La llengua ha estat des de sempre una de les banderes del catalanisme. Fins al punt que històricament la defensa de l’autogovern ha anat sempre lligada a la lluita per recuperar i normalitzar la llengua. Per això és tan difícil d’explicar que quan el catalanisme va esdevenir quasi unànimement independentista la llengua deixàs d’estar entre les seues principals banderes. 

De fet, l’independentisme va deixar de prioritzar la llengua exactament el 8 de d’octubre del 2012, quan Junqueras va anunciar que la República Catalana serviria per canviar-ho tot menys la legislació lingüística. Una promesa que va ser ratificada després per l’aleshores president Artur Mas, i que ben aviat va esdevenir un dogma de l’independentisme fins al punt d’estigmatitzar o marginar qui va gosar posar-lo en dubte.   

Sens dubte es tractava de desplegar aquesta idea tan inconsistent d’un independentisme no nacionalista, un independentisme que no es basi en la identitat catalana sinó en una combinació de principis universals i qüestions materials. Però sobretot es tractava d’evitar qualsevol barrera que impedís a tota la població de Catalunya abraçar el projecte de la independència. Un mal precedent de tot això d’eixamplar la base, en definitiva.  

Vist amb la perspectiva del temps, crec que aquesta va ser una estratègia errònia. Certament ha rebaixat la càrrega identitària de l’independentisme, però no hi ha cap evidència que hagi ajudat a fer que més persones d’identitat espanyola s’hagin afegit a les files independentistes. De fet, la càrrega identitària de l’unionisme no només no s’ha reduït sinó que ha augmentat. Com sol passar amb totes les cessions unilaterals, no serveixen de res si l’altra part no les reconeix i també en fa. L’unionisme no és menys espanyolista perquè l’independentisme sigui menys catalanista, sinó que el rebuig a la independència continua sent profundament identitari. 

Arribats a aquest punt, és normal que es replantegin moltes coses. Realment l’independentisme castellanoparlant ha crescut en aquests anys? A Sant Vicenç dels Horts, municipi que l’article de Junqueras posava de referent, no ho sembla. Aleshores hi governava ERC i ara hi governen PSC i Cs. Abans les eleccions catalanes les hi guanyaven CiU o ERC i ara les hi guanya Cs o PSC. 

És en aquest context que arriba la preocupació actual pel retrocés en l’ús social del català. Hi ha qui diu que el procés independentista en té la culpa i que cal insistir en la despolitització de la llengua. Però jo diria que si de cas la culpa és de l’excessiva despolitització de la llengua per part del catalanisme, mentre l’unionisme l’ha polititzat més que mai. És a dir, que mentre uns hem baixat la guàrdia per ser menys identitaris i inclusius, els altres han estat més identitaris i agressius. 

En definitiva, que aparcar la lluita per la llengua per centrar-nos en la lluita per la independència sembla haver estat un mal negoci. Sobretot perquè aquells que varen promoure la idea d’aparcar la llengua ara han aparcat la independència i ens han conduït a un escenari en què ja no lluiten per cap de les dues coses. Almenys no ho fan de manera creïble. Només gestionen el dia a dia, sembla. 

I ara què? L’autoanomenat independentisme no identitari aixeca la bandera de la llengua amb tant d’entusiasme que no puc evitar sospitar que hi ha d’haver alguna trampa. No són els mateixos que varen abraçar el castellà per eixamplar la base independentista? Ara ja no cal? Estan reconeixent el fracàs? És la manera de confirmar que la lluita per la independència ha quedat aparcada? 

Siga com siga, ni la lluita per la independència es pot aparcar perquè l’1O vàrem cremar les naus, ni la lluita per la llengua podia aleshores quedar aparcada mentre els seus enemics agafaven més força que mai. Ara, qui ens ha conduït amb estratègies equivocades a aquest escenari tan complex hauria d’assumir que no es pot jugar d’aquesta manera amb el futur del nostre país. No és fàcil reconduir les coses. 

No és evident que l’error d’abaixar la bandera de la llengua s’esmeni simplement tornant-la a aixecar. No només perquè aquesta decisió transmet la idea que s’ha girat full i ara toca gestionar un mentrestant etern, en què la independència està aparcada esperant temps millors. Bàsicament perquè totes les decisions passades tenen conseqüències i no es pot pretendre que res no ha passat. 

La millor política lingüística continua essent la independència. Com segurament en tants àmbits sectorials (economia, fiscalitat, treball, pobresa, etc.) en què no hi ha acte més revolucionari que canviar de país i ser amos del nostre destí. Sí, Irlanda va aconseguir la independència de part del país, però no va aconseguir recuperar la llengua pròpia com ho fan fet la majoria de nous estats del món que han nascut en l’ultim segle. Ja diuen que l’excepció confirma la regla. Perquè supòs que ningú no està dient que sense la independència els hauria anat millor amb la llengua. Si aquesta és la proposta caldrà discutir-la molt seriosament. 

Catalunya ha pres en els últims anys decisions molt transcendents, com ara trencar amb el règim del 78 i optar per la independència. Per a continuar el camí calen líders i governs seriosos i que es deixin d’una vegada d’ocurrències estratègiques.  

Comentaris

  Espectador Novembre 07, 2021 | 10:49
  La llengua es l'ánima del poble..Catalunya no existiría sense el català. Junqueras es un dels pseudolíders mes negatius que ha tingut mai Catalunya,malgrat aquesta evidència la gent el vota,i per aquesta raó entre d'altres, Catalunya no será mai independent.
  Anna C. G. Novembre 07, 2021 | 11:02
  Jo crec que un bon líder seria vostè. Té tot el meu reconeixement i el meu vot en cas que es presenti a les properes eleccions si no l'inhabiliten. També pot fer molta feina des d'una entitat civil. Força i endavant!
  Narcís Novembre 07, 2021 | 11:45
  Hom pot ser més cridaner .. però més clar i català que ha estat l' autor, impossible ! PD : serà o no serà una llàstima .. però allò que fa de Catalunya sa existència, n' és sa llengua ! Nota : bé ho saben ' defora ' que ni bon dia volen escoltar àdhuc ni el to o accent català ! Anotació al marge : s' imagina algú donar rang d'oficialitat el turc a Alemanya o mateix viceversa ? Incidència : el poble parli com diuen molts d' arribats allò que vulguin . . però qui viu a Catalunya ha de saber on és així Administració i rotulació en o també català ( aquesta, almenys, fins ser Catalunya sobirana .. després ja no caldria, òbviament ! ) !
  Capità Novembre 07, 2021 | 15:46
  Us equivoqueu en el dignosi de la llengua. Tenir un estat ajudaria molt, pero no podria corregir l'us social del català. La inmeriso mes o menys funciona, el alumnes surten entenent i sabent parlar català, pero un altre tema es que el vulguin fer servir, aquest es el veritable problema. El català no es atractiu pet als joves i a sobre molts veuen el català com la llengua del sistema, de l'administracio, de l'escola, del poder i no la seva. En definitiva salvar el català social serà molt complicat.
  Sa Llengo Baléà Novembre 07, 2021 | 16:15
  Aquest traïdor a la seva pàtria Baléà i pancatalanista huevon Costa hauria d'aplicar allò que li diu Ramon Llull des del més enllà: "Conqu'ês més lo qu'innòras que lo que sabs, no xèrris molt".
   Ricard Novembre 07, 2021 | 19:58
   Huevon en lengo balea... Pintoresc.
    Sherlock Novembre 08, 2021 | 12:53
    Es "huevon" deu ser es filòleg baleà Pablo Casado, que imparteix un master en els idiomes de ses illes.
  Incompetentes Novembre 07, 2021 | 17:38
  Pero si hace 40 años que estáis con la matraca esa; habéis gastado un pastón; y ahora para decir que no ha funcionado. Esto se llama INCOMPETENCIA.
  Paulo. Novembre 07, 2021 | 19:28
  Tómate la pastilla Josep.
  Ricard Novembre 07, 2021 | 19:57
  Acceptar el castellà com a llengua cooficial fora de l'oest del país valencià és condemnar les llengües catalana i occitana a la Catalunya i Occitània dins l'estat castellà.
  Luisnomeacuerdo Novembre 07, 2021 | 21:28
  La diarrea mental de este fascista independentista es de traca. A ver si con un poco de suerte consigue u papel en torrente 7, misión en tractoria.
  Tripartit no, gràcies Novembre 07, 2021 | 21:43
  El diagnòstic del senyor Costa és exacte. Aquest paràgraf ho resumeix tot: "Sens dubte es tractava de desplegar aquesta idea tan inconsistent d’un independentisme no nacionalista, un independentisme que no es basi en la identitat catalana sinó en una combinació de principis universals i qüestions materials". Després ha resultat que els mateixos que van proposar la renuncia a la llengua, van col·locar un Rufian com a representant dels catalans al parlament espanyol i es van treure de la màniga un "Súmate" que no ha servit per a res, són els mateixos que han abandonat l'independentisme i defensen una república espanyola
  Rosa Novembre 07, 2021 | 23:17
  Molt bon article!. La defensa de la llengua és tant imprescindible com la independència. La llei europea,des de 2018 obliga l'estat espanyol a tot això que ara promet ER que obtindrà del PSOE a canvi dels pressupostos i que els socialistes incompliran com han fet sempre. https://twitter.com/elle_dau/status/1455527810760646665?t=RaFnHqQEotXPXUa8SysNvw&s=08 La preocupació d'ER per la llengua és tant falsa com el seu interès per la independència. Una colla de farsants.
  Et calles part de la història Novembre 08, 2021 | 00:12
  La llengua no és bandera del catalanisme. N'és l'essència. I el motiu fonamental per voler la independència és l'atac constant a la nació i a la llengua. Tota la resta de menyspreus jurídics, socials i econòmics de l'estat deriven d'això, de la nostra identitat. I cal recordar que la legitimació de la cooficialitat la va avançar el gos de caça de Junqueras, en Voltas, a l'Ara, amb la complicitat del Carles Capdevila, que en un editorial va sancionar la idea que el castellà havia de ser oficial a la Catalunya independent, preparant el terreny a Junqueras, i posteriorment a en Mas, com també, no cal oblidar-ho, s'hi va reafirmar el mateix Puigdemont. Perquè lamentablement des d'Heribert Barrera i després amb la mort de la Muriel, no hem tingut cap més líder que hagi defensat la llengua i l'oficialitat única del català. És més, als pocs partits que ho fan els traïdors renegats de la pàtria corren a titllar-los d'extrema dreta. Ni CUP, ni ERC, ni JxCat, ni Consell per a una República en castellà. Prou collonades!
  Aigualit Novembre 08, 2021 | 08:16
  Costa, valent de anar per casa, posa't al devant de kes forces alliberadores de Catalunya, si en tens. Molt parlar i poc fer i mentres tant, a viure a "costa" dels babus
   El teu cervell sí que va lent Novembre 08, 2021 | 10:45
   Ai, però mira que n'ets, d'enginyós! A "costa" aprofitant que l'autor es diu Costa. Gent com tu és el que necessita el país.
   Sherlock Novembre 08, 2021 | 13:11
   Josep Costa no està actualment en la política activa. Posa't tu al davant que ets molt valent.
  Trilerisme independentista Novembre 08, 2021 | 09:12
  El lerrouxisme ha esmicolat la nació. Avui mateix en Colomines deixa anar: "seria perjudicial, que quan el nacionalisme català s’ha transformat en independentisme aparegués un nacionalisme ètnic.". Aquest senyor que es diu historiador hauria de saber que tot nacionalisme és ètnic per definició, car es sustenta en les diferències lingüístiques, o culturals, o religioses, o de raça, etc. Car això vol dir ètnic, malgrat hi hagi qui només associa el mot al concepte de raça com a desqualificatiu, quan en realitat és molt més ample. Si el nacionalisme no fos ètnic aleshores només podria venir donat per una separació artificial per fronteres i interessos polítics i econòmics entre contribuents, que és allò que precisament genera tants problemes i injustícies quan diferents ètnies són obligades a formar part, per decisions polítiques arbitràries, d'un mateix paraigua nacional. Però aquestes decisions i interessos artificials no conformen una nació, així que senyor Colomines i tots els que menyspreeu l'etnicitat (que no és res més que valorar la identitat nacional), potser que reviseu conceptes i veureu que no hi ha cap nacionalisme que no sigui ètnic. Aleshores també entendreu que la nació catalana no s'ha de construir en base a la independència, sinó que la independència només pren sentit precisament perquè aquesta nació ja fa segles que existeix.
  Sherlock Novembre 08, 2021 | 12:49
  Una de les qualitats de Josep Costa és que parla clar i català. No entenc com els votants dipositen la confiança en ERC, un partit que actua amb els principis igual que els Germans Marx.
  ciutada del mon Novembre 08, 2021 | 13:28
  al que signa com trilerisme tu ets etnic, que vols malparit matar castellans oi, comenca per mi i el 80 per cent de catalans que tenim un avi dos o tres , en el meu cas tres de fora de catalunya, jo u de conca altre cantabre , i altre extremeny, i en fi dels meus amics quasi tots com jo i despres ja et quedes tu solet, be o amb 4 frikis mes i el del tambor, molt pero que molt purs , vagant per les muntanyes carolingies i xuclant l'ou dret del wellos, per esmorzar mentre caceu mamuts hahahaha gilipolles que no ets mes gilipolles perque no t'entrenes mamarratxo identitari medieval.
   Estàs molt malalt, però és el teu problema Novembre 08, 2021 | 16:44
   Primer entrena el cervell, després estudia el significat de les paraules i com interpretar un text. Amb esforç d'aquí a uns anys podràs escriure alguna cosa que no sigui pura desfeta intel·lectual i una demostració de la teva identitat d'ocupant supremacista espanyol.
  traca Novembre 08, 2021 | 15:29
  es muy bonito todos los dias desde el sofa soltando soflamas incitando a la lucha y demas chorradas de esas. Lo mejor es que hay una legion de tietas que dicen que si pero que vayan otros. Y mientras tanto subvencion para el diario matraca.
  La prova del botifler no enganya Novembre 08, 2021 | 18:52
  La importància dels articles es pot mesurar per la quantitat d'intervencions contraries de botiflers i unionistes en general. L'article del senyor Costa ha aconseguit un nivell tan apreciable de bilis segregada per part de l'espanyolam i assimilats que s'acosta als nivells dels articles que parlen del MHP Puigdemont i del Consell per la República. Felicitats senyor Costa, vostè ha posat el dit a la nafra !
  federalista Novembre 09, 2021 | 11:17
  al tarat de la prova del botifler,aixo sera perque els botiflers i unionistes som molts mes que els indepres identitaris tribals, si fins i tot en un pamflet indepre subvencionat, n'hiha mes comentaris de unionistes, que de indepres tribals , t'has parat a pensar aixo indepre, o es que com em temo ,tu i els teus no pensseu hahahaha.

Nou comentari