Bèlgica retreu al Suprem que es declari competent en el cas de l’1-O sense una base jurídica “explícita”

Bèlgica qüestiona el tribunal espanyol en la sentència que denega l'extradició de Puig

La justícia belga retreu al Tribunal Suprem espanyol que es declari competent per jutjar a tots els implicats en el cas de l’1-O sense una base jurídica “explícita”. “Sense un text legal explícit a aquest efecte, el Tribunal Suprem no es pot considerar com l’òrgan judicial establert per la llei”, afirma la sentència ferma que denega l’extradició de l’exconseller Lluís Puig a Espanya i a la qual ha tingut accés l’ACN. Així, Bèlgica qüestiona obertament l’alt tribunal espanyol per incomplir la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el dret a un judici just. Com a segon argument de pes per rebutjar l’entrega, els tres alts magistrats belgues alerten del risc de “vulneració de la presumpció d’innocència”. “Les constatacions àmpliament documentades pel Grup de Treball de Detencions Arbitràries (…) en relació amb les declaracions d’alts funcionaris i autoritats sobre la culpabilitat dels implicats abans de la sentència són vàlides”, conclou la resolució de 18 pàgines. Tot seguit, afegeix que aquestes també apliquen en el cas de Lluís Puig.

Per tant, malgrat acceptar que el delicte de malversació per l’organització del referèndum de l’1-O, pel qual el Suprem reclamava a Puig, permet acceptar l’euroordre, la justícia belga es nega a extradir-lo perquè confirma dues vulneracions de drets fonamentals (dret a un judici just i a la presumpció d’innocència) en la causa del procés corroborades prèviament per l’organisme vinculat a l’ONU. Estrasburg considera el Grup de Treball sobre les Detencions Arbitràries de l’ONU com una instància internacional equiparable a la seva.

Vulneració del dret a un judici just

La justícia belga recull els arguments aportats pel Suprem el març del 2020 on defensa el seu poder per jutjar a Puig per malversació “ja que és un crim molt vinculat amb el delicte de sedició”, que entraria dins de les seves competències per afectar el conjunt de l’Estat. Tanmateix, Bèlgica rebat aquesta justificació. “L’extensió que fa el Tribunal Suprem als acusats que no eren parlamentaris a causa de l’estreta connexió amb els delictes imputats als acusats que sí que estarien sota la jurisdicció del Suprem sembla que es basa en la jurisprudència del mateix Suprem espanyol, sense que això tingui base en una disposició legal explícita”, observa la resolució belga.

Per als magistrats d’apel·lació això s’oposa frontalment a la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans al respecte. En concret, el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les recorda que Estrasburg considera una vulneració del dret a un judici just jutjar una persona en un tribunal que no li pertoca només perquè en la causa hi hagi altres imputats que sí que estan la jurisdicció d’aquell tribunal sense que “la llei explícitament” així ho autoritzi. Per contra, els magistrats belgues no veuen “convincents” les crítiques de Puig al sistema judicial espanyol en general ni que argumenti que el nomenament dels jutges per “raons polítiques” impliqui manca de garanties per a un judici just.

Refusa altres tipus de vulneracions

A part d’apel·lar al dret a un judici just i a la presumpció d’innocència, la defensa de l’exconseller també al·legava altres vulneracions de drets fonamentals per denegar l’euroordre com el dret a accedir a un advocat, a no ser jutjat per les seves opinions polítiques o a un càstig proporcionat, entre d’altres. Apel·lació descarta que hi hagi cap risc de violació de tots aquests altres drets en el seu cas.

Comentaris

  L'OBSERVADOR ASTORAT 09/01/2021 10:31 am
  El Tribunal Suprem (el mateix de l'1-O i els Independentistes), és instància política de part, que engloba tot el "Deep State Ñ (Borbónic-Franquista 2.0)”, amb la finalitat estricta i específica, de donar forma jurídica a la "CAUSA GENERAL" contra l’Independentisme,/ No hi ha dubte doncs, abans de les vistes, les sentències sempre han estat dictades “afinades” i ratificades. #MARCA ESPAÑA#
  Raül 09/01/2021 10:36 am
  Sobre el tema de la competència del suprem la lleis espanyola es clara cristallina i s'ho han saltat, però tot i que la vulneració de la presumpció d'innocència és mes opinable és el mes greu de tot amb diferència, vol dir que la sentència ja estava escrita abans del judici i que tot va ser una farsa. No ho dic jo, només, ho diu les NNUU i els tribunal belgues.
  Gonzalo 09/01/2021 12:50 pm
  Atribuciones del tribunal supremo en España, NO el de belgica: Conoce y decide en UNICA INSTANCIA los procesos de responsabilidad civil o penal contra el presidente y los ministros del Gobierno de la Nación, los senadores y diputados de las Cortes Generales, el presidente y los magistrados del propio Tribunal Supremo y vocales del Consejo General del Poder Judicial , el presidente y los magistrados del Tribunal Constitucional y otros integrantes de altas instituciones del Estado y de las COMUNIDADES AUTÓNOMAS .
   Subnormalito 09/01/2021 6:09 pm
   Uy! No hay insultos ni incoherencias? Este no es mi Gonzalito... o lo has copiado?
   fat boy 09/01/2021 8:58 pm
   Tio, que el Lluis Puig no esta en cap d'aquestes categories, capsigrany.
  Jauregui 20 años y el TEDH condenó a Bélgica por ello 09/01/2021 4:02 pm
  Per contra, els magistrats belgues no veuen “convincents” les crítiques de Puig al sistema judicial espanyol. La Etarra Asesina Jauregui estuvo 20 años “exiliada” y estaba en Bélgica defendida por los mismos abogados que defienden ahora a los huidos catalanes xenófobos. El TEDH condenó a Bélgica por no extraditar a La asesina Jauregui. Entendéis ahora por que huyeron a Bélgica para ser protegidos por los mismos abogados ?? Xenofobia Populista Catalana.
  11
  29
  Respon
   fat boy 09/01/2021 8:54 pm
   En canvi els governs de la democracia espanyola, la mes avancada del mon mundial, va permetre que Leon Degrelle, un assassi nazi belga condemnat a mort a Belgica, visques tranquilament a Malaga fins que es va morir tranquil.lament al seu llit el 1994.
   Ignasi 10/01/2021 9:23 am
   Tú si que eres xenófobo!
  GAVANENC 09/01/2021 4:57 pm
  A mamarla, injusticia ñola

Nou comentari