El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CGPJ “deplora” les recomanacions del Consell d’Europa sobre els polítics empresonats
  • CA

La comissió permanent de Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat per unanimitat aquest dimecres un acord que critica la resolució del Consell d’Europa que recriminava a l’estat espanyol l’empresonament dels líders independentistes catalans. La comissió “deplora” que en el si del Consell d’Europa, que té com a objectiu declarat, entre altres, la defensa, protecció i promoció de l’estat de dret, s’hagi aprovat un informe que inclogui recomanacions dirigides als jutges espanyols perquè “prenguin decisions en un determinat sentit en relació amb la persecució de delictes, obviant els principis de legalitat, separació de poders, independència judicial i igualtat en l’aplicació de la llei”.

Segons la comissió, el Consell d’Europa convida les autoritats espanyoles a què, entre altres coses, deixin sense efecte els procediments penals d’extradició que se segueixen contra els polítics catalans exiliats, així com que s’abandonin també la resta dels procediments penals que se segueixen contra alts càrrecs del Govern implicats en l’1-O. Però el CGPJ ho veu com una ingerència en el poder judicial i la separació de poders.

A més a més, diu que de la lectura de la sentència del Suprem, “es dedueix amb tota claredat que els polítics secessionistes catalans condemnats de cap manera ho han estat per les seves idees polítiques ni per la lliure expressió de les mateixes. Tampoc pel legítim exercici del dret de reunió i manifestació en suport de les seves creences i conviccions”. A més, recorda que el delicte de sedició està inclòs al Codi Penal aprovat el 1995.

El CGPJ diu que en els mateixos termes ha expressat la seva opinió el govern espanyol mitjançant la nota de premsa emesa el passat 3 de juny pel Ministeri d’Afers Exteriors, en el sentit que l’informe “parteix d’un plantejament erroni, és a dir, la presumpció que els líders polítics independentistes van ser processats per expressar les seves idees en l’exercici del seu mandat” i que “aquest prejudici contamina tot el text, es reflecteix en la resolució i en les recomanacions i mereix un retret general“.

Segons el CGPJ, el Consell d’Europa reconeix que Espanya és “una democràcia viva, amb una cultura de debat públic lliure i obert i on la mera expressió d’opinions independentistes no és motiu de persecució penal”. Així mateix, s’assenyala que l’Assemblea respecta plenament l’ordre constitucional d’Espanya.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: LUIS a juny 23, 2021 | 15:03
    LUIS juny 23, 2021 | 15:03
    Es natural que un organo nombrado por politicos, propio de una dictadura sin separación de poderes, deplore todo lo que venga de Europa, porque ellos, los constitucionalistas no son Europa, nunca lo han sido, y ni se les parecen. Basta unas horas de coche, cruzar La jonquera y ver las diferencias, cuanto mas conduzcas mas impresión produce la comparación. Para un sujeto basico, modelo Emiliano Garcia Page, debe dar mareos ir a lugares donde la justicia es independiente de los gobiernos y no se grita por las calles. Els catalans tenim dret a pertanyer a aquet mon mes civilizat i deixar enrere als hispanopitecus.
  2. Icona del comentari de: El CGPJ semblan nens de parvuls a juny 23, 2021 | 15:08
    El CGPJ semblan nens de parvuls juny 23, 2021 | 15:08
    Els hi han fotut una cleca que s'ha sentit des d'Australia. La Monarquia Bananera de ejpaÑistán, capital Ankara, té 48 millons d'habitants dels quals fexistes com els membres d'aquest lobby "judicial" no arriban a 25 millons en front dels 500 millons d'europeus. Es com quan un nen es caga a sobre, li diuen que's canviï els bolquers per no contaminar als companys de clase, y deplora el consell sanitari. En fí, quan abans marxem millor per tots.
    • Icona del comentari de: GAVANENC a juny 23, 2021 | 17:48
      GAVANENC juny 23, 2021 | 17:48
      Hi ha que veure, pobrets.... Tenen la cara vermella de la santa hostia que els ha fotut i com nens petits ara ploren, borden i protesten.... Nois, ajo y agua... Estem a l'espera de la flagelacio que os fotaran el TEDH.... Per riure....
  3. Icona del comentari de: Espectador a juny 23, 2021 | 15:24
    Espectador juny 23, 2021 | 15:24
    Reclamen la separació de poders, i li diuen al Consell d'Europa que hauria d'haver fet. És a dir, el Consell d'Europa, que vetlla pel respecte de les llibertats i drets,no té res a dir sobre cap sentència, si es espanyola. Però els magistrats si poden demanar a l'executiu espanyol que intervingui per modificar les decisions del Consell, i quan s'emeten renyar-los perquè s'han equivocat i acusar-los de no respectar...la separació de poders! Deu ser l'humor espanyolista. Però no deu ser culpa dels pobres jutges, segurament el tema drets humans, democràcia i Europa deuria ser el temari de Franco quan van guanyar les oposicions
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 23, 2021 | 16:06
      fat boy juny 23, 2021 | 16:06
      Es que, com tot a Espanya, la separacio de poders es reversible. Tambe se li'n diu la llei de l'embut.
      • Icona del comentari de: JordiP a juny 23, 2021 | 19:36
        JordiP juny 23, 2021 | 19:36
        Un indult "reversible" NO és un indult. Si un indultat torna a delinquir, s'el procesa per aquest nou delicte. Encara que sigui el mateix delicte. Si el dit indult és revocable, o revertit, passa a ser un tercer grau o una interrupció de pena. Les coses haurien de ser designades pel seu nom, sense sentits figurats ni eufemismes.
  4. Icona del comentari de: RAMON A a juny 23, 2021 | 17:35
    RAMON A juny 23, 2021 | 17:35
    El seu desvergonyment no te limits.A sobre es queixen.Els de corea del nort son mes dignes
  5. Icona del comentari de: Pere Gallerí a juny 23, 2021 | 19:17
    Pere Gallerí juny 23, 2021 | 19:17
    Els polítics no han estat condemants per les seves idees. I els no polítics ho han estat per enfilar-se a un cotxe per demanar que es dissolgués una mani. Llegeixin bé, senyors del CGPJ.
  6. Icona del comentari de: JordiP a juny 23, 2021 | 19:40
    JordiP juny 23, 2021 | 19:40
    "Deplora". Ja podeu deplorar, ja. més deplorareu el decret que us posarà en la p... calle quan el Parlament anul·li totes les decisions preses pel CPPJ il·legalmentm en estar "caducat". Dos anys, dos. Quina vergonya, PP i CGPJ!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa