El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional reobre un sumari clau de l’Operació Catalunya
  • CA

Gairebé vuit anys després, però arriba. El cas de la gravació de La Camarga i el sospitós escorcoll posterior a la seu de l’agència de detectius Método 3 serà investigat per l’Audiència Nacional. El magistrat titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 Manuel Garcia Castellón ha decidit, de conformitat amb la fiscalia, investigar fil per randa el cas Método 3 i la implicació que hi tindria el comissari jubilat José Manuel Villarejo i la cúpula de la policia patriòtica com una peça més de l’Operació Catalunya, l’entramat policial contra el Procés. La investigació fa just un mes que s’ha reobert amb l’esperança que s’aclareixi un episodi fosc, complexe i tèrbol de la política catalana.

Així ho va decidir el passat dos de juny, en una interlocutòria, a la que ha tingut accés El Món, arran d’un informe del ministeri fiscal que hi veu fets “presumptament delictius” en el cas Método 3 i Camarga. Tot se centrarà en la pleça separada 27 de les Diligències 96/201, que es va obrir el juliol de 2020, i fins ara no ha començat a prendre forma i contingut. Segons la resolució judicial hi ha prou indicis per investigar que Villarejo “en concert amb membres de la cúpula policial i en col·laboració amb Antonio Giménez Raso (‘El Bigotes’, un policia en segona activitat que compartia activitats amb. el comissari jubilat)” haurien “fabricat indicis falsos per procedir a la detenció el febrer de 2013 a Francisco Marco, director de Método 3 i obtenir l’autorització judicial per escorcollar les seus de l’agència a Madrid, Barcelona i els domicilis dels seus propietaris”. Segons les sospites del jutge i el fiscal, “l’objectiu era fer-se amb documentació de les bases de dades de la seva empresa”.

Un objectiu que en el seu moment va fer sorgir moltes suspicàcies i teories. De fet, sempre va ser al·legat pel mateix Paco Marco. Fins al punt que en les seves declaracions en aquesta investigació sempre ha sostingut que la gravació de La Camarga, que enregistrava una conversa de l’aleshores presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, amb l’exparella de Jordi Pujol Júnior, Victòria Álvarez, dl 7 de juliol de 2010, va ser encarregada per la líder popular a Método 3. Un fet fonamental que Villarejo coneixia.

Aquest relat coincidiria segons el jutge, amb un ofici de la Unitat d’Afers Interns del Cos Nacional de Policia amb número 1.198/2021 del passat sis de maig. En aquest informe policial, els investigadors remarquen que entre la “documentació intervinguda en l’escorcoll del domicili del comissari Villarejo -també investigat en aquest cas- i en el domicili de Rafael Redondo Rodríguez, un dels seus socis, s’ha trobat diversa documentació de Método 3, fet que corroboraria la versió del denunciant, Francisco Marco“.

Per continuar la investigació, el jutge va citar el passat mes de juny Elisenda Villena, Alex Borreguero i Julián Peribáñez -tots extreballadors de l’agència- per tal de prendre’ls declaració com a testimonis i per oferir-los la possibilitat de personar-se com a perjudicats, a la vista, que arran d’aquesta suposada “fabricació de proves”, van ser detinguts. El cas podria esdevenir en una falsificació documental i una detenció il·legal, entre d’altres. La contaminació d’aquesta causa, que tindria tots els requisits d’una investigació prospectiva, és transcendental per les diferents derivades que ha tingut la coneguda com Operació Catalunya. És a dir, la policia patriòtica dedicada a buscar i fabricar proves contra els líders sobiranistes tot just quan començava el Procés.

El cas Método 3 va ser clamorós i mai aclarit, malgrat que fins i tot, es va portar a terme una comissió parlamentària. La gravació de la Camarga va comportar la difusió dels missatges entre Camacho i Victòria Álvarez i l’excap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, que l’animava a confessar els hipotètics negocis tèrbols de la seva parella i, de retruc, de la família Pujol. La gravació va ser utilitzada per encetar i orientar una investigació de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals, la poderosa UDEF, el Cos Nacional de Policia.

La Camarga va ser la punta de l’iceberg i va servir de ganxo per buscar tota la informació que Método 3 havia acumulat durant anys de feina a Catalunya, en encàrrecs de seguretat de diverses institucions del país. El cas es va embolicar en un magma d’espionatge que va servir per embolicar la troca de la guerra entre partits. Si la investigació a l’Audiència Nacional prospera, un episodi tan opac com clau de la política catalana i espanyola es podria aclarir i oferir moltes respostes.

En aquest marc, Villarejo, el juny de l’any passat durant el judici del cas del pen drive amb informació sobre el cas Pujol, va assegurar que el contingut es va obtenir a través d’un suposat talp de l’agència de detectius. Aquesta informació va servir, segons el comissari, per fabricar un informe lliurat a l’Audiència Nacional contra la família. El jutge instructor del cas Pujol, hàbilment, va expulsar el pen del sumari de la família de l’expresident. Aquest fet apuntaria a la possibilitat que l’escorcoll també va servir per fabricar proves a posteriori contra els líders del Procés, aprofitant l’entrada a l’agència.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juliol 16, 2021 | 21:47
    Anònim juliol 16, 2021 | 21:47
    Al meu que parlin de que es va a fer justícia després de ics anys és una ñorda Això no és justícia ni és res només pura escombraries
  2. Icona del comentari de: Jo a juliol 17, 2021 | 09:17
    Jo juliol 17, 2021 | 09:17
    Que se n'ha fet de la Camacha? Aquella filla de guàrdia civil que pidolava el peix als pescadors de Blanes?
  3. Icona del comentari de: Manel a juliol 17, 2021 | 12:23
    Manel juliol 17, 2021 | 12:23
    Que s en diu d un tal Jose Zaragozs del PSC?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa