Xerrada d’Albano Dante Fachín, Centre Cívic de la Mercè, a Girona, organitzat per l’ANC local. Ple gairebé absolut, que contrasta amb el silenci gairebé absolut que dediquen els mitjans públics i subvencionats a qualsevol activitat duta a terme per un independentisme que, malgrat certa dèria d’alguns de confondre desig amb realitat, no decreix. La realitat és que continuen havent-hi nombrosos actes de característiques similars, amb un altre habitual com Josep Costa que atreu multituds i manté viva la flama d’un independentisme que, si féssim cas dels canals institucionals, sembla bandejat vers la clandestinitat dels discursos oficials, amagat entre l’omnipresència de discursos woke, excessos de propaganda governamental guarnits amb retòrica emocional i psicologia positiva, i meravelloses notícies de TV3 de l’estil de l’adopció il·legal d’eriçons trobats a Montjuïc o reportatges sobre la deconstrucció de la masculinitat.

Dos anys després de constituir el govern actual de la Generalitat, amb la normalització de la mediocritat política, i sense que ningú no recordi que ara tocava una moció de confiança, el panorama, més que desolador, resulta depriment. És obvi que cal una sacsejada, que cal més accions de dignitat estil Ponsatí o Costa. En un moment en què les veus crítiques són marginades de l’espai públic, el mateix Dante Fachín, s’ha buscat la vida i acaba mantenint i expandint el seu protagonisme a partir dels nous recursos comunicatius que ofereixen les xarxes, amb pòdcasts, tertúlies i canals de Youtube que no depenen del finançament de nuclis empresarials poderosos o els administradors de la publicitat que engreixa els diaris de paper, sinó que ho fia tot a la seva credibilitat periodística i personal. I és així com es produeix un estrany fenomen segons el qual els mitjans tradicionals cada vegada tenen menys audiència i influència, i la segmentació dels públics fa més difícil la manipulació. Perquè efectivament, com en el conte de Monterroso, quan ens despertem cada dia, el dinosaure de l’independentisme encara hi és.

L’interessant d’assistir a aquests actes és, més que per les paraules concretes, pel clima i aquells petits detalls que tant ens agraden als historiadors que són indicatius dels subtils canvis i transformacions que poden determinar una evolució futura. En el debat amb el públic, la idea omnipresent era sobre la Llista Cívica que ronda des de fa mesos per l’ANC, i que segons expliquen, representa l’espectre que sura en l’ambient i probable responsable de les habituals crisis als òrgans nacionals. Res de nou al front, ara bé, aquesta idea, probablement complexa, arriscada, difícil d’executar, acaba tenint un paper més rellevant del que podríem imaginar. 

Llista cívica? Depèn. Si és per afegir una altra candidatura més sense res concret a oferir, ens la podem estalviar. Si és per assolir un bon nombre de diputats amb el mandat explícit d’activar la declaració d’independència (i l’objectiu de deixar en evidència la inconsistència dels autonomistes amb estelada), pot sacsejar. Acumular, posem per cas, vint diputats de personalitats rellevants de prestigi i diferents procedències socials i ideològiques, hauria de posar als d’ERC, Junts o la CUP davant la disjuntiva de seguir mirant cap a un altre costat, administrant la part de l’Estat que representa la Generalitat, o ser conseqüents amb un independentisme declarat, i, tanmateix, que fa anys que no treuen a passejar. Si no hi ha prou majoria per activar la independència, com resulta el més probable, la vintena de diputats, abandonen el Parlament, i s’instal·len en un altre espai, preferentment a pocs metres de la institució, i es conformen com a Assemblea Constituent, creant un poder paral·lel de facto, organitzant unes institucions alternatives (reals, i no virtuals) que comportin una nova administració, un govern provisional alternatiu, i qualsevol altre element constitutiu d’un Estat. Simbòlic a l’inici, inquietant amb el pas del temps, especialment quan els partits convencionals es vegin desplaçats de les institucions a causa de la seva inconsistència.

Quan es va constituir l’ANC ja fa més d’una dècada, tenia com a missió sacsejar la situació política perquè el moviment de fons de l’independentisme sociològic tingués traducció en la política institucional. En bona part, el Primer d’Octubre, i el que resulta més interessant, l’autogestió ciutadana que el va propiciar i executar, en van ser conseqüències seves. Posteriorment, ha fet una encomiable tasca resistencialista, especialment en les lluites a favor de l’exili i els presos polítics. Una vegada els partits li han contestat amb l’expressa voluntat de retornar a la cleda autonomista, entenc que ha de tornar a sacsejar la situació. No pas a còpia de grans esdeveniments, de protestes o d’onejar banderes, sinó a sabotejar el col·laboracionisme i a desestabilitzar la monarquia hispànica. Una llista cívica podria ser una idea. Al cap i a la fi, el seu antecedent immediat, l’Assemblea de Catalunya, es podria considerar com a una mena de govern alternatiu en ple franquisme com a possibilitat d’exercici de sobirania popular. Davant la força que va arribar a tenir, i quan els pactes de la transició esdevenien aquesta mena de protocols secrets, cooptacions i punyalades per l’esquena dels milions d’opositors al règim, els partits es van ocupar de carregar-se-la. N’hauríem d’aprendre de l’experiència. L’ANC hauria d’entendre que la sobirania hauria de pertànyer al poble, i que els partits i les institucions, són simples instruments que de vegades poden resultar prescindibles en el moment en què cal imposar la voluntat popular.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 31, 2023 | 21:33
    Doctor Strangelove març 31, 2023 | 21:33
    A veure comunistot, critiques la mediocritat dels polítics actual, i fins aquí vas molt bé, però aleshores parles bé de gent que encara és més mediocre, com són el batxiller Fachín, l'alienígena Costa i la iaia farolera (necessita urgentment un logopeda) Punsatí! Realment, hi toques gaire, noi? Doc.
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 01, 2023 | 12:21
      Anònim abril 01, 2023 | 12:21
      Els capdavanters de la lluita per drets aparentment impracticables són necessàriament divisius. Han de ser-ho, perquè d’una altra manera no podrien obrir la dissensió social necessària per a decantar les consciències cap a la zona de perill d’on emergeixen els nous drets(i tu Mengele no obres ni una llauna de sardines?).A l’oasi del privilegi d’alguns s’hi amaga la privació de molts. Allà no hi ha divisió de consciència, perquè la història s’encalma en el costum i la no tan santa ignorància. Però una vegada s’ha desvetllat la consciència, tot esforç per a tornar a la placidesa anterior és condemnat al fracàs…
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 01, 2023 | 14:05
        Doctor Strangelove abril 01, 2023 | 14:05
        Vols que et doni el telèfon d'una amiga meva que és psiquiàtra? Doc.
        • Icona del comentari de: Immillorable a abril 01, 2023 | 21:34
          Immillorable abril 01, 2023 | 21:34
          Clar Mengele! Si és aquella psicòloga que ja et va explicar una vegada allò de que la recerca psicològica suggereix que no som gaire bons per autoavaluar-nos amb precisió,si,dóna’m el telèfon que riurem una estona???. Recorda Mengele que sovint sobrevalores les habilitats que tens. Els investigadors tenen un nom per aquest fenomen: l’efecte Dunning-Kruger. Aquest efecte explica per què més de cent estudis han demostrat que les persones mostren una superioritat il·lusòria. Ens jutgem a nosaltres mateixos com a millors que els altres en un grau que infringeix les lleis de les matemàtiques.
          • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 02, 2023 | 01:25
            Doctor Strangelove abril 02, 2023 | 01:25
            Sí sí, ja veig que la necessites i és psiquiatra, una psicòloga no et serviria per a res de res. I perdona sabatot, les matemàtiques no tenen lleis sinó axiomes, les lleis i principis són per la física, tros de soca! :) Doc.
            2
            Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a abril 02, 2023 | 01:25 8
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 01, 2023 | 19:24
      Anònim abril 01, 2023 | 19:24
      El teu nivell és "isla de las tentaciones"
    • Icona del comentari de: Un a abril 01, 2023 | 22:45
      Un abril 01, 2023 | 22:45
      Com es nota que et fan por aquests tres. Ni t'atreveixes a escriure bé el nom d'ella perquè, com tots els ignorants, et penses que la teva ignorància et protegirà. Però això no passa mai, no et facis il·lusions.
  2. Icona del comentari de: Anònim a març 31, 2023 | 23:09
    Anònim març 31, 2023 | 23:09
    Ni l'abstenció ni el vot en blanc els enviaran a casa! El repartiment de càrrecs serà proporcional als vots vàlids, encara que només voti el 20% del cens. Aquesta campanya del vot nul, en blanc o abstenció, només afavoreix a l'Albiach, l'Illa, els de Ciudadanos i PP. I entre els nostres, a la CUP, ER i Junts. Plantejar votar el FNC, per exemple. El qualifiquen de dretes, però no han matar a ningú, com el Gal, no han robat, no han tocat poder i són desacomplexadament independentistes. I de passada, que vegin que el crit de sempre: "mireu que si no som nosaltres, vindrà la dreta", ja no funciona. Si no us agrada aquest, busqueu-ne un altre més del vostre gust, sempre que no siguin els "grans" ni espanyolistes. Tant de bo surti una llista cívica potent. Però sinó surt, votar partits que fins ara no han tocat poder. Si el vot s'atomitza i fa difícil formar govern, ja estarem desestabilitzant. A Bèlgica fa uns anys va passar, que el vot estava tan i tan repartit que era impossible posar-se d'acord per formar govern. Van estar gairebé un any sense govern... i el país no es va enfonsar. Els que estaven acollonits eren els polítics professionals que estaven esperant el seu càrrec i no sabien si en tindrien o no.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 02, 2023 | 12:27
      Pere Llimonera i Citronell abril 02, 2023 | 12:27
      Aiii, "inocentones"... N0 es pot fer la independència... No cal; No és possible, ni interessa realment... No hi pot haver secessió; i meyns encara amb menys de la meitat del poble... i menys encara es poden donar C0ps en Democràcia... Apa, Adeu!
  3. Icona del comentari de: ernst a març 31, 2023 | 23:16
    ernst març 31, 2023 | 23:16
    ens hauríes de fer saber el que opinaríen García Oliver o Montseny de la actual situació
  4. Icona del comentari de: Ceret a març 31, 2023 | 23:46
    Ceret març 31, 2023 | 23:46
    A la fí, Catalunya som nosaltres.
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 01, 2023 | 00:03
    Luisnomeacuerdo abril 01, 2023 | 00:03
    Javier será sin duda nombrado hijo predilecto de la repugblica xenófoba de tractoria a título póstumo, allá por el año estelar 8888.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 01, 2023 | 20:56
      Pere Llimonera i Citronell abril 01, 2023 | 20:56
      La minoria nacional som nosaltres, no sé de quina xenofòbia parles.
  6. Icona del comentari de: Ja anem malament a abril 01, 2023 | 07:10
    Ja anem malament abril 01, 2023 | 07:10
    Si les actituds de la Ponsatí o d'en Costa són “la dignitat” que Déu ens agafi confessats.
    • Icona del comentari de: Fosc a abril 01, 2023 | 09:15
      Fosc abril 01, 2023 | 09:15
      I si Junqueras amb la rancúnia que arrossega és dignitat, anem ben servits, també.
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 01, 2023 | 11:41
      Anònim abril 01, 2023 | 11:41
      Estàs tan acostumat a l'obediència cega i la mentida, que ja no distingeixes la dignitat quan la veus. Ara creus que anar a humiliar-se davant l'enemic, parlant en l'idioma de l'enemic, dient amb veu plorosa que no volies fer res que els ofengués, que els estimes molt, que això és dignitat. Doncs si això és dignitat, que no ens passi res quan es rendeixi. Passarà com a Creta en el mite del minotaure, que cada any li sacrificaran uns quants joves verges, per tal de calmar la seva fúria. Calla, que ja ho fan! Els mossos ajuden a identificar els activistes i els envien a judici, mirant de destrossar-los-hi la vida!
      • Icona del comentari de: Jo no tinc, com tu, ni fe cega ni obediència als dogmes del nacionalisme català. Tinc dignitat. a abril 01, 2023 | 14:49
        Jo no tinc, com tu, ni fe cega ni obediència als dogmes del nacionalisme català. Tinc dignitat. abril 01, 2023 | 14:49
        La qüestió és que Ponsatí i Costa no passen de torracollons. I des d'aquí a la dignitat hi va un tros molt però que molt llarg.
        • Icona del comentari de: Un a abril 01, 2023 | 22:57
          Un abril 01, 2023 | 22:57
          Ja se sap que per als unionistes la gent independentista som torracollons que us fem nosa, i sobretot els que mantenen la dignitat. No patiu, que així que siguem independents deixarem de ser independentistes. Per cert, a tu també es nota que et fan por. I amb raó te'n fan.
          • Icona del comentari de: Dos a abril 02, 2023 | 14:19
            Dos abril 02, 2023 | 14:19
            Els indepes no sou torracollons per sistema, no t'equivoquis. Però n'hi ha uns quant que sí, com a tot arreu. Ser torracollons no va amb la ideologia sinó amb la personalitat del subjecte i les circumstàncies. I de por res, xaval.
            2
            Icona de dislike al comentari de: Dos a abril 02, 2023 | 14:19 2
  7. Icona del comentari de: adolf a abril 01, 2023 | 09:25
    adolf abril 01, 2023 | 09:25
    Sr. Diaz, recordant a Bill Clinton, " es la dictadura del políticament correcte imbècil " . A Catalunya hi ha paraules , conceptes, temes, assumptes que estan proscrits, son tabús, som una anomalia al mon i així cap sacsejada. haurà.
  8. Icona del comentari de: Narcís ( si l' autor no s'atreveix a parlar diàfan que parla, que demana ? ) a abril 01, 2023 | 10:17
    Narcís ( si l' autor no s'atreveix a parlar diàfan que parla, que demana ? ) abril 01, 2023 | 10:17
    Mentre hi hagi qui per fúmer allò català ' jugui ' a l' humanitarisme, altruisme, filantròpic, benefactor, benevolència . . solidari i d' altres falsedats ( fora banda, els ben col·locats en conselleries, regidories i d' altres ens sota aquestes excuses ), tot plegat, a viure de la moma, bona moma, rere les desgràcies o menys desgràcies, no justament de compatriotes joves, de compatriotes amb responsabilitats, de compatriotes d' edat mitjana sense horitzó així com d' avançada edat deixats a sa sort .. no hi ha/ haurà res a fer ! PD : si els catalans no som ' clars i catalans ' .. qui que no sigui tant de farsant ?
  9. Icona del comentari de: rsalva a abril 01, 2023 | 12:05
    rsalva abril 01, 2023 | 12:05
    Llista Cívica + ANC+ Consell de la República = Congrés de l'Estat Català
    • Icona del comentari de: Only for four eyes a abril 01, 2023 | 14:36
      Only for four eyes abril 01, 2023 | 14:36
      Congrés de l'Estat Català = gilipollez.
      • Icona del comentari de: Anònim a abril 02, 2023 | 21:35
        Anònim abril 02, 2023 | 21:35
        La "Z" et delata, sac de merda!
  10. Icona del comentari de: CAT a abril 01, 2023 | 12:19
    CAT abril 01, 2023 | 12:19
    Està clar que necesitem noves cares. A més després de tot el que ha pasat tenim tots clar que la independència s'ha d'aixecar indefinidament, perque si no encara vindrien més problemes. Ara és més fàcil que abans. El poble ho ha de tornar a possar en marxa tot.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 01, 2023 | 20:01
      Gonzalo abril 01, 2023 | 20:01
      Pues venga, si es tan fácil, preséntate tu. Pero luego no digas ante el juez que era todo simbólico. Que siempre hacéis lo mismo. Os venís arriba de boquilla, y luego, os hagáis patas abajo. Jajaja!
  11. Icona del comentari de: Clar a abril 01, 2023 | 20:27
    Clar abril 01, 2023 | 20:27
    Seria desitjable que els comentaris no es basessin en insults. El nivell de mediocritat dels nostres polítics resulta ja mokt preocupant.
  12. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a abril 02, 2023 | 19:41
    Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 abril 02, 2023 | 19:41
    Els catalans hem après a distingir entre les persones honestes com la senyora Ponsatí i el senyor Costa, de la trepa d'escalfacadires disposats a predicar la rendició i fer la gara-gara als colonialistes. Costa i Ponsatí són rara avis en aquest món de merda i per això mereixen tot el nostre respecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa