Vox i la tele

La política ja no és únicament la gestió del bé públic, sinó que ha esdevingut una eina per captar l'atenció de l'audiència

M’agradaria que la política fos un tema seriós a les ràdios, els diaris i les televisions catalanes i espanyoles. Que fos motiu d’una tertúlia setmanal amb veus acadèmiques que ens ajudessin a entendre què passa en els governs, els parlaments i el congrés. Amb eminències en ciència política, filosofia i periodisme capaces de supervisar objectivament la feina dels polítics, donar context a les situacions concretes i plantejar escenaris futurs a partir d’anàlisis ben documentades. És a dir, que la política fos tractada com una matèria seriosa. Allunyada de l’entusiasme del futbol o la decadència moral de la premsa rosa. Sense quotes de hooligans dels partits, sense tertulians que repeteixen les consignes de formacions concretes, sense cridòria i retrets demagògics, sense tota la capa de pintura groga (i rosa) que cobreix la “informació” política a les ràdios, els diaris i les televisions espanyoles i catalanes avui en dia. Que la política fos un tema acadèmic, concret, específic i no amateur, generalitzat i massiu. Hem de lamentar, però, que la política ja no és únicament la gestió del bé públic, sinó que ha esdevingut una eina per captar l’atenció de l’audiència. És un contingut de pur entreteniment que ens fa salivar davant de la tele o mentre esmorzem escoltant una tertúlia radiofònica. A casa nostra la política no és l’avorrida administració de l’estat, sinó un partit de futbol lamentable i etern exaltat pels polítics (per treure vots) i pels periodistes (per fer dos punts més d’audiència). La política ens excita i els mitjans de comunicació ho estan aprofitant sense cap vergonya.

A banda dels dubtes ètics que pugui provocar aquesta situació, hi ha un efecte pràctic que tots podem observar: la irrupció de VOX a l’escenari polític. És innegable que VOX ha aparegut gràcies a la veu que li han donat els mitjans de comunicació. Sense representació parlamentària i sense líders famosos, el partit va esdevenir una alternativa seriosa gràcies a la presència regular i efectiva en televisions i ràdios. Quan no hi havia algú de VOX explicant les seves barrabassades a una tele, es parlava de la formació i de les seves idees, propostes i opcions de victòria electoral. VOX sempre estava present, molt abans de tenir un sol escó. Evidentment, hi ha certs mitjans de comunicació d’extrema dreta que no han dubtat ni un segon a donar-li veu a VOX. Però el mal més gran no l’han fet els sospitosos habituals sinó els mitjans generalistes que han atorgat el segell de legitimitat a l’extrema dreta. No fa gaire l’actor Oriol Grau avergonyia el programa FAQS de TV3 per haver portat algú de VOX abans que ningú els hagués votat. I passa el mateix amb La Sexta, Antena 3 o qualsevol ràdio del país. Però, si tots aquests mitjans no li donen presència a VOX per compartir els seus ideals, per què ho fan? Per diners.

El problema que la tele, la ràdio i els diaris converteixin la informació política en el seu tema principal és que els mitjans es mouen per interessos econòmics. Ja siguis el director d’una tertúlia en una tele privada o el responsable d’un programa de la tele pública, els caps et demanaran el mateix: audiència. Volen xifres concretes i, per tant, la feina dels directors dels programes és generar continguts que facin que la gent vegi el seu espectacle. El feixisme hispànic, folklòric i estrambòtic de VOX era un imant per l’audiència. Hi havia el consens innegable que si volies captar l’atenció de la gent un bon recurs era portar un dels líders de VOX. Anaven al teu programa, en deixaven anar alguna de l’alçada d’un campanar i el públic esclatava en un volcà d’ira i indignació que, finalment, generava èxit pel canal i futurs anunciants pel programa. És important comprendre que si la informació política esdevé un contingut televisiu i radiofònic recurrent els mitjans l’utilitzaran, òbviament, per captar espectadors. De la mateixa manera, és possible que els polítics extremin les seves declaracions perquè els mitjans els portin i aconseguir més difusió i vots. Aquest esquema està rebaixant el nivell dels polítics i reduint la capacitat crítica dels votats. Us deixo dos noms per la reflexió: Ayuso i Trump.

