Només ens queda en Puigdemont

"Ara més que mai molts catalans es pregunten si tot allò va tenir cap sentit. Va haver un referéndum, una independència proclamada i desactivada i un munt de gent a la presó"

Més enllà d’anàlisis polítiques, de moviments de partit, de càlcul electoral i de bagatges negatius d’unes o altres sigles, Carles Puigdemont és un fenomen social d’una enorme rellevància i d’un brutal pes sociològic. Cada cop que la policia d’algun indret d’Europa s’atreveix a engarjolar-lo una ona de fervor patriòtic i passió nacional encén els cors de milers de catalans. Com si apareguessin del no res, els independentistes en estat latent es manifesten com una força tel·lúrica i certa. Com una munió de voluntats absolutament segures de compartir un sol objectiu. Cada cop que els jutges espanyols semblen guanyar la partida i retenen momentàniament al president, l’independentisme torna a gaudir d’un moment de certesa. D’un instant on no hi ha estirabots polítics, bronques de partit, taules de diàleg, ni batusses pressupostàries. Catalunya torna a ser, per uns instants, el país de l’1 d’octubre. Un lloc del món amb una passió compartida i amb la clara percepció del que és just i necessari. En Puigdemont i els seus enfrontaments judicials són, ara per ara, l’única esperança de l’independentisme. L’única evidència que el moviment encara existeix.

Aquesta és la grandesa del president que molts polítics no han sabut apreciar. Entestats en apel·lar als partits polítics i les seves factures pendents de pagar o en el realisme del dia a dia, han oblidat que si l’independentisme segueix sent un cigró a la sabata d’Espanya és única i exclusivament per l’existència dels exiliats. Afortunadament, el recorregut dels polítics empresonats ha tancat el cercle. De la revolta fins a l’acceptació de la política espanyola passant per uns dolorosos anys de presó. Tot el mèrit i tot l’honor per aquests líders que han estat empresonats per donar-nos la possibilitat de votar en un referèndum legítim. Són herois innegables d’un país que els ha de respectar i estimar. Però malgrat tot aquest patiment els presos no són una peça rellevant en la mobilització popular. Han tornat al sistema, han estat alliberats per l’Estat espanyol sense gaire preocupació i, de facto, són una peça política més. Ara bé, en Puigdemont és un actiu irredempt. És la revolta viva, feridora per Espanya i vibrant per l’independentisme. És el símbol que l’1 d’octubre segueix viu, que l’Estat segueix en guerra i que els independentistes no s’han desmobilitzat. Al contrari, estan en guàrdia i preparats per defensar allò que consideren just. En Puigdemont és l’última prova que l’1 d’octubre no va ser un error.

Ara més que mai molts catalans es pregunten si tot allò va tenir cap sentit. Va haver un referéndum, una independència proclamada i desactivada i un munt de gent a la presó. Quatre anys després sembla que va ser una broma. Els polítics responsables són lliures, els pactes polítics entre partits catalans i espanyols segueixen amb normalitat, ciutadans catalans són jutjats i acusats de terrorisme i existeix la sensació que al final va ser una pèrdua de temps. Només una persona encarna la lluita viva. Només en Puigdemont posa de manifest que existeix un conflicte irresoluble entre Espanya i Catalunya. Només ell pot activar aquella independència que va deixar en pausa.

Comentaris

  Ricard 27/09/2021 8:51 pm
  El President Puigdemont és molt important. La resta de catalans també. Junts ho podem tot.
   Pepet 28/09/2021 12:26 pm
   Puigdemont està derivant en un personatge de còmic completament allunyat de la realitat. Fa el joc al PP i a vox.
    Ricard 28/09/2021 4:09 pm
    A la seva patria, la de vostè, la defensa de la democràcia ja ha esdevingut quelcom ridícul. A la dels catalans no.
     MHP 28/09/2021 6:43 pm
     Si, realment Puigdemont ha esdevingut un personatge bastant còmic.
  No t'enganyis Oriol 27/09/2021 8:53 pm
  Lo del 1-O no va ser un referèndum. Va ser un simulacre que ningú va reconèixer; ni tan sols els observadors internacionals contractats per la Generalitat.
   Ricard 28/09/2021 4:10 pm
   Si vostè no va votar no en té ni idea.
   fat boy 28/09/2021 6:07 pm
   Per aixo les forces d'ocupacio anaven de cul buscant urnes, estovant vells i rebentant vidres carregats de perico fins a la gorra. Perque era un simulacre.
  lluiset 27/09/2021 9:00 pm
  Efectivament, només ell ens representa.
   Et representarà a tu i els corruptgents, als independentistes ens fa basarda 28/09/2021 1:11 pm
   Els catalans vam votar sota les porres dels piolines i vam guanyar. Després, aquest poc honorable batxiller va trigar setmanes a donar el resultat, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. Va prometre tornar i encara l'esperem... Covardia o traïdoria?
    uno que vive e Tabarnia 28/09/2021 3:08 pm
    tu vares possar la cara devant dels piolins o t,ho miraves desde el sofa?
    Mama vull un FERRERI com el ferrovial Roger Ju queras,155 28/09/2021 3:35 pm
    Repugnant junquerista de ferrivial, ja tens un FERRARI com el hermano chorizon del QUIBQUI JUNQUERAS de Ferrari?
    Ricard 28/09/2021 4:10 pm
    Barroer comentari de falsa bandera el seu. Vomitiu.
    fat boy 28/09/2021 6:10 pm
    No com el Simon Bolivar del Mossen que va correr a entregar-se als espanyols amb les calces abaixades i ensenyant el llepet.
     Un batxiller foll 28/09/2021 9:01 pm
     Mai va estar votat, posat a dit per Miss Catalunya, el més incapacitat que va trovar, tant valent que va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat.
    Miquel del Fai 30/09/2021 6:25 pm
    Un irresponsable, convergent , que deixa penjats al 80% del seu govern.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 27/09/2021 9:54 pm
  Ras i curt, tenim el MHP Puigdemont i el Consell per la República Catalana, tenim una ANC i una AMI, però que poden ser il·legalitzades i destruïdes pel poder colonial tan punt els convingui, tenim un govern de Vichy al servei del poder colonial, amb uns quants ? patriotes infiltrats que conspiren a favor de la independència i tenim el que és més important: un determinat percentatge de catalans disposat al que sigui quan Puigdemont ho mani.
  Anna C. G. 27/09/2021 10:48 pm
  Visca el MHP PUIGDEMONT ara i sempre!
   Que visqui molts anys! 28/09/2021 2:57 pm
   Però lluny de Catalunya i la política. Va demostrar la seva incapacitat quan va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot enmerdat...
  Doctor Strangelove 28/09/2021 6:59 am
  Tu noi ets aquell encara més idiota al que sempre troba el idota, per a que li fi cas. Tradueixo pels débil mentals, el idiota és el batxiller foll, i el idiota rematat és aquest ésser de la samarreta barata. Doc.
   MBD 28/09/2021 9:56 am
   Muy bien dicho!
   uno que vive en Tabarnia 28/09/2021 3:09 pm
   caram! avui t,has possat devant del mirall dues vegades, ja vas veien el reflexa del que ets
   Al gran dr. Strangelove 28/09/2021 3:42 pm
   Algú com vostè, que tan presumeix de cultura, sembla que no sap que no s'escriu "el idiota" sinó "l'idiota" Un error impropi d'un batxiller. Vigili aquest ego, que algun dia li esclatarà a la cara.
    Doctor Strangelove 28/09/2021 5:25 pm
    Continua mirant el dit quan assenyalo la Lluna! En fi, d'on no n'hi ha no en pot rajar! Doc.
    Guaita tu! 28/09/2021 9:04 pm
    Batxiller com Fuigpelmón, però pel que diu sembla que va seguir estudiant més qu'el batxiller.
  Ok Corral 28/09/2021 7:11 am
  Recordem que els herois van anar cadascú a la seva, amb els seus sdvocadets, com xais, a la defensa. Incapaços d’autodefensar-se i lluitar. Ara a plorar com bons privilegiats del sistema al TC i a tribunals internacionals. Haurien de perdre, per plorar molt i lluitar gens. Es pensen que la resta de la gent té recursos per anar amb falsos advocats estrella? Van a la seva, que s’ho confitin.. Quan lluitin que avisin, hi serem al costat, per plorar no ens necessiten.
  Francesc 28/09/2021 8:07 am
  Van de catxa i amb moral de derrota des del principi. Només amb Puigdemont no fem res. Menys bombo i més tocar de peus a terra. Estafadors colaboracionistes. Els partits i els aparells d propaganda mediàtica són el problema número 1 de Catalunya
  Luisnomeacuerdo 28/09/2021 11:01 am
  Pues si solo os queda el pastelero loco como referente a los fanáticos fascistas independentistas vais dados. Todavía no os han dicho que lo tratan como el apestado que es en el resto de Europa, no lo quieren flamencos que ya es desgracia. Pelomocho gáme over.
   uno que vive en Tabarnia 28/09/2021 3:10 pm
   ei! tarado te has tomado la medicacion? en los siquiatricos en esto son muy minuciosos
    Aigualit 28/09/2021 6:45 pm
    Quanta raó tens Luisnomeacuerdo, si tenen com a líder al Puchi, van aviats.
  Narcís 28/09/2021 12:00 pm
  Article molt ben aconseguit amb total respecte i reconeixença per representants de la població catalana que patiren dessota la ignomínia, absència de paraula i covardia d' estat que mai representà Catalunya que sí tenir-la de " botí " per saecula saeculorum . . cosa que no pot ser, cosa que no pot seguir sent, no pas per massa temps més ! PD : és obvi que per ' bandera rojigualda ' només entenen " ancha es Castilla " així la hi quedin i desapareguin de nostres vides o cadascú a ca seva i Déu a la de tothom .. Catalunya no pot de cap de les maneres seguir pagant a qui la vol anihilada i empobrida, damunt, de suportar tant de blasma de franc i injust fora mida !
   Psiquiatra d'en Narcís 28/09/2021 1:14 pm
   Prenguis les pastilles abans de vomitar els seus escrits, altrament seguirà sen incomprensible el que escriu...
    Narcís ( sembla mentida a hores d' ara no coneguis l' estat i majoria que el representa ! ) 28/09/2021 2:29 pm
    Què dius " catalán, catalino, catalufo, hijo put. catalán " ( ho entens millor ? ) ? PD : signat : un espanyol de pro! un espanyol de debò ! un vertader espanyol ! un espanyol com Déu mana ! un . . . . . . . . . . ( ho continues entenent prou ? ) !
     Pobre Narcís... 28/09/2021 8:54 pm
     Creu que tots els catalans independentistes son corruptgents, ja sap qui presideix la Generalitat???
  Aquesta és la realitat 28/09/2021 12:24 pm
  Puigdemont va ser el primer en abandonar el vaixell i en desactivar el procès. Ara actua com si les condicions fossin les mateixes, i paradoxalment va d'heroi. Aquest senyor fa més mal que una pedregada, i és molt millor que es retiri i deixi de posar pals a les rodes i de fer el ridícul.
   Clar i català 28/09/2021 1:17 pm
   Molt ben explicat, 100% d'acord. Però els abduits corruptgents vien al seu particular món, estàn abduits per un batxiller foll que només busca brega, han perdut el cervell. Com en las sectes confonen política i religió.
   uno que vive en Tabarnia 28/09/2021 3:06 pm
   com tu! l,heroi amagat que critiqua le seva propia falta de pebrots
    Els pebrots... 28/09/2021 9:06 pm
    El seu tamany sol ser inversament proporcional al sou...
  Joan Carles 28/09/2021 12:44 pm
  "L’única evidència que el moviment encara existeix." I el Consell per la República, presidit per el MHP Carles Puigdemont. Què espereu a apuntar-vos-hi?
   A una menjadora particular només s'apunten els rucs, morts de gana i afins a la secta 28/09/2021 3:03 pm
   Qui els ha votat? Per quins interessos particulars treballan? Quina qualificació té el seu lider suprem? Quí els controla? Es com apuntarse a un grup de tuperware...
    Ricard 28/09/2021 4:14 pm
    Ser castellà per ocupació militar si que és estar en un club d'imbecils, cornuts i pagant el beure dels ocupants.
     Pel Ricard d'un indepe de tota la vida 28/09/2021 8:14 pm
     Tant cornuts com vam quedar despres que Fuigpelmón suspengués la DUI i fugis deixant-ho tot enmerdat després de pagar-li el beure als corruptes prUcessistes durant 10 anys???
     seguim pagant el beure 28/09/2021 9:09 pm
     i gracies als corruptgents a casoaÑa i aquí
  Octubrista 28/09/2021 1:12 pm
  Puigdemont és el president legítim de Catalunya i probablement ho serà del Govern a l'exili quan es formi. Visca Puigdemont !
   Ricard 28/09/2021 4:15 pm
   Visca!
   Doctor Strangelove 28/09/2021 5:27 pm
   No hi ha cap filtre per a que els comentaris de retardats mentals com aquest, només cal mirar el nick, siguin bloquejats d'alguna manera? Ho dic, per no embrutar encara més aquest fangar! Doc.
  Ramon T 28/09/2021 5:45 pm
  Sembla que no teniu correctors: Va haver un referéndum, una independència proclamada i desactivada i un munt de gent a la presó. Hi va haver un referèndum,
   Sr. Floïd 28/09/2021 6:47 pm
   Referèndum no democràtic i 8 delinqüents a la presó, res mes. Lo demés es ser un somiatruites.
  El mossen Fuigpelmon es un repugnante junquerista corruptgente de Ferrovial 28/09/2021 7:28 pm
  O al menos lo fue durante ocho segundos y lo enmerdó todo antes de ir el lunes a su despacho. O quizá el que fue al despacho no era él, sino su hermano. O su primo. O alguien que pasaba por allí. La señora de la limpieza, tal vez. En fin, que es todo muy complicado. Pero todo es culpa de España, en cualquier caso.
  2021 28/09/2021 8:00 pm
  El referèndum va ser una ximpleria que no va servir per a res. No té cap importància. I per demostrar-ho van enviar policia a buscar les urnes; policies investigant qui imprimia les paperetes; policia per picar els votants; diplomàtics fent actes arreu del món per explicar que Espanya és una "democràcia plena"; policies perseguint en Puigdemont per tota Europa; jutges investigant milers de persones que consideren còmplices de l'organització; segons Margallo, autèntiques fortunes "comprant favors"; enviar funcionaris madrilenys a controlar les institucions catalanes aplicant un qüestionable article de la constitució; campanya de premsa espanyola en conjunt intentant evitar que cap espanyol comprengui el que passa a Catalunya...I com no, pallassos que detesten l'independentisme i consideren que no valem un cèntim però es prenen la molèstia d'escriure comentaris diàriament a El Món. Si nois, queda clar: va ser quelcom sense cap mena d'importància. Gens ni mica.
  Tripartit no, gràcies 28/09/2021 9:27 pm
  Puigdemont el Gran ! Amb el suport popular i la legitimitat com a únics recursos fa vessar bilis a tota la xurma botiflera. Endavant President !

Nou comentari