El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La retòrica burocràtica del MHP
  • CA

La convenció dels cents dies de gràcia superada amb generositat i elegància versallesca, el MHP Aragonès ha comparegut a l’esfera pública per fer un balanç de l’acció del seu govern i albirar amb mirada llarga el seu esdevenidor. Conscient de la importància històrica d’un moment tan històric com tots els altres, el president ha triat una data simbòlica; no el moment de constitució del govern del qual parla (mes de maig), sinó el de les eleccions del 14-F que esdevenen així l’epifania de la nova era de la Generalitat republicana

Tota una fita històrica per a la qual el MHP ha preparat un discurs solemne sobre el seu full de ruta cap a la independència pragmàtica amb tots els ets i uts. Un discurs que ha llegit davant un auditori d’incondicionals de la partitocràcia. Una peça retòrica de llocs comuns (creixement, autodeterminació, govern efectiu, amnistía, etc.) que, a força de repetits es poden fer valer en qualsevol combinació i qualsevol intenció. Això que el president llegeix els seus discursos importants permet fer-se una idea de la seva maduresa i lideratge.

Un discurs de xerraire programàtic, propi d’un buròcrata de partit molt bé pagat, de paraules que els fets desmenteixen amb la seva tradicional tossudesa. El via crucis (més que el balanç) del govern fins aleshores es diu pressupostos aprovats de franc; 25% de castellà; cas del diputat Juvillà; repressió de la Meridiana. Tot curullat per la ja ridícula quimera de la taula del diàleg tan real com la pedra filosofal i amb la mateixa funció.

Pel seu balanç la Generalitat republicana ni és Generalitat ni republicana, sinó un òrgan autonòmic incapaç de defensar els drets dels seus parlamentaris. Quant als propòsits per l’esdevenidor, llegits amb claredat pel president, ja se sap, tots calbs.

A la vista del panorama, per fer creïble el seu compromís oficial amb el mandat de l’1O, JxC hauria de trencar el govern. No ho fa pretextant que cal conservar el que s’ha aconseguit i també per tal d’impedir que ERC no es llanci als braços dels comuns amb un nou tripartit. Seria un govern d’ERC i els seus “aliats naturals”, segons Tardà, amb suport exterior PSC. Però això és mentida: no trenquen perquè són el mateix. 

No cal conservar el que s’ha obtingut perquè no s’ha obtingut res. Ans al contrari, en un any s’ha perdut gairebé tot el poc que s’havia aconseguit en immersió, sobirania del parlament, pes de Catalunya a Madrid; i la taula del diàleg és una no-taula que s’hi ha “vaporitzat” com succeeix amb les no-persones de la novel·la d’Orwell. 

Quant a la possibilitat del nou tripartit cal considerar que el govern actual no farà res diferent del tripartit vell; de fet, els pressupostos tenen l’aprovació dels Comuns. A més a més, el govern amb els “aliats naturals”, enemics juramentats de la independència, palesaria d’una vegada per totes que ERC no és independentista, encara que sigui parlant de si mateixa als mitjans que controla, gairebé tots, com “partit independentista”

El problema és que JxC tampoc no ho és d’independentista. A JxC hi sembla haver un sector més obertament independentista que es correspon amb la majoria del seu electorat. Tanmateix, la majoria de la militància i, sobretot els càrrecs no està encisada amb l’independentisme, cosa lògica atesa la seva procedència i el seu enyor del PDeCat. Intenten fer veure que són diferents, però no és veritat: és la mateixa partitocràcia gens interessada a la independència. 

A JxC fan el mateix que ERC: paraules. El seu pla sembla ser donar suport, amb algunes crítiques, a la política claudicant dERC a l’interior (tasca encomanada a Jordi Sánchez) al mateix temps que es concentren totes les energies a la batalla judicial del MHP Puigdemont a l’estranger, un assumpte comprensiblement personal, però que serà difícil traduir en un acte de rellevància col·lectiva en un temps incert, sobretot si el president legítim dels catalans continua dins del joc dels partits. 

En qualsevol cas i mentre arriba aquest esdevenidor incert, el que tenim ha estat admirablement formulat al discurs llegit del MHP: un govern autonòmic que exigeix unitat a l’independentisme per defensar el que ell mateix no defensa, la immersió; per garantir uns drets que ell mateix ataca; per encoratjar una mobilització al carrer que ell mateix reprimeix amb la força pública. 

És patètic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Siempre con vosotros a febrer 15, 2022 | 23:18
    Siempre con vosotros febrer 15, 2022 | 23:18
    Cotarelo,en Castilla comunista y aquí defensor de la derecha más rancia de Cataluña,me da igual que sea independentista o no,no deja de ser derecha y además corrupta,vendido por un plato de lentejas.
  2. Icona del comentari de: Ok Gal a febrer 16, 2022 | 00:08
    Ok Gal febrer 16, 2022 | 00:08
    Pel titular pensava que es referia al cap de la república, però només li ha dedicat el final. Bé, el final serà ERCal reben alguna rosa per sobreviure i el cap evitant l’extradició i gràcies. Vaig pensar que els de la cua entre les cames podien superar les pors però res, cal gent completament nova i decidida, els actuals a gaudir del retir daurat.
    • Icona del comentari de: La cua entre cames? a febrer 16, 2022 | 09:32
      La cua entre cames? febrer 16, 2022 | 09:32
      Com quan el batxiller foll és va cagar i va suspendre la DUI per fugir corrents deixant-ho tot enmerdat? No va poguer superar les pos? Ho va pactar amb escaÑa? És el que passa quan poses a un discapacitat en un càrrec que li va gran... O potser per això el va posar Miss Catalunya?
      • Icona del comentari de: Somatent a febrer 16, 2022 | 10:49
        Somatent febrer 16, 2022 | 10:49
        Ai Déu meu senyor...
  3. Icona del comentari de: Georgiana a febrer 16, 2022 | 00:48
    Georgiana febrer 16, 2022 | 00:48
    M'en recordo que en Junqueras s'en va desdir de la unitat per "ampliar la base". Reconec que el president Aragonès sap llegir molt bé el que "algú" altre li ha escrit en un paper.
    • Icona del comentari de: Jordi Pujol i Solei a febrer 16, 2022 | 09:35
      Jordi Pujol i Solei febrer 16, 2022 | 09:35
      Jo recordo quan el batxiller foll va fer la feina a escaÑa, va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmetdat. Ja ha cobrat dels Borbons per fer-los la feina?
      • Icona del comentari de: Oriol Junqueras i Vies a febrer 16, 2022 | 15:03
        Oriol Junqueras i Vies febrer 16, 2022 | 15:03
        Jo recordo quan l'historiador foll va fer la feina a escaÑa, va suspendre la llibertat en segons i va lliurar-se deixant-ho tot enmetdat. Ja ha cobrat dels Borbons per fer-los la feina?
        • Icona del comentari de: Pots demostrar el que dius? a febrer 17, 2022 | 05:40
          Pots demostrar el que dius? febrer 17, 2022 | 05:40
          O només és un somni humit d'un corruptgent?
  4. Icona del comentari de: Neng a febrer 16, 2022 | 06:33
    Neng febrer 16, 2022 | 06:33
    Sr. el problema es que a cat. hi han massa catalans.
  5. Icona del comentari de: Cotalelo: comunista de jove, neocon de vell a febrer 16, 2022 | 08:00
    Cotalelo: comunista de jove, neocon de vell febrer 16, 2022 | 08:00
    A veure agüelo cebolleta, Aragonès no porta ni 10 mesos presidint la Generalitat, al seu programa va dir que apostava pel diàleg, que ell demana Amnistia i Autodeterminació, però els "socis" han estat deslleials des del primer dia, estan en contra de tot però mai ofereixen cap alternativa millor, li fan la feina a Sánchez que no volia negociar. Els corruptgents van Governar 10 anys amb el suport d'ERC i què han fet? Miss Catalunya una costellada de 3 respostes sense cap transcendència, el batxiller foll va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat, Torra va jugar amb pancartetes i sempre obeí als jutges. Qui creu que és més lleial a l'independentisme i qui ha demostrat ser prUcessista cap enlloc que no ha fet res en 10 anys?
  6. Icona del comentari de: Pep a febrer 16, 2022 | 08:04
    Pep febrer 16, 2022 | 08:04
    Calen urgentment cares i actituts noves per portar endavant la independència, si no és que volem acabar sent un poble aborregat, que és el que busquen els polítics actuals.
  7. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a febrer 16, 2022 | 08:14
    Veterà antifranquista. febrer 16, 2022 | 08:14
    Sempre és un consol que una persona com el Sr. Cotarelo coincideixi amb el que un hom pensa. Cert, els primers en no voler la independència són el polítics. Ja els va bé així. Però cal no oblidar que, si la Generalitat i el Parlament no son lliures i sobirans, és per voluntat del Poble de Catalunya, que acceptà la total i absoluta subordinació d'aquestes institucions al govern estatal.
  8. Icona del comentari de: Narcís a febrer 16, 2022 | 09:27
    Narcís febrer 16, 2022 | 09:27
    El que no entenc és perquè un partit digué que després de 90 anys ' per fi tocava cuixa ' ( ho resumeixo ) .. si no és per sortir com un llamp d' aquest estat .. per a què ? PD : ahir qui parlava, el MHP de Catalunya o un manaia de partit quin fos, atès que no veié ni l" escut de la Generalitat ni la bandera catalana mil·lenària / senyera ' ( de tan arraconada que n' era ! ) !
    • Icona del comentari de: Psiquiatra d'en Narcís a febrer 16, 2022 | 11:32
      Psiquiatra d'en Narcís febrer 16, 2022 | 11:32
      Fagi el favor de pendre la medicació pel cap que li vaig receptar, altrament seguirà vomitant incongruències i l'hauré de tornar a tancar al frenopàtic d'on mai l'hauria deixat sortir.
      • Icona del comentari de: Narcís a febrer 16, 2022 | 12:41
        Narcís febrer 16, 2022 | 12:41
        Si els catalans fossin com tu .. Catalunya fum anys que hagués deixat d' existir ! PD : això sí, tu tan joiós, Extremadura, Castella- La Manxa, i resta . . . . tan amples ( i, per descomptat, tan contents de per fi tenir tota la Mediterrània, Mediterrània catalana que no pas de l' altiplà o forà ! ) !
  9. Icona del comentari de: Groc a febrer 16, 2022 | 11:07
    Groc febrer 16, 2022 | 11:07
    Com cada dimecres l'espanyol "reciclat" donan pinso als anti ERC. Qui li ompla la menjadora?.
    • Icona del comentari de: Està clar! a febrer 16, 2022 | 12:31
      Està clar! febrer 16, 2022 | 12:31
      L'expert en menjadores es corruptgència, els que portan 10 anys visquent d'enganys i coitus interruptus...
      • Icona del comentari de: Corrupgent junqueras de ferrovial, hermano y aragones el perrito a febrer 16, 2022 | 16:39
        Corrupgent junqueras de ferrovial, hermano y aragones el perrito febrer 16, 2022 | 16:39
        Erc vomitera del vulgar junqueras de espqña.una y de ferrovial
  10. Icona del comentari de: Pilar a febrer 16, 2022 | 12:35
    Pilar febrer 16, 2022 | 12:35
    ... i els pressupostos els ha aprovat Giró, res a veure amb el cigronet. Ni aquest punt se'l pot atribuir.
  11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 16, 2022 | 13:09
    Doctor Strangelove febrer 16, 2022 | 13:09
    A veure Cotorra lelo, si no t'agraden aquests partits indepres perquè no en treus ni un euro d'ells (ni de ERC ni ara de JXla pasta, car et van fer fora), i els morts de gana de la CUP com a bons comunistes reparteixen el dels altres, però no pas els seus diners, només et queda una alternativa: fundar un partit! I aleshores quan intentis anar a les eleccions veuràs que tens el mateix suport que té l'ínclit Espot (bé ell es fa dir Sport), o sigui que no et voten ni a casa teva, meló! Doc.
    • Icona del comentari de: uno q vive en Tabarnia a febrer 17, 2022 | 12:40
      uno q vive en Tabarnia febrer 17, 2022 | 12:40
      hombre el setciencies a tornat, que be, pero torna com sempre, baja no amb el cap cot ja no parla dels tituls academics que ostenta, pero en quant a la exposicio de temes que intenta tocar, com sempre mira la lluna embebelit i la ca.....ga
  12. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 16, 2022 | 14:54
    Luisnomeacuerdo febrer 16, 2022 | 14:54
    El lisensiado cotorralero otro tonto inútil al servicio de los fascistas independentistas de tractoria. Dadle ya un carguillo a ese pobre hombre aunque sea regar las macetas de mierdatv3.
    • Icona del comentari de: uno q vive en Tabarnia a febrer 17, 2022 | 12:42
      uno q vive en Tabarnia febrer 17, 2022 | 12:42
      tu que fas de recullidor de cacas de gos?, perque amb el teu intelecta es l,unic treball que pots portar a terme d,altra cosa et liaries
  13. Icona del comentari de: Erc, el burdell del junqueras indultos por españa sa, viva erc.psoe.gal a febrer 16, 2022 | 15:52
    Erc, el burdell del junqueras indultos por españa sa, viva erc.psoe.gal febrer 16, 2022 | 15:52
    Junquerisme de gos com fuig, espanyol amb sotana cope, fill del psoe, fill de p... español. Junqueras el traidor mes gran de la història de Catalunya, un miserable como Dios manda
  14. Icona del comentari de: Quan es diu la veritat surt urticària a algunis a febrer 16, 2022 | 17:16
    Quan es diu la veritat surt urticària a algunis febrer 16, 2022 | 17:16
    Aquí hi ha un poble que sortirà a votar en massa quan hi hagi un referèndum vinculant. En una papereta i en una urna decidirem que volem per Catalunya, i ho farà el poble, no els polítics que només fan sonar melodies de trobadors per endormiscar la gent. N'estic fart de la dreta i l'esquerra. Si s'ha de constituir un nou país cal fer foc nou amb una democràcia directa i fora privilegis polítics i mentides per aguantar la legislatura donant-nos gat per llebre. Collons collons, amb la taula de diàleg altiplà-esquerra. La taula de Putin i Macron no té comparació amb la que hi ha amb Espanya que comença al km 0 de la Puerta del Sol i arriba fins a la Lluna on hi ha el MHP Aragonès.
    • Icona del comentari de: A ón vols que arribi, a Waterloo? a febrer 17, 2022 | 05:48
      A ón vols que arribi, a Waterloo? febrer 17, 2022 | 05:48
      La taula de diàleg se l'han carregat els corruptgents des del primer dia, no fos cas que poguessim avançar en lloc de prUcessar cap enlloc sense fer res. Pots oferir res millor que seure i parlar? Un referèndum que no acabi amb suspensió de la DUI i fugida deixant-ho tot enmerda?
    • Icona del comentari de: NOI, les calces brutes deel junqueras, cap a españa a febrer 17, 2022 | 08:40
      NOI, les calces brutes deel junqueras, cap a españa febrer 17, 2022 | 08:40
      Bon comentari, la tauleta del junqueras.es es el WC de españa, per enviar Catalunya a la merda. ERC pura merda española del VICARIO GENERAL JUNQUERAS EL CAGAO DE ESPAÑA.UNA
  15. Icona del comentari de: Siempre igual a febrer 17, 2022 | 07:47
    Siempre igual febrer 17, 2022 | 07:47
    Aquí no pasa, nada siempre igual. Los días se repiten, siempre igual, como gotas de agua, siempre igual. Las mismas situaciones, siempre igual. Ni una palabra menos, ni una más. Siempre igual. Pero la independencia no es esto en realidad. Nos faltan ilusiones. Nos falta fantasía. Nos falta. sobre todo, un toque de locura.
  16. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a febrer 17, 2022 | 09:46
    Pere LLimonera i Citronell febrer 17, 2022 | 09:46
    Si estas haciendo ese comentario es porque ya estas fanatizado loko, radicalizado YO SOY LIBRE, HE CREADO MI OPINIóN CORRECTA CON CRITERIO PROPIO; ESPAÑA ES LO MÁS.
  17. Icona del comentari de: Groc a febrer 17, 2022 | 11:22
    Groc febrer 17, 2022 | 11:22
    Els tontos repetinse Si amb la teba poca "mollera" tan sols saps repetir ferrovial ,ets mes curt que la cua d'una pança. De pesada podries ancolomar a ERC el 3% Palau de la Musica la DiBa, La llei de reforma laboral , la llei dels partits politics, el pacta del Magestic ,fe president al Aznar , les pallissas dels Mossos, etc etc. La consesio de Ferrovial ba ser de Convergencia
  18. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 17, 2022 | 15:17
    Luisnomeacuerdo febrer 17, 2022 | 15:17
    Ser Español es lo mejor que hay. Rusia estaba ayudando a Cataluña y conspiraba contra España porque somos una potencia mundial. Ahora Rusia quiere aniquilar Ucrania, porque Ucrania es como Cataluña, una cosa pequeña y deplorable. Ojete de gamba.
    • Icona del comentari de: LuisSiMeAcuerdo a febrer 17, 2022 | 19:07
      LuisSiMeAcuerdo febrer 17, 2022 | 19:07
      Y tú tienes una gamba esclafada en TU ojete. Y todo el mundo pregunta: ¿por qué ElMón.cat no tiene los jocones de bloquear los comentarios inapropiados? Encima que te voto negativo...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa