Josep Lluís Alay, el cap de l’oficina del president a l’exili, Carles Puigdemont, n’està fins al capdamunt de la doble investigació que pateix per part del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, tant a la tocadíssima operació Estela com la causa Volvoh. Alay ha interposat un nou recurs contra la decisió del magistrat Joaquín Aguirre d’allargar la instrucció durant mig anys més per la “complexitat de la causa”. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha interposat un recurs on acusa al magistrat de fer una investigació totalment “prospectiva” i “d’investigar enemics, tan simple i tan greu com això”.

El recurs és d’apel·lació i s’interposa contra la negativa del jutge a reconsiderar la pròrroga de la instrucció el passat 2 de febrer. L’escrit, de 33 pàgines i al que ha tingut accés El Món, no s’està de romanços alhora de qualificar la instrucció de no respectar els principis garantistes amb els investigats. “Aquest procediment seguirà el seu curs tant de temps com vulgui la Guàrdia Civil i el Jutjat dInstrucció Nº 1 de Barcelona que, en lloc de complir una funció tutelar, s’ha embarcat en una causa eminentment prospectiva i aliena als par metres propis d’un estat democràtic i de dret”, diu l’advocat de la mà dreta de Puigdemont.
La base del recurs són tres i s’expliquen amb un relat ras i curt. En primer terme, assegura que a la causa Volhov “no s’estan investigant fets sinó persones”. En segon lloc, que “no existeix cap delimitació ni objectiva ni subjectiva sobre el que ha de bascular el procediment”. I remata amb un contundent “aquí s’estan investigant enemics, tan simple i greu com això”. “El pitjor de tot plegat és que tota aquesta actuació prospectiva s’està fent sobre la base de l’ús indegut -també malbaratament- de recursos públics amb les implicacions que això comporta”, afegeix el text. De fet, arriba a qualificar la causa de “general” oberta des del 2016. “És impossible preveure quan acabarà”, retreu l’escrit.
“Estem davant d’una causa que no està orientada a l’aclariment de fets sinó al linxament de persones i usem el terme correcte: linxament perquè és una constant d’aquest procediment que molts dels seus extrems són ventilats als mitjans de comunicació molt abans, fins i tot, que els mateixos afectats i les seves defenses tinguin accés a la informació judicial o policial sobre la qual es van construint relats fal·laços”, critica l’escrit. Com exemple, destaca que la Guàrdia Civil va confondre un capítol de la novel·la traduïda per Alay amb un informe d’intel·ligència rus. “Sembla que se l’investigui perquè és un independentista català”, conclou el recurs.