Cuixart proposa un pacte del referèndum “sense fum ni claudicacions”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha posat negre sobre blanc un nou full de ruta per assolir la independència. Un projecte que combini la mobilització i el referèndum com a eines. Un nou referèndum “sense adjectius” amb una nova estratègia que passa per la “formació” per encarar la repressió i celebrar-lo quan hi hagi prou força per aplicar el seu resultat. Un projecte que impliqui “res de fum, res de claudicacions”. El quadern de bitàcola de la nova via Cuixart , l’exposa el mateix president d’Òmnium al llibre “Aprenentatges i una proposta” (Ara Llibres, 2021) que aquest dimarts surt a la venda. Un títol on destaca la importància clau del Primer d’Octubre però també alerta de la manca de força i estratègia per la imposició del seu resultat. Sempre amb l’estratègia de la “noviolència”. “Cal governar bé Catalunya, i alhora, comprometre’s a celebrar un nou referèndum ben aviat i sense més adjectius”, sentencia en el llibre.

El llibre combina l’experiència personal de la presó, un dietari i la reflexió sobre com ha de ser l’acció política. Cuixart parteix de la base que “cruament constatada la reacció violenta de l’Estat espanyol, caldrà fer un pas endavant en el camí que es va obrir el Primer d’Octubre, pujar un grao i encarar, més d’hora que tard i seriosament, l’estratègia no violenta, l’estructuració i l’empoderament d’un moviment conscient de desobediència civil”. “Convertir la repressió en estímul per avançar units”, recomana el líder civil independentista.

Per a Cuixart, continuar el camí iniciat l’octubre de 2017 comporta “afegir a la mobilització l’estructuració i l’organització de la lluita no violenta”. Una fórmula que passa per “accions de no col·laboració” i un “ampli ventall de possibilitats en què la creativitat ocupa un lloc primordial”. És a dir, Cuixart esperona a la “formació” per fer via i preparar la societat civil i el món de la política per afrontar la repressió i anar cap a la independència. “Formació per no trobar-nos davant un 3 d’octubre i no sabem què fer!”, adverteix Cuixart. “No enganyar-nos i tampoc no compadir-nos” i afegeix, “res de fum, res de claudicacions”.

“si no tenim clar que la presó no pot ser un límit a l’exercici de drets fonamentals serà impossible avançar”, emfatitza el cap de files de l’entitat. D’aquí que entronitzi el Primer d’Octubre, com “l’acte de desobediència civil més gran de les darreres dècades a Europa”. “Reconec que encara porto malament veure que s’intenta malbaratar el poder d’aquest llegat”, admet. Ara bé també reconeix que “va ser un canvi no consolidat”. “És a dir, sense continuïtat: no hi havia prevista la possibilitat de resistència no violenta per mantenir i defensarr el resultat de les urnes”, sentencia. Per a Cuixart, la “sortida” al Procés “no només implicarà traçar una estratègia compartida, sinó també, i sobretot, la capacitat i la disposició de dur-la a terme”.

Cuixart també carrega contra “l’estranya necessitat infantil que algú ens faci arribar una consigna per seguir”. Així demana superar el temps de “desconcert” i constata que “el nostre problema és l’obediència”. Així estira les orelles als polítics per la manca de determinació després de l’1-O, però també a la societat civil que no van ser exigents amb els compromisos adquirits. “Hem de ser-nes més i més decidits”, conclou. La brúixola de Cuixart preveu “passar de la deslegitimació de l’Estat a empoderar-nos realment”. L’algoritme de Cuixart consisteix en “dinàmiques de desconnexió real i concreta de l’Estat, enfortiment de les estructures cíviques encara més potents i massives de les que tenim, determinació”. “I alhora, també assumpció de les conseqüències d’aquesta estratègia de lluita noviolenta i desobediència civil”, indica. Un referèndum “sense adjectius” que superi la “multilateralitat o la unilateralitat”.

Comentaris

  Independentista Novembre 02, 2021 | 06:16
  El poder del llegat del 1-O ja fa temps que està malbaratat. Hem predut.
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Novembre 02, 2021 | 12:42
   Tots els que parlen d'un nou referèndum volen enterrar la gran victòria del poble de Catalunya del 1-O del 2017, menystenen els qui el van preparar i els que vam anar a votar, els que van defensar les urnes i paperetes i els que van rebre les garrotades de les forces d'ocupació. Així mateix ignoren la Declaració d'Independència del darrer Parlament abans del cop d'estat del 155. Si a més abracen ajudants de botxí com en mandonguilla, donen suport a botifleres com la Colau, escridassades pel poble de la Vila de Gràcia i, per postres, impulsen la transformació d'una institució com Òmnium amb un gran historial de defensa de la llengua d'aquest país en una mena d'escola pseudo-gandhiana, cal desconfiar-ne, per molt que hagi patit presó. Per sort, Catalunya compta amb el Consell per la República i l'Assemblea de Representants , acabada d'estrenar que és la eina democràtica per crear les condicions que permetin aixecar la suspensió de la Declaració d'Independència del 17 d'octubre del 2017 i acabar amb el malson que dura ja fa 500 anys
    Gonzalo Novembre 02, 2021 | 13:47
    Deja las drogas. Y ponte en manos de un psicólogo. Tranquilo. Lo tuyo, aunque sea un poco complicado, tiene solución.
   Aquesta és la realitat Novembre 02, 2021 | 16:06
   Puigdemont ho va rebentar i ara pretén fer resucitar el procés, sense tenir en compte la situació actual i a base d'una campanya de màrqueting pròpia de sonats. Aquesta posició és nefasta impedeix a l'independentisme de resituar-se i avançar.
  Sara Novembre 02, 2021 | 07:50
  Ja vam votar l'1O, i vam guanyar. I qui va claudicar no va ser el poble, vau ser vosaltres. Ho recordeu?
   Debería bajar de las nubes. Novembre 02, 2021 | 11:00
   Aquello fue una charlotada; los mismos observadores internacionales una vez que cobraron y estaban fuera de Catalunya reconocieron que esta charlotada no tenía el mínimo valor legal que debe tener un referéndum.
    fat boy Novembre 03, 2021 | 04:30
    No devia ser tanta xarlotada vistes les consequencies.
  Girona Novembre 02, 2021 | 08:18
  Quina decepció, Cuixart. Pregunta als companys d'ERC per què no hi havia cap estructura d'estat preparada. Què feia Junqueres, que n'era teòricament el responsable? Quins contactes va fer Romeva amb països que ens poguessin donar suport?per què Junqueres va desaparéixer el dia de la proclamació, deixant sol a Puigdemont? El poble estava preparat per gairebé tot, menys per la traïció dels seus representants. Em vaig donar de baixa d'Òmnium després d'anys, precisament perquè ja no puc ni sentir-te que se'm regira l'estómac. Tu i les teves abraçades a Iceta. El mateix Iceta que reia amb Arrimadas mirant a Turull a punt d'entrar a presó. Això ja no és ser bo. Això ja és ser gilipolles.
   Pepet Novembre 02, 2021 | 16:30
   Per dir que no hi ha estructures d'estat a Catalunya s'ha de ser burro. La Generalitat és una estructura d'estat.
    EldeGràcia Novembre 03, 2021 | 07:18
    Desenganya't company Pepet. La Generalitat és una part més de l'administració espanyola, i cada cop més plena d'inútils que només hi van per cobrar la nòmina.
  Anna C. G. Novembre 02, 2021 | 08:40
  La societat civil hi és però ni ERC d'abanç de l-O ni l'actual no pensen en la independència. Si hi hagéssin treballat haurien preparat les estructures d'estat que els corresponia i no haurien deixat sol al MHP KRLS. Vergonyós tot plegat!
  Cuixart, el "tonto" útil del procés d'Espanya contra Catalunya Novembre 02, 2021 | 10:41
  La falsa Declaració d’Independència dels 8 segons, sense ser votada pel Parlament, li dóna el mateix valor que a un gag del Polònia. Cal tornar-ho a dir: en un règim parlamentari com és el de la Catalunya autonòmica, el president no pot declarar ni desdeclarar cap independència sense votació prèvia del Parlament. No és opinable. Si no hi estàs d’acord, ras i curt, és que has estat enganyat pels qui votes, estimes i pagues el sou. Finalment, el dia 27 d’octubre, el poble de Catalunya va ser traït per tots els partits que estima i els mitjans de comunicació en qui confia, per l’ANC i per Òmnium. El Parlament de Catalunya, dirigit per la que n’era presidenta, Carme Forcadell, va escoltar un punt de l’ordre del dia que feia referència a la independència de Catalunya, la part declarativa, que no va ser votada i que no té efectes jurídics. Posteriorment, es va posar a votació la part dispositiva, que no contenia la declaració d’independència. El fals pres polític Cuixart (com la resta quan van pactar l'indult abans d'entrar a la presó) treballa per l'estat i per això cal recordar aquella crida damunt del cotxe policial davant de'Economia, amb milers de persones a la cruïlla Rambla de Catalunya / Passeig de Gràcia, quan va dir: "vinga, marxem cap a casa, tothom cap a casa, que aquí ja no hi fem res". No hi feia res allà la gent? I per què hi eren, doncs? Li acabaven de donar l'ordre i la va executar a l'instant fil per randa. També cal no oblidar la vergonyosa afirmació que fa en el seu llibre "Tres dies a la presó" en que diu: "M’he trobat defensant una cosa més èpica que el dret d’autodeterminació de Catalunya. Ara estic defensant la democràcia. És una cosa tremenda. I preferiria que la meva acusació fos perquè m’he lligat a una central nuclear i que estigués tancat a la presó per defensar el planeta. El planeta és una causa més gran que el dret a l’autodeterminació". Aquest és Jordi Cuixart, el "tonto "útil al qual tanta gent enganyada va admirar perquè els van donar bou per bèstia grossa i al qual, finalment, li ha caigut el vel i se li ha vist la veritable cara amb les abraçades a Miquel Iceta o la defensa aferrissada d'Ada Colau en les Festes de Gràcia i in situ. I encara arriba fent noves propostes, com si els catalans haguéssim de beure a galet pels segles dels segles, i tots aquests farsant poguessin anar fent la seva perennement i traint el poble a discreció. Vergonya, cavallers, vergonya, que va dir Jaume I als dròpols que el van trair a Mallorca i es van acovardir quan calia entrar en lluita contra els sarraïns. Era l'11 de setembre de 1229, durant el Setge de Madîna Mayûrqa, quan els cavallers es van negar tàcitament a assaltar la bretxa de la muralla de la ciutat musulmana illenca. Aquest poble ja en porta molta d'història perquè l'any 21 del SXXI vinguin quatre xitxarel·los a seguir-lo enganyant i robant-lo les il·lusions i el futur. On va aquest paio?
   Gonzalo Novembre 02, 2021 | 14:20
   Una pregunta: ¿Que hacían Jaime I invadiendo un territorio que no era suyo? ¿Y porque luego lo repobló con catalanes? ¿ Podríamos decir que los catalanes eran colonizadores? Porque ahora críticais eso de España. Que Cataluña está colonizada. ¿Y lo de Mallorca, que fue? Por lo demás, un tocho infumable todo tu comentario. Saludos, laZinaZi.
   Gonzalo Novembre 02, 2021 | 14:20
   Una pregunta: ¿Que hacía Jaime I invadiendo un territorio que no era suyo? ¿Y porque luego lo repobló con catalanes? ¿ Podríamos decir que los catalanes eran colonizadores? Porque ahora críticais eso de España. Que Cataluña está colonizada. ¿Y lo de Mallorca, que fue? Por lo demás, un tocho infumable todo tu comentario. Saludos, laZinaZi.
  joandomenec Novembre 02, 2021 | 10:56
  Un altre il.luminat. Què sap aquest home de la resistència de la gent? La gent resistia i hauria resistir. Vosaltres us vau lliurar a l'enemic. No té vergonya aquest pregoner d'ERC.
  Capità Novembre 02, 2021 | 11:04
  Per a tots els que foteu les culpes a ERC no dic que no en tinguin algunes, pero els de JxCat en tenen moltes mes: Qui era el president? I el Torra? De quin partit eren? Que van fer? De qui era la conselleria que controla els mossos? I NO VAN FOTRE RES. No pots ser el numero 1 i donar totes les culpes al numero 2, el principal responsable sempre es el president i si no hauria de vigilar que la feina es façi i si no el president pot fer fora de govern a qui vulgui. Prou d'senganys, tots van fallar i molt pero els de JxCat estaven al comandament llavors tenen mes responsabilitat.
   fat boy Novembre 03, 2021 | 18:41
   Erc, jxcat, cup. 1, 2, 3, les tres bessones.
  Luisnomeacuerdo Novembre 02, 2021 | 12:37
  Caracuervo y sus sobredosis de red Bull mañanero. Necesita cinco añitos más en el trullo para que vea la realidad. La repugblica no existe , idiota.
  Prou! Novembre 02, 2021 | 13:23
  Des del principi de les manifestacions organitzades per l'ANC, ens vam acostumar a dues coses, en podrien haver moltes més però cito les que crec que són més acord amb el que argumenta en Cuixart: ens vam acostumar a seguir les "ordres" del any que tocava, samarreta tal, aixeca l'ou fregit cap al cel, 4 barras diferents colors...segueixo? A les 17:14 independencia cantavem...i a l'hora que ens deien, cap a casa, cap a casa anàvem tots i lligo aquesta idea amb el fet que com qie hi havia el Jxs i tots "semblava" que eren un, amb més o menys bon rtollo, però com creiem qie tots els politics tenien el mateix objectiu, aconseguir la independència, i que la CUP estaria vigilant, i aqui ara és on discrepto totalment amb en Cuixart, el 3 O , dia que Si les estructures d'Estat haguessin estat a punt com amb contundència Junqueras defensava a 8tv amb el Sr. Cuní, no una vegada sinó moltes, aquell 3 O, 10 O i 27 O la gent si que hi erem i hi tornariem a ser avui mateix SI ELS polititcs no ens haguessin mentit, enganyat, i maltractat per un puto farol. N'estic fins els nassos que es digui que no hi erem. Despres de veure com es deixaven tirats en MHP Puigdemont, que em costa perdonar-li la cagada del 10 O però com a minim ha fet autocritica i continuavtreballant amb acció darrera acció que l'objectiu, Ponsatí, Comí i Puig també, Turull i Rull d'una altra manera, els demés, venuts es can entregar a la justivia espanyola fent teconeixament de la seva autoritat i demanant-nos que no ens revoltessim. VERGONYA Jordi Cuixart que ens vinguis a donar lliçons als catalans quan us vai cagar TOTS entregant-vos, no demanat mobilització, no enfrontant-vos amb desobediència i parlant castalleà davant del TS. I ara tots a vendre llibres. Aneu a cagar a la via. 1 O vam guanyar i el que falta és un Govern amb partit o partits independentistes no autonomistes que treballi per les punyteres estructures i aixequi rl qur vam deixar dormint al Parlament. Ja vam fer el referendum, el cam guanyar, ara tocatia votar la nova constitució i punt. Prou de ser esclaus de vosaltres mateixos i de bombardejar mitjançants sicàris de ploma del Procés en premsa, ràdio i tv3. Vergonya us hauria de fer venir a hablar de mi libro
   Gonzalo Novembre 02, 2021 | 14:12
   Apa.venga. ya ha pasado. Ea,ea,ea. Esta bien que admitas que te tomaron el pelo. Y que os lo siguen tomando. Eso sí, lo del 1 de octubre no fue una votación ni legal ni vinculante. Hazte a la idea. Y disfruta la vida.
  jg Novembre 02, 2021 | 13:27
  yo me estoy frotando las manos desde la republiqueta de los ocho segundos....lo dijo tarradelllas en politica se puede hacer todo menos el ridiculo....
  Jordi Cuixart Novembre 02, 2021 | 15:38
  He venido aquí a hablar de mi libro.
  Ok Gal Novembre 02, 2021 | 21:14
  Fem els referèndums que calgui. Sempre he pensat que no calia cap. Amb els partits posant al programa que són independentistes és suficient. Ningú està obligat a ser català o a tenir el passaport català. Ara ja sabem com reaccionen els psicòpates del Gal. El 11-S significa lluita, el 1-O, victòria. Tenim un any per veure si EU actua, si el Gal abandona les armes.
  Guillem Ben-Aviat Novembre 02, 2021 | 21:25
  La pantalla del referèndum és del 2017, ara toca aixecar la suspensió de la declaració d'independència. Tots els que parlen d'un nou referèndum volen fer passar el temps a veure si el poble de Catalunya oblida el 1-O
  Siempre con vosotros Novembre 03, 2021 | 00:20
  Quico,la venta de libros en otra sección,esto no es serio.

Nou comentari