Comentaris

  Doctor StrangeGilipolles! 30/03/2021 12:16 pm
  El teu amic del xandall et dona mil voltes com a persona i com a llegit!
   Doctor Strangelove 31/03/2021 9:51 am
   Primer és Strangelove, i no, no soc aquest d'aquest ésser amb un xandall que és més lleig que pegar un pare! Doc.
    Doctor Strangelove 31/03/2021 11:24 am
    amic d'aquest ésser....
     Doctor StrangeloveGilipolles 31/03/2021 9:11 pm
     Tot i així, et supera!
  Gonzalo 30/03/2021 11:59 am
  Por una vez, y sin que sirva de precedente, estoy totalmente de acuerdo con "el chandalero". Solo le ha faltado añadir unos cuantos nombres más al final, por lo del tema populismo.... Puigdemont, rufian, canadell..... Eso también es populismo.
   Gonzalo Come Mierda 31/03/2021 5:01 am
   ¡Calla puto facha!
    Gonzalo 31/03/2021 11:12 am
    Este es el espíritu laZinaZi.....!!!!!
  Ricard 30/03/2021 10:00 am
  Estic totalment en contra de no tractar informativament a Vox com a qualsevol altre partit polític. El que demano és que el periodisme sigui competent amb TOTS els partits, i facin una informació contrastada. Si entrevisten a Junts o Vox cal preparar les coses, i no empassar-se tot el que diguin per falta de preparació de la feina informativa per part dels professionals.
  Donec Perficiam 30/03/2021 9:08 am
  I si he parlat de politics, Parlament i respecte, és perque no penso ni mencionar aquesta gentussa de Vox doncs no es mereixen ni la saliva de la nostra escopinada. No cal dir res més....
  Donec Perficiam 30/03/2021 9:05 am
  Recordo que quan era adolescent i vaig començar a integrar-me a la lluita (Franco acabava de morir) teniem un respecte absolut per als politics que ens representaven al Parlament. Eren importants per a nosaltres, eren els guies que ens parlaven d'una altra manera, sempre amb educació i respecte, diplomàcia, astúcia verbal, agilitat mental, donant exemple... estaven preparats per alló que exercien i volien ser els millors al seu camp. Ara els politics han convertit el Parlament en una verduleria o peixeteria del mercat (Arrimadas va ser la peixetera major) i els politics poden tenir qualsevol formació menys la de ciències politiques. La confiança, el respecte, el privilegi de representar als ciutadans, s'ha degradat de tal manera que actualment és més respectable ser forner que politic. Cal que els nostres representants facin el que calgui per retornar al nostreParlament alló que li pertoca doncs, ara per ara, la gent li ha perdut tot el repecte.
   JordiP 30/03/2021 10:56 pm
   Mira, en això que dius t'he de donar la raó.
   Gonzalo 30/03/2021 12:03 pm
   Muy mal si considerabas que un político era más respetable que un panadero. Recuerda miquelet de pacotilla....cualquier profesión, hasta la tuya, es muchísimo más respetable que la de politicucho.
    Gonzalo Facha Segurata 31/03/2021 5:03 am
    ¡Calla, facha!
  Luisnomeacuerdo 29/03/2021 11:17 pm
  Gracias a los fascistas independentistas como tú por tus comentarios y las acciones discriminatorias en el parlamento to de la comunidad Autónoma de Cataluña, el aumento de votantes de vox está en constante aumento. Es cuestión de tiempo, de poco tiempo que se os acabe el recreo a los lazinazis. Y recuerda que los únicos fascistas que hay son los que van con su mierda de lazito amarillo y que quieren imponer sus fanáticas ideas a 47 millones de compatriotas. Hora de rebuznar grocñordos.
  14
  35
  Respon
   JordiP 30/03/2021 10:55 pm
   Mira gañán, a mí tus ideas me dan lo mismo. Yo tengo las mías, pero a tí no te dan lo mismo sino que las odias y quisieras que se prohibieran, De pensamiento, palabra y obra. Esta es la diferencia entre un demócrata y un fascistoide: éste no tolera que haya ideas no fascistoides corriendo por ahí y así poder mandar dictatorialmente, mientras que los demócratas desean que las urnas decidan qué grupo ha de gobernar. Y, por cierto, los demócratas no pretenden cambiar tu horripilante ideario, gañán: justamente lo contrario que vosotros. La historia contiene muchas demostraciones de ello. Quina llàstima de temps perdut en dir-te el que mereixes, que no acceptaràs i que respondràs amb una amenaça o un insult. Au, a escardar cebollinos, gañàn fascistoide.
   Los ecspanyordos no son mis compatriotas! 30/03/2021 12:15 pm
   Menos tu madre, ella si es mi “compollota”
  Narcís 29/03/2021 11:16 pm
  Sé allò que vol dir l' autor .. i seria d' acord si no fos per un parell de detalls : 1. les llicenciatures que esmenta no tenen res a dir que sí la bona consciència amb suport de coneixements ! i 2. estic segur fora mida que catalans de sentiment o, simplement, de justícia .. no fumen cap cas de tan programa innocu sinó directament estúpid ! PD : massa sabem de qui no vol perdre la moma .. de qui n' és simple estòmac agraït .. i de qui n' és enfilador de baixa estofa .. qualsevulla persona de bé se n' adona !

Nou comentari