La llengua catalana perd pistonada pel simple fet que els seus parlants deixen d’utilitzar-la. Per què? Perquè l’esclau generalment mai no vol problemes amb l’amo. Aquesta mentalitat servil és l’habitual en la majoria de catalanoparlants quan es tracta de la seva pròpia llengua. Claudiquen a la primera donat que no volen generar situacions de tensió. Llavors diuen que canvien a la llengua castellana davant un simple “¿cómo?” per “educació” o perquè les llengües “serveixen per comunicar-se”. Tot plegat excuses per tal d’evitar mantenir-se ferm en el seu idioma dins del seu propi país. Una cosa que sempre fan les mentalitats lliures que integren els pobles independents.

El problema rau en el fet que, com que el català no se sent amo a casa seva, veu el seu idioma com una cosa prescindible. No vol problemes per aquesta raó i, sense ser obligat per ningú, parla tot sovint la llengua del poder (la castellana) quan surt fora del seu entorn lingüístic immediat. Fa del seu idioma una llengua d’anar per casa i no la pot imaginar utilitzada per dictar ordres per ficar a la presó als enemics del futur estat català, per posar un simple exemple.

No veure el català com una llengua de poder hi col·laboren també de forma determinant els nostres dirigents polítics. La seva mania per traduir al castellà les seves pròpies declaracions públiques en roda de premsa, genera la sensació que res no és important políticament per Catalunya si no ho entén un senyor de Valladolid. En realitat, tot es redueix al fet que l’amo ha d’entendre allò que diu l’esclau.  

Per als catalanoparlants habituals (aquell  80% que canvia de llengua davant un castellanoparlant) és inimaginable mantenir un capteniment dur (i si cal antipàtic) per mantenir la seva parla. La prova més evident la tenim en la manifestació del 18 de desembre vinent en defensa de l’actual model d’immersió lingüística. Els seus promotors s’han afanyat a dir que ha de ser “lúdica” i “festiva”. Es veu que un català no pot estar emprenyat i no celebrar cap festa quan veu com Espanya vol fer desaparèixer el seu idioma. Tot ha de ser alegre! Fins i tot, si et volen exterminar lingüísticament i culturalment. No em sorprèn que cada dia ens prenguin menys seriosament aquells que ens podrien ajudar. 

Al capdavall, sempre és la por allò que condiciona les nostres accions. La por que no ens vegin prou amables, la por que diguin que som massa radicals en defensa de la llengua i, per tant, uns supremacistes o la por a enfrontar-nos obertament als colonitzadors que tenim a casa i que voldrien que el nostre idioma simplement desaparegués. La por, com deia Carles M. Espinalt, no necessàriament et fa traïdor, però té la capacitat d’idiotitzar.

Fins que no assumim que som un poble presoner dels temors que ens han generat al llarg de la història, no farem res. Fins que no entenguem que la nostra parla és motiu d’odi en la gran majoria de la població espanyola, ens faran ballar per on voldran i acabarem tots parlant “la llengua del imperio”. El nostre no és cap conflicte polític, és un conflicte nacional entre dues nacions. Una que vol fer desaparèixer a l’altra, i sap que la millor manera de fer-ho és acabar amb el seu idioma.

Comentaris

  Carles Desembre 06, 2021 | 20:32
  Tens molta raó en que el comportament lúdic i festiu no ens porta enlloc. Els que tots aquests anys ens han empeltat d'aquests absurds deuen saber bé per què ho feien. Ni un paper a terra. Jo vaig deixar d'anar a les manifestacions dels dilluns a Sants en veure que la manifestació s'aturava davant del semàfor vermell. Diem "som un poble alegre i combatiu". De debó? Alegre no gaire, combatiu menys encara.
   Gonzalo Desembre 07, 2021 | 13:57
   Y bien que hacían en pararse frente al semáforo. Primero, no corres el riesgo de que te atropellen. Y segundo, a quien estás jodiendo no es a la perdida y malvada España. Estás jodiendo a la gente que está circulando. A tus propios vecinos. Así, poquitas muestras de simpatía vais a recibir.
    Fluski Desembre 07, 2021 | 17:29
    Segur que les teves simpaties, Gonza, les aconseguiran. Segur!
  Xevi Desembre 06, 2021 | 20:36
  Perfecte, Espot. L'encertes de ple.
  LlunyDeCAT Desembre 06, 2021 | 20:52
  Fantàstic article. Descriu la porqueria d'elits que tenim i el complexe d'esclau dels Catalans. I jo afegiria la Síndrome d'Stockholm de molts Catalans amb els Espanyols, siguin els Colons siguin els qui viuen a Espanya. Els Espanyols no són pas els nostres veïns ni amics. Són Enemics i ens volen anorreats. Només cal veure la purriassa espanyol que infecta la web.
  Menudo pedazo de gilipollas. Desembre 06, 2021 | 22:02
  Tú verás la futura república catalana cuando resucite el asesino golpista del siglo pasado.
   Persona Desembre 07, 2021 | 12:18
   El teu nom ja et defineix. Res més a dir.
  El llatí i el grec Desembre 06, 2021 | 22:05
  El grec va arribar a ser la llengua oficial de l'Imperi romà juntament amb el llatí, i després de la caiguda de la part occidental de l'imperi, va continuar sent la llengua oficial de l'Imperi romà d'Orient. Els nobles romans tenien preceptors grecs i parlaven grec i, com a exemple màxim, cal esmentar l'emperador hispà Adrià. I els grecs eren “esclaus” dels romans. El que és important de la llengua és el prestigi i la difusió. El català no té cap prestigi i, menys als nacionalistes catalans, no importa pràcticament ningú. Defensar el català amb vetos, boicots i mala educació demostra desesper i poc futur.
   Persona Desembre 07, 2021 | 12:23
   "Defensar el català amb vetos, boicots i mala educació demostra desesper i poc futur." La frase correcta seria: "ATACAR el català amb vetos, boicots i mala educació demostra supremacisme i poc o nul sentit democràtic."
    No enmerdis @Persona (?) Desembre 07, 2021 | 13:01
    La frase correcta és l'original. Al català no l'ataca ningú; simplement és una llengua de tercera divisió.
     Fart de pallassos Desembre 07, 2021 | 22:57
     El teu coneixement és digne d'Aristòtil. Deu ser que no ets català per dir una bagenada com que al català no l'ataca ningú. En fi....
  Luisnomeacuerdo Desembre 06, 2021 | 22:44
  Gracias a fascistas independentistas como tú, el catalán tiene cada vez menos hablantes, y así nata que desaparezca. Gracias tractorianos con vosotros empezó todo. Eres tonto hasta mediodía y por la tarde también.
  Vendetta Desembre 06, 2021 | 23:52
  Putaejpanya sempre
   És tan fàcil insultar Desembre 07, 2021 | 09:39
   Putacatalunyanacionalista sempre
    Gonzalo Desembre 07, 2021 | 13:58
    PutoslaZisnaZis siempre.
   Cat Desembre 07, 2021 | 15:37
   Reputissima borbonia
    És tan fàcil insultar Desembre 08, 2021 | 11:34
    Reputissima grogLazionia
     Fart de pallassos Desembre 08, 2021 | 17:35
     Morí el Borbó i els súbdits analfabets com tu.
      És tan fàcil insultar Desembre 08, 2021 | 19:27
      Mori el secessionisme català i sa puta mare.
  federalista Desembre 07, 2021 | 09:25
  jajaja res espot lo que et dic sempre fas el mini partit et presentes a eleccions et vota mitja escala i algu cosi germa i amb el mig esco amb sort que treuras tu solo, mai has tret res, i amb la teua xerrameca xarnega etnicista i supremacista, a convencer als altres 134 i mig jajaja en tens feina, es diu democracia mentra no representis a ningu, o be a tu i els tres tarats dela web el lluny de tot, ricard noi gras i algu tarat mes, a callar la majoria mana, i els frikis hioperventilats, i fanatics a callar, o a ficar-se el pal de l'estelada per darrere i a cridar de plaer jajajaajaja pallassos hiperventilats.
   Fart de pallassos Desembre 07, 2021 | 12:43
   T'has definit fantàsticament
  Narcís Desembre 07, 2021 | 10:19
  Malauradament té tota la raó, ço és, és obvi que el català, l' ànima catalana, hom l'ha de practicar, fer servir, moure's amb ella .. perquè si no els catalans, damunt, a ca pròpia, qui ? PD : això no desfà ser comprensius amb qui humilment no l' entengui de bell antuvi ( no debades hi ha molt cònjuges de catalans - anes així com percentatge de sang catalana nascuts/ viscuts defora !
  MHP Desembre 07, 2021 | 12:01
  Espot, llengua imposada, llengua perduda. Amb les politiques dels fanàtics com tu, es estem enfonsant en tots els aspectes: culturals, econòmics, de la llengua, etc. El millor que podeu fer es fotre al camp i deixar-nos tranquils.
   Persona Desembre 07, 2021 | 12:30
   "llengua imposada, llengua perduda" La llengua imposada a Catalunya és la castellana, i no podem dir precisament que sigui una llengua perduda.
    @Unmensch, que no persona Desembre 07, 2021 | 13:09
    La llengua imposada a Catalunya és el neocatalaní fabrià. El castellà ja era llengua pròpia a Catalunya des d'almenys l'emperador Carles. El castellà va conviure durant segles amb un conjunt de dialectes del provençal generalitzat com a "catalanesc".
     llegeix Desembre 07, 2021 | 19:11
     1482 Comença la supressió i crema de la Bíblia Valenciana fins al punt que durant anys es va dubtar de la seua existència. 1539 El rei de França Francesc I, publica un edicte (l'anomenat Edicte de Villers-Cotterêts) mitjançant el qual queda obligatòriament establert que tot text administratiu que s'editi al Regne de França s'hagi d'escriure en francès.[5] 1560 El Tribunal del Sant Ofici insta que en los negocios de la fe todo se proceda en lengua castellana.[6] 1561 El Tribunal del Sant Ofici obliga que no se escriban los procesos en lengua catalana.[6] 1624 En el memorial del comte duc d'Olivares a Felip IV d'Espanya hi diu que "treballi i pensi amb consell mundà i secret per a reduir aquests regnes de què es compon Espanya per a l'estil i lleis de Castella sense cap diferència". 1661 Lluís XIV atorga al Collège de Jésuites, a perpetuïtat, les classes de gramàtica a la Universitat de Perpinyà, a través de les quals s'introdueix el francès entre la noblesa, el clergat i la burgesia. 1672 Ordenança per a promoure escoles per a l'ensenyament en francès. 1682 Ordre que exigeix la llengua francesa als rossellonesos per obtenir càrrecs públics i obtenir títols honorífics i dona sis mesos per aprendre'l[7] 1683 Prohibició als rossellonesos d'estudiar al Principat.[7] 1700 Edicte pel qual Lluís XIV promulga que tots els procediments judicials, les deliberacions del magistrats municipals, les actes notarials i tota mena d'actes públics siguin en francès sota pena de nul·litat.[7] 1700 Lluís XIV de França deixa escrit que l'"ús del català repugna i és contrari a l'honor de la nació francesa".[8] 1707 - 1719 Decrets de Nova Planta de València (1707), Mallorca (1715), Catalunya (1) (1716) i Sardenya (1719). S'hi prohibeix l'ús oficial del català. Felip V de Borbó era net de Lluís XIV de França. 1707, comença la castellanització, substitució o eliminació de topònims al País Valencià. El 6 de desembre, Macanaz fa un ban públic a València amb l'ordre de Felip V de construir en el lloc on era Xàtiva, una nova població anomenada "Ciudad de San Felipe" (en castellà). Vegeu Extermini de Xàtiva. 1707, o voltants, desaparició del topònim Isla de Xàtiva dels mapes posteriors d'Amèrica.[9] 1712, 20 de febrer - Es dicten instruccions secretes al corregidors del territori català: Pondrá el mayor cuydado en introducir la lengua castellana, a cuyo fin dará las providencias más templadas y disimuladas para que se consiga el efecto, sin que se note el cuydado.[10] 1714 Felip V de Borbó deixa escrit que "es procuri traçudament anar introduint la llengua castellana en aquells pobles on no la parlen". 1715 La Consulta del Consell de Castelles escriu que a l'aula no hi ha d'haver cap llibre en català, on tampoc es parlarà ni escriurà aquesta llengua i on la doctrina cristiana s'ensenyarà i serà apresa en castellà. Afegeix que "no s'han d'escollir mitjans febles i menys eficaços sinó els més robusts i segurs, esborrant de la memòria dels catalans tot allò que pugui conformar-se amb les seves abolides constitucions, usatges, furs i costums".[11] 1716 Ordre que a Perpinyà es prediqui només en francès. 1755 En l'article 10 del Decret de Visita del Provincial dels Escolapis es mana a tots els religiosos de l'ordre parlar només en castellà i llatí, tant entre si com amb la resta de la població. La pena per parlar en català és viure a règim de pa i aigua. 1768 El comte d'Aranda promou una reial cèdula per la qual es prohibeix l'ensenyament del català a les escoles de primeres lletres, llatinitat i retòrica; es foragita el català de tots els jutjats, i es recomana que ho facin també les cúries diocesanes.[12] 23 de juny de 1768 - Real Cédula de S.M. a consulta de las del Consejo, reduciendo el arancel de los derechos procesales a reales de vellón en toda la Corona de Aragón, y para que en todo el Reino se actúe y enseñe en lengua castellana, con otras cosas que se expresan. 1772 Reial cèdula per la qual es mana que tots el mercaders i comerciants majoristes i a la menuda portin els llibres de comptabilitat en castellà.[13] 1776 El bisbe de Mallorca obliga a utilitzar el castellà a les parròquies i en l'ensenyament del catecisme. 1780 José Moñino y Redondo, comte de Floridablanca, promulga una reial provisió per la qual obliga totes les escoles a ensenyar la gramàtica de la Reial Acadèmia Espanyola.[14]
     llegeix Desembre 07, 2021 | 19:13
     1794 La Convenció Nacional Francesa decreta l'ensenyament generalitzat del francès, parlat per un 10% de la població francesa en aquell moment, per "per anihilar el patuès i universalitzar l'ús del francès". Comença el gran genocidi lingüístic a França. 1799 Reial cèdula que prohibeix "representar, cantar y bailar piezas que no fuesen en idioma castellano" 1801 Manuel de Godoy obliga que a cap teatre no es representi cap obra que no sigui en castellà.[16] 1802 En caure Menorca sota la jurisdicció de l'Estat espanyol per l'abandó dels anglesos, el capità general de l'illa ordena tot seguit que a les escoles només s'ensenyi el castellà.[17] 1821 El Pla Quintana obliga a fer servir el castellà al sistema escolar.[18] 1825 El Pla Calomarde, intenta instituir l'ensenyament oficial uniforme en castellà: es prohibeix l'ús del català a les escoles.[18] 1828 El bisbe de Girona obliga que els llibres parroquials es facin en castellà.[19] 1834 La Instrucció Moscoso de Altamira obliga a fer servir el castellà al sistema escolar.[18] 1837 Un edicte reial imposa càstigs infamants als infants que parlen català a l'escola. Al mateix temps la instrucció del Gobierno Superior Político de Baleares mana castigar als escolars que parlin català mitjançant la delació dels alumnes.[20] 1838 El Reglament Vallgornera obliga a fer servir el castellà al sistema escolar.[21] 1838 Es prohibeix que els epitafis dels cementiris siguin en català.[22] 1843 Reglament Orgànic de les Escoles Normals d'Instrucció Primària del Regne (d'Espanya) inclou entre el currículum obligatori la Gramàtica Castellana, així com història d'Espanya, nocions de literatura espanyola, etc.[23] 1846 Circular de la Junta Suprema de Sanidad que obliga a fer les receptes mèdiques només en castellà o llatí.[24] 1857 Llei Moyano[25][26] d'instrucció pública, la qual només autoritza el castellà a les escoles.[18] 1862 Llei del notariat que prohibeix les escriptures públiques en català.[27] 1867 Prohibició que les peces teatrals s'escriguin exclusivament "en los dialectos de las provincias de España", pel ministre de Governació espanyol González Bravo.[28] 1870 Llei del Registre Civil que hi priva l'ús del català.[29] 1881 Llei d'enjudiciament civil que prohibeix l'ús del català al jutjat.[30] 1896 La Dirección general de Correos y Telégrafos prohibeix parlar en català per telèfon a tot l'estat espanyol.[31] 1900 Una pastoral del bisbe Josep Morgades sobre la necessitat del catecisme i de la predicació en llengua catalana fou controvertida en el senat i el parlament i per la premsa de Madrid i àdhuc pel secretari d'estat del papa, Mariano Rampolla.[32] 1902 Reial decret de Romanones que obliga a l'ensenyament del catecisme en castellà.[33] 15 de desembre - Menéndez Pidal publica l'article "Cataluña bilingüe" a El Imparcial de Madrid, on defensa el decret Romanones, afirmant, per exemple, que les "Corts catalanes mai no varen tenir per llengua oficial el català". Prohibició dels Jocs Florals de Barcelona de Barcelona per ordre militar.[34] Prohibició també a Palma.
     llegeix Desembre 07, 2021 | 19:15
     1914-1918, durant la Primera Guerra Mundial, els catalans que van anar a defensar els francesos a les trinxeres van rebre queixes de part dels francesos perquè parlaven català entre ells. Els motius, segons aquests, eren perquè, sense base fonamentada, es pensaven que es reien d'ells.[35] 1916 El diputat Morera i Galícia defensa una proposició per garantir el lliure ús del català en tots els àmbits. Romanones respon que la cooficialitat és inacceptable i la proposta del diputat català és derrotada, al Congrés, per 120 vots contra 13. 1917 Reglament de la Llei del Notariat que prohibix l'ús del català.[36] 1923 Circular que obliga a l'ensenyament del castellà. 1923 Reial decret que prohibeix l'ús del catalá a actes oficials i obliga a portar tots els llibres i registres oficials en castellà. 1924 Reial decret els prospectes de medicaments en "español" de manera preferent. 1924 El general Lossada és nomenat president interí de la Mancomunitat de Catalunya i implantà l'ensenyament en castellà a les escoles de la Mancomunitat[37] 1924 Els Jocs Florals de Barcelona s'han de celebrar a Tolosa a causa de la dictadura de Primo de Rivera.[38] 1924 Antoni Gaudí, a l'edat de 72 anys és detingut i apallissat per dirigir-se en català davant la policia. 1924 Per Reial Ordre espanyola, se sancionaran els mestres que ensenyin en català. 1926 Reial decret que criminalitza a qui es resisteixi passivament a utilitzar el castellà i pena de "arresto mayor a prisión correccional" per qui usi un idioma distint del "español"[39] 1926. Ordre pel qual se sanciona l'ensenyament del català amb el trasllat del mestre. 1936 Prohibició governativa a Mallorca d'usar el català a les escoles i a la vida pública, sota la consigna «Si eres español, habla español», signada per Mateu Zaforteza Musoles.[46] 1938: el 5 d'abril es deroga l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, per la qual cosa el català deixa de ser oficial a Catalunya.[47] Juan Merida és multat pel Delegat de Seguretat Interior i Ordre públic de Sevilla i la seva Província, per "la seva falta de patriotisme i descortesia en parlar en el dialecte català en el menjador de l'Hotel Itálica".[48] En entrar a Lleida, les tropes franquistes tirotegen aquelles plaques del cementiri que estan escrites en català. 1939: Franco diu "La unitat nacional la volem absoluta, amb una sola llengua, el castellà i una sola personalitat, l'espanyola.". En conseqüència a aquesta política s'emprenen moltes accions com la derogació de l'Estatut de Catalunya, la lluita contra rètols, anuncis i papers en català, circulars sobre el català a l'escola, iniciant-se de la més dura minorització de la història contra el català. Ordre del Ministerio de Educación Nacional espanyol on se suprimeix qualsevol ensenyament relacionat amb la cultura catalana. És abolit l'ensenyament de filologia catalana, història moderna de Catalunya, geografia de Catalunya, Dret Civil Català, història de l'art medieval català.[49] A les fàbriques s'instal·len rètols on es prohibeix explícitament als obrers parlar en català. L'Institut d'Estudis Catalans, ens normativitzador del català, es converteix en el Instituto de la Hispanidad de Barcelona. La casa de Pompeu Fabra, normativitzador del català, del carrer de la Mercè de Barcelona és assaltada i la seva immensa biblioteca personal cremada enmig del carrer. S'instal·là un gran rètol a la zona ocupada feia poc de la ciutat de Lleida: "Si ets patriota parla en espanyol". 4 de febrer les planxes d'edició i els romanents editorials del Diccionari General de la Llengua Catalana són destruïts per l'exèrcit espanyol. 16 de febrer: Es prohibeix per decret l'ús de la llengua catalana com a segona llengua.[50] 25 de febrer Ban de l'alcalde accidental d'Olot on prohibeix la presència del català en tots els àmbits. 4 de març Ban de l'alcalde de Mollet del Vallès on s'obliga a redactar en castellà tots els rètols escrits en català. 28 de març El Palau de la Música Catalana passa a dir-se Palacio de la Música. 31 de març L'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat acorda treure tots els indicadors dels carrers en català. 18 d'abril El governador civil de Tarragona Mateo Torres prohibeix els rètols en català als establiments i a la via pública. 3 de maig Ordre del comandant militar espanyol de Bellver de Cerdanya perquè desapareguin tots els rètols o anuncis "en llengua regional". 7 de maig El General en Cap de Catalunya multa a M. Casanovas Guillen amb 2.000 ptes per dirigir-li una instància en català. 20 de maig El comandant militar espanyol de Granollers dona vuit dies de termini per substituir tots els rètols i anuncis del català al castellà. 27 de maig L'ajuntament de Lleida acorda que tots els seus serveis es facin en castellà. 7 de juny L'ajuntament de Breda obliga a canviar totes les plaques de retolació dels carrers del català al castellà. 16 de juny El comandament militar espanyol de Sant Hipòlit de Voltregà ordena que en 48 hores se substitueixin tots els rètols en català pel castellà. 24 de juny L'alcaldia d'Olot ordena tapar o esborrar tots els rètols públics en català. 9 d'agost Un ban de l'ajuntament de Sant Feliu de Llobregat prohibeix parlar en català als funcionaris tant a dins com a fora dels edificis oficials. 10 d'agost És detingut el professor de la UAB Bel·larmí Rodríguez i Arias per fer classes en català. 7 de setembre El Centre Excursionista de Catalunya és obligat a traduir el seu nom al castellà. 12 de setembre Es modifica l'escut del F.C.Barcelona i s'elimina les quatre barres per dues. 17 d'octubre El cinema Euterpe de Sabadell és multat i clausurat durant quinze per haver parlat el seu director, Tomàs Pasarisas, en català. 28 d'octubre Carta del ministre espanyol de Governació, Ramón Serrano Suñer, enviada a tots els bisbes catalans per comunicar-los la nova normativa d'usos lingüístics en la comunicació de l'Església amb els feligresos "hasta tanto que el idioma español sea entendido por todos (lo que se logrará con una tenaz labor escolar)".[51] 25 de desembre La representació teatral d'Els Pastorets a la Garriga és obligada a fer-la en castellà. 1940 Circular sobre el "Uso del Idioma Nacional en todos los servicios públicos" per la qual es prohibeix el català. Ordre ministerial que prohibeix el català a les marques comercials. Prohibició del català al cinema. 1941 Els Jocs Florals de Barcelona queden prohibits i fins al 1970 se celebren en la clandestinitat. 1941 Entra en vigor el "Decreto del Consejo Nacional de Deportes" que obligava a modificar la denominació de clubs 1944 Decret que aprova el nou Reglament notarial segons el qual necessàriament cal fer les escriptures en castellà. 1945 Ordre ministerial que obliga a batejar els vaixells en castellà. Nueva ley de educación primaria que només deixa ensenyar en castellà.[36] 1947 Supeses les edicions de Marià Manent per ser en català. 1948, 25 de desembre, la censura espanyola prohibix informar de la mort de Pompeu Fabra i no s'admeten les esqueles als periòdics.[36] 1952 Se segresta la revista Aplec. El governador de Barcelona, Felipe Acedo, diu als editors: ¿Ústedes creen que hemos hecho la guerra para que el catalán vuelva a ser de uso público?[52] 1953 Es prohibix a València la revista Esclat per ser en català, tot i que acabà publicant-se clandestinament.[53][54] Es prohibix l'edició d'una novel·la de Miquel Llor per ser en català.[54] 1955, 2 de setembre. Fase preliminar de la segregació del Bisbat de Lleida: el Decret de la Sagrada Congregació Consistorial Cesaraugustanae et aliarum agrega els municipis catalanoparlants de Mequinensa i Faió a l'arxidiòcesi de Saragossa. La segregació es completaria durant l'anomenada "transició democràtica". La persistència de l'episcopat espanyol, acompanyada de la passivitat i indiferència del poble i autoritats catalanes, va aconseguir trencar 800 anys d'homogeneitat del Bisbat de Lleida, separant la Franja de Ponent del seu territori històric i cultural i obligant-la a incorporar-se a un nou bisbat situat fora de l'àmbit cultural català. 1956 Reglament de presons: els presos tan sols poden parlar en castellà.[36] 1957 Al Registre Civil els noms només seran en castellà. 1961: Nou Reglament de Telègrafs pel qual es prohibeix el català.[55] La junta directiva de la Federació Catalana de Muntanyisme és destituïda per la Delegación de Educación Física y Deportes espanyols en assabentar-se que les seves assemblees es feien en català. 1968 Prohibició a Joan Manuel Serrat de cantar en català a l'Eurovisió
     llegeix Desembre 07, 2021 | 19:17
     1978. La Constitució Espanyola relega a un paper secundari el català en els territoris on és llengua pròpia, ja que el castellà es referma com a llengua oficial de tot l'Estat i l'única que els espanyols tenen l'obligació de conèixer (art. 3.1), si bé permet que els estatuts d'autonomia reconeguin d'altres llengües com a cooficials a les respectives comunitats autònomes (art. 3.2), però assolint un rang secundari de "dret" i no d'"obligació", encara que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya diu que "els ciuatadans de Catalunya tenen el dret i el deure" de conèixer el català (art.6.2). .[57] 1976-2008. Es publiquen almenys 149 Reials Decrets i altres normatives per garantir l'obligatorietat de l'etiquetatge de productes alimentaris i d'altres en castellà front a l'única llei que hi ha, per exemple, a Catalunya.[58] 1986. Llei de patents que obliga el castellà en la documentació prestada.[59] 1986 Sentencia 83/1986 del Tribunal Constitucional contra la Llei de Normalització Lingüistica de Catalunya. 1988 Sentencia 123/1988 del Tribunal Constitucional contra la Llei de Normalització Lingüistica de Balears 1989. Reial decret que aprova el Reglament del Registre Mercantil. Obliga que les inscripcions es facin exclusivament en castellà.[60] 1995. La Llei 30/1995 d'ordenació i supervisió de les assegurances privades. Obliga que les pòlisses siguin en castellà. 1995, 17 de setembre. Fase final de la segregació del Bisbat de Lleida amb el decret Ilerdensis et Barbastrensis de finum mutatione, 84 parròquies cultural i tradicionalment catalanes del Bisbat de Lleida a la Ribagorça, la Llitera i el Baix Cinca havien de passar immediatament al Bisbat de Barbastre-Montsó. 1998, 15 de juny. Segregació definitiva del Bisbat de Lleida. Les últimes 27 parròquies catalanoparlants de la Franja de Ponent passen al bisbat de Barbastro-Monzón. Segle XXI 2007, 23 d'abril, entra en vigor el nou Estatut d'Autonomia d'Aragó que no reconeix l'oficialitat del Català a la Franja de Ponent.[62] 2008 Declaració de l'Académie Française en contra del reconeixement de les llengües regionals a la Constitució.[63] 2010, 9 de juliol, es fa pública la sentència del TC respecte a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006, que entre altres estableix que la llengua catalana no és la llengua preferent de l'administració a Catalunya ni tampoc la llengua vehicular del sistema educatiu.[64] 2011, 15 de març, el TSJC suspèn parts del reglament lingüístic de la Diputació de Girona on s'estableix que els rètols, impresos i actuacions internes de la institució han de ser en català.[65] 2012, 26 de juny el Tribunal Suprem d'Espanya denega que el català sigui l'única llengua vehicular del sistema educatiu de Catalunya obligant que el castellà també sigui la llengua de treball.[66] 2016, el govern francès prepara una reforma de la Llei de l'Educació Nacional per reduir les hores de classe de català i altres llengües que consideri "regionals" d'un 25% a un 50%.[67] 2019, L'Advocacia de l'Estat insta a que la Generalitat Valenciana, ha de comunicar-se únicament en castellà amb el govern català i el balear.[68] 2020, El Ministeri d'Economia espanyol aprovà ajudes pel desenvolupament tecnològic i de continguts només a les sol·licituds escrites "almenys" en llengua castellana....
     Perds el temps @llegeix i et convé llegir Desembre 08, 2021 | 11:41
     Tot això està tret dels "greuges" censats pels nacionalistes catalans des del seu nefast i esbiaixat punt de vista. La majoria de les coses és falsa i confon València i Mallorca amb Catalunya (de països catalans no n'hi ha). Pur enmerdament que no serveix per res més que per fer bullir l'olla.
      No cola Desembre 08, 2021 | 17:58
      Un altre genocida analfabet lingüístic. T'estan fent una classe fantàstica de història i la rebutja com a bon ignorant que ets. No us fa vergonya possar per escrit i públicament la vostra ignorància?
      llegeix Desembre 08, 2021 | 20:29
      I encara falta l'any 2021, l' últim encara calent del forn, TSJC i TS amb l'obligatori 25%
     No diguis xorrades @No cola Desembre 08, 2021 | 19:39
     L'imbècil @llegeix, que llegeix menys que tu, s'ha copiat un article gairebé sencer de la viquipèdia que es titula "Cronologia de la repressió del català"; article força vergonyós per les seves inexactituds, manipulacions i mentides. Per què? Per fer bullir l'olla. No hi aporta res.
  Cat Desembre 07, 2021 | 12:46
  Tant xulos que són els ñols amb la seva llengua i a estats units ho tenen clar, l'español es la llengua de les chachas i els cambrers. Total, una merda de llengua de analfabets lingüístics i arreplegats. Nosaltres a la nostra, per la educació i la cultura.
   Gonzalo Desembre 07, 2021 | 13:59
   No sois supremacistas, no...que va...y luego decís que sois tierra de acogida.....menudos fascistas sois.
    Fart de pallassos Desembre 07, 2021 | 15:40
    Per acollir purria xarnega com tu val la pena tancar fronteres. I el castellà serà una llengua noble quan ja no quedin ñols al món. Au pal pueblo!
     Gonzalo Desembre 08, 2021 | 22:20
     Otra paletada de supremacismo....jaja! Sois un no parar.
   Gonzalo Desembre 07, 2021 | 14:02
   Si que lo tienen claro, si...Estados Unidos ya empieza a hablar español en el ámbito oficial. La iniciativa la ha tomado la localidad de El Cenizo (Texas), en la que el ayuntamiento ha decidido que todas las juntas oficiales se celebrarán en la lengua de Cervantes, aunque siempre con traducciones en inglés disponibles en 48 horas.
    Cat Desembre 07, 2021 | 15:36
    Mai deixarà de ser una llengua de immigrants de tercera, i Miquel de Cervent també ho sabia, tot i que us l'hagiu apropiat. Deu ser molt trist viure sempre amb tant d'odi contra tot lo català gonçal, compte no et mosseguin aquesta llengua de franquista feixista fill de nazi que tens. Adapta't ó exiliat tros d'ase
     Gonzalo Desembre 08, 2021 | 22:24
     Tú recriminado a los demás odio....ver para creer. Los pájaros disparando a los cazadores. Eso es lo que sois.
    No cola Desembre 07, 2021 | 15:45
    Un ajuntament???? Ara si que si que sou internacionals. Hahahahahahahahahahahahahahahahaha
  ciutada del mon Desembre 07, 2021 | 13:25
  i el catala a estats units de qui es amic cat yo mai he sentit parlar catalino a ningu congresista ni senador, ni a biden ni a ningu actor l'altre sera de lo que tu vulguis pero jo a nova york i he viscuy un any alli fent una tesi doctoral l'he sentit parlar i molt el catala res de res.
   Cat Desembre 07, 2021 | 15:42
   Qui t'ha dit que es parla català a estats units? Molt doctorat però tens un problema de comprensió lectora. Compta que pot ser greu.
   Cat Desembre 07, 2021 | 15:44
   Per cert, els impostos on els pagues? Als més de 140 països? Pobre noi, no m'estranya res....
   gjjklçlgdxhnbxdyuiigfjigfnkn Desembre 08, 2021 | 00:10
   no saps ni escriure,
   No cola Desembre 08, 2021 | 17:39
   Només un xarnego escriu "catalinos". Ets de la juancarlos masters del universo, seguríssim
  LlunyDeCat Desembre 07, 2021 | 13:39
  Any 1978. Decret del Català a les Escoles de CAT. La immersió lingüística era ja en projecte al Departament d'Ensenyament. La mobilització contra això fou liderada pels sindicats dels mestres espanyols instal.lats a CAT. Però es trobaren amb la resistència de les Associacions de Pares d'Alumnes i curiosament de la majoria de pares espanyols emigrats que volien textualment: "volem que els nostres esdevinguin Catalans a través de la llengua". Els mestres espanyols del Cuerpo de Magisterio es posaren a aprendre català per no haver d'anar destinats a Espanya a un barri dolent o a un poble perdut. I tot seguit començà la immersió lingüística a l'EGB. Però ho feren en silenci i sense cap estratègia paralel.la per tal de fer-la complir i de estendre-la socialment. La campanya dels 70 "En Català si us plau !" fou suspesa i enguany tenim la catàstrofe que tenim per la incompetència, covardia, manca de coratge de les nostres elits i com diu en Resina a Vilaweb, la manca de coratge dels Catalans mateixos. I la prova n'és tota la merda espanyola i botiflera que inonda aquesta web amb comentaris en Espanyol i insults sense que els responsables de la web els facin fora com ja va fer fa molts anys ElPuntAvui amb els Espanyols que havien començat a penjar-hi comentaris en Espanyol. Això és una guerra d'anihilació. L'objectiu dels Espanyols és la nostra desaparició i focalitzen tota l'artilleria a tres punts: 1-Llengua; 2-Calers; 3-Repressió. La llengua és el que fan més insistent des de la creació de Ciudadanus, els Calers sempre des que els rucs polítics varen refusar el Concert i la Repressió és per esclafar els Esclaus per unes quantes generacions. L'odi dels Espanyols als Catalans és primàriament NOMéS perquè ENCARA parlem Català.
   Cat Desembre 07, 2021 | 15:50
   Ho has explicat molt bé, gràcies. Espero que els de la redacció d'aquest diari en prenguin nota del teu comentari i facin fora a tota la purria ñola que volta per aquí. Potser llavors el nivell pujarà una mica i podrem debatre i no haurem d'aguantar tanta porqueria.
  Persona Desembre 07, 2021 | 23:57
  Vinc observant que des de ja fa massa temps aquest diari digital s'està convertint en un niu de supremacistes castellanistes, en un altaveu de feixistes catalanòfobs, en un cau d'elements incultes, manipuladors i intel.lectualment indesitjables i altament tòxics, que sota la coartada de la "llibertat d'expressió" --beneïda per l'acció o per l'omissió dels responsables d'aquest diari, cal dir-ho també-- aprofiten qualsevol oportunitat per mostrar la seva supèrbia supremacista, per insultar-nos, mentir-nos, menysprear-nos, falsejar o deformar la realitat... en una paraula: per atacar Catalunya i els catalans, per expressar públicament el seu odi visceral a tot allò que no sigui el seu espanyolisme feixista-franquista malaltís. I, lamentablement, tota aquesta bilis vomitada en els seus comentaris va fent forat, com una bota --o gota, com molts solen dir erròniament-- malaia, en molts lectors amb poc sentit crític. Crec que, en el cas de continuar així, ben aviat perdreu un altre lector, com han fet molts d'altres que ja han abandonat la lectura de tants i tan bons columnistes com té aquest diari.
   T'autodefineixes perfectament @Unmensch, que no persona Desembre 08, 2021 | 11:47
   Canvies "castellanista" per "nacionalista catalanet" i et defineixes a tu i la teva manera d'actuar a la perfecció.
   Gonzalo Desembre 08, 2021 | 22:28
   Lo de ñordo y colono es una muestra mas de cariño, verdad?
  Realitat Desembre 08, 2021 | 03:19
  T'equivoques en el teu analisi. A Catalunya el joves no veuen el castellà com a la llengua de poder sino com a la llengua familiar i de cultura global, en canvi veuen el català com a l'idioma de l'escola i de l'administeació ( i tv publica que no miren) per tant una llengua allunyada a ells i poc atractiva. Resumint molt al català li està passant com al llatí, no morirà, pero no serà la llengua del poble.
   traca Desembre 08, 2021 | 13:48
   asi es, se esta convirtiendo en el idioma que hablas con la tieta cuando vas el finde al pueblo, y cuando vuelves a la ciudad la realidad se impone. Y si a eso le sumas que cada vez mas se identifica nuestro idioma con el independentismo es normal que dejemos de hablarlo cada vez mas. Lo malo es que no se admite la realidad y se continuan subvencionando ciertos panfletos que solo retroalimenta una fabula.
    Fart de pallassos Desembre 08, 2021 | 17:45
    O sigui, segons tu, la tieta i el poble no són reals i en canvi la ciutat si que ho és. Bé, doncs sento dir-te que vius en la teva realitat i que no la única. I per a molta gent la ciutat és un camp de concentració de extrangers inadaptats com tu. Au a disfrutar-la
    No cola Desembre 08, 2021 | 17:50
    Un altre analfabet lingüístic ignorant. Que en farem de tanta purria? Au, passa pal pueblo xarnego
     traca Desembre 08, 2021 | 18:34
     No querido, hablo 5 idiomas e imparto clase en cierta facultad, pero volvemos al principio, teneis vuestra realidad. Deberiais proponer ponernos brazalete amarillo, a la purria ...
  Català Desembre 08, 2021 | 15:11
  Que la llengua catalana és odiada a l'estat castellà fs moltsd anys que ho se. Va ser quan em tocà complir el servei militar. Detalls: de 1.200 reclutes que érem a la Caserna d'instrucció, n'hi havia 483 d'analfabets, entre ells només un català. Un pastor aranés que, per cert, veié per primera vegada el tren i la mar aleshores. I, és clar, la majoria de places de privilegi- oficinistes, administratius, etc. foren ocupades per catalans. Aixó als altres els queia pessimament, com podeu imaginar. No ens podien veure. Com seguèixen fent.
  Narcís Desembre 08, 2021 | 18:27
  Com és possible amb el munt de persones d' origen forà peninsular d' allò més bona gent . . ací només escriguin els interessats bastards, ignorants, acomplexats, gens entenedors ni empàtics i, allò pitjor, desagraïts fora mida ? PD : després diuen allò de ' dónde fueres haz lo que vieres ' . . i són incapaços d' estimar, de respectar i de donar suport a la nació catalana davant les fal·làcies, mentides, enganys, falsedats, infàmies, difamacions, injúries i calúmnies contra el poble català que els recullí , que es casà amb ells i que tenen fills seus ?
   Gonzalo Desembre 08, 2021 | 22:31
   Allá donde fueres, haz lo que vieres....el tema es que no venimos de ningún lado. Somos de aquí. De Cataluña. CATALANES. Ya sabemos que os jode...pero es lo que hay.
  LlunyDeCat Desembre 08, 2021 | 18:50
  Catalans: us imagineu el Sud dels PPCC sense Espanyols. Sense Policies Nacionals Espanyols, sense Guàrdia Civils, sense Jutges ni funcionaris Espanyols, sense Televisions, Ràdios, Diaris, Revistes Espanyols. Sense Espanyols parlant Espanyol al carrer, a les botigues, arreu. Fóra un paradís i pujaríem molts esglaons en l'evolució humana. Tot el que és Espanyol tira cap avall, cap a la barbàrie. Els Catalans no seríem pas torturats i atoninyats pels policies i guàrdia civils espanyols, no seríem humiliats per ells i pels funcionaris espanyols per parlar català i no seríem agredits i humiliats per empleats de restaurants i bars per parlar català. Un país sense Espanyols fóra una bassa d'oli. Mentre, podem imaginar una web sense Espanyols.
   Si passés tot això.... Desembre 08, 2021 | 19:44
   .... ja no estaries a Catalunya.
   Gonzalo Desembre 08, 2021 | 22:32
   Despierta: Cataluña es España.
  Vendetta Desembre 08, 2021 | 21:09
  Puta ejpanya y sempre el ke bordin els colons es positiu la seva miseria es el nostre guany, viuen a barris de merda aket es el seu castig
   És tan fàcil insultar Desembre 09, 2021 | 01:17
   Putacatalunyanacionalista tractoriana. Sempre plena d'odi i vomitant dogmes i mal rotllo. Que us donin pel cul.
  Jordi (Català i Suís) Desembre 08, 2021 | 21:20
  Els Catalans tenen diveres tares ben ancorades per la via del terror dels Espanyols durant els anys 1939 ençà. Malgrat que els Catalans creguin que llurs comportaments lingüístics siguin normals, no ho són pas i vénen directament del terror espanyol: tortures, agressions, humiliacions, afusellaments i presó pel fet d'ésser Català i d'exercir-ne'n. Ho amaguen dient que parlen Espanyol per educació. Però jo dic als meus compatriotes: parlar Espanyol, identificar-se amb els Espanyols, veure tvs espanyoles, fer tot això que ens col.loca voluntàriament al Món-Espanyol és un greu error que abaixa els Catalans a tots nivells. La llengua dels Espanyols és una llengua de tercermundistes i endarrerits. I són tan bèsties i ignorants que reclamen els 400 milions de parlants. Quan només la parlen als països més violents i endarrerits del món. Ni els Portuguesos presumeixen del Brasil, Angola, Moçambic i Cap Verd. Identificar-se amb els Espanyols és una profunda estupidesa. Quan els Catalans començaran a desespanyolitzar-se aleshores eixiran del forat negre pudent espanyol. I aquesta atracció per Madrid que senten les elits catalanes - les més miserables i estúpides d'Europa - és fins i tot sorprenent per a mi. Si em dieu que les elits nord-catalanes sentien atracció per París ho trobo normal perquè comparant París amb Madrid des de fa 150 anys és com comparar un mille-feuille à la crème amb una cagada de gos. Si els Catalans viatjaven fora de la presó espanyola i s'estaven a qualsevol país civilitzat, s'adonarien de com de repugnant és Espanya. I enlloc et parlaran Espanyol ni l'entendran. Només al Tercer Món americà. Quin interès teniu els Catalans a espanyolitzar-vos ?
   Els catalans no necessiten espanyolitzar-se Desembre 09, 2021 | 01:15
   Ja són espanyols. Lo que opini el nacionalisme català és totalment menyspreable.

Nou comentari