Contrarellotge del jutge per trobar proves contra el cap de l’oficina de Puigdemont

Aguirre demana més prova documental a la Diputació de Barcelona

Ofensiva abans que s’acabi el termini d’instrucció. El magistrat, Joaquín Aguirre, titular del Jutjat número 1 de Barcelona, busca a la desesperada proves per poder incriminar el cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, en el cas Estela, la causa primària que va originar l’operació Volhov, on també està investigat i cas pel que té confiscats els telèfons mòbils. El cas Estela investiga presumptes irregularitats en les subvencions atorgades per la Diputació de Barcelona a projectes de cooperació internacional. De fet, Aguirre ha reclamat més documentació amb l’avís de la Fiscalia que el proper 29 de juliol acaba el termini d’instrucció i que, de moment, no veu motiu per decretar una pròrroga.

El passat 11 de maig, el jutge va emetre una nova providència, en una de les nou peces separades del cas Estela, -la corresponent a la Fundació Catmon i Igman que relaciona amb l’antiga Convergència-, amb una requisitòria de documentació tot i que s’investiga des del 2016. En concret, el magistrat ha reclamat “que s’aporti l’expedient administratiu de nomenament d’Alay, les funcions per les quals se’l va contractar, les funcions que va desenvolupar, el nivell de responsabilitat i grau d’autoritat, i si tenia reconeguda les capacitats per autoritzar o no pagaments, i de contractar i/o assignar tècnics”.

És a dir, tot i gairebé cinc anys després d’iniciar-se la investigació, el jutge vol ara la documentació relativa al nomenament d’Alay com a comissionat de Relacions Internacionals de la Diputació, i que va exercir des del 2015 al 2018. La petició de documentació coincideix amb la petició a les parts del mateix jutge per ampliar el termini d’instrucció. Una petició a la que, de moment, el ministeri fiscal s’hi oposa perquè considera que encara queden declaracions per realitzar i prova per practicar per tal de “decidir la conveniència de noves diligències d’instrucció i l’ampliació del termini”.

Així, el jutge Aguirre va demanar el passat 13 de maig a les parts a través d’una providència la possibilitat d’ampliar el termini d’instrucció de la causa. La frontera és que la instrucció no pot anar més enllà del 29 de juliol d’enguany, data en la que entra en vigor la reforma de l’actual article 324 de la Llei d’Enjudiciament Criminal -per cert, anomenada, “reforma Cuevillas”-, que determina un termini màxim d’un any per les investigacions judicials. Tot i això, el mateix article preveu pròrrogues de sis mesos o d’un any, que podrà proposar el jutge o una part, sempre i quan es doni parer a totes les parts.

Part de la interlocutòria del jutge Aguirre sobre Alay/QS

Amb el rellotge en marxa, Aguirre no només ha fet la petició sobre Alay. Al mateix paquet hi ha inclòs que s’investigui encara més Catmon i Igman i un “llistat de totes aquelles subvencions que ja es troben a la causa, que inclogui el nom dels tècnics que haguessin intervingut en la revisió formal, material i en la revisió de la justificació de despeses, indicant si eren funcionaris, interins i subcontractats a la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona”. Aquesta entitat és la que avaluava i controlava el compliment dels projectes subvencionats. El jutge interpreta que va ser contractada per emetre informes favorables. A més, és una petició amb la que el jutge vol constatar si Alay va tenir res a veure amb aquestes contractacions.

A més, el jutge també demana a la Diputació que s’identifiquin els tècnics que van informar de manera “positiva” o “negativa” als expedients investigats. També el magistrat vol incorporar a la causa les “condicions del personal” subcontractat per la Diputació a través de la Fundació Solidaritat de la UB així com un llistat dels funcionaris de la direcció de relacions internacionals, dedicats al control i fiscalització dels expedients de subvenció a projectes. És a dir, Amb aquestes darreres interlocutòries, el jutge intenta trobar indicis per provar irregularitats en la tramitació dels expedients i, sobretot, d’embolicar Alay en el cas, tot i que fonts de la instrucció admeten que ara per ara -i després d’una intensa investigació- no hi ha cap indici que impliqui l’actual cap de l’Oficina del president Puigdemont en cap maniobra per afavorir una entitat o altra a les que la Diputació subvencionava els projectes.

Comentaris

  Ha ha ha 20/06/2021 9:57 pm
  D'on és aquest collons d'aguirrrii, perquè aquest jutge té tant odi, aquest tiu no és jutge, els jutges fan justícia, no tocar sempre els collons, i fer mal.
  Peter smich 20/06/2021 10:04 pm
  Sinó troba proves ja se les inventerar aquest jutge aguorrteee, com fa sempre, justícia de merda.
  Ramon 20/06/2021 10:24 pm
  Els indults, a sobre, els legitimen la repressió a tort i a dret.
  32
  13
  Respon
   Lisa 21/06/2021 10:01 am
   Aquest jutge es tonto! Que li demani al Baena "àlies Tácito", i en un moment li fabricarà un expedient de proves incriminatories que ni la Corin Tellado....
  Raül 20/06/2021 11:07 pm
  Traduït a llenguatge. col·loquial: Què tenen obert un procediment judicial i encara no tenen cap prova ni indici, que l'han obert perquè sí i punt.
  Pol 21/06/2021 2:48 am
  Què farem de tots aquests jutges l'endemà de la Independència ? Evidentment tocaran el dos a llur país com la GC, la PN, Exèrcit Espanyol i tots els funcionaris colonials.
   @ Pol 21/06/2021 10:03 am
   Sempre els podem possar a tots dins d'un "barco de rejilla" com diuen a Mallorca...
  666 21/06/2021 4:07 am
  Aquests rePPresors Ñordos van desesPPerats .... com els seus avant-passats de la Sta. Inquisició !
  A robar, junqueras de ferrovial sa, sanchez del 155 21/06/2021 4:45 am
  Ni concert economic, ni supressio del deficit fiscal, sino mes i mes impostos per convertir a tots els catalans en pobres de solemnitat, com vol el miserable Junqueras, i ell repartir caritat a canvi del seu vot, com ja ha fet amb els menas. Junque4as un Maduro miserable, curtet i capellanot de verborrea. Ni independencia, ni autonomia, venezolanos com rates, gracies Junqueras de España.155
  36
  99
  Respon
  Ramon 21/06/2021 6:03 am
  L'aplaudiment i bavoseig als indults reversibles de merda facilita i legitima la repressió contra la Resistència per part del govern espanyol de sociates i pudents. ERC n'és corresponsable directe.
  121
  116
  Respon
  Andeuza 21/06/2021 10:15 am
  Els caldrà fer venir urgentment als guionistes de les clavegueres, cal mantenir cases obertes com sigui.... Es imposible la confiança amb la judicatura espanyola, ni invertir un sol euro en aquest estat. Si no fotem el camp la ruïna es inevitable.
  RAMON A 21/06/2021 11:36 am
  Els borbonics faran igual que quant robaven a Cuba.Abans que els fotin fora faran tot el mal que puguin
  L'advocat és Cuevillas? 21/06/2021 1:23 pm
  Ja està condemnat.
  miquel puigpelat 21/06/2021 1:33 pm
  I si no en troba, se les inventarà.
  Que busquin al costat de la rovellonera 22/06/2021 11:00 am
  El jutge ha de corre per trobar proves? Això és l'imperi de la llei o la llei de l'imperi?

Nou comentari