d’Interior, Felip Puig, arran de les “excel·lents relacions institucionals” amb la policia catalana.

Tovar Jover va néixer a Galaroza, a la província andalusa de Huelva, el 1962, però es va criar a Calvià (Mallorca), on el seu pare estava destinat. Va ingressar a l’Acadèmia General Militar de Saragossa el 1983 i va obtenir l’ocupació de tinent de la Guàrdia Civil el 1986. El ara ja general de brigada ha destacat en les tasques d’informació i investigació a Àlaba (Euskadi), Barcelona i Balears, la Comandància de Girona i a l’Agrupació de Trànsit. La seva llarga estada a Catalunya l’ha fet tant coneixedor del territori com del català.

Precisament, Tovar va treballar durant molt temps a Girona i en va ser el responsable de la comandància. En aquella época, que era tinent coronel, va rebre el reconeixement dels Mossos per la seva tasca de col·laboració. Així, l’abril de 2012, el llavors conseller d’Interior, Felip Puig, i a proposta de la direcció general de la Policia de la Generalitat, va concedir-li la medalla de bronze amb distintiu blau dels Mossos.

Segons la resolució del departament d’Interior, a la qual ha tingut accés El Món, el general Tovar va “destacar en tot moment, per la seva participació i col·laboració continuades que han derivat en unes excel·lents relacions institucionals, que van facilitar l’intercanvi d’informació i de tècniques operatives entre la Guàrdia Civil de Girona i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra”. Fonts d’Interior recorden que Tovar va articular sistemes d’informació mixtos, operacions conjuntes i dispositius conjunts d’ambdós cossos policials.

El document amb la resolució de la medalla/QS

El nou cap de la Guàrdia Civil té la missió de suplir el general Garrido, que va aterrar a Catalunya després de l’ascens d’Àngel Gozalo a tinent general, que va ser destinat a Madrid. Gozalo va investigar tot el procés sobiranista des d’abans de la consulta del 9N. De fet, el seu historial –és nascut a la Seu d’Urgell– als serveis d’informació durant més de 20 anys el van fer un dels comandaments més implicats en la intel·ligència del cos a Catalunya. Després de Gozalo, Garrido ha estat poc temps de màxim comandament a Catalunya, però n’hi ha hagut prou generar polèmica. El 12 d’octubre de 2019, en el seu discurs per la celebració de la Mare de Déu del Pilar , patrona del cos, al quarter general, Garrido va dir que en el moviment independentista català, quan actuen els CDR, “la pretesa revolució dels somriures” esdevé “el rictus que dissimula l’odi “.

Tovar tindrà al seu càrrec més de 3.100 efectius del cos, desplegats en les quatre demarcacions –Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona– i distribuïts en unitats com ara els serveis de Protecció de la Naturalesa (Seprona), el marítim, l’aeri, el caní, desactivació d’explosius, fiscal i fronteres, informació, policia judicial i muntanya. Unitats que donen serveis com investigació concreta d’alguns delictes o el resguard fiscal de l’Estat, tot i que la policia integral a Catalunya són els Mossos.

Comentaris

  Ricard 26/04/2021 1:28 pm
  Tal com estan les coses els únics funcionaris que poden ser condecorats són els que dimiteixin per pertànyer al cos funcionarial repressor.
  yomateix 26/04/2021 10:56 am
  Enhorabuena mi General. Buena suerte en el destino!!!!!!
   En Patufet astronauta 26/04/2021 11:23 am
   Visca els cosos i forces de seguretat del Estat,!!!! : Mossos, Guardia Civil i Policia Nacional.
  Català 26/04/2021 7:49 am
  Un gaveta amic dels Mossos?. Malament!.
  Patufet 25/04/2021 11:44 pm
  Que se'n vagin!!!
  666 25/04/2021 8:27 pm
  Espero que no sigui tant burro com el PPerro Garrulo.
  LLARENA dPENA 25/04/2021 6:17 pm
  No m'stranya que hi hagi bona relació entre LGC i els Mossos. Suposo que qauan parlen de Mossos ´ñes refereix als BRIMO i ARRO. No m'estranya res. de Tal pal tal astella.

Nou comentari