El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Per què la paraula d’un policia corrupte espanyol val més que la nostra?

Ahir l’excomissari José Manuel Villarejo no va dir en seu judicial res que no sabéssim. Que els serveis secrets espanyols, com a mínim, van arriscar les vides de les persones que es trobaven a Catalunya l’any 2017 ocultant una investigació policial als mossos d’esquadra, per ser la policia espanyola qui desarticulés un atemptat terrorista de gran magnitud com el que un dels acusats va dir al jutge que la seva cèl·lula preparava. Vides que podien haver anat més enllà de les 17 que es van perdre a La Rambla i Cambrils si s’hagués produït el més mínim error de càlcul i els gihadistes, efectivament, haguessin pogut perpetrar aquesta matança major, si no hagués explotat el xalet d’Alcanar.

Això ho va publicar el diari Público, amb testimonis i documents, fins i tot els que el sumari va silenciar. Per tant, que ara ho digui un personatge com Villarejo, més enllà de la cruesa amb què ho expressa (“para dar un pequeño -pequeño!- susto a Catalunya”), no hauria de tenir cap valor addicional.

No servirà perquè l’Estat esclareixi els fets, ja que s’afanyaran a dir que és un mentider i que ho diu com a part de la seva venjança contra l’exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, cosa que és certa. Exigir a qui s’acusa de quelcom tan greu com posar en risc la vida de les persones per aturar el moviment independentista que sigui ell mateix qui es fiscalitzi és, com a mínim, ingenu. Si fossis capaç de fiscalitzar-te no cometries terrorisme d’Estat. O ho va fer amb els GAL?

Si ho necessitem per acabar de convèncer-nos, potser tenim un problema d’inseguretat en el nostre discurs, que necessitem que vingui l’enemic a confirmar-nos-ho, i si ja n’estàvem convençuts però ens pensem que això deixarà sense excuses els que ens deien conspiranoics, estarem implicant que les boques espanyolistes les tapen els arguments, quan hem pogut comprovar un cop rere l’altre que poden negar l’evidència sense cap problema.

Si ens pensem que aquesta evidència sí que serveix fora de l’Estat espanyol, estarem pressuposant que existeix aquest conte xinès que últimament certs polítics independentistes (especialment els propers a Junts per Catalunya) han tornat a posar sobre la taula, que és allò de la causa justa, que no és res més que el Carregar-se De Raons 2.0 convergent, quan cap Estat ha hagut d’acreditar davant del món com de justa és la seva causa per ser independent. De fet, la majoria d’independències s’han fet per la força, a Catalunya ens hem dotat del referèndum com a eina de legitimitat perquè som una societat democràtica.

Si necessitem aquestes raons de cara a nosaltres mateixos, resulta preocupant que no ens sigui suficient el respecte al mandat de les urnes l’1 d’octubre de 2017, i trobem la legitimitat en la paraula d’un comissari corrupte que diu quelcom que a més ja sabíem. I a més, cap independència s’aconsegueix jugant a empatar, que és el que portem fent des de després del referèndum, amb el màxim exponent en la declaració d’independència fake del 27 d’octubre com a resposta a l’aprovació al Senat de l’article 155 de la Constitució.

Alguns, d’altra banda, afirmen que això hauria de ser com a mínim l’espurna que mobilitzés el carrer. I seria coherent si ho fes per forçar els polítics independentistes a protegir d’una vegada la seva població davant d’un Estat que és capaç d’arriscar-la per mantenir la unitat fent una declaració d’independència. Però si seguim votant els mateixos partits des de fa cinc anys, que té un cost personal pràcticament nul, em resulta difícil pensar que assumirem el risc de revoltar-nos contra ells al carrer. Si ens mobilitzem contra l’Estat però l’independentisme institucional es limita a demanar-li explicacions, és a dir, a apel·lar a la moral de l’enemic, no servirà absolutament de res. A Espanya no se li ha de reclamar absolutament res, és una pèrdua de temps que inverteix molt bé per derrotar-nos. D’Espanya cal marxar-ne.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 12, 2022 | 22:18
  Luisnomeacuerdo gener 12, 2022 | 22:18
  Ya sabes rapaciña si no quieres vivir en España, coge las maletas y tira pa vaterlu con el pastelero loco, tal vez a ti se te de mejor montar nata.
 2. Icona del comentari de: OK Gal a gener 12, 2022 | 23:56
  OK Gal gener 12, 2022 | 23:56
  No cal gastar tinta, els amics del Gal només escriuen i llegeixen l’ara. Bé, no tots, la Colau està refotudament a la seva poltrona veient com passa el temps.
 3. Icona del comentari de: Viret a gener 13, 2022 | 02:31
  Viret gener 13, 2022 | 02:31
  Em de viure d’esquena a Espanya i als bascos. No n’em de parlar, no hi em de pensar, no em de preocuparnos del que pasa allà. No ha de ser el centre del discurs i de l’acció política.
 4. Icona del comentari de: Qué es un/una MHP....? a gener 13, 2022 | 04:17
  Qué es un/una MHP....? gener 13, 2022 | 04:17
  .. alguien que no sabe a ciencia cierta que origenes tiene? Cuando no sabe si su supuesto padre es español... o el negro del whasaap... por tanto no debe saber si es española, negra o una apesabreda junta letras en un foro de autoayuda de amigos en busqueda de su posible padree en un universo donde su madre optó por mas mil opciones posibles, donde habiamas habitantes varones que censados tenia su pueblo de origen...
 5. Icona del comentari de: ciutadà a gener 13, 2022 | 08:05
  ciutadà gener 13, 2022 | 08:05
  Doncs perquè, com a policia, està al servei del Poder. Ni més ni menys que`per aixó.
 6. Icona del comentari de: lagrimitas a gener 13, 2022 | 10:04
  lagrimitas gener 13, 2022 | 10:04
  bufff que morbazo
 7. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 13, 2022 | 19:26
  Pere Llimonera i Citronell gener 13, 2022 | 19:26
  Em fa vergonya ser espanyol.
 8. Icona del comentari de: Narcís a gener 13, 2022 | 20:43
  Narcís gener 13, 2022 | 20:43
  Molt senzill : perquè als catalans no els deixen ser espanyols ( alhora que no els deixen ser no ho siguin ! ) !Per contra , el policia espanyol no pas per policia que sí per dir-se'n espanyol ! Tot plegat, tan senzill com això ! PD : però . . si només cal veure aquells manaies en tot allò que voltà el referèndum .. i què dir-ne d' esperar els emolumentos respectius !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa