El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bombers retreuen als Mossos falta de rigor en la investigació de les irregularitats
  • CA

Nova tongada de declaracions al jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona sobre el cas Bombers, les presumptes irregularitats en els contractes de manteniment dels vehicles de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis. Aquest matí han declarat Julio Vázquez, responsable del parc mòbil dels Bombers, i Joan Navarro, subdirector general d’Administració i Recursos Humans. Tots dos han reblat l’argument dels altres investigats que pertanyen a la direcció tècnica del cos, cinc dels vuit encartats en el cas.

En la seva declaració defensat que ni els Mossos d’Esquadra, ni els que van dirigir la informació reservada ni la fiscalia han estat gaire curosos ni rigorosos amb la investigació. Com a exemple, han recordat a la jutgessa que és “la primera vegada que s’expliquen sobre aquest afer”. De fet, retreuen als investigadors que ningú no els preguntés com anava el sistema de facturació i control que ara està sota sospita.

Imatge d'arxiu d'un cordó policial amb un camió de bombers al fons
Imatge d’arxiu d’un cordó policial amb un camió de bombers al fons

En definitiva, tots dos han arguït davant la jutgessa que els mossos d’esquadra encarregats de la investigació només van fer cas del full d’Excel que recollia la facturació. Però en cap cas van controlar de manera paral·lela els albarans que servien de base per a les factures. És a dir, que el full de càlcul servia per endreçar en una sola factura les feines de manteniment que s’havien executat en els darrers temps. D’aquí que una mateixa factura contingui diversos manteniments d’un mateix camió amb diferents dates i quilometratge. També han inclòs dins l’embolic el detall que molts dels conceptes facturats responen a “tipus predeterminats” on no s’hi estableix cap detall.

Un sistema de facturació que era un “garbuix”

Segons fonts pròximes al cas, els investigats també han recordat que el sistema de gestió no funcionava i era un garbuix i que feia temps que ho denunciaven als superiors. En aquest marc, han admès que hi havia dues maneres de fer net amb la facturació per manca de recursos. En primer lloc, un reconeixement de deute, i fer una liquidació posterior. En segon terme, acumular el deute que es liquidaria a través del contracte de subministrament següent.

Ara resten pendents dues declaracions més. Per un banda, el proper 31 de maig passarà pel jutjat el cap de Pressupostos i Gestió, Martín Hernández, i el 22 de juny, l’actual director general dels Bombers, Joan Delort.

Una decisió que sorprèn després d’haver descartat el suborn en el cas Bombers

Però la jutgessa ha demanat una investigació patrimonial dels implicats, una prova que sorprèn perquè fins ara havia descartat el suborn, tot i la sospita del famós 2% de cost de finançament. De fet, alguns dels investigats, de manera voluntària van presentar la seva pròpia declaració de rendes i bens. En el cas també hi ha un altre protagonista, l’acusació particular per part del sindicat AIAC, al qual la jutgessa ha donat entrada en el cas sense imposar-li cap fiança.

El cas Bombers va esclatar el passat novembre. Com va avançar El Món, una informació reservada interna del departament d’Interior inferia que s’havien registrats diverses irregularitats en els contractes de manteniment dels vehicles del cos. Un expedient obert sota la direcció del conseller Miquel Sàmper i que va ser enviat a fiscalia. Precisament una decisió que ara aixeca crítiques entre els implicats en considerar que “hi havia pressa per enviar lla investigació a fiscalia”, amb un “canvi de conseller pel mig”.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'un camió de Bombers | ACN
Cas Bombers: embolic de factures i albarans i un ‘power-point’ per a ‘dummies’
Notícia: Cas Bombers: embolic de factures i albarans i un ‘power-point’ per a ‘dummies’
Comparteix
Nova jornada de declaracions al jutjat d'instrucció intenta clarificar com s'executava el contracte de manteniment dels camions
Vehicles de bombers
Plega el cap tècnic dels Bombers
Notícia: Plega el cap tècnic dels Bombers
Comparteix
Oficialment el màxim comandament tècnic dels bombers de la generalitat de Catalunya deixa el càrrec per motius “estrictament personals“
Els contractes de manteniment dels camions dels Bombers estan sota investigació per possibles irregularitats / Jordi Borràs
El cas de les irregularitats als Bombers encara una jornada decisiva al jutjat
Notícia: El cas de les irregularitats als Bombers encara una jornada decisiva al jutjat
Comparteix
Declararan el sotsinspector Màxim del Valle i Antonio Ramos, sotsdirector tècnic del cos
Els Bombers de la Generalitat, treballant en l'incendi de Vilassar de Mar que ha provocat la mort de dues dones, el 6 de desembre de 2021/ACN
Pols d’Iturri a Interior amb les ITV dels camions dels bombers
Notícia: Pols d’Iturri a Interior amb les ITV dels camions dels bombers
Comparteix
El departament detecta la manca de rapidesa en les ITV dels vehicles després de la resolució del contracte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa