El 2009, un mestre de primària de l’escola pública, amb set anys d’experiència, cobrava 2.247,08€ bruts (cal descomptar entre 500-600€ d’IRPF, seguretat social i altres conceptes, de manera que li  arribaven a la butxaca entre 1.650-1750€). El 2022, un mestre de primària de l’escola pública, amb set anys d’experiència, cobra 2.308,78€, (per tant, uns 1.700-1.800 nets) és a dir, tretze anys després, cobra 61,70€ més, per tant, la seva nòmina s’ha incrementat un 2,68%. Si tenim en compte que per al període comprès, i segons l’Idescat, la inflació oficial a Catalunya ha estat d’un 17,5 %, el seu poder adquisitiu s’ha reduït en un 14,82%. Si ho volem mirar d’una altra manera, això significa que un mestre de primària amb set anys d’antiguitat que cobrava 100 l’any 2009, ara cobra 85.

En el mateix període, i per posar un exemple de béns de primera necessitat, i segons dades del portal idealista, aquest mestre que llogava un pis de 70 metres quadrats al districte de Sant Andreu, a Barcelona, li podia costar de mitjana (dades de 2010) 756€. Avui serien 901€, 145€ més, un increment d’un 19,3 % (i això que els preus, gràcies a la bombolla de principi de segle s’havien doblat en una dècada, multiplicant per tres el preu de la inflació). O parlem de l’electricitat, la factura mitjana de la qual, l’abril de 2009 era  de 49,20€, mentre que la de 2021 s’eleva fins als 70,61€ (és a dir, un 43,7% d’increment). O omplir el dipòsit de benzina (50 litres), que al mestre de 2009 li costava 51€ i que ara, li costa una mitjana de 68€ (un 33% més). Evidentment, hi pot haver alguns béns i serveis que explicarien aquest 17,5% d’inflació oficial del període, tot i que lamentablement, a la pràctica és que això no ha passat en elements imprescindibles com l’habitatge o l’energia.

La cosa no va només del mestre amb set anys d’experiència i la seva ostensible reducció de poder adquisitiu precipitat per les retallades de 2010-2015, la no-recuperació (o recuperació anecdòtica) de 2015-2020 o de les negres tempestes pandèmiques que estem vivint, amb incerteses congriant-se a l’horitzó. Al llarg d’aquest període, les condicions de treball han anat empitjorant. El nivell de manteniment dels edificis escolars (amb fons pràcticament congelats), la colpidora multiplicació d’alumnat vulnerable, empobrit, desnonat,  el desgavell en matèria pedagògica i curricular, el deteriorament de la democràcia als centres (on es va imposant un model gerencial i autoritari, propi d’empreses privades), la multiplicació de la precarietat, que ha fet gairebé duplicar els contractes temporals entre la professió (que ara se situa vers el 42%) amb jornades del 33% o el 50% (amb la reducció salarial equivalent) el creixement exponencial de tasques burocràtiques inútils, que segresten temps i energia, i generen una creixent desmoralització en el col·lectiu, i com a torna, una pandèmia amb uns protocols que muten a més velocitat i intensitat que el virus, que posa en perill la seva salut (pel desembre, el nombre de positius entre els docents triplicava el de la població general) i la seva paciència. Per fer-nos una idea, el passat 18 de gener el 53% de les substitucions a causa de la Covid no es van cobrir. Això es tradueix en què els supervivents poden haver de ser a dos classes alhora, no hi ha ni un segon de tranquil·litat, cal atendre l’alumnat que es presenta, i alhora el que es queda confinat, i això sense poder respirar adientment amb la mascareta FFP2 que s’ha hagut de pagar de la seva pròpia butxaca. I tot això especulant quan li tocarà a ell contagiar-se…

El mestre amb set anys d’experiència que veu enfonsar el seu poder adquisitiu no es queixarà. Al cap i a la fi, el salari mitjà a Catalunya, l’any passat, era de 1.854,85 € (i el més freqüent, no passa de 1.300€), de manera que encara el fan sentir com a un privilegiat. Tanmateix, és obvi que el tracte rebut per una tasca, més que vocacional, de servei a la comunitat, resulta denigrant. Potser durant la pandèmia s’ha mostrat a la segona línia de foc. Qui s’ha situat a la primera, els sanitaris, un col·lectiu encara més feminitzat que l’ensenyament, encara estan molt pitjor i no han rebut altra cosa que copets a l’esquena per part de l’administració, mentre s’han mantingut i consolidat precarietats i retallades (fet que va generar un èxode a l’estranger que encara es manté). O, fins i tot, podríem parlar dels escombriaires de Salt, un col·lectiu víctima d’una despietada explotació laboral a càrrec d’una empresa amb una reputació pèssima pel que fa al respecte de les condicions laborals (i que de la seva vaga de setmanes, els mitjans s’han limitat a fer-se ressò de les molèsties dels veïns).

Per què? No cal ser un expert matemàtic per esbrinar-ho. Com ens recorda l’economista Thomas Piketty, és obvi que la concentració de riquesa en poques mans (amb l’ús de la corrupció i l’exempció, a la pràctica, de pagar impostos via enginyeria financera i paradisos fiscals) ha fet que la societat disposi de menys recursos per administrar els problemes quotidians, o simplement per permetre que qualsevol persona pugui viure dignament del seu treball, o que qualsevol persona que no tingui feina, en disposi. I això és evident que s’ha de fer mitjançant mesures simples, malgrat que contundents: la imposició de taxes al capital financer, el control de preus de béns de primera necessitat (especialment l’habitatge, avui esdevingut una mena de mutació de les medievals rendes feudals), i per descomptat, d’apujar salaris i reduir dràsticament el temps de treball.

Catalunya, i diríem que occident té un problema greu, i que, malgrat els silencis mediàtics, està propiciant una deriva depressiva en les seves estructures socials i anímiques. En aquestes situacions que estan passant d’un estadi de preocupació a un d’erosió, i que podria abocar-nos al límit de la depressió col·lectiva, a una deriva imparable de degradació. I com que servidor és historiador, és fàcil d’establir paral·lelismes amb el que va passar amb l’enfonsament del bloc comunista, fonamentat en la corrupció, la mentida i la irracionalitat. Ryszard Kapuściński, un dels millors periodistes de la seva generació que va descriure la decadència del món soviètic, va saber vaticinar el seu enfonsament quan, parlant amb els treballadors d’una fàbrica, van exposar amb tota cruesa la farsa sobre la qual es fonamentava una societat de grans retòriques i sòrdides realitats: “ells fan veure que ens paguen, i nosaltres fem veure que treballem”.

Occident, amb la seva obsessió per un model neoliberal més que caduc, amb l’acaparament obscè dels de dalt que deixa engrunes minvants als de baix, ha obert vies d’aigua al seu sistema econòmic i social. De moment, el vaixell encara sura damunt l’oceà, malgrat que el líquid va filtrant-se a una velocitat creixent. I, efectivament, hi ha mestres, sanitaris, escombriaires que es dediquen esforçadament a treure l’aigua en petites galledes cada vegada més foradades. I, com estem veient en aquests dies pandèmics, per cada litre que aconsegueixen treure, n’entren un parell a dins del buc. I si no revertim la dinàmica, no cal ser premi Nobel d’economia per esbrinar com pot acabar tot plegat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a gener 21, 2022 | 23:11
    fat boy gener 21, 2022 | 23:11
    Doncs el vot al feixisme puja com l'escuma. Es que a mes de pobres son idiotes?.
    • Icona del comentari de: MHP a gener 22, 2022 | 09:05
      MHP gener 22, 2022 | 09:05
      Si noi, els feixistes ja sumen el 52% dels vots al parlament, patètic.
      • Icona del comentari de: fat boy a gener 22, 2022 | 17:49
        fat boy gener 22, 2022 | 17:49
        Doncs no son aquests als qui enxampen sempre amb la bandera de l'amic del Hitler i el Mussolini. Potser es que els feixistes eren el Churchill i el De Gaulle, ja saps, aquells que li van declararar la guerra al III Reich que no els havia fet res, com dieu vosaltres.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 22, 2022 | 09:28
      Doctor Strangelove gener 22, 2022 | 09:28
      Fat, "cree el ladrón que todos son de su condición". Tu ja m'entens! Doc.
