Pedro Sánchez ho està fent (bastant) bé a Catalunya

"Pedro Sánchez creu que està a punt d'aconseguir el que ni Zapatero, ni Rajoy ni Aznar van poder aconseguir: la 'conllevanza'"

La dreta està que treu foc pels queixals amb Pedro Sánchez. No són només els indults, que ja tenen un full de ruta gairebé cronometrada –abans de la segona setmana de juliol haurien, en principi, estaran concedits–. Els indults estan ja assumits fins i tot per membres de Tribunal Constitucional, malgrat haver-hi llançat llamps i trons. El que inquieta l’oposició –i, val a dir-ho, no només l’oposició– és el full de ruta posterior: referèndum d’autodeterminació, possibles declaracions unilaterals d’una independència que, ho saben tots, a curt termini és impossible … Un marc d’actuació en el qual el president de govern s’haurà de moure amb moltes cauteles: són moltes les escopetes a punt per disparar contra el faisà quan aixequi el vol. I el mateix cal dir de president de la Generalitat, que està condemnat a entendre’s amb Sánchez.

No: la dreta –i de vegades no solament la dreta– treu foc pels queixals no tant ja, com dic, pels indults sinó perquè pensa que Sánchez està a punt de lliurar les claus de la independència als actuals rectors de la Generalitat. Són aquests els sectors que s’esquincen les vestidures perquè el president Aragonès no es va quedar a un sopar a la qual assistia el rei a Barcelona: però diuen els de l’altre sector –en què hi ha una part molt majoritària del govern central–: si ni tan sols es pot tolerar que algú no vulgui anar a un sopar, quin marge de negociació queda?

Entenguem-nos: no és que jo no cregui que el senyor Aragonès no s’hagués hagut de quedar a aquest sopar multitudinari amb el cap de l’Estat. És més aviat que penso que es tracta d’un detall en el fons poc significatiu: Aragonès va mostrar una correcció davant Felip VI que potser mai hauria emprat el seu antecessor a la Generalitat, i això, interpreten molts a Madrid, és un senyal de distensió. Els falcons hispans mai semblen, però, satisfets: o sopar, amb postres i cafè inclosos, o res.

Aquest és el terreny en el qual s’ha de moure un Pedro Sánchez que, en el fons, és poc dialogant i que ha fet de la seva invisible però existent aliança amb Esquerra la veritable raó de ser de la seva permanència en la governació d’Espanya. No estic en els secrets d’alcova de la Moncloa, és clar, però pensaria que el president de govern central creu que està a punt d’aconseguir el que ni Zapatero, ni Rajoy ni, abans, Aznar –i a fe que tots ells ho van intentar– , van poder aconseguir: la conllevanza amb el secessionisme català. Una conllevanza que podria durar trenta anys, com la instaurada per Adolfo Suárez-Tarradellas, o molt menys temps, com allò de Zapatero amb Artur Mas. El cas ara és, per a les dues parts, anar guanyant temps cap a qui sap quina meta.

Confesso que jo, que estic lluny de defensar les posicions que la major part de les vegades adopta Sánchez (Pedro), crec que ara està a punt d’encertar-la. Penso, sí, que ha arriscat massa amb els indults: es podria haver intentat una fórmula més consensuada amb la societat més enllà de Catalunya, un pacte transversal per fer, per exemple, reformes en el Codi Penal en els delictes de sedició i rebel·lió. No ho ha fet, potser perquè ha pensat que no n’hi hauria hagut prou.

I això el portarà a un enfrontament encara més gran amb la judicatura i amb no pocs sectors de la societat espanyola, començant, és clar, per la dreta. Però també em sembla que la tempesta originada per aquests indults passarà, i llavors és on l’inquilí de la Moncloa –i el de la Generalitat– hauran de mostrar la seva talla d’estadistes, que, en el fons, no és sinó una talla com a negociadors.

Sí, personalment, situat en les posicions en què sempre m’he considerat, lluny del secessionisme i també de la intransigència, crec que Sánchez ara pot encertar-la … si des del Govern aconsegueixen, amb les tensions internes existents, ajudar-lo, renunciant a posicions maximalistes. És, almenys, la música de cert optimisme que em transmeten algunes persones que es diuen properes al sanchisme. L’important és saber on és el punt de trobada, fins on no poden retrocedir els uns i fins on no poden avançar els altres.

Ignoro quan serà, per fi, el moment en què Sánchez i Aragonès en trobin a La Moncloa. Aviat. Però crec fermament que d’aquesta cimera sortiran resultats molt més positius que els que va obtenir, per exemple, Zapatero en la seva última entrevista amb Artur Mas o, per descomptat, Rajoy amb Puigdemont. Deixeu-me que, per una vegada, i encara que receli de les precipitacions de l’un –Sánchez, que fins i tot donarà explicacions parlamentàries només després d’autoritzar els indults– i de les tensions internes que ha de suportar l’altre, sigui cautament optimista: tinc la sensació que s’ha esgotat el camí cap a enlloc, per ser substituït per un sender cap a conviure civilitzadament i positiva amb els problemes, que, en qualsevol cas, com el dinosaure de Monterroso, igualment seguiran aquí.

Comentaris

  Ramon 17/06/2021 8:46 pm
  Empresonar, exiliar, arruïnar i inhabilitar els nostres representants per complir el mandat electoral d'exercir un dret democràtic és "fer-ho bé", esgarrifa només d'imaginar què seria fer-ho malament.
  109
  48
  Respon
   Predoni, però 18/06/2021 10:23 am
   Com es fa per conviure civilitzadament amb el terrorisme d'estat?
   Per conviure amb un genocidi cultural planificat? Amb un saqueig planificat? Amb un sistema judicial podrit fins a la medul·la? Ei, amb perdó, però aneu a l p mrda. Això ja sembla la versió d'ElMundo per als colonitzats del nordeste, el mateix que l'Ara o la Corpo. Però hem arribat fins aquí a pesar de vosaltres...
    Aquest comentari anava al xat general 18/06/2021 10:25 am
    És fàcil equivocar el xat, amb el format que utilitzen aquí.
  Ha, ha, ha 17/06/2021 8:56 pm
  Quina bajanada d'article. És patètic que algú cregui això.
  Ricard 17/06/2021 9:06 pm
  El problema és que cap criminal sol ser capaç de reconèixer que n'és. Els castellans no en són cap excepció.
  94
  96
  Respon
   Lúcido 18/06/2021 10:38 am
   Nem aliás os catalães...
   Gairebé ningú és una excepció al que dius @Ricard 19/06/2021 12:02 pm
   Els catalans i els nacionalistes catalans tampoc ho són.
  Traïdors 17/06/2021 10:34 pm
  Que reanquils es queen els bascos quan veuen el govern claudicant i autonomista de l'Aragonès. Ja no han de patir pel concert econòmi. Per cert, molt bèstia intentar vendre que el psoe és esquerra.
  Quim 17/06/2021 10:45 pm
  Es molt flexible al llit.
  Va perdut 17/06/2021 11:02 pm
  Ni ho somiï, ja és tard. Potser no serem independents però us donarem pel sac fins que Espanya sigui una ruïna encara que hi perdem tot. Nosaltres ja hem hagut de passar la vida sense llibertat. Pagareu , ja ho esteu pagant, tot el mal que heu fet. No hi haurà Felipisme 2.0
  No cola 17/06/2021 11:31 pm
  Aquest segur que escriu a l'Ara, el pamflet col·laboracionista que substitueix El País a Catalunya. No vegis com els bascos col·laboren en l'operació "tornar al tancat" a l'independentisme, buf, veien perillar el ConcertEconòmic, i encantats de col·laborar amb ERC CUP i Jordi Sánchez per intentar desactivar la Revolució Independentista. No cola Us passarem pel damunt.
  Vergonya 18/06/2021 1:38 am
  Que bé sr Jáuregui, happymomarquia. Quins collons!
  Anton 18/06/2021 10:20 am
  Viva el GAL, VIVA SANCHEZ-155
  ton c. 18/06/2021 10:27 am
  o vosté, és molt bona persona, o és socialista o és un babau de dimensions estratosfèriques.
  Presoner núm. 49001121 18/06/2021 11:03 am
  Prou pallassades i mentides. La pastanaga mai més. Adéu castellans sí o sí. No es pot ser més clar per les lleis que s'han donat per no sentir la veritat.
  uno que vive en Tabarnia 18/06/2021 11:46 am
  malgrat la seva edad, no madura i encara creu amb utopies
  Donec Perficiam 18/06/2021 12:07 pm
  Sr. Jáuregui, si Pedro Farsanchez ho fa be a Catalunya, jo sóc torera......
  Narcís 18/06/2021 4:31 pm
  Ras i curt : qui ha provocat la independència sinó el PP ( amb ajut del PSOE ) ? .. i això que defora, a espanya no han parat mai de malparlar de Catalunya àdhuc llançant floretes a mateixa ETA ( que si els bascos van de front .. que si no van a mitges tintes .. que si no se n' amaguen de voler sortir-se'n .. que si patatim patatam inclús mateixa policia espanyola dient al judici no haver passat tanta ' por ' allàc com a ca nostra ??!! ) ! PD : els indults n' és una presa de pèl ( després de quasi 4 anys ) .. i els 3.300 perseguits ensems amb els robats/ piratejats sota excusa de fons públics ?
  A Girona 18/06/2021 9:40 pm
  Et dirien q’ets tonto o la mamas de canto
  Rosa 18/06/2021 11:18 pm
  Aquest és de l'estil de l'Urcullo que va voler enredar Puigdemont i quasi ho aconsegueix, com fan sempre els bascos: Per omplir la bossa i a la resta que els bombin. Dons si tant bé hi fa el Sánchez que se'l quedin al país basc. A nosaltres ens fa nosa. No volem mentiders ni poques vergonyes com ell. Potser al bascos els agradarà perquè tampoc no són tant diferents d'ell. Apa bon vent!
  Teix 19/06/2021 8:14 am
  Doncs mira, Jáuregui, segueixo pensant en la definició que algú va fer de Pedro Sánchez, allò del “tonto útil” (per segons qui). Si tu penses que “ho està fent (bastant) bé a Catalunya” basant-te en els indults i en la “taula de diàleg” (ja ho veurem) oblides que en el dia a dia de Catalunya, hi ha un problema parell. Valent? Tossut? De moment i fins que no demostri el contrari, qui mana respecte Catalunya són els interessos de l’Ïbex, els subsecretaris, els alts funcionaris i l’alta judicatura.
  Guillem. 19/06/2021 9:25 am
  Em sembla que voste confon els dirigents plitocs i sottogoverno amb Catalunya. Els qui hem estat a totes les manifzlestacions i al 1O n'estic segir que seguirem lluitant per la ibdependencia. Quan hi torni a haver un aeroport aquest cop no el deixarem
  Ei, basquet egoista i oportunista. 19/06/2021 7:51 pm
  La Basquitis fa temps que és morta a Catalunya. Vos passarem pel damunt.

Nou comentari