El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC expressa “decepció” perquè el Govern “no blinda” la sobirania fiscal
  • CA

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha expressat aquest dijous la “decepció” de l’organització perquè el Govern no ha fet passos per establir el “blindatge jurídic de la sobirania fiscal”, un dels que consideren necessaris per avançar cap a la independència. Paluzie es reunirà amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, al febrer i pensa traslladar-li el malestar pel rebuig a aquesta proposta de l’ANC. “No s’està avançant en absolut en aquest blindatge de l’exercici de la sobirania fiscal que estan fent particulars, empreses i ajuntaments”, ha manifestat.

Paluzie ha explicat que l’ANC va proposar que es fés un canvi en la llei d’acompanyament dels pressupostos, però finalment “no ha acabat sent recollida”. L’ANC ha fet aquest dijous balanç de l‘acció de govern del darrer trimestre del 2021, la primera vegada que es fa l’examen a les accions concretes, donat que la primera que es va fer al setembre passat es basava en el pla de Govern, al cap dels primers 100 dies del nou executiu.

L’anàlisi de l’ANC ha trobat alguns aspectes positius, però alguns dels que considera fonamentals i que tenen a veure amb la confrontació amb l’estat no registren cap avenç. Es tracta d’un conjunt d’accions que l’ANC engloba en tot allò que té a veure amb el respecte a la voluntat dels electors, la no cooperació amb l’estat o que implicaria un grau de confrontació més gran. “Això és evident que no està previst, no és l’estratègia del Govern”, ha indicat Paluzie.

A banda dels aspectes de confrontació, el decàleg de principis de l’ANC inclou “accions molt factibles, raonables i perfectament legals, algunes de les quals no s’estan fent tampoc”, ha lamentat la presidenta de l’entitat. Com a exemple ha posat la proposta que, en publicar el pressupost, se’n fés un de paral·lel on es pogués veure a què es destinarien els diners “si no tinguéssim dèficit fiscal“. “Tot i que un dels dos partits del Govern ho va incloure fil per randa, copiant, el que havíem posat en el decàleg, no hem vist res”, ha criticat Paluzie. L’ANC també lamenta que no estigui actualitzada la informació sobre les balances fiscals. Les darreres són del 2016.

En sobirania fiscal, però, es valora que un canvi legislatiu permeti ara que l’Institut Català de Finances (ICF) pugui disposar de dipòsits d’institucions privades, “en la línia de crear un banc públic català”.

L’ANC també s’ha mostrat molt crítica en qüestions de sobirania energètica i ha advertit que Catalunya té una dependència de l’Aragó i que està per sota ja no de la mitjana europea, sinó de l’espanyola pel que fa a energia renovable. “És esfereïdor”, ha advertit Paluzie. “O es fa una política decidida o avançada o aquest retard no el recuperarem”, ha reblat. D’altra banda, s’han identificat “retrocessos” en el terreny lingüístic per una resposta insatisfactòria a la sentència del 25% de castellà a les escoles. Així mateix, en acció exterior, l’ANC veu “algunes possibilitats”, però ha advertit que fins ara no passen del terreny de les “voluntats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa