Més enllà d’algunes declaracions polítiques i unes poques piulades amb infografies ben guapes i els mateixos missatges contundents de cada any cridats als quatre vents virtuals, avui poca mobilització hem vist per dir que no tenim res a celebrar, que la Constitució espanyola és paper mullat i una presó pels pobles que volen autodeterminar-se. Enrere queden els anys de cremades massives del text imposat i les manifestacions de rebuig, d’independència, caldria dir, una paraula cada cop més difícil d’escoltar, que es diu en privat i amb la boca petita, desbancada per l’amnistia i l’autodeterminació.

No és només el context polític post 1 d’octubre, els replegaments dels partits i la lluita caïnita per l’hegemonia, la gestió de la repressió o el cansament i frustració de tants dels que defensaven les escoles aquell dia. A banda de passar una pandèmia, els espais de mobilització ciutadana s’han multiplicat i diversificat i, poc a poc, estan essent copats majoritàriament només per un sol sector de l’independentisme transversal, els del President legítim. Això sí, per incompareixença de la resta, amb comptades excepcions. És cert que la política neoautonomista de la gestió del mentrestant i les pica-baralles entre els partits no ajuden a reconstruir el múscul del carrer, de la militància de base que tant va estirar dels partits fins obligar-los a posar les urnes, però, tot i així, em pregunto on és, en quin espai fa feina, més enllà dels càrrecs a Govern, la militància d’Esquerra.

Fa fred, el preu de la llum no para de pujar, s’atreveixen a tocar el català i la repressió continua, però des de les institucions ningú s’ha plantat encara. No cal simbolismes, d’acord, però ni la pobresa energètica ni la defensa del català ho són. Anem esperant el moment de desobeir, però el mentrestant se’ns menja i l’allunyament de la ciutadania respecte els polítics -descontenta, atordida, cansada, abandonada, sense entendre gaire què fan-, comença a ser alarmant. Quan calgui tornar a mobilitzar-se, perquè caldrà, ens els creurem, hi anirem, ens arriscarem altre cop? És més, hi seran ells, s’atreviran a assumir que la presó i l’exili tornarà? En el mentrestant, aquest és un escenari difícil d’imaginar, sobretot perquè ni s’està preparant ni es veu gaire empenta en voler fer-ho. Quatre anys després no hi ha full de ruta compartit ni pla B ni calendari a la benvolença actual amb Madrid.

Radiografia en mà de la societat civil organitzada, a l’ANC i l’Òmnium de sempre en un primer moment s’hi van sumar els CDR, avui congelats, pràcticament desapareguts, i el Tsunami Democràtic, defenestrat i acusat de partidista per la manipulació del Sit and Talk que ha portat a l’actual taula de monòleg. Després va aparèixer el Debat Constituent i les seves enteses, que intenten sobreviure amb una última fuetada en forma de concert de Lluís Llach al Sant Jordi. Finalment, el Consell per la República, les seves locals i l’Assemblea puigdemontista recentment escollida. Per triar i remenar si ens volem mobilitzar.

Em direu potser que tots fan funcions diferents, però no em convencereu per deixar d’afirmar que som un país petit i que les accions han de ser col·lectives, massives i des de la transversalitat. Entenc que Esquerra no vulgui participar en un espai presidit pel candidat de Junts a les darreres eleccions. Entenc que s’hagi cansat d’una ANC que va fer campanya electoral demanant el vot per un partit determinat quan la seva funció no hauria de ser aquesta. Entenc que en temps de càrrecs i poder no sigui l’hora de processos constituents. Allò que no entenc és per què la militància d’Esquerra es queda a casa, per què no torna a l’espai inicialment transversal de mobilització de masses del moviment per excel·lència, per què no vol tenir presència al secretariat d’una ANC ara copada per discursos de votants de Junts i membres dels Consells locals per la República, que dupliquen càrrecs i acumulen poder. Per què calla i marxa dels llocs de poder popular i deixa només les veus dels que els hi criden botiflers?

O Esquerra torna a la base i construïm plegats un nou de full de ruta compartit des de les entitats socials, o l’independentisme quedarà definitivament escapçat i orfe per un determinat sector ideològic. Companys i companyes d’Esquerra, torneu, no mateu el carrer ni el deixeu només en mans d’uns. Els drets socials, lingüístics i nacionals d’aquest país us necessiten mobilitzats, com fèiem abans, colze a colze cap a la República catalana i social independent.

Comentaris

  Carles Desembre 06, 2021 | 20:26
  És trist però és evident perquè ERC no torna a la base. A la Generalitat, queixant-se de Madrid, s'hi està molt bé. CiU ja ho sabia.
  Fart de pallassos Desembre 06, 2021 | 20:33
  Mirant com feu el ridícul tots els polítics.
  LlunyDeCat Desembre 06, 2021 | 20:58
  Per què la militància d'ERC està desapareguda ? Resposta: han esdevingut Botiflers guiats per una colla de gent sense cap vergonya. Així de simple. I JXCAT no és pas millor. Només cal veure la vergonya de la llengua catalana i com s'hi caguen tots aques funcionaris que han viscut tota llur vida de la política professional. En Santiago Espot els ha descrit magistralment avui a aquesta web. I ha descrit també els Esclaus Catalans. Un Poble així i una porqueria d'elits MAI assolirà llur Alliberament i Independència. És matemàtic. En Joan Ramon Resina a Vilaweb ho ha explicat perfectament: un Poble que no defensa la seva pròpia llengua MAI no assolirà la Independència.
  Clar Desembre 06, 2021 | 23:12
  Per tornar ERC a la base han de prescindir de la direcció de caire eclesiàstic que té actualment. L’objectiu principal d’ERC és desmobilitzar l’independentisme per anar dient que no som prous i cal ampliar la base i etc.
  Vendetta Desembre 06, 2021 | 23:48
  Perke son botiflers covards ells jxc cup anc momium son el fre per la nostra llibertat,com a poble perke la gent te ke estar disposada a lluitar a matar y a morir nomes axi u podremos fer
  ernst Desembre 07, 2021 | 01:23
  Esquerra es va fer un fart de enviar el seus dirigents, de Ministros a Madrid entre altres Companys. Es por dir independentista un Ministro del Gobierno de Madrid?
  Bona panxa, bon tip, bon junqueras.es Desembre 07, 2021 | 06:00
  Els corderets segueixen al seu pastor, i junqueras ens pirta al corral España. La pela es la pela, i l'aufals es el menjar de torrents, rufians, aragonessos, etcc.. BONA DIGESTIO, I BONA PANXA JUNQUERIL, un esser que es el BOU GRUIXUT D'ERC.PINSO pels militants
   Groc Desembre 07, 2021 | 11:56
   El teu Deu Puigdemont ,que li reclames o tan sols li seguejes les homilies ?
   Fins als nassos de juntsxlapasta Desembre 07, 2021 | 21:07
   Torneu els calers que heu robat del palau i del 3% lladres juntaires
    Ammandita Desembre 08, 2021 | 21:58
    Els juntaires no han robar res, han sigut Els del PDeCAT.
     Fart Desembre 09, 2021 | 17:15
     Deixa'ls Ammandita. Primer, no tenen cap més argument ni capacitat intel·lectual per crear-ne un altre. Fa trenta anys que viuen del "trespercent" Segona, tampoc no tenen capacitat per gestionar ni la poca misèria que els deixen fer els de Madrid. Avui en Cambray dient que no pot defensar l'escola de Canet i que haurà de fer el percentatge de classes en castellà que a una o dues famílies els hi surti dels nassos. I ells, anar aprovant pressupost i fent teatre a la taula del diàleg. Fan riure. Què és més corrupte? El que va fer en Pujol, que com a mínim portava algun peix dins el cove, o aquests botiflers que ens van enganyar, ens van prometre la independència i ara només cobren per fer de gestors que ni gestionar saben. ERC deia que era independentista per marcar paquet davant CIU, que no ho era. Quins actes, quines passes concretes va fer durant quaranta anys per avançar cap a la independència? Cap ni una. Performance innocents de Tardà al congrés (nosotros nos Camós, deia), però ni un pas efectiu, com donar a conèixer el problema a representants d'altres països. Ara que han perdut l'exclusivitat de l'independentisme, de fet ja eviten fins i tot la paraula i es refereixen al dret d'autodeterminació, ja no saben què dir. Govern efectiu? Si us plau! Però si estan acusant a independentistes per tal d'espantar la gent! El que fan és similar que governen, quan no foren res més que col.locar parents i amics a cobrar sous astronòmics mentre han de contractar assessors perquè no tenen idea, ni ells ni els parents col.locats a dit. Ni la immersió a les escoles poden mantenir. I el corrupte era Pujol? Ara entenc perquè calla en Pujol, deu pensar que la història ja posarà cadascun al seu lloc. Els comentaristes afins al règim escriuen aquí sempre el mateix "trespercent", "Pujol dolent", "dreta caca" Què voleu que diguin? Què la taula de diàleg va de conya? Què tenim la independència a tocar gràcies a ells? A les pròximes eleccions hauríem d'enviar tots els partits polítics que han " manat" ("manat") a fer punyetes, inclosa la CUUUUP. Hi ha opcions plenament independentistes que fins ara han estat convenientment silenciats per TV3 i ràdios i premsa controlada per en Sergi Sol. Ni esquerres ni dretes, no m'enredaran més. El meu vot serà per qui es comprometi a defensar la independència Catalunya, sense subterfugis.
  Català Desembre 07, 2021 | 07:59
  Docs els de la CUP en sou capdavanters en aixó de les picabaralles i fer la guitza als altres. Cap geperut es veu el gep. O si, us el veieu i ja us estè bé?.
  Efectivament l'ANC l'han destrossat els Corrupthents Desembre 07, 2021 | 08:02
  La Carmeta va portar l'ANC a la Glòria, quan va plegar van haver-hi eleccions i va guanyar Liz Castro, però no era de la corda corruptgent i els prUcessistes van posar a dit (costum corruptgent com quan trian hereu) al peix bullit Jordi Sànchez que la va prostituir i va perdre prestigi i credibilitat. Els Corruptgents, cosa que tocan cosa que trencan...
   Ja Desembre 07, 2021 | 10:46
   Et falta dir que erc son uns sants.
    Ja Ja Desembre 07, 2021 | 12:28
    Què he dit cap mentida? il·luminans...
   Fins als nassos de juntsxlapasta Desembre 07, 2021 | 21:10
   Exactament, era la seva intenció, destrossar l'ANC i culpar als altres de no fer res. Si fem un resum, els corrupgents han fet una repúbliques de 8 segons i han penjat una pancarta de nit. Déu- n'hi- do... De la CUP no cal ni parlar-ne
    No se com abans votava ERC Desembre 08, 2021 | 22:38
    Els bots erquis estan neguitosos, el seu únic argument és " i junts més". Però el ridicul estrepitos que fan cada vegada que el Psoe se'ls pixa a sobre i les seva gran avidesa per les paguetes i càrrecs els fan uns grans deixebles de Duran i Lleida. Esquerra Regionalista de Caspanya
     Si noi, Desembre 09, 2021 | 08:12
     Tu has votat tants cops ERC com la Ferrussola...
   Quitos Desembre 07, 2021 | 23:22
   Jordi Sánchez nunca fué convergente. Sus simpatías como periodista siempre fueron más para ERC e IC.
    Si noi, Desembre 08, 2021 | 07:54
    Jordi Sánchez és el cap de Junts-per-no-se-sap-que posat a dit pel batxiller foll, un carrec i bons sous sempre compran les voluntats dels corruptgents. Amplians això de Sànchez i ERC, ens pots ensenyar el seu carnet? Menys fums, becari corruptgent...
     Quitos Desembre 08, 2021 | 09:16
     Es un hecho y a ello me remito, como tampoco lo son el sr Comín, Mascarell o la sra Geli etc... Ahora sigue con los calificativos y slogans.
      Fins als nassos de juntsxlapasta Desembre 08, 2021 | 10:51
      Mai ha sigut d'esquerra el peix bullit, sempre ha fet la gara-gara a qualsevol poder com a bon sindicalista entossudit a omplir-se les butxaques. La prova la tens que des de que van entrar a l'ANC els corrupgents, i ell va quedar vuitè a les eleccions es va fer amb la presidència que abans tenia la Carme, i que va guanyar la Liz. Corrupció juntaire per variar noi
      Quitos Desembre 08, 2021 | 15:36
      No me consta que se llenara los bolsillos de pasta pero seguro que más allá de las fobias manifiestas tienes conocimiento de ello, puedes ilustrarnos. Si todo son sólo etiquetas (como en los partidos) lo ignoro, pero lo cierto es que su activismo siempre estuvo circunscrito a movimientos de izquierda y catalanistas al lado del señor Xirinacs. A mi también me hubiese gustado que Liz Castro hubiera ostentado el cetro de la ANC, no me parece bien ese sistema de elección en el que un elenco de finalistas son escogidos por el secretariado, pero ese error de funcionamiento se debe a sus fundadores (entre ellos mi admirada Carme Forcadell) que lo establecieron así. Ignoro si la sra. Paluzie ha cambiado las normas.
     Quitos Desembre 08, 2021 | 13:01
     No me consta que se llenara los bolsillos de pasta pero seguro que más allá de las fobias manifiestas tienes conocimiento de ello, puedes ilustrarnos. Si todo son sólo etiquetas (como en los partidos) lo ignoro, pero lo cierto es que su activismo siempre estuvo circunscrito a movimientos de izquierda y catalanistas al lado del señor Xirinacs. A mi también me hubiese gustado que Liz Castro hubiera ostentado el cetro de la ANC, no me parece bien ese sistema de elección en el que un elenco de finalistas son escogidos por el secretariado, pero ese error de funcionamiento se debe a sus fundadores (entre ellos mi admirada Carme Forcadell) que lo establecieron así. Ignoro si Elisenda Paluzie ha cambiado las normas.
  ERC un psoe pel pinso i la virgen maria Desembre 07, 2021 | 09:01
  Macia per cobrar, es va fer coronel del GLORIOSO EJERCITO DE ESPAÑA. Va declarar la independencia i als 5 minuts, ens va fer ñ putos confederals españols. ERC ES ESPAÑA, del carallot-rovira al psoe.espanyolista Junqueras.155, el GRAN TRAIDOR venut al regim del 78 por la gracia de dios
   Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir Desembre 07, 2021 | 21:11
   Torneu els calers robats, lladres de juntos
  x Desembre 07, 2021 | 09:59
  Si parla de les bases d'ERC, a què vé la referència constant a Jxcat? És quelcom obsessiu que comparteixen amb els Comuns, facin-s'ho mirar.
   Groc Desembre 07, 2021 | 12:04
   La referencia constan de JxC , es perque seveigin de guia als militans d'ERC i se sumin a les grans movilitzacions i protestes i organitzacions liderades per Jordi Sanchez, Laura Borras , Artadi, Puigdemont ,Costa ,Rahola, etc. etc. i alguns diaris de la seva corda
    Grans mobilitzacions de Junts-per-no-se-sap-que? Desembre 07, 2021 | 12:32
    Quants devots corruptgents militan i pagan la quota del consell per la republiqueta de 8 segons per a gloria i manteniment del batxiller foll i gens preparat?
  Anònim Desembre 07, 2021 | 11:10
  La militancia de ERC está donde mismo estaba la militancia del PSOE cuando sus dirigentes robaban a manos llenas, esperando a ver si les cae alguna migaja de las migajas que sus dirigentes reciben del gobierno central.
   Fins als nassos de juntsxlapasta Desembre 07, 2021 | 21:13
   No t'equivoquis, a primera línea hi ha els corrupgents
  Josep55 Desembre 07, 2021 | 11:44
  Els militants d'ER, o la gran majoria, col·locats en els diferents nivells i càrrecs de les diferents administracions catalanes, Parlament i Congreso. I qui es mou, no surt a la foto i perd la pagueta. Si parlem de votants i simpatitzants, vista la nul·la resposta als constants retrocessos, errors i ficades de pota, arribarem a la conclusió que ja els hi va bé. Entre votants d'ER i segons enquestes, ser independents cada cop té menys predicament. Posposar qualsevol acció al 2050, és ajudar a fer-nos desaparèixer. Això sí, tindrem un 2% de Netflix en català, o no...
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Desembre 07, 2021 | 13:06
  Els té tan a prop que no els veu la Mireia Boya i per això pregunta on és la militància d'ERC. Però, Mireia, si aneu de bracet amb ells i amb la Comuna Pudenta combatent allò que tots tres en dieu "els post-convergents de JUNTS", que són tan de dretes que es neguen a enterrar el referèndum del 1-O i la Declaració d'Independència del Parlament de Catalunya del 27 d'octubre del 2017 i encara no en tenen prou, els barruts, que han fet un Parlament a l’exili i volen fer un Govern, fora del control d’aquell “Gobierno” tan d’esquerres que hi ha a Madrid, per aixecar la suspensió de la Declaració d’Independència. Mira bé Mireia que els veuràs de seguida els teus “companys de lluites compartides" d’ERC
  Les idees clares Desembre 07, 2021 | 13:29
  L'esquerra no apareix a Catalunya perquè el nacionalisme secessionista català és d'extrema dreta i ultrafeixista (CUP inclosa). Com a mínim les idees són totalitàries i xenòfobes. També s'ha vist una tendència a "ordeno y mando" molt diferent de la prèdica habitual.
   No cola Desembre 08, 2021 | 10:53
   Sort que ho té clar pobre noi....
  Narcís Desembre 07, 2021 | 13:51
  Ras i curt : l' autora té : 1. d' esquerres allò que un servidor té de capellà ! 2. d' independentista allò que Queipo de Llano té d' espanyol ! i 3 . d' amor fratern/ al proïsme o justicia social allò que té força ' pistolers ' esmentats com emprenedors ! PD : des del moment que tracta així a una persona exiliada, lluny de ca seva, amb tot un estat en contra .. així com amb la tasca que fum pro la democràcia i reconeixença de Catalunya defora .. tot plegat, en MHP Puigdemont president democràtic, legal, legítim i lícit de Catalunya , qui pot esperar res de sa ( què és això de l"' Assamblea puigdemontista " ) de l' autora ? Nota : allò que ha de fer és seguir duent estrangers legals.. il·legals i semil·legals cap ací . . creant misèria i delinqüència .. n' hi ha poca d' espanyola ! Anotació al marge : això sí, ningú li toqui llur lloc de feina ( ?! ) i conseqüent compte corrent .. que toquin els de compatriotes d' allò més desafavorits ! Incidència : fins quan suportar farsants, baliga-balaga, que amaguen llurs complexos rere el paperot pro els necessitats .. quan els propis no hi compten ?
   No cola Desembre 07, 2021 | 21:16
   President democràtic dius? Quant en mpunto va proclamar unes eleccions il·legals bé que si va apuntar i les va fer legals de cop. Clar que lo seu no es plantar cara, dues vegades ha sortit per peteneres
    Psiquiatra d'en Narcís Desembre 08, 2021 | 07:58
    No fagi cas al meu pacient, no es pren la medicació i es creu que el que desitja és la realitat. Aviat tornarem a tancar-lo al frenopàtic.
     No cola Desembre 08, 2021 | 10:55
     I fareu be
  Layetana Desembre 07, 2021 | 17:53
  Parece, Sra. Boya que en Cataluña no haya más izquierda que la de ER, CUP y Comuns. Es decir, la sellada y controlada. Pues no. Existe también una izquierda independentista que se escapa a las consignas y al maniqueísmo de los partidos. No lo olvide.
  Anònim Desembre 07, 2021 | 18:40
  La base d esquerra, con la de junts i ultimament la de la cup estan buscant la pagueta.
  Pelom Desembre 07, 2021 | 20:21
  No entenc com aquesta capitalista que té un dineral al banc intenta donar lliçons de res. Va abandonar la CUP perquè li feien assetjament, això va dir tot i que dubto que algun ésser humà vulgui assetjar-la.
  Robert Desembre 07, 2021 | 23:12
  ER ja no és ni independentista ni d'esquerres, si és que ho ha sigut mai. Entre càrrecs a la Generalitat, als ajuntaments i consells comarcals deu tenir més de la meitat de militants a sou de les institucions. Això vol dir molts milers d'altres ciutadans que tenen familiars xupant de la mamella i per això els segueixen votant. Als votants d'ER els és igual que ER no siguin ni independentista ni d'esquerres. El seu principal objectiu és mantenir l'endoll per obtenir prevendes i xanxullos. O el que els convingui. El mateix que feia Convergència en la seva millor època. ER és el partit de la conveniència.
   Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir Desembre 08, 2021 | 10:58
   Molt bé xato, segueix cridant les consignes del reietó i del peix bullit, a veure si algún pasarell postconvergent t'acaba creient. En fi....
    Benet porquet Desembre 09, 2021 | 16:48
    Es admirable el teu esforç? Tambe tens pagueta per contestar les continues crítiques a ses senyories regionalistes.
  Quitos Desembre 07, 2021 | 23:36
  Aplíquese el cuento sra. Boia, su partido es tan sectario q fué incapaz d votar a favor dl sr. Turull como president sabiendo q al día siguiente lo iban a encarcelar. ¿Y usted habla d transversalidad? Q me dice d la sra. Borràs q la van a inhabilitar x un delito q no hay por donde cogerlo, pero también se niegan a apoyarla. A eso lo llamo yo hipocresía.
  Divendres Desembre 08, 2021 | 07:42
  Des del govern autonòmic no és pot fer res per la independència. Al darrer president , l'estat judicial l'ha inhabilitat per una pancarta. A Ñ el poder judicial mana, reprimeix i castiga. Només la UE amb el testimoni i l'acció eficient dels exiliats actius i amb les denúncies rebudes pot aturar la repressió (vegeu els indults als presos de Lledoners). Tota l'esperança en l'acció exterior pel mitjà que sigui. La taula de diàleg és una performance per aparentar i Ñ hi guanya més que Catalunya.
  Dimecres Desembre 08, 2021 | 07:53
  De la Cup només accepto la denúncia per les formes d'acusació de la policia i la revisió del procediment d'acusació. O sigui accions dins i per la societat civil. Però que marxin ja de la política oficial. Són uns apagallums i ho entorpeixen tot. Només saben parlar És l'únic que fan a les assembles
  enricsvh Desembre 08, 2021 | 09:30
  He llegit comentaris i és de pena. Ja no necessitem "trolls". El que s'hi diu, fa vergonya, en veure com el que ens diem entre catalans. Crec que en comptes d'això, hauríem de començar a pensar en l'abstenció, perquè aquest polítics"nostres", deixessin de menjar de la mà de "Madrid". No n' esteu farts dels polítics professionals?
   Nogensmenys Desembre 08, 2021 | 11:45
   Com que no calser suscriptor ni estar-hi registrat,al Món, era i és no el racó per pensar, sinó el desguàs de tots els baixos instints. Massa hispànics per merèixer un lloc sota el Sol.
  Junqueras el sotanero de España.ua Desembre 08, 2021 | 10:45
  3 anys al seminari i 3 anys gracies al Marchena hanconvertit al missaire Junquwras de España, en un español com cal. Viva laVirgen Maria, arriba ERC
  fat boy Desembre 08, 2021 | 13:50
  On es la militancia d'Esquerra?. Estaran amb l'Abascal o l'Alfonso Guerra.
  ERColau amor junqueril Desembre 08, 2021 | 16:20
  Aragones estima a Albiach, i el gras junqueras a la grasa colau, Comuna d'esquerres curtetes, ERColau te amo
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Desembre 08, 2021 | 19:01
  No sé on és la militància d'Esquerra i me'n refot. Talment com se me'n refo't el que faci o deixi de fer la Generalitat de Vichy i el ridícul que fan al "Congreso" dels espanyols els que diuen ser els nostres representants, els de la CUP entre d'altres, humiliant-se i humiliant-nos acatant i parlant en llengua colonial amb als "hidalgos" de l'ermot central. A mi em representa el Consell per la República
  Guillem Ben-Aviat Desembre 09, 2021 | 12:58
  On són els militants d'ERC ? Molts són infiltrats a la CUP. Per això cada cop costa més diferenciar els uns dels altres, més enllà de la xerrameca típica d'alguns cupaires. Dic alguns perquè, sortosament, dins la CUP encara hi ha independentistes com la Ona Curtó, escollida fa poc Presidenta de l'Assemblea de Representants del Consell per la República, el nostre Parlament lliure
   Si noi, Desembre 09, 2021 | 19:44
   Costa diferenciar uns dels altres? Independentistes VS prUcessistes? Corruptes confesos VS NoSeSap?... Tens la ESO???
  CC Desembre 09, 2021 | 14:06
  Perquè tu et penses que l'independentisme només és d'esquerres, oi?

Nou comentari