    • Icona del comentari de: Aigualit a gener 22, 2022 | 12:13
      Aigualit gener 22, 2022 | 12:13
      Si noi, ja tens tota la raó, ja hi ha el 52% de fatxes al parlament.
    • Icona del comentari de: Carles Csstellanos Llorenç a gener 22, 2022 | 13:06
      Carles Csstellanos Llorenç gener 22, 2022 | 13:06
      És que la idiotesa s’encomana i es fomenta des de poder
    • Icona del comentari de: Carles Castellanos Llorenç a gener 22, 2022 | 13:08
      Carles Castellanos Llorenç gener 22, 2022 | 13:08
      Rucades no, si pot ser que fan perdre el temps.
    • Icona del comentari de: Pobres no ho sé.... a gener 22, 2022 | 13:44
      Pobres no ho sé.... gener 22, 2022 | 13:44
      ....però els nacionalistes catalans sempre han estat idiotes. I ho segueixen sent.
  2. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a gener 22, 2022 | 04:20
    Jordi (Català i Suís) gener 22, 2022 | 04:20
    En comptes d'ideologitzar els salaris vergonyosos a CAT (en Xavier Roig fa anys que denuncia això) cal primer netejar les administracions públiques i començar pel Parlament amb els salaris i les dietes dels diputats i alhora els centenars de contractats dels sottogoverno amb salariassos. Tot el Sud d'Europa és el nostre Tercer Món miserable. Des de Portugal a Grècia la mentalitat general és aprofitar-se dels calers públics i pagar salaris de merda alhora que paguen grans salaris als càrrecs de les administracions. A CAT, on les elits sempre han presumit d'ésser més europeus i civilitzats que els Espanyols, la corrupció, el nepotisme, el clientelisme, la mediocritat i la incompetència és ja al mateix nivell que els Espanyols. I curiosament, aquesta degeneració va de bracet amb la substitució lingüística. Els Catalans s'assimilen als Espanyols per la llengua i pels vicis. Ni és un país liberal ni neo-liberal ni capitalista ni res de res. És un país de merda control.lat per grups concentrats a BCN i rodalies. Per això de la resta de CAT en diuen "Territori". Un eufemisme vergonyós. I ara els de BCN volen fer els Jocs d'Hivern al Pirineu que fa anys que és buit i que ni tan sols han estat capaços de dur-hi la fibra òptica. Cal un Revolució Democràtica per enviar a l'atur a tota aquesta púrria de sangoneres que viuen sense contribuir al PIB.
  3. Icona del comentari de: Rosa Cabanes a gener 22, 2022 | 06:14
    Rosa Cabanes gener 22, 2022 | 06:14
    Quin populisme mes barat, i quin cul mes ben assentat. Assegurat per vida i repetint la lliço, i encara et queixes? Els neo.ganduls i parasits nomes sabeu xupar sang i cada dia en volds més? FORA FUNCIONARIS A L'ENSENYAMENT, sou fabricants dr nens eterns
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 22, 2022 | 09:35
    Doctor Strangelove gener 22, 2022 | 09:35
    Bon dia, tot es relatiu com deia aquell fa més de cent anys! Comparat amb els sous que cobren la colla que volta al parlament, el sou dels mestres de primaria és poc, però si el compares amb el d'una caixera de supermercat doncs està força bé. I una altra cosa, el sou no ho és tot, també s'ha de comptar les hores que fan, que són menys que les de les caixeres, però probablement siguin més que les dels parlamentaris. Sobre el model, doncs home sí, en aquest país la inflació ha pujat molt més els sous! Bé i no ho arreglarem fins que ens deixem de cabòries (palles mentals pels hiperventilats) i la gent voti a gent que es dediqui a governar de veritat i no pas a batxillers que només saben vendre fum! Doc.
  5. Icona del comentari de: Narcís a gener 22, 2022 | 10:26
    Narcís gener 22, 2022 | 10:26
    Xavier Diez : exactament quin missatge duu aquest article, atès que no ho acabo d' esbrinar ! Ça com lla, per qui treballa per a " butxaca privada d' anònim del carrer " .. què hi podríem dir o munt d' hores, a corre-cuita, quasi sense lleure, d' esforç físic, sense malaltia ( sinó aire ), fent treball de 3 o 4 o més i sou 1/2 o menys que els que esmenta . . . així com eventuals/ temporals/ provisionals per obra , producció o substitució . . . i sense mai arribar al mínim de cotització per cap mena de jubilació . . . així com per no parlar dels que resten cardats en sa salut quan ja no hi són per contracte acabat amb sa conseqüent absència de cap dret per malaltia professional i sense poder exercir d' altre penòs ( dels morts per accident laboral per manca de mesures o estalvi .. ja ni en parlo ! ) ? PD : hi ha autonomies del PSOE on mestres de nens de 3 anys no es fan càrrec/ ajuden anar- los al servei tot trucant pares perquè hi vagin sinó contractin empresa privada s'hi presenti ( quan un mestre que fa aquestes edats ja sap allò que implica, allò que l' hauria d' implicar ! ) ! I , què dir-ne, de llocs on es posen mateixa Setmana Santa quasi fora d' aquesta tot arreplegant dies feiners de setmana següent ( tot dient ser mateix número de dies ) així pares sent ja treballant ? Nota : ' vies d' aigua ' , diu, aquestes hi són des que mateix PSOE pels vuitanta remenà l' Estatut dels Treballadors tot cridant l' atenció de la mateixa Organització Mundial del Treball per ser a pitjor ! Anotació al marge : la llàstima és el munt de funcionaris o empleats públics decents d' allò més que resten malament per culpa dels bones peces .. que no són pocs ! Incidència : és obvi que el poder adquisitiu de ciutadà aclaparadorament majoritari n' és de pèrdua vergonyosa així res nou dessota el sol ( àdhuc de llurs petits estalvis, estalvis que no reben res i, a sobre, han de pagar per tenir-los . . . . . ! ) !
    • Icona del comentari de: Getxeba a gener 22, 2022 | 13:14
      Getxeba gener 22, 2022 | 13:14
      Deu ser que soc curt de gambals,pero no he entès res del teu comentari.
      • Icona del comentari de: Narcís a gener 22, 2022 | 14:20
        Narcís gener 22, 2022 | 14:20
        Doncs sí que em sap greu ! PD : sento no saber explica'm millor !
        • Icona del comentari de: Ray a gener 24, 2022 | 11:07
          Ray gener 24, 2022 | 11:07
          És evident que la prosa ordenada no és el que saps fer
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 23, 2022 | 09:08
        Doctor Strangelove gener 23, 2022 | 09:08
        Getxeba, però encara no t'has enterat que en Narcís és un intern d'un psiquiàtric a qui li deixen un ordinador per dir bestieses!
  6. Icona del comentari de: Ok Gal a gener 23, 2022 | 10:15
    Ok Gal gener 23, 2022 | 10:15
    La cosa va de conformis-me majoritari. En 40 anys poques millores i pitjor en molts aspectes, gràcies als polítics, les seves lleis i vots. Ha millorat la sanitat gràcies a la tecnologia. L’educació una desgràcia com fa 40 anys. La majoria de professors eren un desastre, escasa millora ara i els pros i cons ho deixen tot igual. Per una vegada que uns pocs, els menys conformistes, canvien de vot ho fan a uns inútils de Vox i uns apoltronats Comuns. Tan conformistes que xarden 10 anys a uns i només saben dir “sí wana”.
  7. Icona del comentari de: Groc a gener 24, 2022 | 11:34
    Groc gener 24, 2022 | 11:34
    "Aigualit" 52% de faxistes al parlament, ara li sumem PSC,Ciudadanos , PP i VOX .TOTS FAXISTES No siguis aigualit i comença a canviar els politics i tots to agrairem eternament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa