El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Obeint Espanya mai no serem lliures
  • CA

He escrit sovint que Espanya és una democràcia totalitària i ho continuaré escrivint. És una definició contradictòria, aquesta, perquè justament cadascuna de les dues paraules que la componen al·ludeix no només a un règim polític diferent, sinó també a dues actituds existencials completament antagòniques. La primera és respectuosa amb els drets humans, la segona els trepitja; la primera considera inviolable la sobirania d’un Parlament, la segona manipula i potineja els parlaments en funció dels seus interessos. Però d’Espanya, políticament parlant, es poden esperar les coses més estrambòtiques.

Avui dia, si més no en l’anomenat Primer Món, el totalitarisme és molt més hipòcrita i sibil·lí que fa uns anys, perquè ha après que l’opressió pot ser molt més efectiva exercida amb un vernís democràtic que no pas a cara descoberta. Aquesta segona opció té, a més, l’inconvenient d’incomodar fins i tot els estats veïns més indiferents, que no triguen a fer reprovacions. El vernís democràtic, en canvi, permet oprimir guardant les aparences tot satisfent els veïns que, en no veure trencades les regles formals del joc, poden fer els ulls grossos i rentar-se les mans davant els conflictes derivats de l’opressió. En altres paraules, poden dir el que diuen molts estats en ser interpel·lats sobre l’opressió espanyola a Catalunya: “És un afer intern de l’Estat espanyol”.

L’Estat espanyol no és l’única democràcia totalitària d’Europa, n’hi ha d’altres, però sí que és la que ens afecta més directament. És un Estat que, gràcies al manteniment de certs elements ornamentals propis de l’estat de dret, pot dur a terme polítiques que violen drets fonamentals bàsics establerts en la Declaració Universal dels Drets Humans sense comprometre l’egoista passivitat de les democràcies consolidades. Només cal mirar el gèlid comportament de la Unió Europea davant les evidències que vinculen les clavegueres de l’Estat espanyol amb els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. Estem parlant d’un cas gravíssim, escandalós, amb un munt de víctimes humanes de diferents nacionalitats i Europa, tanmateix, s’ho mira en silenci. És bo que la Unió Europea existeixi, és clar que sí. Sort que hi és, en molts aspectes. Però la llibertat no ens vindrà d’Europa ni d’enlloc, la llibertat no te la deixen a la bústia. La llibertat és una conquesta que t’arriba quan decideixes que l’opressor no té cap autoritat sobre tu. És a dir, quan t’adones que obeir-lo mai no et farà lliure.

És ben cert que si no fos per la Unió Europea els presos polítics mai no haurien estat indultats, però sembla que no ens hem adonat que els indults, precisament perquè no són cap amnistia, són en si mateixos un element més de l’opressió. Els indults, com la Taula de Diàleg, són opressió. Opressió en majúscules. Són una maniobra hostil, repulsiva i perversa que permet al PSOE presentar-se com un govern afable, dialogant i magnànim sense cedir ni un mil·límetre en l’opressió, ans al contrari, gràcies a aquesta maniobra, pot estrènyer encara més el dogal al coll de Catalunya i reactivar l’operació d’Estat per anorrear la llengua catalana i tallar, a través dels tribunals, els caps dels polítics catalans més díscols. El cas de Pau Juvillà n’és un exemple recent. Per un llaç groc, sí, pel fet de tenir un llaç groc a la finestra del seu despatx, l’Estat espanyol inhabilita un diputat escollit a les urnes i, si s’escau, tots aquells que gosin protegir-lo. Espanya escup sobre la voluntat del poble de Catalunya, sobre el seu Parlament, sobre les seves lleis, sobre els seus vots i sobre els valors democràtics més bàsics traient i posant presidents, diputats i alcaldes d’acord amb els seus interessos supremacistes com ho faria la dictadura més bananera.

La diferència amb una dictadura bananera és que aquestes accions Espanya no les fa per la via política. No pot. El marc geopolític que l’envolta li ho impedeix. Per això se serveix dels tribunals, uns tribunals franquistes que li fan la feina bruta per tal que, en ser interpel·lat, pugui dir amb tot el cinisme: “A Espanya hi ha divisió de poders i el govern no pot interferir en les decisions judicials”. En altres paraules, tota la violació dels drets humans que està duent a terme l’Estat espanyol contra Catalunya, tota la persecució de l’independentisme i de les persones desafectes al règim es vehiculen a través del cau franquista dels seus tribunals que dicten sentències que Franco, si avui es veiés obligat a contemporitzar, signaria satisfet. El deliri nacionalista espanyol d’aquests tribunals i de la JEC –com el del Gobierno– és tan gegantí, tan obsessiu, tan catalanofòbic, tan amarat d’un fanatisme religiós amb Espanya com a objecte sagrat d’adoració, que abans de fer-hi foc nou hi podríem aplicar la resposta que, segons el Gènesi, va rebre Abraham quan va demanar de salvar Sodoma i Gomorra en cas de trobar-hi cinquanta individus justos, quaranta, trenta, vint, deu…

Tota la política repressiva espanyola contra Catalunya, es fa a través dels tribunals i amb l’esperit de la ‘camisa azul’, i així es farà mentre Catalunya la continuï legitimant mitjançant l’obediència i l’acatament. Aquests dies són diversos els tertulians que, captius d’un marc mental hispanocèntric, han repetit a ràdio i televisió que “no podem fer res més perquè les lleis no ho permeten”, “no podem fer res més perquè les lleis ens obliguen a obeir”. Permeti’m el lector que digui que això és mentida. Una mentida com una casa de pagès que només s’explica en boca de qui mai no ha compromès ni comprometrà el seu benestar personal en benefici de la llibertat de Catalunya fent o dient coses o escrivint textos que posin en perill la seva integritat física. 

Tots els avenços socials de la humanitat, absolutament tots, tots els processos d’alliberament, absolutament tots, han reeixit desobeint les lleis de l’opressor, per la senzilla raó que tota llei que oprimeix la llibertat d’una col·lectivitat no és una llei justa, i tota llei injusta ha de ser desobeïda per aquells que en pateixen les conseqüències. Com més acati Catalunya les lleis opressores espanyoles, més forta i sòlida serà l’opressió, com més triguin el Govern, el Parlament, les escoles i, en definitiva, la societat catalana a deixar de ser submisos, més lluny estarà Catalunya de la seva llibertat nacional.

No es tracta que aparegui cap heroi a títol individual, del que es tracta és que la majoria absoluta independentista tanqui files amb l’ANC al Govern i al Parlament; es tracta que no siguin només una o dues, sinó una majoria les escoles que tanquin files contra el pla espanyol d’extermini de la llengua catalana; es tracta d’obeir exclusivament les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya; es tracta que la societat catalana prengui consciència de la seva immensa força i que la seva desobediència es faci en bloc. Espanya no pot inhabilitar governs catalans en bloc, Espanya no pot inhabilitar la majoria independentista del Parlament, Espanya no pot inhabilitar tot el professorat de Catalunya. Sí, és clar que és capaç d’això i de molt més. De moltíssim més! Però d’això es tracta justament, d’obligar-la a treure’s la màscara i de mostrar-la completament nua davant del món tot convertint les seves essències totalitàries en un conflicte europeu. Si no estem disposats a fer-ho, si no estem disposats a rebel·lar-nos-hi, és que els catalans hem nascut per ser passatgers de l’avió del Tibidabo.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 08, 2022 | 20:40
    Ricard febrer 08, 2022 | 20:40
    No es pot obeir a qui t"esclavitza. Per lògica.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 09, 2022 | 11:15
      Pere Llimonera i Citronell febrer 09, 2022 | 11:15
      Catalunya ja es Lliure... només cal desnazificar-la... !
      • Icona del comentari de: agghh a febrer 09, 2022 | 22:01
        agghh febrer 09, 2022 | 22:01
        els que van col·laborar amb el nazisme van ser vostès.
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 09, 2022 | 11:26
      Si noi, febrer 09, 2022 | 11:26
      explica-li a Laura Hagrid Borràs, i al batxiller foll que's va carregar l'única oportunitat que hem tingut suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat.
      • Icona del comentari de: Pregunta freqüent a febrer 10, 2022 | 13:50
        Pregunta freqüent febrer 10, 2022 | 13:50
        Segons vostè, s'huaria d'entregar?
        • Icona del comentari de: Que fagi el que vulgui a febrer 10, 2022 | 16:03
          Que fagi el que vulgui febrer 10, 2022 | 16:03
          Però sobretot que no torni a Catalunya, prou de malt ha fet als independentistes catalans suspenent la DUIen segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Posar a Torra per fer el pallasso tampoc va ajudar.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 08, 2022 | 20:44
    Luisnomeacuerdo febrer 08, 2022 | 20:44
    No hay nadie más antidemocráticos y totalitarios que los fascistas independentistas de tractoria, y así ha quedado demostrado en multitud de ocasiones o a ver si os creéis que en Europa y el resto del universo se creen vuestros cuentos. Camisas pardoamarillas game over y en un par de años os vais a guiñar las patas abajo. Lovox is comming.
    • Icona del comentari de: LuisSiMeAcuerdo a febrer 08, 2022 | 21:25
      LuisSiMeAcuerdo febrer 08, 2022 | 21:25
      Ya, porque según TU lógica, Hitler, Mussolini y Franco fueron demócratas, ¿verdad? Cerdo fascista amadrileñado opresor. Vete a Madrid y no vuelvas.
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 08, 2022 | 21:01
    Pere Llimonera i Citronell febrer 08, 2022 | 21:01
    Catalunya ja es Lliure... solo hay que desnazificarla...
  4. Icona del comentari de: Hehehehehe a febrer 08, 2022 | 21:28
    Hehehehehe febrer 08, 2022 | 21:28
    Va, los yayos los primeros.
  5. Icona del comentari de: Anònim a febrer 08, 2022 | 23:15
    Anònim febrer 08, 2022 | 23:15
    La desobediència cal organitzar-la i coordinar-la en el marc d'una estratègia d'alliberament nacional. Aquesta tasca no la pot fer un organisme com la Generalitat ni el Parlament que són tentacles del poder colonial espanyol. Ens cal un Govern i un Parlament lliures, fora de l'abast de les urpes colonials per coordinar la lluita contra la ocupació. El Consell per la República, l'Assemblea de Representants i els Consells Locals són l'embrió d'aquestes estructures d'estat que necessitem i cal que els donem tot el nostre suport.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 09, 2022 | 13:43
      Gonzalo febrer 09, 2022 | 13:43
      Ondia fuigpelmont, tu por aquí. No te cansas de sablear a los pobres tractorianos?
    • Icona del comentari de: Acció a febrer 10, 2022 | 13:48
      Acció febrer 10, 2022 | 13:48
      Paraules sàvies.
  6. Icona del comentari de: fat boy a febrer 09, 2022 | 01:32
    fat boy febrer 09, 2022 | 01:32
    D'aixo abans se'n deia dictablanda.
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 09, 2022 | 08:12
    Doctor Strangelove febrer 09, 2022 | 08:12
    Tranquil vell sectari, que a tu ja et queda poc continuant obeïnt! Doc.
  8. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a febrer 09, 2022 | 08:28
    Veterà antifranquista. febrer 09, 2022 | 08:28
    Quan un independentista resulta elegit parlamentari deixa de ser-ho. Troba molt millor gaudir del càrrrec i el sou que comporta.
  9. Icona del comentari de: Lluís a febrer 09, 2022 | 08:42
    Lluís febrer 09, 2022 | 08:42
    La imbecilidad es inherente al ser humano, todos hemos sido en algun momento imbeciles, pero hay algunas personas que son imbeciles por naturaleza.Algunos ademas tienen poca memoria y no se acuerdan de nada.
  10. Icona del comentari de: angus johansen cosi llunya del doctor thomas johansenmas a febrer 09, 2022 | 09:29
    angus johansen cosi llunya del doctor thomas johansenmas febrer 09, 2022 | 09:29
    jajajaj alexandre pren-te la pastilleta que et donara el meu cosi llunya, i al llit, m'ha dit el cosi, que t'has escapat del llit i li has furtat al director el ordinador per escrivir bajanadesal bosc, ja esta be vell xoxo, cal que prenguis l'antipsicotic anal, i despres t'enrosques la barretina, en la mica de cervell sa, i xuclas els dues ous i el membre incorrupte del wellos, i al llit escoltant els segadors, i veient una peli de 4 hores de hispans desangrant-se i plorant en castella, es el tractament efectiu que fa el meu cosi al tarats, de la llunyana regio mediterranea que el portan al psiquiatric, en fi parlare amb el meu cosi, vell tarat.
  11. Icona del comentari de: Uno más a febrer 09, 2022 | 10:40
    Uno más febrer 09, 2022 | 10:40
    ¡Venga ya! Es de ser victimista, cagalástimas y descarado decir que vives en un Estado totalitario cuando eres periodista de un medio privado con una opción política clara con total libertad para decir lo que te plaza. Un poco de respeto para las personas (sobre todo las mujeres) que todavía viven en Estados totalitarios donde suele imponerse lo que tú buscas que es el etnonacionalismo totalitario.
  12. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 09, 2022 | 13:44
    Gonzalo febrer 09, 2022 | 13:44
    Enternecedor comprobar vuestra tremenda frustración. Dais pena y asco a la par.
  13. Icona del comentari de: Andreu a febrer 09, 2022 | 14:46
    Andreu febrer 09, 2022 | 14:46
    Els catalans acataran el 25% de castellà, i més endavant el 50%, fins al 100%, i ni se n'adonaran de la desaparició de la llengua. I a més, continuaran votant els inútils farsants, venuts de la tribu. Els catalans moriran nacionalment com una espelma que s'apaga, sense consciència d'apagar-se. Com la granota en l'experiment de l'aigua bullint. No se senten oprimits i per tant no tenen cap voluntat de llibertat. I ningú a la vida no ha convençut mai de res a ningú. No és un tema de falta de coneixement, de fer pedagogia, tal com insisteix l'articulista, amb naturalment zero resultats. És un tema de ramat tribal, d'estar molt bé en la inconsciència grupal, de gaudi victimista i superioritat moral addictius vers Ñ, de mediocritat. De nul.la voluntat. Res a fer. RIP Catalunya.
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 10, 2022 | 16:07
      Si noi, febrer 10, 2022 | 16:07
      agraeix-hp al corruptes prUcessistes cap enlloc des de fa 11 anys. No fa ni un amys que tenim nou MHP, li donaràs també 10 anys, ni que siguin 5, per veure si gira la truita deconstruïda que han deixat els corruptgents?
  14. Icona del comentari de: Carles a febrer 09, 2022 | 16:07
    Carles febrer 09, 2022 | 16:07
    Molt d'acord amb l'anàlisi. Colons espanyols que habiten a Catalunya còmplices de la repressió contra els catalans.
  15. Icona del comentari de: federalista a febrer 09, 2022 | 19:11
    federalista febrer 09, 2022 | 19:11
    aixi es andreu menys mal que et tenim a tu, i a un grapat de hiperventilats com tu que cabeu tots en un trolebus, i no molt gran, per que ens guieu cap a itaca andreu, jajajajajajajajajaja sou pocs, quatre pero valents i catalans catalans eh jajajajajajjaa.
  16. Icona del comentari de: toni a febrer 10, 2022 | 05:49
    toni febrer 10, 2022 | 05:49
    Pot ser que obeint a SuperLaura Borràs i al tal Alexandre SÍ, oi ?
  17. Icona del comentari de: ton c. a febrer 10, 2022 | 10:25
    ton c. febrer 10, 2022 | 10:25
    que l´article fa el seu fet, només de veure tots aquets unionistes-monàrquics, com es posen. DEMOCRÀCIA. per a tots els que la vulguin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa