El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pujol, la nova mascota de la ‘pax autonòmica’
  • CA

Les intencions dels juntergents, o converjunts, com els vulgueu anomenar, amb l’Operació Trias a l’Ajuntament de Barcelona i ara fotografiant-se amb Jordi Pujol en germanor a una calçotada, es veuen d’una hora lluny. Si hi ha quelcom que caracteritza els convergents de tota la vida és el do de l’oportunitat. Ja poden estar pixant sang perquè els han arrabassat uns càrrecs i uns sous que consideren seus per defecte, que saben trobar el moment i la forma de tornar a fer-se’ls seus. Com a mínim fins ara.

Hem vist com Artur Mas pujava al tren de l’independentisme (perquè sabia que aquest marxava, amb ell o sense), anar en una llista única amb els seus pitjors enemics polítics i escindir-se el partit un piló de vegades per erigir-se en els custodis dels vots de l’1 d’octubre de 2017 (tot i ser ells els que van regalar-ne el mandat a l’Estat volent-hi negociar unes eleccions autonòmiques i els que van acceptar comandar la repressió a l’independentisme des de la Gestorialitat de Catalunya) i ara tornar a abraçar el pujolisme simbòlic amb l’argument que en són ells els únics valedors.

La figura de Pujol en un moment com l’actual, per tant, és simplement al·legòrica, com ho era la de Pasqual Maragall als mítings d’Esquerra, una mascota de la qual aprofitar-se, però no ho és gens, de banal. Mentre els republicans feien servir qui va ser alcalde de Barcelona per escenificar allò de la transversalitat (que no era res més que aspirar a substituïr el PSC de l’única forma que es pot substituir un partit, que és renunciant al teu programa per assumir el seu) els convergents (encara que es quedin afònics de dir que no ho són) volen enviar un missatge claríssim al que va ser el votant de Pujol, que és allò de no et conformis amb imitacions. Només així es poden permetre una imatge amb qui fa uns anys qualsevol responsable de màrqueting hauria desaconsellat taxativament: s’ho poden permetre perquè han deixat la independència entaforada al fons del calaix dels mitjons. Per molt que exhibeixin l’estelada. De fet, fins i tot a l’entorn d’Esquerra es pot detectar una certa intenció de rehabilitar herència política del que va ser President.

Aquesta oportunitat que tant han esperat el sector d’Artur Mas i Xavier Trias i personatges com els que afirmen que organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern espanyols a Catalunya o que anar a fer l’indígena pintoresc al parlament de la metròpoli no és escenificar la mateixa pax autonòmica que el diàleg (fracassat) d’Esquerra amb el Govern espanyol l’han servit una vegada més els espanyols, en l’enèsim passi a porteria als que van garantir la subordinació dels catalans durant més de 30 anys, interessats en tenir interlocutors que coneguin el poder, i no aprenents com Rufián, Vilagrà, Vilalta o Jové.

Però el que no tenen present els neoconvergents, i és perquè com a Esquerra s’han cregut menys l’1 d’octubre que a Espanya, és que ja no es pot fer pujolisme a Catalunya. Si Pujol va poder negociar amb Madrid (si de mercadejar amb la nació se’n pot dir negociar) era perquè era possible fer creure que les institucions catalanes eren poderoses i els catalans eren febles i no es revoltarien mai mentre hi hagués escola en català i poguessin recuperar uns quants milions de l’espoli fiscal. Des de 2017 això s’ha demostrat fals: els catalans van passar per sobre de les institucions, que van evidenciar ser decorat de cartró-pedra, amb l’acatament del 155 com a gran exponent.

Els convergents, per exemple, no ho haurien fet millor que Esquerra amb la reforma del delicte de sedició: com a molt no haurien fet el paperina i haurien donat suport al Govern espanyol només quan fos efectiu que Junqueras podia presentar-se a unes eleccions, però és evident que haurien estat els primers a aplaudir que allò dels desordres agreujats apuntés a la base, perquè saben que és on radica el poder de l’independentisme i pot tornar a revoltar-se, potser (tant de bo) contra ells.

L’argumentari intrínsec de la campanya neoconvergent dels propers mesos és previsible: Pujol no era tan dolent si ara Esquerra en vol copiar el peix al cove, i ho fan tan malament que, tant per tant, millor que ho fem nosaltres. S’aprofitaran de l’odi a Ada Colau a l’Ajuntament per la seva nefasta gestió i del menyspreu a Esquerra a la Generalitat pel seu fracàs negociador per justificar la reculada històrica. De moment ja hem vist a Artur Mas blanquejar la corrupció del seu partit a aquesta entrevista. I l’entorn de Carles Puigdemont, aquell tan independent i tan combatiu (sic), totalment centrat en les seves causes personals amb la justícia i que res tenen a veure amb la llibertat del país, mentre aquest és escenari de la cursa que un cop va ser per escenificar qui era el més independentista convertida en una versió en què guanya el més pujolista i més mesell.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: caua a març 02, 2023 | 06:17
    caua març 02, 2023 | 06:17
    Molt bona anàlisi de la realitat política. Gràcies Pilar. Completament d'acord amb tu en tot. La decepció causada per TOTS els polítics catalans al projecte independentista és realment enorme.. Es diu que cada poble té els polítics que es mereix. Per reflexionar i reaccionar si volem canviar la situació. Malauradament amb l'experiència viscuda els darrers anys, no sóc gaire/gens optimista.
    • Icona del comentari de: Ni bona ni dolenta a març 03, 2023 | 15:59
      Ni bona ni dolenta març 03, 2023 | 15:59
      Això no és cap anàlisi.
    • Icona del comentari de: Tu deus ser corruptgent a març 04, 2023 | 11:25
      Tu deus ser corruptgent març 04, 2023 | 11:25
      Es nota per la facilitat que teniu en socialitzar la merda i privitatitzar els beneficis. Cal recordar que'l poc honorable és il Capo di Famiglia dels missals Andorrans i de les "deixes" no declarades?
  2. Icona del comentari de: ciutadà a març 02, 2023 | 08:44
    ciutadà març 02, 2023 | 08:44
    El món dels polítics és un món a part del dels ciutadans; cal que en prescindim i anem a la nostra. Només els hem de tenir presents, als polítics per a combatre-ls.
  3. Icona del comentari de: xx a març 02, 2023 | 09:29
    xx març 02, 2023 | 09:29
    Barreges cols i naps, el purisme et fa passar de frenada.
    14
    Icona de dislike al comentari de: xx a març 02, 2023 | 09:29 22
    Respon
  4. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a març 02, 2023 | 10:09
    Continua el frau convergent març 02, 2023 | 10:09
    Pobre home, el fan servir de ninot. Veure a la de la laca, que va dir que li havia negat la paraula quant va saber que era un corrupte, fotografiant-se al seu costat fa basarda i tot. Ja no tenen ni vergonya de fer el ridícul de desesperats que estan perquè no tenen cap programa que oferir, i de pas i rentar amagar que la corrupció continua dins el partit. A veure quant trigarà a explotar el cas Dalmases a la Diba.
  5. Icona del comentari de: Narcís ( qui vols votem .. baliga-balaga ? ) a març 02, 2023 | 11:05
    Narcís ( qui vols votem .. baliga-balaga ? ) març 02, 2023 | 11:05
    Amb tots els respectes .. verament ets patètica .. o sigui, que votant qui fos, que voti Trias i Vidal, és el que tu esmentes ? PD : on n' és aquell teu Graupera ?
    14
    Icona de dislike al comentari de: Narcís ( qui vols votem .. baliga-balaga ? ) a març 02, 2023 | 11:05 23
    Respon
  6. Icona del comentari de: Un altra 'obsessionada', producte 'del atado y bien atado', insultant la lliure intel·ligència a març 02, 2023 | 12:22
    Un altra "obsessionada", producte "del atado y bien atado", insultant la lliure intel·ligència març 02, 2023 | 12:22
    I llavors Scaramouche, es va treure la màscara, i va resultar que no era un paladí dels represaliats, si no hom que s´havia de fer perdonar per subsistir.
  7. Icona del comentari de: Gonzalo a març 02, 2023 | 16:17
    Gonzalo març 02, 2023 | 16:17
    Pues va a ser verdad....la Pilarín, "justeja".
    • Icona del comentari de: Endavant, Gonzalo! a març 02, 2023 | 22:39
      Endavant, Gonzalo! març 02, 2023 | 22:39
      Justeja, i justeja molt, rival ideològic i social, però personatge clar i no català però transparent en les teves afirmacions. Jo sóc independentista. Dels que agafaria fusells i empraria canons per foragitar-vos del meu país, Catalunya, que no és el teu ni de lluny, Gonzalo estimat o no. Perquè el teu és el que ens va envair i colonitzar fa 308 anys i el que ens va enviar capsigranys com tu a fer de guàrdies de la seva poc honorable conquesta. Però, t'he de dir, company de guerra dialèctica contra les nostres respectives posicions, que una vegada conegut i apamat, prefereixo de lluny els teus impresentables i vulgars comentari en aquest digital que no pas els dels ignorants que segueixen fil per randa els cabdills processistes que, tant tu com jo, sabem que formen part del cavall de Troia que el teu país, Espanya, va col·locar al nostre país català per tal que els idiotes que segueixen els vostres agents disfressats de catalans independentistes, però amb xip espanyol processista, seguissin idiotitzats. I tu te'n fots cada dia d'ells. I jo, també. I em pixo de riure amb la ignorància supina amb què s'expressen, com aquesta fatxenda i curta espanyola Carracelas, que va de catalaneta però que vomita animalades proespanyoleres com la majoria d'analfabets que comenten aquí. Illetrats de la llengua, però, el que és més lamentable, també de la història i la grandesa del que va ser la Catalunya de Jaume I, que va ser un líder d'un imperi molt rellevant de la seva època que els idiotes dels seus descendents es van encarregar de dilapidar i ni tan sols donar-lo descendència. I els teus castellans, Gonzalo, lamentablement per a mi, van perdurar. I fins avui. Em caus bé perquè et fas el primitiu i l'indigent intel·lectual. Però jo sé que no ets tal personatge, sinó només una paròdia d'allò que interpretes. I també sé que els primitius i els indigents intel·lectuals, són tota aquesta colla de carallots processistes incapaços de res res més que claca de rates traïdores immundes com les que lloen i consagren cada dia. Salut i llibertat en la lluita política a través de les lletres, Gonzalo, company de xat i rival absolut. Seguim!
      • Icona del comentari de: Gonzalo a març 03, 2023 | 13:26
        Gonzalo març 03, 2023 | 13:26
        ja, ja, ja cojones
  8. Icona del comentari de: Pues buenu a març 02, 2023 | 20:09
    Pues buenu març 02, 2023 | 20:09
    Engegant trets contra tot quisqui. Ai, no, que s'ha deixat la CUP !
  9. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 02, 2023 | 21:46
    Luisnomeacuerdo març 02, 2023 | 21:46
    La genuflexa se nos sale. Cacarracelas ya no sabe que decir para ganarse a sus compis de patio de tractoria.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a març 03, 2023 | 13:27
      Gonzalo març 03, 2023 | 13:27
      ja, ja, ja cojones
  10. Icona del comentari de: Andreu Terrés a març 03, 2023 | 06:02
    Andreu Terrés març 03, 2023 | 06:02
    Pujol es va jubilar fa 19 anys, i la ronya del tripartit dels NAZIONALES continua.
    • Icona del comentari de: Si noi, a març 04, 2023 | 17:51
      Si noi, març 04, 2023 | 17:51
      Com amb Pujol, també continua la ronya contra els NAZIS. Per què deu ser? ??
  11. Icona del comentari de: Ok Corral a març 04, 2023 | 14:50
    Ok Corral març 04, 2023 | 14:50
    Ja ho diu aquell, tot és postureig. Mentre votar sigui, voto els meus perquè no guanyin els altres, sense demanar comptes ni poder votar res més…seguim als fatxes de carnaval
  12. Icona del comentari de: teix a març 05, 2023 | 08:50
    teix març 05, 2023 | 08:50
    La Pilar Carracelas ja em (ens?) té acostumat a llegir-ne una de freda i una altra de calenta però, majorment, en escrits poc consistents com el d’aquella que encara no ha paït els idealismes juvenils. No és que no l’encerti mai ni que el que critica no sigui criticable però no sembla saber que la realitat és polièdrica i que tocar de peus a terra no vol dir estar-se parats ni cansats ni rendits...
  13. Icona del comentari de: Roger de Sarria a març 05, 2023 | 10:28
    Roger de Sarria març 05, 2023 | 10:28
    Cada cop quevescolta el nom del venerable jordi Pujol em ve al cap com de content estava amb la seva escola de jutges espanyols a catalunya al Tibidabo. Fantastic. La va encerrar i es nota que ens conneixen millor. Un encert com el milio i mig de bona gent que va venir de tot el mon i que desires de la tanda dels seixanta ens han reduit a una minoria absoluta. Un gran estadista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa