Si haguéssim de definir aquests darrers anys de retallades, podríem sentenciar que tenim menys i pitjor sanitat, menys i pitjor educació i més i pitjor policia. La gran mobilització de dimecres passat a Barcelona, protagonitzada per sanitaris, docents i taxistes és un gran símptoma de com hem mirat cap a un altre costat mentre les idees neoliberals de dretes i esquerres tenen conseqüències sobre la nostra salut, el nostre present i el futur col·lectiu. I unes conseqüències no precisament positives.

Si mirem què ha passat des del col·lapse financer de 2008 ençà, i ho correlacionem, només des d’un punt de vista quantitatiu amb la degradació de les condicions salarials i laborals de metges, infermeres, professors, treballadors públics… arribem a una fàcil conclusió. S’estima que la pèrdua de poder adquisitiu acumulat d’aquests professionals d’alta qualificació, podria oscil·lar entre 50.000 i 100.000 euros per cap (potser més, en el cas dels facultatius). El rescat bancari espanyol va costar oficialment 58.000 milions d’euros (uns 3.100 euros per cada llar), dels quals la banca (afirmen) només ha retornat uns 6.000 milions. Tanmateix, és possible que l’import del deute hagi estat més gran (tècnicament, Europa va permetre fins a 100.000 M € i és obvi que Espanya ha estat comprant deute amb l’import dels 66.000 M € dels fons de les pensions (avui vaporitzats en poc més de 2.000 M€. Si fem càlculs, no resultarà gaire difícil arribar a la conclusió que el rescat financer de 2012 l’han pagat els treballadors amb el fons de reserva de les pensions, i molt especialment els seus treballadors públics, amb la conseqüència de pitjor salut, pitjor educació i més repressió. De fet, que l’esperança de vida s’hagi estancat (o directament reculat durant la pandèmia) i que els resultats de les competències bàsiques s’hagi ressentit a partir de 2013, són símptomes de com l’economia i la societat del nostre país, no ha aixecat cap, malgrat el notable increment del PIB (que de 1,193 bilions de dòlars el 2015 ha passat a 1,427 el 2021).

Per què, això? Perquè les retallades no eren només una qüestió econòmica, sinó, fonamentalment ideològica. Perquè, efectivament la crisi, com resava el lema de les mobilitzacions del 15M, era una estafa. Perquè, com ens recordava Naomi Klein, el que ha passat en els darrers anys ha estat una aplicació clàssica de la doctrina del xoc. S’ha degradat deliberadament i de manera planificada, els serveis públics. I la irritació d’aquest dimecres a Barcelona ha estat una expressió clara per a qui ho vulgui veure.

La privatització, que de tant denunciar-la, corre el risc de semblar un lema repetitiu, ha suposat un canvi cultural essencial per entendre aquest malestar entre sanitaris, pacients, docents, estudiants, famílies i tothom que veu que les coses estan pitjor que a inicis de segle. En certa mesura hem assistit, amb polítiques consensuades a esquerra i dreta de l’espectre polític, a la segona part del credo de Margaret Thatcher: “L’economia és el mitjà, el que volem és transformar els cors i les ànimes”. I certament, el fet que la majoria de centres sanitaris tinguin gestió privada, amb una estructura empresarial, ha propiciat aquesta disparitat de salaris, condicions laborals i d’atomització del sistema que porta a greuges insuperables entre professionals i casos, com s’està denunciant, de metges mileuristes, de pluriempleats i esclaus de les guàrdies per tenir un salari de dos o tres mil euros, i que tot i això, no els dóna ni per llogar un “zulo” al cap i casal. Per contra, tenim una elit mèdica dedicada a la gestió que acaparen ingressos obtinguts en base a la “racionalització de recursos” (eufemisme per definir la sobreexplotació del personal i la reducció de despesa a partir d’oferir pitjor qualitat). I és aquí on arribem a una estructura parasitària, que genera grans desigualtats i greuges i que l’acaben pagant uns professionals de salaris baixos, precarietat contractual i condicions dickensianes que explicarien la fugida de professionals autòctons qualificats i l’arribada de professionals incapaços d’atendre en català als pacients. I per descomptat, també afecta a uns pacients amb llistes d’espera inacabables, urgències saturades i una sanitat pública en demolició controlada per afavorir unes mútues privades que representen un nínxol de negoci fonamentat en l’explotació d’unes classes mitjanes que ja representen una espècie amenaçada.

Educació seria un cas similar. Les “innovacions pedagògiques i d’autonomia”, bàsicament, la creació d’un feudalisme educatiu en què les direccions trien a dit el professorat, es correlacionen clarament amb la caiguda sostinguda de resultats educatius (s’imposa la llei del silenci i es prenen decisions estratègiques equivocades sense capacitat de rèplica), i es percep a la vegada un sistema educatiu atomitzat en què cada centre pot decidir prendre les línies educatives més absurdes en el competitiu mercat en què ha esdevingut el sistema. Tanmateix, el més vergonyant de tot és que la Conselleria no triga a fer servir sempre el comodí de l’”alumnat vulnerable” per practicar allò que més li agrada: l’externalització de serveis. En el moment en què l’any passat el conseller Cambray va anunciar, acompanyat del president de la Generalitat, l’avançament del curs (en nom d’un alumnat vulnerable convertit en un pretext-per-a-tot), en realitat el que estava possibilitant era ruixar amb 40 milions d’euros públics a empreses de monitoratge. Amb el decret de l’ensenyament inclusiu, de 2017, la política del Departament sobre alumnat amb necessitats educatives específiques ha representat una gran oportunitat per subcontractar personal no necessàriament qualificat a partir del recurs a empreses externes (vetlladores, monitors, serveis externs), de la mateixa manera que anteriorment també s’havia fet un gran esforç per privatitzar serveis de menjador, neteja i qualsevol altra cosa de la qual se’n beneficien empreses de serveis, i massa sovint de nuls escrúpols. Serveis, per cert, on sovint el català és del tot absent.

En el fons, el govern no enganya ningú, perquè tota aquesta estratègia de gestionar serveis públics en mans d’empreses que (no siguem innocents) poden acabar constituint una clientela política i econòmica per assentar la posició del partit en la societat civil, tot emulant els antics entramats político-empresarials de l’època pujolista, ja apareixia a la Llei de Serveis Públics (Llei Aragonès) tombada pel parlament a l’anterior legislatura. En resum, polítiques de privatització, en detriment dels serveis públics, que al final es tradueix a lliurar diners a intermediaris entre escoles i instituts i uns treballadors precaris, mal pagats, i sovint escassa qualificació. I és obvi que aquestes estratègies només beneficien a unes elits parasitàries, que tenen en les relacions privilegiades la seva principal fórmula per enriquir-se, o simplement fer-se amb uns ingressos sense haver de treballar.

I finalment, arribem a la vaga de taxistes. Probablement, les experiències dels lectors no sempre han estat positives amb el servei. Tanmateix, aquesta uberització econòmica a la qual contribueixen amb entusiasme dreta i esquerra, en el fons representa afavorir exclusivament a qui ocupa una posició de privilegi en la relació client/treballador. Algú que disposa d’un posicionament preponderant que s’aprofita de la desregulació. En termes zoològics, un paràsit que viu de qui manega informació (o aplicacions informàtiques) en una situació dominant. I aquest és un model radicalment diferent al de la relació directa client – treballador d’un àmbit regulat. Òbviament la conseqüència és l’acumulació de guanys dels inversors i directius d’empreses intermediàries i la situació d’empitjorament de les condicions laborals dels treballadors (i la possible extinció dels taxistes, privats dels seus clients).

Evidentment, la degradació dels serveis públics té a veure amb què aquests han estat sacrificats a l’altar neoliberal del rescat financer (on els banquers tornen a cobrar quantitats obscenes mentre que cerquen l’exclusió discriminatòria dels clients de tota la vida) i un subfinançament tan vinculat a la voluntat de degradar-los (per fer atractives les alternatives privatitzades) com per protegir la clau de volta d’aquesta involució social. En quaranta anys, els tipus marginals dels més rics han caigut del 56% al 42% (sense comptar amb els xiringuitos financers per evadir impostos). Això, traduït vol dir que el banquer del Santander que cobra 14,7 M € anuals li estalviem 2 M d’€ d’impostos.

A més, els impostos al patrimoni i l’herència pràcticament ha desaparegut. I això és com dir que, si potenciem que l’herència íntegra passi de pares a fills i degradem l’educació, en el fons el que defensem és el feudalisme, en què tindrem una classe rendista (d’això va el “mercat” immobiliari), i un proletariat a qui se li ha serrat el cable de l’ascensor social. Una societat eixorca, estàtica, decadent i condemnada al fracàs… en nom d’uns rics cada vegada més parasitaris.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ç a gener 27, 2023 | 19:52
    ç gener 27, 2023 | 19:52
    D'acord amb moltes coses, però no amb totes. Manca explicar que el dèficit fiscal té un protagonisme de primera magnitud en tot plegat, atès que la manca de diners fa que els polítics vulguin estalviar sous públics privatitzant serveis. També cal dir que l'impost de successions és un robatori. Els diners guanyats han pagat l'IRPF, I si s'escau, a més el de patrimoni. Que el mateix estalvi pagui per tercer cop és un espoli, ras i curt.
    • Icona del comentari de: ciutadà a gener 28, 2023 | 07:15
      ciutadà gener 28, 2023 | 07:15
      Completament d'acord. Tots els governs son uns lladres i uns paràsits.
  2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 27, 2023 | 21:29
    Doctor Strangelove gener 27, 2023 | 21:29
    Aquest neo-comunistot pateix n'analfabetisme numèric. Què vol dir que els professionals d'alta qualificació , com un sevidor, hem perdut un poder adquisitiu acumulat que oscil.la entre 50.000 i 100.000 euros? Això és en brut o net? I durant quan temps? Mira, aquí ho ha una mentida que s,escampa de manera gobbelsiana, i és que a l'administració pública només ha perdut poder adquisitiu, aquell que no han fotut res.Els altres ho han compensat amb sexenis, quinquenis i trienis. I recordo que les pagues dobles que el paranòic d,en ZP els hi va cascar, s,han retornat! Doc.
  3. Icona del comentari de: fat boy a gener 27, 2023 | 23:37
    fat boy gener 27, 2023 | 23:37
    Ara expliqui'ns perque a Sant Adria, a Santa Coloma o a Badia voten el que voten.
  4. Icona del comentari de: Narcís ( no ha estat gens bé barrejar/ fer un totum revolutum entre treballadors i treballadors . . haver-ne parlat de qui l' interessava ! ) ' a gener 27, 2023 | 23:40
    Narcís ( no ha estat gens bé barrejar/ fer un totum revolutum entre treballadors i treballadors . . haver-ne parlat de qui l" interessava ! ) ' gener 27, 2023 | 23:40
    Ras i curt : 1. Si els professionals de la sanitat i ensenyament públic es queixen . . sempre poden cercar ser al privat ! 2 . Ja n'hi ha prou de parlar de ' professionals d'alta qualificació ' per voler cobrar fora mida pel que fa a la resta . . o és que un mateix obrer amb " treballs " penosos/ físics així d' esforç, resistència, força, sacrifici de por fins acabar herniat, tolit, amputat, paraplègic, tetraplègic sinó mort no s'ho mereix ? 3. Per què parla de ' rescat bancari ' quan foren les ' Caixes ' ( si més no, en sa gran majoria ), Caixes on manaven els politicastres de torn, sindicats, associacions/ entitats i ves al saber, tot plegat, allò ' públic ' ? 4 . I n' és veritat o no que també els centres sanitaris públics són dessota un pressupostos que procuren no sobrepassar amb tot el que implica pel pacient .. i, què dir-ne, de no poder triar qui vols et tracti o almenys no et tracti ? I 5. És clar que hi ha ' elits parasitàries ' . . però començant per no pocs poders de l' estat i acabant per no pocs ' professionals qualificats públics ' amb poder per fer i desfer amb total prevaricació tot esfondrant la vida d' ciutadans que, simplement, exerceixen llurs drets civils i polítics ! PD : pel que fa al taxi .. llàstima de qui verament n' és mereixedor de tota reconeixença !
    • Icona del comentari de: Roger de Sarria a gener 29, 2023 | 14:50
      Roger de Sarria gener 29, 2023 | 14:50
      A Noruega i Alemania que son capitalistes l ensenyament principal es public.
      • Icona del comentari de: Narcís a gener 29, 2023 | 23:16
        Narcís gener 29, 2023 | 23:16
        Parlava només de garanties, llicències, permisos, prerrogatives . . àdhuc ingressos i mateix futur ! PD : això no desfà que el públic sigui un ' calaix de sastre ' difícil de pair, de conduir .. avui, ara i ací ( i de fa temps ! ) !
  5. Icona del comentari de: Cada dia està pitjor a gener 28, 2023 | 00:10
    Cada dia està pitjor gener 28, 2023 | 00:10
    Els impostos al patrimoni i a l'herència pràcticament han desaparegut? A quin país viu aquest element? Cada cop hi ha més gent que ha de renunciar a l'herència per no poder fer front a aquests impostos que diu que no existeixen. El que fa feudal és la cançó de l'enfadós del neoliberalisme i la Thatcher. La Thatcher nostra de cada dia... Quina fixació pateix aquest monotemàtic quadrat. Com sempre oblida que aquestes polítiques no és que s'hagin fet amb la aquiescència de les esquerres, no, és que les han perpetrat directament les esquerres. I prou demagògia barata. L'empobriment del sistema educatiu no té cap relació amb si podem heretar allò que ja ha pagat impostos de sobres a càrrec del sacrifici dels pares. La degradació del sistema educatiu té a veure amb l'adoctrinament en valors que estigmatitzen l'esforç individual, el pensament propi, la iniciativa i el coneixement. És a dir, es deu a la col·lectivització obsessiva per part de les esquerres doctrinàries dels cretins nostàlgics del comunisme.
  6. Icona del comentari de: Ok corral a gener 28, 2023 | 00:27
    Ok corral gener 28, 2023 | 00:27
    Ç, els diners són el mateix però qui els té no ho és. No paguen impostos les coses, ho fan les persones individualment, les empreses. Si jo hereto jo rebo diners nous. Fins i tot paguen impostos els que demanen i reben un crèdit. Paguen impostos fins i tot els que compren, com no han de pagar els que reben!? Respecte de la sanitat o eficació publica existeix la privada com a alternativa, per qui pugui. Però i respecte de la justícia corrupta, partidista? És un poder que és un càncer infiltrat en la resta de poders.
    • Icona del comentari de: Narcís ( neutralment, imparcial i desinteressada , dic : ) a gener 28, 2023 | 10:12
      Narcís ( neutralment, imparcial i desinteressada , dic : ) gener 28, 2023 | 10:12
      Allò que una societat/ convivència fiscalitza o ha de fiscalitzar són els cèntims, els moviments econòmics i el treball . . que no pas a les persones . . i els cèntims heretats ja foren fiscalitzats ( o, per ventura, qui ha fet vida de ' pelacanyes ' per deixar quelcom o alguna cosa a llurs estimats ha de ser escurat que no pas qui els gaudí ? ) ! Mateix dic de les Loteries . . això n' és una excepció que no pas la vida diària, és justament això, una loteria .. així què n' és això de dur-se'n percentatge de premi quin fos ( per ventura, desgrava, bonifica, dedueix, el que hom gasti durant sa vida sense tocar-li res de res ? ) ? PD : una cosa són els impostos, els tributs, les taxes . . i altra de ben diferent, l' enveja o ganes de fúmer !
    • Icona del comentari de: Narcís ( i això jo ho diu un hom que no sol participar-hi .. però la Loteria no n' és la vida ordinària! ) a gener 28, 2023 | 10:33
      Narcís ( i això jo ho diu un hom que no sol participar-hi .. però la Loteria no n' és la vida ordinària! ) gener 28, 2023 | 10:33
      I més, pel que fa a la Lotería, l' estat ja es queda + - el 50 % d'allò recaudat . . així ben ' mutualitzat ' ! PD : per tant, cobrar impostos d' un encertant . . no és espoliar-lo directament ?
    • Icona del comentari de: Narcís ( la Loteria no n' és part de la vida ordinària ! ) a gener 28, 2023 | 10:37
      Narcís ( la Loteria no n' és part de la vida ordinària ! ) gener 28, 2023 | 10:37
      I no oblidem que l' estat ja s'hi queda + - el 50 % d'allò recaudat així ' ben mutualitzat ' !
  7. Icona del comentari de: Ok corral a gener 28, 2023 | 00:30
    Ok corral gener 28, 2023 | 00:30
    Ç, fins i tot paguem impostos que comprem, rebem un crèdit, t’ho mateix, qui reb no està pagant dos cops. Respecte de la sanitat o educació publica hi han alternatives. Però respecte de la justícia, que és un càncer infiltrat en la resta de poders?
    • Icona del comentari de: Vividors a gener 28, 2023 | 10:37
      Vividors gener 28, 2023 | 10:37
      Tots els impostos són injustos excepte els que graven l'explotació per benefici empresarial de recursos de tots, que haurien de ser molt més alts. Però el de transmissió és especialment injust. Quan et fan pagar per la compra d'una cosa molt per sobre del seu cost i haver carregat ja impostos per producció, transport i venda, és un impost afegit al fet d'esdevenir-ne propietari, quan et tornen a fer pagar per seguir-ne sent propietari (patrimoni) et tornen a gravar pel mateix concepte, i quan transfereixes la propietat graven el fet que deixis de ser-ne propietari. Després hi ha estults com tu que no veuen abusiu gravar reiteradament la propietat d'un mateix objecte que al final s'haurà gravat molts cops pel mateix concepte. I clar, l'excusa que no és l'objecte qui paga sinó la persona és una altra fal·làcia, perquè a la persona se la fa pagar en base al cost de l'objecte que adquireix i en relació a aquest, no amb independència del mateix.
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 28, 2023 | 10:46
    Gonzalo gener 28, 2023 | 10:46
    Otro hijo de puta que defiende el impuesto de sucesiones. Si unos padres han estado ahorrando durante toda su vida para dejarles algo a sus hijos, quién es nadie, y mucho menos el estado, el que se quede con parte de esa herencia?
  9. Icona del comentari de: Sangonera a gener 28, 2023 | 11:58
    Sangonera gener 28, 2023 | 11:58
    Paràsit per mi és algú que cobra de diner públic per adoctrinar la societat tot exorcitzant les seves dèries particulars.
  10. Icona del comentari de: Ara va el Díez i descobreix el capitalisme a gener 28, 2023 | 14:57
    Ara va el Díez i descobreix el capitalisme gener 28, 2023 | 14:57
    ¿On has viscut fins ara Díez?. Cada dia algú descobreix una vegada més la sopa d'all.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa