El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Marta Rovira: “l’1-O no va tenir legitimitat”
  • CA

El 25 de març passat, el programa ‘El Suplement’, de Catalunya Ràdio, va entrevistar Marta Rovira, exiliada a Suïssa. L’entrevista, de 31 minuts i 40 segons, va girar tota al voltant de la seva situació personal, del seu possible retorn i del comportament d’Esquerra Republicana després de l’U d’Octubre. Més de mitja hora d’entrevista sembla un espai de temps prou raonable perquè un polític pugui dir un munt de coses interessants que la justifiquin sense que l’audiència tingui la sensació d’haver perdut el temps o, el que és pitjor: que se senti estafada, en cas que el polític entrevistat digui blanc on abans deia negre.

Retrocedim per tant en el temps i recordem què responia Marta Rovira a Lídia Heredia, quan aquesta era presentadora del programa ‘Els Matins’ de TV3, sobre l’U d’Octubre: 

  • «Els ciutadans de Catalunya van entendre perfectament que hi havia una legalitat emparada pel dret internacional, que és l’exercici del dret d’autodeterminació. D’acord amb això, protegint els col·legis electorals, protegint les urnes, tenim un resultat sobre la taula, un resultat que la llei del referèndum diu claríssimament que més SÍS que NOS impliquen la independència de Catalunya, i aquesta és la literalitat del referèndum.»

Llegim ara què va dir Marta Rovira el 25 de març passat a Catalunya Ràdio amb relació al resultat del mateix referèndum: 

  • «El referèndum de l’1 d’octubre no va tenir prou legitimitat interna.»

El canvi de discurs d’acord amb els interessos personals i de partit és greu, però encara ho és més l’oprobi que suposa desqualificar, en virtut d’aquests interessos, els milions de persones que van anar a votar, i també els milers de catalans que, tot i votar, no van ser comptabilitzats perquè els cossos policials van robar les urnes, i també els residents a l’estranger que no van poder votar pels impediments insalvables que l’Estat espanyol els va posar, i també els homes i dones, joves i ancians, que van defensar amb els seus cossos i les mans nues els col·legis i les urnes que contenien l’element suprem de la democràcia, que és el vot. Que algú que es diu independentista gosi dir a aquesta gent que tot allò que van fer, posant fins i tot en risc la pròpia vida, “no va tenir prou legitimitat interna” és una ignomínia.

Hi tornarem sobre aquesta qüestió, perquè és molt important, però abans parem atenció en un altre punt de les declaracions de Marta Rovira. Aquest, concretament: “Per primera vegada hi ha un govern a Espanya que està disposat a parlar. I què ha fet Esquerra? Doncs aprofitar la conjuntura i la força política, aprofitar el context i aconseguir que el govern espanyol s’assegui a una taula de negociació, que no de diàleg, i obligar-lo a moure’s”.

Ja s’entén que un polític aprofiti tota entrevista per inserir falques publicitàries del seu partit, forma part del joc, però no fins al punt de negar la realitat quan aquesta el posa en evidència. Marta Rovira té dret a fer promoció del PSOE, una promoció concordant amb el pacte de subordinació que ERC ha signat amb aquell partit, però arribar a dir que “per primera vegada hi ha un govern a Espanya que està disposat a parlar” bascula entre el cinisme i l’esperpent. Ves per on, ara fa dos anys de la inexistència de la taula. Dos anys en què no hi ha hagut ni negociació, ni diàleg, ni taula. Res de res. Dos anys absolutament erms durant els quals Pedro Sánchez i Pere Aragonès s’han dedicat a mirar el rellotge mentre Dooley Wilson els cantava “As time goes by”.

Un detall que la senyora Rovira obvia en les seves declaracions és que Esquerra era contrària a la celebració del referèndum de l’U d’Octubre i que la seva participació va venir obligada per la força del poble català, incloent-hi les bases del partit. Però les trobades secretes d’Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez, a l’esquena del president Puigdemont, abans del referèndum; les opaques relacions d’Oriol Junqueras amb Soraya Sáenz de Santamaría, i la desaparició del mateix Junqueras del Palau de la Generalitat el dia que es va proclamar la independència, així com les posteriors deslleialtats al president Torra relatades per ell mateix, parlen per si soles i queden per a la història. D’altra banda, el 19 de febrer de 2018, al Suprem, davant el jutge Llarena, la senyora Rovira va declarar que va intentar aturar el referèndum, però que el president Puigdemont no va voler. En altres paraules: ella era el prototipus del català bo i el president Puigdemont el del català dolent.

Un altre moment destacat de l’entrevista va ser quan Roger Escapa li va posar el tall de veu de l’exministre Zoido dient-li això a Pere Aragonès: “El señor Puigdemont, que fue presidente de la Generalitat, se reunió con emisarios de Putin para explorar su apoyo a la independencia”. I tot seguit, la resposta de Pere Aragonès: “Yo no tengo contactos con Rusia y usted habla de otros líderes políticos de Cataluña. En relación a mí, ¿qué evidencias hay que justifiquen que sea espiado por el CNI?”. Com veiem, Zoido llança una burda, fastigosa i criminalitzadora mentida contra el president Puigdemont, i Pere Aragonès, en comptes de defensar-lo, aprofita per deixar clar que si s’ha de perseguir algú és al president Puigdemont, no pas a ell.

Després del tall de veu, Roger Escapa demana a Marta Rovira què li sembla el comportament d’Aragonès i ella, que se sent atrapada, opta per un recurs que totes les persones que hem fet ràdio durant anys i hem fet un munt d’entrevistes telefòniques coneixem perfectament. Consisteix, per part de l’entrevistat, a fer un blanc, com si esperés alguna cosa. Marta Rovira fa el blanc, i quan Roger Escapa li insisteix, ella s’excusa dient que esperava sentir el tall. “Que no l’ha sentit?”, li demana ell. I ella respon que sí, que l’ha sentit. Perfecte. Aleshores quin tall espera? El temps no es pot dilatar més i a partir d’aquell moment la senyora Rovira no sols no respon la pregunta, sinó que inicia un discurs d’una allau de paraules per segon –potser per evitar que la interrompin?– totalment alienes a la qüestió. Malauradament, el presentador no li fa la pregunta de nou i els oients es queden sense resposta. Tanmateix, ja no cal. La fugida d’estudi ho diu tot. La fugida, per cert, ha durat quatre minuts i quaranta segons, que en ràdio són una eternitat. Massa temps per no dir res.

Però tornant al punt clau de l’entrevista, és normal que molta gent s’hagi sentit ofesa quan la senyora Rovira diu que l’U d’Octubre “no va tenir prou legitimitat interna”. És normal, perquè no és veritat. La va tenir tota, la legitimitat. Estem parlant de l’acte d’afirmació nacional més transcendent que ha fet Catalunya en els darrers tres segles. La legitimitat la donen els drets humans, senyora Rovira. La legitimitat la dona el dret de Catalunya a decidir el seu destí, tant si a Espanya li agrada com si no. Una altra cosa són els interessos geopolítics de tercers a l’hora de reconèixer aquest dret –cosa difícil si abans no se’l reconeix la mateixa Catalunya–, però la legitimitat és inqüestionable. En conseqüència, l’ús de la força per part del dominador per tal d’imposar la seva legalitat injusta pot reprimir l’exercici de la legitimitat, és clar que sí, però mai deslegitimar-lo.

Però hi ha més raons que expliquen la indignació de tants independentistes davant les declaracions de Rovira. I una d’aquestes raons és que legitimen el discurs de l’Estat, legitimen el discurs de Vox, del PP, del PSOE… i els serveix en safata aquesta frase: “No lo decimos nosotros, lo dicen ellos, lo dice la misma Marta Rovira”. I au, embolica que fa fort. Tampoc no és vàlid treure legitimitat a l’U d’Octubre adduint que hi hauria hagut d’haver més participació. No és vàlid, perquè bona part del nacionalisme espanyol, convençut de la seva derrota, va optar per no votar, és a dir, va organitzar un boicot precisament per deslegitimar el referèndum i poder dir el que ara diu Marta Rovira. Doncs no, senyora Rovira. A la taula d’en Bernat, qui no hi és, no hi és comptat. La incompareixença voluntària d’una de les parts en una votació, per por de perdre, per estratègia o per boicot, no pot deslegitimar-la. Altrament, es castigaria la gent que sí que ha votat i el derrotat esdevindria guanyador.

En democràcia, la majoria és 50+1. Catalunya no és un país perifèric o una república bananera; Catalunya és un país del Primer Món, amb el primer Parlament d’Europa, i un referèndum d’independència ha de ser exactament el mateix que el referèndum d’Escòcia i els dos del Quebec: 50+1. El que més sobta, però, és que Marta Rovira tregui legitimitat a l’U d’Octubre, que va tenir un 90% a favor del SÍ, tot oblidant que és secretària general d’un partit que ara mateix governa, amb només 600.000 vots, un país de set milions i mig d’habitants i amb un exigu suport al Parlament d’un 21%, cosa que, comptat i debatut, vol dir governa Catalunya amb un 80% en contra.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ProuJa a març 28, 2023 | 20:12
    ProuJa març 28, 2023 | 20:12
    Deixeu de donar corda a aquesta bleda, ningú està d'acord amb les seves paraules tret de ñordos, feixistes i sectaris abduïts.
    26
    Icona de dislike al comentari de: ProuJa a març 28, 2023 | 20:12 18
    Respon
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 29, 2023 | 11:15
      Pere Llimonera i Citronell març 29, 2023 | 11:15
      ProuJa, el botifarrendum illegal de“l’1-O N0 va tenir legitimitat”... cap... En USA, Francia, Alemania, Suecia, Suiza, Paises Bajos o cualquier otros país Democrático, donde de verdad funcione el Estado de Derecho, los G0Lpistas estarían aun en el TruLLo durante 30 años... Y santas pascuas... Democracia y Estado de Derecho, que el algo que N0 entienden que son, los de la Burbuja y el fachorrerio supremacista independenciero inventa patrias... Apa, Adeu!
  2. Icona del comentari de: Marta Rovira: “l’1-O no va tenir legitimitat” a març 28, 2023 | 21:53
    Marta Rovira: “l’1-O no va tenir legitimitat” març 28, 2023 | 21:53
    Totalment d'acord amb aquesta afirmació! Ens va deslegitimar el resultat el batxiller (que mai vam votar) a les 4 setmanes de votar i guanyar suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Segur que hi estàs d'acord Albano.
    19
    Icona de dislike al comentari de: Marta Rovira: “l’1-O no va tenir legitimitat” a març 28, 2023 | 21:53 25
    Respon
    • Icona del comentari de: ElMónCorruptgentCot a març 29, 2023 | 07:55
      ElMónCorruptgentCot març 29, 2023 | 07:55
      Per què avui emcensureu tants comentaris o retireu els articles abans de publicar-los? Tant greu és explicar una veritat incòmoda??? Només comentava que sóm dins la monarquia bananera de ejpaÑistán gràcies a que un batxiller (que mai vam votar, ens el va encolomar Miss Catalunya per ser el més incompetent i que no li fes ombra) va suspendre la DUI en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat. Igual que'l pallasso Torra retirava les pancartes quan li deia un jutge, els mossos també han de obeir-los. Per reclamacions aneu a Waterloo, el trobareu a un palauet d'un barri ric.
