El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’exdirector dels Bombers nega a la jutgessa comissions en els contractes
  • CA

Dia de declaracions al Jutjat d’Instrucció 14 de Barcelona arran del cas Bombers. Aquest matí han desfilat davant la jutgessa, la fiscalia i l’acusació particular de la Generalitat, els investigats l’exdirector general dels Bombers, Manel Pardo, i el responsable comercial d’Iturri, Eduardo Díaz Hervas. Pardo ha recordat a la jutgessa que no signava els contractes ni tenia coneixement de les factures. I en cap cas, comissions.

De fet, ha explicat que es va assabentar de l’embolic en la facturació arran del mail que va remetre Màxim del Valle a vuit membres del gabinet del conseller. Així mateix ha justificat que el 2% famós que apareixia al power point que explicava l’embolic financer és una xifra variable que es troba establerta en els plecs de contractació. Una quantitat variable que emfatitza amb el simbol de “V” de “variable”.

“Infradotació històrica”

Fonts pròximes al cas, detallen que Pardo ha informat a la jutgessa que els contractes estaven infradimensionats i més tenint present que el parc mòbil dels Bombers estava molt envellit, amb vehicles amb 20 anys de servei. De fet, les compres de vehicles nous servien per redimensionar aquesta despesa. Precisament, Pardo ha aportat el contracte de 2019, que eliminava les despeses de gestió i augmentava en un 40% el pressupost de manteniment. pardo només ha hagut de respondre a les qüestions relatives que s’emmarquen entre juny de 2018 i juny de 2021, quan va ser director.

Així ha relatat que un cop va rebre el mail, va demanar explicacions al cos tècnic que li va preparar el dossier explicatiu on es reconeixia el desgavell amb els contractes de manteniment per la infradotació “històrica” que patien. En aquest marc, ha insistit que el document li van donar fet i que ell mateix el va portar a l’assessoria jurídica per explicar-lo. Pel que fa al famós 2% que apareix al power point, Pardo ha subratllat a la jutgessa i a la fiscal que era una despesa de gestió variable i que, de fet, hi el símbol al costat de la xifra.

El document del sumari on s'apunta la comissió del 2%/Quico Sallés
El document del sumari on s’apunta la comissió del 2%/Quico Sallés

En cap cas era una comissió sinó un exemple del recàrrec que s’imputava al retard del pagament. Era una despesa de gestió que “computava de recàrrec” que estava regulada pel plec de clàusules administratives que havia arribat al 9%. D’aquí que Pardo asseverés a una lletrada del departament d’Interior que “abans es pagava més”. Així ha remarcat que el contracte del 2019 ja desapareix aquest recàrrec financer.

Respecte a la pregunta de per què no va denunciar aquesta irregularitat, tal i com li va recomanar el cap de l’assessoria jurídica, la mateixa jutgessa li ha respost que estaria en el procés en una altra condició que d’imputat, sinó com denunciant, perquè entenia que tot es tractava d’un contracte infravalorat, tal i com li havia explicat el cos tècnic dels Bombers. De fet, ha pogut sostenir que no hi havia cap signatura en cap contracte ni en cap de les factures. Un extrem que recullen els mateixos investigadors dels Mossos d’Esquadra en els atestats del sumari.

Iturri: “Som la millor empresa”

Una imatge d’Iturri i la seva factoria/Iturri facebook

Per la seva banda, Eduardo Díaz Hervás, Iturri ha negat una doble comptabilitat o la modificació o elaboració de facturació o albarans. Ara bé, sí que hi havia un excel amb les quantitats i les reparacions fetes per quadrar el pressupost. Un sistema que no variava les factures. De fet, ha reconegut que ara per ara Iturri està reparant, i que potser factura aquests treballs d’aquí a tres mesos. “Som la millor empresa del sector”, ha al·legat. En el seu argumentari, Díaz Hervás, ha desgranat que el servei que prestava era en dues fases, per una banda, la part tècnica i, per l’altra, la part econòmica, que porta la part administrativa.

En el cas Bombers, la jutgessa instrueix una denúncia a fiscalia del mateix departament d’Interior, arran d’una informació reservada oberta per l’aleshores conseller Miquel Sàmper, per les irregularitats administratives en els contractes de manteniment del parc mòbil dels Bombers. El cas té set imputats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa