Juliol de 1945, eleccions al Regne Unit. Hom dona per segura la victòria del partit conservador de Winston Churchill perquè el seu líder és qui té l’aurèola d’haver guanyat la guerra. Però el partit laborista de Clement Attlee s’imposa per la majoria més àmplia en la història d’aquelles votacions. Els conservadors perden 197 escons i els laboristes en guanyen 239. La sorpresa és monumental. Com va poder passar? 

Gairebé tothom es posa d’acord en el fet que els britànics van considerar que Winston Churchill era qui millor els podia dirigir en la guerra, però no era el més adient per gestionar la pau. En el notable sentit polític d’aquell poble, sempre preval la practicitat per sobre del sentimentalisme fàcil .

Els catalans, en canvi, no donem el vot en funció de la capacitat dels nostres dirigents. Ho fem segons la pena que ens fan. Com més desvalguts els veiem, més vots els hi donem. No importa que hagin fracassat en el seu objectiu per manca de capacitat, per pusil·lanimitat o per no saber on anaven. Allò que valora l’elector de casa nostra és que són “víctimes” de l’enemic. Com si aquesta condició tingués la facultat de generar alguna virtut política. Els hi perdonem les mentides més grans, simplement perquè són “els nostres”. Votem en clau tribal i no pas de regeneració democràtica. En un escenari com aquest, qualsevol pocapena arriba a diputat. Per això, sempre fallem per dalt en els moments decisius.

Un poble que no sap triar els seus dirigents, és un poble condemnat a la vulgaritat política. Sempre volem que qui mani no posi massa en evidència les nostres mancances. Si parlem baixet, ningú no pot aixecar la veu perquè crida massa l’atenció. Espanya ens roba, però no podem manifestar-ho públicament per no ferir la sensibilitat de la seva gent. La llengua catalana s’apaga pel complex d’esclau dels catalanoparlants i per una pura substitució demogràfica, però això no es pot dir perquè és “etnicista” o “identitari”. No volem veritables líders que ens diguin la veritat, volem mediocres que lloïn les nostres limitacions perquè esdevinguin virtuts col·lectives. Llavors… tots contents!

Una de les coses que separa una mentalitat lliure d’una de colonitzada, és que la primera raona el seu vot en clau de benestar i progrés de la nació i sap destriar millor qui convé que ocupi el poder. En canvi, la segona només ho fa des d’un pur instint de supervivència . Així, no és estrany que els britànics apartin a un guanyador (Churchill) i els catalans enlairin a un perdedor que a col·laborat amb l’enemic via 155 (Aragonès). Com no ha de viure desorientat l’independentisme actual?

Si volem capgirar la situació, tan important és poder generar noves alternatives com fiscalitzar durament les actuals. Amb tot, sé que algú em podrà dir: i com fem efectiva aquesta fiscalització? Sobretot, no callant mai. Cal demanar explicacions i denunciar a la cara i en públic els fracassos dels nostres representants. Han d’explicar-se davant els seus electors i contribuents. Qui paga, mana. La presó i l’exili no són cap excusa per justificar la claudicació. Si ells han patit la “repressió”, nosaltres patim Espanya cada dia… i sense sou oficial. 

Comentaris

  LlunyDeCat Octubre 25, 2021 | 23:17
  Fantàstic article ! Només una remarca en relació a Churchill i la desfeta electoral dels Tories. Els Britànics votaren els Laboristes perquè els Tories no plantejaven cap mena de reforma social. Recordar que les dones havien anant a treballar massivament eixint de llur rol de mestresses de casa. La Guerra va canviar moltes coses i els Tories no proposaren pas res de nou. Tot el contrari dels Laboristes.
  Narcís Octubre 25, 2021 | 23:37
  Ras i curt : 1. pel que fa al MHP Puigdemont : no n' és especialment per víctima que sí per ser el legal, legítim i lícit president de Catalunya que fou descalvacat per tirania, ço és, n' és defendre la veritat, el bé, la raó i el dret ! i 2. pel que fa al MHP Aragonès ( mai entendré perqué no guanyà al 100 % president que representa-ava Catalunya ) o mateix Junqueras .. tampoc crec sigui per víctima que sí simplement perquè fou votat com ' teòricament' independentista o a saber ! PD : aquest estat el pateix Catalunya sencera .. i ells , a més a més, l' exili, la presó i la descapitalització !
  ciutada del mon Octubre 26, 2021 | 09:48
  si espot si, tu sempre que t'has presenat t'han votat en masa com tothom sap , jajajaj es broma es clar no t'han votat ni a la teua escala de veins en fi, pero be no te vota ni el tato pero aixo si l'aragones i l'illa els dos mes votats a catalunya, deuen treure unes deu vegades lo que treus tu quan et presntas, no valen per res, es veu que com els indepres hiperventilats tot l'augmenteu, els teus votants valen per cent, deuen portar la sang del wellos hahahahahahahahaha en fi es el concepte de democracia que teniu alguns .
   Tano Octubre 26, 2021 | 14:02
   No entenc gaire, abans d'escriure mira de rellegir perquè no queda clar el teu punt de vista ni la teva opinió, a banda d'omplir un comentari amb la funció principal del desprestigi sense cap ni peus, fes-t'ho mirar, nyol.
   uno que vive en Tabarnia Octubre 26, 2021 | 16:05
   el teu mon es molt petit, ho demostre la teva curtetat amb exposa uns fets sensa cap tipus de insult, be si el Sr. del article al igual que jo et diu qu,ets un masell, per no dir altre cossa mes contundent
  No s'equivoqui Don Santiago Octubre 26, 2021 | 12:50
  L'independentisme català ja va néixer desorientat al segle XIX en la seva forma nacionalista-regionalista. S'inventà una història de Catalunya totalment desorientadora per a tothom amb interessos polítics sense cap encert. I així ha seguit fins ara desorientant tothom i principalment a si mateix. No s'estranyi doncs, Don Santiago, que la naturalesa de l'indepe és estar eternament desorientat.
  Donec Perficiam Octubre 26, 2021 | 14:36
  Et compro l'article i el penjaria en forma de cartell gegant per tot el passeig de Gràcia, la Diagonal i la Granvia. A veure si els que van amb la floreta a la ma i creuen que les independències es fan pacificament i democràticament, aprenen alguna cosa. Les garrotades que hem rebut de Caspaña darrerament no han servit per exaltar-nos i desfermar-nos, sino tot el contrari. Sóm uns cagats. Després dels comentaris que vaig veure respecte de la batalla d'Urquinaona (per part d'independentistes).....entenc que també els joves han llençat la tovallola i creuen que els nostres politics actuals no es mereixen que t'inflin a hòsties per no res.
   Donec Pelcul Octubre 27, 2021 | 16:56
   Tu tros de soca, sembla que encara n'has rebut poques de garrotades, tarat!
  Abstencioista. Octubre 26, 2021 | 15:55
  Completament d'acord; jo, que vaig estar 31 anys sense anar a votar- del 1979 al 2010- vaig comèter l'error de tornar-hi. Els pactes post-electorals i la vergonyosa sessió del Parlament el 27 de gener del 2020 en fèren adonar del meu error. No hi he tornat més ni hi tprnaré, paraula.
  fat boy Octubre 26, 2021 | 22:46
  Per quan una coalicio dels independentistes extraparlamentaris?. Que ja n'estem tips de romanços i homilies.
  Luisnomeacuerdo Octubre 26, 2021 | 23:34
  A este superfascista independentista, lo he dejado para el final, mi Santiago y cierra tractoria es un bichejo para echarle de comer aparte, su odio visceral le hará tragarse algún día el silbato. Tonto hasta mediodía y por la tarde también.
  Veterà antifranquista. Octubre 27, 2021 | 09:15
  Él què passa és que qualsevol persona amb un mínim d'aptituds i capacitats, fuig de la política com d'escaldar-se. Així els polítics son els més ineptes. I si , per atzar, n´hi ha algun que val, és a la presó l'exili o plega fastiguejat.
  jg Octubre 27, 2021 | 09:21
  del articulo de spot se deduce que los catalanes nunca han elegido bien...porque no lo han elegido a él
  ciutada del mon Octubre 27, 2021 | 09:36
  si fat boy pero cal treure al menys un esco de 135 hahaah per estar al parlament, i despres convencer altres huitanta diputats per fer la indapandenchia, es diu democracia fat boy, i als hiperventilats que no m'enteneu, molt senzill a aquest paio no el vota ni sa mare, quan es presenta a eleccions a l'illa i l'aragones,unes deu vegades mes es dir 1 votant de l'espot deu de l'illa o aragones, 'ho , enteneu indepres o us faig un croquis.
   fat boy Octubre 27, 2021 | 14:48
   Fes-me un croquis. Perque hauria de votar al Ladilla o a l'Aragones si defensen els interessos de l'enemic?. Se'n diu democracia. No la democracia organica, sino la de veritat, la que no necessita adjectius, la que no sabeu que vol dir.
  ciutada del mon Octubre 27, 2021 | 18:12
  aleshores fat boy vota al espot and company, pero si tu el votes i treu 100000 vots posem per cas i un esco i amb sort, i l'aragones treu 1 millio de vots i l'illa 900000 o viceversa, i treinta i escaig escons aixo es diu democracia, vol dir que lo que tu proposas ho voleu 4 i el del tambor i lo dels altres deu vegades mes de gent es facil de entendre, fat boy e hiperventilats varis es diu democracia res mes i no cobro per la clase eh jajajajaa.
   fat boy Octubre 28, 2021 | 01:53
   Jo votare a qui em surti de la punta de la fava, nomes faltaria. Per cert tu dius que ets ciutada del mon pero on prefereixes pagar els impostos?. A veure si es que a casa tens un mapamundi de Madrid.
  ciutada del mon Novembre 02, 2021 | 08:52
  preferiria pagar els impostos en catalunya, pero al ser internacionalista, no pasa res si els pague a madrid , o a bruseles, jo lluite sempre pels desfavorits d'aci, i d'alli, es la diferencia amb els indepres tribals, t'ha quedat clar noi gros o et faig altre croquis hahahahaa.

Nou comentari