    • Icona del comentari de: Ricard a març 29, 2023 | 09:22
      Ricard març 29, 2023 | 09:22
      A un castellanista com vostè això de votar lògicament li fa angúnia. Comprensible.
      • Icona del comentari de: Vinga Rovira a març 29, 2023 | 17:27
        Vinga Rovira març 29, 2023 | 17:27
        Una copeta de Castell del Remei i tot arreglat.
  3. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a març 28, 2023 | 22:41
    Continua el frau convergent març 28, 2023 | 22:41
    Quants estats ens han reconegut com a república catalana independent? Ja voldríem que hagués sigut així, però qui no va tenir ous ni de llegir la declaració de independència ni va fer abaixar la bandera ñola de la Generalitat va ser el primer que no va reconèixer l'esforç i la ilusió del país. Deixeu de marejar la perdiu i anem per feina collons
    24
    Icona de dislike al comentari de: Continua el frau convergent a març 28, 2023 | 22:41 19
    Respon
    • Icona del comentari de: Sergio Sol a març 29, 2023 | 12:11
      Sergio Sol març 29, 2023 | 12:11
      Clar, el panxut ja estava traïnt i negociant la seva llibertat. Després no va anar a on tenia que anar i finalment, amagat sota la taula de la cuina de casa seva, anava rebent ordres de l’Ibex via moncloa-k. Ho captes ?
  4. Icona del comentari de: La Rovira s'ha tornat jutge? Quina credencial té? a març 29, 2023 | 00:21
    La Rovira s'ha tornat jutge? Quina credencial té? març 29, 2023 | 00:21
    I un be negre amb potes rosses. ERC no té legitimitat d'apropiar-se del 1er-O. El 1er d'Octubre és de tots, del poble, nosaltres el legitimitzem amb els més de 2 mil.lions de vots ( tant els que vem votar sí com els que van votar no). Qui són ells per desacreditar-lo? Prou partitocracia i dictadura.
    23
    Icona de dislike al comentari de: La Rovira s'ha tornat jutge? Quina credencial té? a març 29, 2023 | 00:21 13
    Respon
  5. Icona del comentari de: Il.legitims ells 'fake' independentistes a març 29, 2023 | 02:01
    Il.legitims ells "fake" independentistes març 29, 2023 | 02:01
    Ells si que són il.legitims que diuen són independentistes.
    18
    Icona de dislike al comentari de: Il.legitims ells 'fake' independentistes a març 29, 2023 | 02:01 16
    Respon
  6. Icona del comentari de: Anònim a març 29, 2023 | 02:26
    Anònim març 29, 2023 | 02:26
    Esquerra va viure durant anys del seu posat independentista. Era el tret que els distingia dels PSC. Tenien les subvencions com a partit i un munt de càrrecs amb sous esplèndids. Tanmateix, durant anys i panys, no van fer absolutament RES per aconseguir-la. RES. En Tardà fent riure al congreso dient allò de "nosotros nos vamos", però res més. Totes les iniciatives venien de part de la gent del carrer. Per aconseguir el control de la Generalitat, cosa que mai guanyaven a les urnes, se la van jugar i van fer veure que eren els més independentistes, els ÚNICS, no com els de Junts que eren uns burgesos interessats i corruptes que es conformaven amb el peix al cove. Però ni sé la volien jugar, ni estaven disposats a compartir res amb ningú. Junqueras parlava amb SSS, ni preparava estructura d'estat, Romeva no va fer la feina de buscar aliances a altres països.. Probablement esperaven que el referèndum no es pogués fer. A partir d'aquí s'han pixat a la cara de la gent que va rebre en mans de la policia espanyola, de la gent detinguda per manifestar-se a favor d'ells quan estaven presos! Colla de miserables!
    20
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a març 29, 2023 | 02:26 18
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a març 29, 2023 | 14:32
      Anònim març 29, 2023 | 14:32
      Et descuides la més gran cagada del món mundial contra els catalans. Carregar-se la independència en 8 segons. Al traïdor la història el jutjarà, encara que ara estigueu cegs, ens va enganyar a tots amb excuses de mal pagador. Desgraciat venut a borbònia, mai li perdónarem aquesta traicio, menys veient com fa de diputat ñol a la UE.
      • Icona del comentari de: Clar que si a març 29, 2023 | 17:56
        Clar que si març 29, 2023 | 17:56
        Parles del junqueres?
  7. Icona del comentari de: Alexandre delirant, com sempre a març 29, 2023 | 07:42
    Alexandre delirant, com sempre març 29, 2023 | 07:42
    Catalunya no va tenir el primer parlament europeu. T'ho diu la UNESCO: el primer parlament del món va ser a Lleó el 1188.
  8. Icona del comentari de: El referèndum de l’1 d’octubre no va tenir prou legitimitat interna a març 29, 2023 | 07:49
    El referèndum de l’1 d’octubre no va tenir prou legitimitat interna març 29, 2023 | 07:49
    Ni externa. Només va ser una coreografia sense cap validesa legal. No ho va reconèixer ningú. Accepteu-ho: la Rovira s'ha caigut del cavall i ha vist la llum i Alexandre porta cec tota la seva vida.
    • Icona del comentari de: Ricard a març 29, 2023 | 17:39
      Ricard març 29, 2023 | 17:39
      Uns "es" cauen, uns altres no. Jo procuro no caure, i sobretot defenso la llibertat dels meus compatriotes. Els esclavatges els deixo per als castellans i assimilats.
      • Icona del comentari de: Vinga Joan Rovira a març 29, 2023 | 20:35
        Vinga Joan Rovira març 29, 2023 | 20:35
        Menys esclavatges i més vi.
  9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 29, 2023 | 08:49
    Doctor Strangelove març 29, 2023 | 08:49
    És una obvietat que no va tenir cap legitimitat, només cal veure que cap estat del món mundial l'ha reconegut. I és que, els referèndums unilaterials, també anomenats butifarrèndums, no són legals enlloc del món! Doc.
  10. Icona del comentari de: vendetta a març 29, 2023 | 10:25
    vendetta març 29, 2023 | 10:25
    paraula de botiflera
  11. Icona del comentari de: Narcís ( no sé perquè mai me la creguí .. sempre em semblà ' amorfa ' ! ) ' a març 29, 2023 | 11:23
    Narcís ( no sé perquè mai me la creguí .. sempre em semblà ' amorfa ' ! ) ' març 29, 2023 | 11:23
    Què cal dir quan s'ha desemmascarat prou .. quan ha ensenyat prou la pota .. per primera vegada ha estat ella mateixa, per primera vegada l' he entesa ! PD : volien el poder o càrrecs/ sous a dojo .. doncs, ja els tenen !
  12. Icona del comentari de: Gonzalo a març 29, 2023 | 11:58
    Gonzalo març 29, 2023 | 11:58
    El primer parlamento europeo fue el de León, ilustrado, que eres un ilustrado venido a menos. Jajaja!
  13. Icona del comentari de: almogaver.cat a març 29, 2023 | 20:40
    almogaver.cat març 29, 2023 | 20:40
    No s'hi capfico Sr. Alexandre, aquesta dona s'ha reconvertit igual a l'emblema de la gramofona, on es veu un gosset/a amb una gramola amb el missatge " La veu del seu amo" Aquesta Sra.ha resultat una enganyifa. Ella ha escollit el collar de l'amo, un amo, enemic de Catalunya així que: Bon vent i barca nova.
  14. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 29, 2023 | 21:28
    Luisnomeacuerdo març 29, 2023 | 21:28
    Vamos Víctor ahora te has enterado que el butireferemdum no se lo creen ni los propios fascistas independentistas que montaron el espectáculo. Así como no os van a engañar a los lazinazis de débiles mentes, como poco por otros 1714 años más.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa