Prou excuses i prou matisos i prou mentides. No puc entendre que polítics que es presenten a les eleccions amb partits independentistes no facin res quan l’independentisme guanya per majoria de vots i d’escons al Parlament. Estem tan adormits, tan sedats, tan liquidats com a poble que no som capaços d’exigir a l’independentisme que faci la independència un cop han guanyat per majoria? Quina mena de sainet ridícul i merdós hem de viure, ara? Que uns negociïn amb un PSC que ha anat de la mà del PP, Ciutadans i VOX per salvar la unitat d’Espanya? Que els altres es neguin a fer president un independentista per raons de partit i de repartiment de poder? Que es dediquin a fer martingales de funcionari per rascar uns diners més aquí o un càrrec més allà? És això el que ens depararà el major èxit de l’independentisme de la història? O els tres partits hi posaran seny i responsabilitat patriòtica per crear l’estat propi? O és que no ho volen i només diuen que sí per tenir cadira quan passen les eleccions? Què passa aquí?  

No sé què més necessiten els partits independentistes per fer alguna cosa. Tampoc no demano filigranes com declarar la independència immediatament. Cosa, per cert, que em semblaria absolutament legítima i conseqüent amb el compromís que hem tingut, fins ara, els independentistes. Però, d’acord, accepto que no es farà per evitar una nova tanda de persones a la presó i fugides a Brussel·les. La por també és legítima i, a més, molt íntima. Ara bé, comença a ser immoral que els partits independentistes no es prenguin seriosament l’enorme suport popular que té la seva idea principal. Perquè jo sé que hi ha discrepàncies ideològiques entre Junts, Esquerra i la CUP, però el votant independentista ha assumit que l’objectiu de tenir un estat propi és molt més important que matisos de gestió quotidiana. Matisos, per cert, que en general són vistos com detalls que no varien essencialment el dia a dia del país. La CUP és l’únic dels tres que podria prendre decisions més dràstiques, però té un suport mínim i, lògicament, una força molt relativa. Per tant, i assumint que Junts i Esquerra discrepen molt poc sobre qüestions com la sanitat, l’educació, les lleis d’igualtat o la immigració, què els frena d’unir-se i pensar només en la independència com a única fita realment rellevant? Quina excusa necessiten per posar-s’hi de debò? Per trencar amb un règim que, quan ha pogut, ha fet ús de tots els recursos de l’Estat per anorrear una idea majoritària a Catalunya.

El primer partit és el PSC, com abans ho va ser Ciutadans. L’espanyolisme ha canviat de partit però segueix sent una força minoritària i coherent. Què passa amb l’independentisme? Passa que té la massa humana més fidel i innocent del món. Seguim convençuts que la independència és l’única sortida (perquè coneixem l’alternativa i no té futur), però els polítics que votem perquè ens portin a l’objectiu desitjat ens esquiven legislatura rere legislatura. Hi ha una gran veritat que sembla que els partits eviten i que és hora d’assumir sense por: estem en un procés de conflicte constant. Perquè només el conflicte ens portarà a la ruptura. Un estat no s’independitza si els partits que ho volen contemporitzen amb els rivals. És impossible la independència sense confrontació constant i persistent. Si no ho sabien els polítics quan van engegar aquest camí, potser que hi pensin ara. I no hi ha evidència més gran que el miserable discurs del PSC. Volen que ens rendim. Que ho deixem córrer. Que acceptem la “normalitat”. Que no pensem en els segrestats que hi ha a les presons. Teniu la majoria de vots i d’escons. Què falta, ara? Què cal? Què més?

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Febrer 15, 2021 | 21:16
  Oriol no te me vengas arriba que te veo yendo al súper arreglado con traje chaqueta para parecer un lazinazi decente. Por suerte tienes a vox para que te dediques unos cuantos meses a insultar y menospreciar a tus compatriotas.
   Los parasitos de larga duracion, como tu... Febrer 16, 2021 | 08:41
   ...no le llegan a la suela de las Adidas a los profesionales como Oriol Jara, el cual no està lovoxtomizado, como le està pasando a mucha gente en el país vecino...
  David. Febrer 15, 2021 | 21:21
  A veure....En realitat l'independentisme amb prou feines és la tercera part del Parlament (Junts i Cup). ERC ja ha dit per activa i per passiva que ara no pensen fer res. Que ara no toca com deia en Pujol. Enganyen a la gent ?... jo crec que sí. És com si jo dic que sóc ecologista però que, potser , a lo millor, em posaré a reciclar d' aquí 25 anys. Perquè hi ha gent que els ha votat ?.... Suposo que perquè saben que no faran res i ja els hi està bé. Contents i enganyats. "Sóc xupiguai indepe" (de paraula). També és cert que centenars de milers de catalans vàrem anar a votar el diumenge per a que NO guanyèssin els espanyols, però sense cap fe amb els 3 partits catalans predominants (junts, cup i erc). Jo vaig anar a votar perquè els espanyols no es carreguin el poc que tenim en Ensenyament Però, lo de la independència només es postureig. Talment igual com actua l'ANC. No tenim prous collons.
   Ramon Febrer 16, 2021 | 13:03
   En David afirma que "ERC ha dit per activa i per passiva que no pensa fer res". Això em sembla molt poc versemblant. Si els sabatots d'ERC ja prou feina que tenen per articular una frase en conjugació activa, d'intentar-la fer en passiva els agafa segur un ictus. I també afirma que Jordi Pujol deia "ara no toca", referint-se a la independència. Això ja és directament fals. Jordi Pujol no va dir-ho mai. És una de les insídies amb les que la màfia sociata va abduir els sabatots d'ERC circa el darrer tombant de segle. Jordi Pujol no va dir mai que "la independència ara no toca".
  No t'equivoquis Oriol Febrer 15, 2021 | 21:59
  No és el mateix l'independentisme de dretes que el d'esquerres o que el feixista. Si les CUP van enviar a la paperera de la història a Artur Mas i van donar suport a Quim Torra no va ser per casualitat; és el que té el feixisme. Imagina't que tots els indepes us poseu d'acord i s'aconsegueix la indapandancha. Què ve a continuació?, la guerra civil a Catalunya?.
  Ramon Febrer 15, 2021 | 22:19
  Les tres excuses d'ERC per no tirar pel dret ja no serveixen. Recordem-les: Excusa 1.- Que l'espai que ells anomenen "convergent" -que per cert els ha superat en força més vots que el 2017-, no volia la independència; ara ja els acusen de voler-la massa! Excusa 2.- Que la presidència ha set sempre d'aquell espai "convergent" que ahir els va tornar a superar en vots: ara això ja no podran dir-ho, car per causa del trencament de JxCat amb el PdCat la presidència recaurà en ERC; Excusa 3.- Que no havíem arribat al 50% en vot absolut (excusa que significava obviar la guerra bruta espanyola). Molt bé. Totes tres excuses a Can Pistraus. Però ja ho veureu com els sociates els en troben de noves.
   Ramon Febrer 16, 2021 | 13:11
   Vatua, cap negatiu! Com pot ser? Però si aquest comentari n'hauria de tenir més de mil! Ah, calla, em sembla que ja ho entenc: això és perquè ahir el pertorbat d'ERC em va llegir que llurs negatius em són de gran ajut per saber quan un comentari els fot més i que em són el millor indicador per llavors fer-ne past & copy a tort i a dret.
  Vado Febrer 15, 2021 | 22:36
  Espero queque s'ho prenguin seriosament. Què és deixin de focs d'encenalls: a dins a gestionar el que es pot amb la Gene, lluitar pels fons Covid europeus i a obrir espais.noud.i, a buscar el diàleg amb l'amnistia i l'autodeterminació.
  Un observador poco informado podría sospechar que los políticos indepes llevan ya unos cuantos años tomando el pelo a sus votantes Febrer 15, 2021 | 23:08
  Y un observador bien informado sustituiría la sospecha por la certeza.
   Jordi Amat Febrer 16, 2021 | 09:39
   Tranquil! Aviat marxarem ,només es questió de temps , com reconeix l'ABC!
  Ángels Febrer 15, 2021 | 23:09
  ¿Que més? Collons falten Oriol. Que no ho veus? Som un poble de perdedors. Un poble cagat i porug que es mereix els polítics pudents que ens lideren. Ni tornaré a votar mai opcions indepes. De fet no tornaré a votar mai mes. Això es una presa de pel sideral.
  @ninotaire Febrer 15, 2021 | 23:49
  És així, els interessos dels partits ens estan frenant.
  @ninotaire Febrer 15, 2021 | 23:51
  Gràcies Quim Rivera per passar-me aquest genial article
  Ramon Febrer 16, 2021 | 00:21
  A mi això d'"independentisme de dretes" o "independentisme d'esquerres" em sona com em sonaria un "independentisme filatèlic" o un "independentisme vegetarià".
   Bot Febrer 16, 2021 | 18:32
   Em recorda a l'equitació protestant del Borges
  Ramon Febrer 16, 2021 | 00:33
  No està mai de més recordar que els sonats del Fossar que van apropiar-se de les sigles ERC un cop marxats els herois de la Crida "justificaven" llur odi a Jordi Pujol en el fet que, segons ells, no va proclamar la independència els anys 80 perquè no li va donar la gana tot i que, hi insisteixo: segons ells, "n'hi havia prou amb tenir 68 escons". Tant hi feia el context de Guerra Freda, tant hi feia el cop d'estat del 23-F amb llur consegüent LOAPA, tant hi feia que l'autodeterminació no hagués fet el camí de normalització que afortunadament ja l'ha fet ara, tant hi feia que la independència realment no toqués -frase que el president Pujol no va dir-la mai però sí que la creia i amb raó: llavors el que tocava era lluitar contra el Règim del 78 i anar eixamplant la base-, tant hi feia que llavors ni la pròpia ERC fos independentista!
  LlunyDeCat Febrer 16, 2021 | 02:20
  "...què els frena d’unir-se i pensar només en la independència com a única fita realment rellevant?....." Es demana l'autor de l'article. La resposta és clara: no tenen pas allò que cal per liderar la Nació Catalana durant l'enfrontament als Espanyols que durà a llur Expulsió del Sud dels PPCC després de més de 300 anys d'Ocupació i Colonització. Gent com en Junqueras o l'Aragonés tenen un tarannà de mestre d'escola (Junqueras) i de petit funcionari (Aragonès) totalment incompatibles amb liderar un Revolució Democràtica per a la Independència. Però són suficientment intel.ligents per copsar llurs pròpies limitacions. Aquesta gent profundament cretina MAI no duran els Catalans a la Independència. Són cretins però molt astuts per mantenir el modus vivendi de la política i el sottogoverno.
  LlunyDeCAT Febrer 16, 2021 | 02:28
  La gent del Tripartit independentista són assalariats de la política i tenen milers de gent de llurs partits xuclant de la mamella del funcionariat púbic. I els Catalans que els han votat - els qui han votat els partits espanyols són majoritàriament membres de la Colònia Espanyola: militars espanyols (no hi ha pas militars catalans encara), policies i GC espanyols, jutges i funcionaris de justícia espanyols i la resta dels estrangers espanyols i llurs descendents no assimilats a la Nació Catalana i que no transmeten pas a llurs fills la llengua catalana, únic signe d'identitat d'un Català arreu del món. Però el problema rau en què els Catalans els continuen votant perquè no hi ha pas alternatives... encara. El futur serà així: cada vegada més violència i agressions dels Espanyols contra els Catalans, més silenci còmplice del Tripartit independentista i més afartament de la gent. I eixirà un nou moviment polític radicalment Anti-Espanyol, radicalment Independentista, radicalment honest que liderarà l'enfrontament final als Ocupants Espanyols.
  vendetta Febrer 16, 2021 | 08:28
  fins ke poble de catalunya no estigue disposat a trencarse la cara tots el dies fins ser lliures de la tirania espanyola nanai
  Doctor Strangelove Febrer 16, 2021 | 08:50
  Exacte, no hi ha excuses per vestir com una personeta i llença a les escombraries un xandall tan lleig, i més si se'l posa algú tan malgirbat com l'articulista. Doc.
   Ramon Febrer 16, 2021 | 09:14
   "Malgirbat" també ho deia son sogre, I guess.
    Doctor Strangelove Febrer 16, 2021 | 09:34
    No Ramon, això és de ma mare. Doc.
     I una merda per tu, Doc! Febrer 16, 2021 | 11:17
     Ramon, això ho treu de la Wikipedia, que s’en fot un tip. Sa mare li deia “Vols callar d’una vegada StrangeAvispadet, que no pares de dir tonteries, cangun Dèú sagrat i les quaranta putes sagrades del rei Jaume!”
     Ramon Febrer 16, 2021 | 12:30
     Sort que t'ho vaig demanar a l'enèsima "casualitat", doctor. Altrament ja fa temps que hauries exhaurit ton arbre genealògic sencer.
   Ramon el fatxa = doctor d'amor perbertit Febrer 16, 2021 | 11:30
   Es impossible que aquest comentari surti d'algu de JxC, diuen que els no indepes ja han marchat amb el PDcat, els que quedan deuen prioritzar la independència a l'eix dreta/esquerra, no? Es un pobre troll de'n Tàcito que només busca dividir als independentistes que hem guanyat amb vots i escons. Aviat tornareu a la caserna i a la caverna...
  Bot Febrer 16, 2021 | 10:49
  Vaig fer la predicció que el deep state premiaria al Psoe i a Erc i així ha estat. Indra i el vot per correu ha corregit els que han votat erròniament.
   Os presento al nostrat troll Febrer 16, 2021 | 11:28
   Es impossible que aquest comentari surti d'algu de JxC, diuen que els no indepes ja han marchat amb el PDcat, els que quedan deuen prioritzar la independència a l'eix dreta/esquerra, no? Es un pobre troll de'n Tàcito que només busca dividir als independentistes que hem guanyat amb vots i escons. Aviat tornareu a la caserna i a la caverna...
    Ramon Febrer 16, 2021 | 14:30
    Quin tarugu! En una mateixa frase diu la ximpleria que el PdCat no és independentista i que els independentistes hem guanyat en vot. Òbviament aquest sabatot d'ERC és tan ruc que no capta que només sumant el PdCat som majoria absoluta en vot. Però ja notem que ara la consigna que li ha donat la màfia calabresa és de cenyir els insults i les denigracions en el PdCat. Ara llurs insults i denigracions recurrents (que no ocurrents) a JxCat, Puigdemont, Torra, Laura Borràs, Canadell, se'ls ha d'empassar perquè en depenen. "Ara només borda contra el PdCat", li han dit.
   Ramon Febrer 16, 2021 | 12:43
   Home, Bot, que el Deep State volia afavorir el PSOE i ERC només no ho veia un cec. El dubte, la novetat, seria que, a més de les marranades sociates de costum -guerra bruta, espai mediàtic, decisions de la JEC, vot exterior, enquestes-, aquest cop hi pot haver hagut tupinada directa. I potser no només en el vot per correu. Tanmateix, no crec pas que els resultats oficials els siguin un jardí de roses. A mi quant més els analitzo menys em desplauen. Per manta raons.
    Bot Febrer 16, 2021 | 12:53
    Si hi ha intel·ligència, tot resultat és bo pre treure’n profit, sabent com va la narrativa.
     Ramon Febrer 16, 2021 | 13:04
     Eixa és ma temença!
     Ciutada del mon Febrer 16, 2021 | 19:45
     Dues pedres bot i tarat del Ramón fúigpelmont i el seus maximalismes han perdut aixi que dues pedres tarats i govern tripartit i d esquerres.
  Narcís Febrer 16, 2021 | 13:05
  La democràcia n'és carrera de relleus. . . qué no pas individual o mateix sprints, ço és, ha guanyat ( tornat a guanyar) l' independentisme sobrerament ..el que consta, és el que hi ha, no debades, tot qui es presenta n'és sota mateixes normes!! PD: no pot permetre's partits que no són ningú a ca nostra, de país veí, manin partits d'ací, partits votats per la sobirania popular catalana !!
  Ramon Febrer 16, 2021 | 13:14
  Les tres excuses d'ERC per no tirar pel dret ja no serveixen. Recordem-les. Excusa 1.- Que l'espai que ells anomenen "convergent" -que per cert els ha superat en força més vots que el 2017-, no volia la independència; ara ja els acusen de voler-la massa! Excusa 2.- Que la presidència ha set sempre d'aquell espai "convergent" que ahir els va tornar a superar en vots: ara això ja no podran dir-ho, car per causa del trencament de JxCat amb el PdCat la presidència recaurà en ERC; Excusa 3.- Que no havíem arribat al 50% en vot absolut (excusa que significava obviar la guerra bruta espanyola). Molt bé. Totes tres excuses a Can Pistraus. Però ja ho veureu com els sociates els en troben de noves.
  Groc Febrer 16, 2021 | 16:08
  Quina pu ta mania de l’independentisme exclusiu d’ESQUERRES si volem la independència hi hem de cabre TOTS !!! Els de centre els de dretes i els d’esquerres, que volem la independència. Tots !!!
  Gali Boadella Montserrat Febrer 16, 2021 | 18:37
  Els partits no estan fets per conduir procesos d´independencia. Veurem si a Escocia ens demostren que si es possible, pero fins ara les indepndencies les fan els pobles, la gent del carrer, liders que surten d´entre la gent, no dels partits. Potser Puigdemont hauria pogut ser una excepció ? Sembla que tampoc. No demanen als partits el que no ens poden donar. O sigui alló que els castellans en diuen "peras al olmo".

Nou comentari