La taula està una mica coixa

"Tinc confiança –sé que dir això em pot costar car– en el pragmatisme del president Aragonès"

La veritat és que, en aquest quart d’hora en què escric, les perspectives de la taula negociadora entre el govern central i el govern de la Generalitat són bastant descoratjadores, almenys per als que desitgem que aquesta negociació prosperi en el sentit literal de negociar: que les dues parts obtinguin prou avantatges com perquè pensin que seria bo seguir negociant, valguin totes les redundàncies.

El frenada brusca a l’ampliació de l’aeroport del Prat pot ser que hagi agradat a alguns, emparats en l’ecologisme –no es pot trobar un traçat una mica millor? Segurament sí– i a d’altres, tancats, en el fons, raons polítiques molt diferents: no hi ha més que dues coses a negociar, diuen, i cap d’elles passa per un aeroport, ni pel port, ni per qüestions fiscals, ni pel corredor de la Mediterrània, posem per cas. Però als que creiem que Catalunya ha de ser un lloc més pròsper, epicentre d’una modernitat que no està tan llunyana com sembla, aquest frenada, fruit en part de la improvisació, de la ceguesa política i del nyap planificador d’uns i altres, ens sembla una molt mala notícia.

És clar, si vostè tot ho veu des del prisma independència sí-no, les coses adquireixen tota una altra tonalitat. Però ja he tingut oportunitat d’escriure un altre dia en aquest mateix espai que no només no soc independentista, sinó que ni tan sols soc català: simplement, crec en el diàleg, en la cooperació i en el pacte perquè tot vagi una mica millor. Crec que el fòrum per negociar la independència, si fos negociable, és una cosa diferent a aquesta taula govern espanyol-Govern– que, per cert, a mi m’agradaria que s’enriquís amb altres presències–. Jo, avui, el que vull saber és si d’aquesta taula, la presideixi qui la presideixi, la integri qui la integri, pot sortir un diàleg que millori la vida quotidiana dels catalans i la relació amb la resta dels espanyols. Simplement, ho espero perquè això, així, encallat en unes roques perilloses, no pot seguir.

I això que consti que penso que la situació està ara molt millor que fa quatre anys, quan es va precipitar –no em facin fer història, però va faltar un pèl perquè les coses fossin de tota una altra manera, és a dir, millor– la desgràcia. Tinc confiança –sé que dir això em pot costar car– en el pragmatisme del president Aragonès i, fins a cert punt, m’atreveixo a dir, no sense reticències, que Pedro Sánchez, acabi o no presidint el seu costat de la taula coixa, està enfocant la qüestió en termes molt menys testiculars, valgui l’expressió, que Rajoy. I que els seus successors, amb perdó.

Pot ser, a la vista de com estan les coses, que m’estigui enganxant els dits si dic que penso que, a empentes i rodolons, la taula acabarà constituint-se, perquè a totes les parts –sí, a totes, insisteixo, digui cadascú el que digui ara– els convé. Una altra cosa serà el que surti d’allà. Possiblement, serà tot just guanyar temps, però ara el temps –no tornaré a citar Ortega, tan manipulat últimament– és el que més val, per als uns, per als altres i fins per als de més enllà. Que són, aquests últims, aquells que, en el fons, des d’un o altre extrem, voldrien tornar a octubre de 2017. I això, perdó per cridar, sí que no.

Comentaris

  ciutadà 10/09/2021 7:37 am
  Si de la incompetència se'n pot dir pragmatisme.......
  Narcís 10/09/2021 8:19 am
  Ras i curt : sí l' autor vol ser fidel a la història i , allò més important, a la realitat . . deixi/ deixin els PPCC ser allò que són ( com defora són lliures en ser Terres Castellanes ensems amb ses extensions ) sinò són simples delinqüents amagats rere el mot política ! PD : i, si us plau, deixi d' enganyà'ns-e o/ i enganyar-se , ço és, defora o espanya mai ha volgut ' vida catalana millor ' que sí a l' inrevés .. així mateix quin ' enriquiment d' altres presències ' que no siguin les pròpies que ens hi representen .. per ventura, les foranes que amagades en els mots d'igualtat i solidaritat només cerquen seguir tenint superàvit fiscal per saecula saeculorum a costa nostra així com posà'ns -e traves tiranitzant les lleis perquè no materialitzem iniciatives que ens facin prosperar ? Nota : ja n'hi ha prou, cadascú a ca seva i Déu a la de tothom nacionalment parlant .. som catalans i així ens hi hem de desenvolupar ( les unions són per evitar els frecs .. i ser dins, dessota, aquest estat, sempre ha implicat el contrari àdhuc guerres ! ) ! Anotació al marge : aquell ' 17 ' el provocà l' estat o cal desglossar la història recent .. ça com lla, és la Catalunya democràtica qui ha de decidir llur futur i, sent on som, sa existència !
   Psiquiatra d'en Narcís 10/09/2021 9:18 am
   Vostè segueixi sense pendre la medicació que li vaig receptar i seguirà vomitant incoherències fins a morir asfixiant pel propi vomit.
    Ricard 10/09/2021 2:04 pm
    Al psiquiatre: no es pot ser més maleducat i buit.
     per maleducats i buits 10/09/2021 2:55 pm
     ja us tenim als corruptgents... En això i en prUcessar cap enlloc mentre us ompliu les butxaques no us guanya ningú.
  Pau Llopart 10/09/2021 9:34 am
  Benvolgut Sr. Jauregui, el to que gasteu fa de bon sentir però no ens vulgueu fer creure que no preneu partit en aquesta qüestió quan tot el que dieu que espereu que sorti d'aquesta mesa de negociació és que "millori la vida quotidiana dels catalans i la relació amb LA RESTA dels espanyols". Per als independentistes, que han estat manifestant-se per milions durant anys per l'autodeterminació i la independència, principalment, perquè creuen que és la millor manera de "millorar la vida quotidiana dels catalans i la relació amb els benvolguts VEÏNS peninsulars", per aquesta part majoritària de la població catalana, les vostres expactatives sobre els resultats d'aquesta negociació no difereixen gens ni mica de les manifestades pel gobierno del estado. És a dir que, d'imparcials, en tenen ben poc. De fet, sonen a una variant dels clàssics "los problemas reales de la gente", "lo que interesa realmente a los catalanes"... que tan cínicament fan servir tots els espanyolistes començant per la Colau i acabant en l'Arrimades.
   Ben dit Pau! 10/09/2021 2:58 pm
   Clar i català, però dubto que Jauregui sapiga llegir ni entendre el català
  2021 10/09/2021 10:43 am
  Resulta que tots els problemes de la taula de negociació, com de la no ampliació de l'aeroport del Prat, són culpa de la part catalana? El costat espanyol no té ni ha tingut mai interès en tot plegat, i ho demostra diàriament. La única solució és plantar-se, no aprobar els pressupostos del gobierno espanyol, a veure si així deixen de fer el dropo i de viure a costa de l'erari públic, i miren pel bé comú. I si no, eleccions, no passa res per que hi hagi eleccions.
  Ricard 10/09/2021 10:50 am
  La taula ho té tot, tret de cap castellà a l'altra banda.
  germamarx 10/09/2021 5:51 pm
  Sou tan collonuts com volgueu, gent d´ERC, però una mica de vergonyeta sí que heu de tenir (o potser només en l´intimitat ?).
   Per vergonya la que hem passat els independentistes catalans 10/09/2021 8:36 pm
   Quan un poc honorable va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat

Nou comentari