El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Avui el toc de queda marxa com va entrar en vigor: sense cap explicació
  • CA

Resulta que ara el Govern de Catalunya aixeca el toc de queda, just un mes després d’aprovar-lo. Si doneu un cop d’ull a les publicacions a xarxes socials de les darreres setmanes veureu que molta gent o bé ni sabia que estava en vigor o bé se l’ha passat pel folre. Per què? Doncs perquè és una mesura absurda que només tenia per objectiu alliçonar els ciutadans, que ni la mateixa Generalitat s’ha cregut.

Ho havia reconegut la mateixa Magda Campins, Cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron, quan es va aprovar la mesura, afirmant que es tracta d’una manera de transmetre’ns que cal ser conscients que “estem molt malament”, però que el seu efecte real sobre la pandèmia no està provat perquè les interaccions a la nit amb l’oci nocturn tancat són mínimes.

En el meu article a El Món de fa un mes en què comentava aquesta qüestió us deia que els drets no es poden retallar per conscienciar ningú, per molt necessària que sigui aquesta conscienciació. Hi ha altres maneres que en aquest cas no s’han posat en pràctica, com la comunicació en les seves formes més creatives. Imaginem que ara ens limitessin el dret d’accés a un metge o a l’escola només pel fet de conscienciar-nos de la vàlua del seu paper a la societat.

Però el més greu de tot plegat ja no és ni tan sols la restricció de drets: és que no n’hagin donat cap explicació, ni quan el van posar en vigor ni ara quan l’aixequen. Ni d’això, ni de per què s’aixeca el toc de queda i es manté tancat l’oci nocturn, facilitant de nou la celebració de festes il·legals a pisos i altres recintes tancats i el consum d’alcohol a la via pública, com abans de Nadal, en un moment en què els contagis continuen augmentant. Uns successos que, d’altra banda, ja estan prohibits per llei, i per tant, si continuen produint-se, cal abordar-los com altres problemes d’ordre públic, com ara el top-manta o la prostitució, i no des de la prohibició de sortir al carrer a una hora determinada per no comprar falsificacions, per exemple.

No sé si a la Generalitat esperen que acatem restriccions de drets fonamentals que van i venen sense dir res o si ja saben que cada vegada més la gent se les passa pel folre, però no els importa perquè la prioritat és fer veure que encara poden omplir de contingut una autonomia buida disfressant-lo de sobirania. I no sé quina de les dues coses és pitjor. Per sort, molts ciutadans han desobeït aquesta mesura absurda, demostrant que no qualsevol arbitrarietat cola, però alhora no sé si ho han fet per principis o perquè saben on és el poder real, que és Madrid (especialment Madrid capital, on la seva presidenta Isabel Díaz-Ayuso sí que fa i desfà com vol), i només responen a qui el té.

Potser si Quim Torra hagués fet una demostració de poder el 2020 fent un tancament perimetral de Catalunya en un moment en què la mobilitat des d’altres comunitats autònomes significava un augment important de contagis, independentistes i no independentistes respondrien a un altre poder que al de Madrid.

Potser si els líders de la generació política de 2017 no estiguessin cobrant tots de la rendició exercint un control amb mà de ferro a les estructures dels partits perquè no es mogui ningú del guió, tindríem gent capacitada i poder real per gestionar la pandèmia, que donés explicacions del que fa amb dades a la mà i no trepitgés drets fonamentals mentre, quan va a la capital espanyola a declarar davant del Tribunal Suprem, se n’omple la boca.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pilar a gener 19, 2022 | 23:03
    Pilar gener 19, 2022 | 23:03
    La interpretació de na Carracelas sobre el toc de queda i altres retallades no pot ser més simplona. Si no Carracelas fos periodista, potser es podria dedicar a investigar quants efectius mossos i sanitaris hi han per Nadal en comparació a altres èpoques del any, i per què des de que hi ha covid utilitzen els indicadors per tapar les seves vergonyes. Per exemple, no limiten drets en funció d'indicadors objectius sino de la disponibilitat de personal. És a dir, per a que mossos i sanitaris estiguin de vacances, els demés ens hem de fer fotre. Com sempre, na Carracelas tampoc diu ni piu sobre ningú de Ñerk, ni del President Aragonés que és qui mana ara, i ataca al MHP Torra (Quim Torra, sic, sense comentaris) sense venir a compte. Si na Carracelas no fos un estómag agraït de Ñerk, potser es podria dedicar a escriure com funciona el control dels mitjans de comunicació per part de Ñerk... o no ho farà perquè es quedaria sense feina i simplement no pot viure del seu talent.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a gener 20, 2022 | 07:50
    ciutadà gener 20, 2022 | 07:50
    Cert. La generalitat (amb minúscula), amb aquesta i d'altres bajanades, preten fer-nos creure què serveix per a alguna cosa.
    • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a gener 21, 2022 | 10:20
      Lionel Mandrake gener 21, 2022 | 10:20
      Quin comentari més ridícul. La teva ignorància supina et retrata. A sobre signes com a supportter del partit de Rivera, restem entesos de per on ens intentes dur, tros de quòniam.
  3. Icona del comentari de: lagrimitas a gener 20, 2022 | 09:14
    lagrimitas gener 20, 2022 | 09:14
    hay fotos en bikini de la chica esta?
  4. Icona del comentari de: Narcís a gener 20, 2022 | 09:29
    Narcís gener 20, 2022 | 09:29
    No ho entenc .. una columna per tractar això i d' aquesta manera .. quina pèrdua de temps, quin malbaratament d' espai ! PD : sí, ha estat força lletg no esmentar Quim Torra de MHP ! Nota: ça com lla, imagino comentari de res no serà reprovat/ censurat com d' altres fets per un servidor a Jáuregui i a Mireia Boya àdhuc enviat 2 i 3 cops ( ho fa el digital o fan mateixos autors ? ) ! Anotació al marge : mai hagués pensat el Elmón fes el mateix que digitals fatxes ( o sí ! ) ! Incidència : en l' endemig , posin comentaris absurds, grotescs, desinformats i ofensius fora mida de comentaristes catalanòfobs i .. sense límit !
  5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 20, 2022 | 09:38
    Pere Llimonera i Citronell gener 20, 2022 | 09:38
    Pensaba que la 'rapaciña' iba a hablar de la Pandemia, las vacunas y los 'Derechos 'Fonamentals' que conculca y patatín patatán... pero resulta que nos ha sorprendido y esta vez ha hablado de cosas IndePendencieras -!que novedad!-; con esos constructos semánticos y sintácticos sofísticos que se monta esta gente para explicar que los ángeles no tienen sexo pero son indepas... y ademas les pagan por ello... 'no fotis'... Que nadie desespere: aun hay posibilidad de que los Chinos nos invadan y acaben con tanta chorrada y miseria intelectual y moral...
  6. Icona del comentari de: JOSEP a gener 20, 2022 | 11:30
    JOSEP gener 20, 2022 | 11:30
    ¿ DE QUE VA SERVIR POSAR EL TOC DE QUEDA ? Aparte de Perjudicar i molt la Economia de algun Comerç Català i petits Empresaris .Balla de perjudicar mes encara la perjudicada ja la Economia Catalana de Catalunya . ES molt mes Eficas EL PASSAPORT COVID , Quel INUTIL TOC DE QUEDA . Que algu me haga memoria ¿ CUANTAS MES COMUNIDADES DE ESPAÑA BAN POSAR EL TOC DE QUEDA ? Per que no direu que els unics de FER EL RIDICUL BAN SER ELS CATALANS CATALUNYA ... Balla Govern Català mes INUTIL I FRACASSAT QUE TENIN . Vol ser tan diferents els altres que per SER DIFERENT U FA TOT MALAMENT LA CAGA . ¡ " Ara ja no valen Excuses tontes per què ban posar EL TOC DE QUEDA " ! Tots saben per què Volien quel Govern Espanyol i les altres Comunidades fesin como ellos Y DE ESTA MANERA SE PONDRIAN MEDALLAS . Buscaben la gloria destacar i ban tenir un GRAN FRACÁS Ningu los siguio amb aquesta BOGERIA se quedaron solos . ¿ ARA QUE TOCA FER ? Normal a corra a corregir el seu gran error de volguer ser mes quels altres.Aixo cumporta lo que a pasado FER UN GRAN RIDICUL QUEDARTE SOLO ...Ningu volia perjudicar mes la Economia de la seva Comunitat cabrear mes els que treballen de nit .
    • Icona del comentari de: Víctor a gener 21, 2022 | 11:01
      Víctor gener 21, 2022 | 11:01
      Josep on vius ? Estàs bé ?
  7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 21, 2022 | 09:01
    Pere LLimonera i Citronell gener 21, 2022 | 09:01
    ¿Quiénes son los 'fatxes'?, dices mientras clavas / en mi pupila tu pupila amarilla / ¿¿Quiénes son los 'fatxes'? ¿Y tú me lo preguntas? / Los 'fatxes',… son ... me he enamorado de tí , Pilar Carracelas, mientras tú clavas tu pupila amarilla en mi pupila parduzca, pienso en tí, cuando nuestras pupilas se cruzan.
  8. Icona del comentari de: Anna a gener 21, 2022 | 10:28
    Anna gener 21, 2022 | 10:28
    Els que ho negueu tot, als no us agrada res, ho critiqueu tot malgrat la vostra fotuda ignorància podríeu informar-vos millor i per exemple intentar saber que s'esdevé a les UCI del hospitals del nostre país des del març del 2020 o l'increment de defuncions d'ençà aquest mes. Quan patim i hi ha un problema tant gros com una epidèmia a nivell del planeta ( pandèmia ), no s'hi val fer veure que no hi passa res i que cada mesura per a evitar interrelacions evitables, i doncs a evitar contagis, no serveix per a res. ja sabem que els "savis" del segle XXI voleu sempre "resultats" instantanis i al moment, però el món no funciona ni ha funcionat mai com ho creieu de forma pueril.
  9. Icona del comentari de: Pol a gener 21, 2022 | 10:40
    Pol gener 21, 2022 | 10:40
    Si tots els habitants de la terra restessin 15 dies sense eixir de casa seva i amb les mesures de sentit comú abastament conegudes, aleshores segurament l'expansió de la Covid-19 minvaria molt. Però, com que això no és pot fer per motius obvis i perquè hi ha implicada tota la població des de despistats que no se n'assabenten de res fins a sabotejadors de qualsevol cosa, les autoritats sensates de tot el món cerquen mesures parcials que com a mínim contribueixin a que no hi hagi tanta interrelació entre persones (que es com s'escampa la infecció), i és clar sempre "reben" les interrelacions i accions NO ESSENCIALS. Si això no ho enteneu, o no ho voleu comprendre o sou dels que voleu anar sempre en sentit contrari, poseu-vos-hi fulles, però no ens maregeu més.
  10. Icona del comentari de: Jordi a gener 21, 2022 | 10:52
    Jordi gener 21, 2022 | 10:52
    On és el sentit comú ? On és el raonament ? Qualsevol persona mínimament informada sap a hores d'ara que una infecció s'encomana quan hi ha molta de gent junta, i com menys mesures es complexin de les recomanades que hi ha a l'abast encara més, si en períodes de molta gent contaminada s'intenten prendre mesures com la de reduir la mobilitat durant hores nocturnes és obvi que s'intenta que si el dia té 24 hores i s'eviten reunions de gent durant unes hores, aquestes hores multiplicades per diversos dies voldrà dir que si més no s'hauran evitat uns quants contagis, això vol dir uns pacients menys als hospitals, i uns morts menys. Sincerament no crec que cada vegada que hi hagi un episodi com el que ara vivim s'hagin de donar "explicacions" fil per randa. Qualsevol persona una mica formada pot llegir, informar-se, comparar diversos parers i fer rutllar el seu sentit comú.
  11. Icona del comentari de: Ricard a gener 21, 2022 | 10:59
    Ricard gener 21, 2022 | 10:59
    El continent europeu viu un nou repunt de casos de coronavirus després de la gran baixada de contagis i hospitalitzacions que va fer que els governs aixequessin la majoria de restriccions. Els que ho critiqueu tot i voleu amagar la trista realitat que vivim, prepareu-vos per a més tocs de queda i restriccions d'activitats no essencials. I sincerament a hores d'ara no crec que calgui donar gaires explicacions òbvies cada vegada que es prenen mesures com els tocs de queda, excepte per a persones que fan activitats essencials. És més en general quasi tothom ja sabem com comportar-nos i si cal pel nostre compte mantindrem el toc de queda.
  12. Icona del comentari de: Cal dir-ho a gener 21, 2022 | 12:59
    Cal dir-ho gener 21, 2022 | 12:59
    Cal trobar l'equilibri entre el creixement urbanístic i la conservació i manteniment del medi natural i històric.
  13. Icona del comentari de: Ok Gal a gener 22, 2022 | 11:08
    Ok Gal gener 22, 2022 | 11:08
    No per simular que serveixen per a res. Només per demostrar que són els fatxes de sempre, tant o més que els jutges. Fatxes a l’inici amb “a nosaltres pandèmia”, “ha ha”, a treure militars i policia per lluitar la pandèmia, a mesures ridícules i fatxes, a continuar després de dos anys am q el sistema sanitari no té capacitat, quan inverteixen fins a l’infinit amb exèrcits (segurament poc a cosir després dels seus magnífics petards).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa